• Rezultati Niso Bili Najdeni

Dodatni in mejni stroški

In document EKONOMIKA PODJETJA (Strani 60-63)

4.3 PRENESENI (SEKUNDARNI) STROŠKI

4.3.6 Dodatni in mejni stroški

V podjetju smo večkrat postavljeni pred odločitev, ali bomo sprejeli ali pa zavrnili naročilo določene količine proizvodov pod pogoji, ki jih postavi kupec. V tem primeru nas zanimajo le stroški. Ugotoviti je potrebno, kolikšne dodatne stroške nam povzroči proizvodnja dodatne količine proizvodov.

Dodatni stroški so stroški, ki nastanejo ob povečanju proizvodnje ob nespremenjenih zmogljivostih. Izračunamo jih iz razlike med dvema obsegoma proizvodnje.

O] O5T O$ Sd = dodatni stroški

S2 = celotni stroški novega obsega proizvodnje S1 = celotni stroški dosedanjega obsega proizvodnje

Podjetje bo naročila za dodatno količino sprejelo, če bodo dodatni prihodki višji od dodatnih stroškov. V primeru prostih zmogljivosti, bodo dodatne stroške sestavljali le spremenljivi stroški, ker ima podjetje stalne stroške v vsakem primeru. Če pa dodatna količina proizvodnje zahteva povečanje zmogljivosti in je za to potrebna dodatna investicija, bodo dodatne stroške sestavljali spremenljivi in omejeno stalni stroški.

Če pa dodatne stroške preračunamo na enoto dodatne količine proizvodnje, dobimo dodatne stroške na enoto, ki jih imenujemo mejni stroški.

O_ O] L] Sm = mejni stroški

Kd = dodatna količina

Tabela 18: Dodatni in mejni stroški

Obseg

59 Primer izračuna dodatnih in mejnih stroškov

Dodatni stroški povečanja proizvodnje od 2.000 na 4.000 izdelkov, izhajajo iz razlike med skupnimi stroški pri proizvodnji 4.000 izdelkov in skupnimi stroški pri proizvodnji 2.000 izdelkov.

S^ 57.000 EUR T 50.500 EUR 7.000 EUR

Mejne stroške pa izračunamo tako, da dodatne stroške delimo s količino povečane proizvodnje.

Sa 7.000 EUR

2.000 3,50 EUR

Proučevanje mejnih stroškov je izjemnega pomena ko gre za poslovne odločitve o obsegu proizvodnje, obsegu prodaje in poslovnem izidu (Kadoič in Mrkaič, 1999).

Dokler so mejni stroški nižji od lastne cene (Sm < LC), se splača povečevati proizvodnjo, saj bodo stroški na izdelek padali. Podjetje pa ima najnižje stroške, ko so mejni stroški enaki lastni ceni (Sm = LC). V primeru, ko se mejni stroški izenačijo s prodajno ceno (Sm = PC) pa ima podjetje najvišji skupni dobiček.

☺ Kaj so dodatni in kaj mejni stroški?

☺ Utemeljite uporabnost mejnih stroškov pri poslovnem odločanju.

V Vajah iz ekonomike rešite naloge 19 do 35.

POVZETEK

Preneseni stroški so tisti, ki so sicer sestavljeni iz izvirnih stroškov, preneseni pa postanejo v trenutku, ko jih prenesemo z ene organizacijske enote na drugo organizacijsko enoto istega podjetja.

Stroškovno mesto je funkcionalno in prostorsko zaokrožena organizacijska enota, za katero je mogoče načrtovati, evidentirati, spremljati in nadzirati stroške.

Stroškovni nosilci so proizvodi, polproizvodi, nedokončani proizvodi ali opravljene storitve, zaradi katerih so stroški nastali in s katerimi so povezani. Cilj ugotavljanja stroškov stroškovnih nosilcev je spoznati, koliko nas posamezni izdelek stane.

Neposredni stroški so tisti, za katere lahko takoj določimo kje (stroškovno mesto), zakaj (stroškovni nosilec) in v kolikšnem znesku so nastali. Njihova lokacija, znesek in vzrok nastanka so razvidni iz računovodskih listin.

Posredni stroški so tisti, za katere ne moremo ugotoviti, na katera stroškovna mesta ali stroškovne nosilce se nanašajo. Te stroške lahko razporedimo po stroškovnih mestih in nosilcih le s pomočjo posebnih razdelilnikov oziroma ključev.

60

Stalni stroški so tisti stroški, ki se z obsegom dejavnosti ne spreminjajo, ne glede na to ali uporabljamo zmogljivosti v celoti ali samo delno. V primeru, da mora podjetje povečati število izmen ali dodatno investirati v delovna sredstva in povečati število zaposlenih pa stroške ob tem povečanju imenujemo omejeno stalni.

Spremenljivi stroški so tisti stroški, ki se povečujejo in zmanjšujejo odvisno od povečanja oz. zmanjšanja obsega dejavnosti. Spremenljivi stroški se lahko spreminjajo hitreje ali počasneje, kot se spreminja obseg proizvodnje.

Prag ekonomičnosti je tisti obseg proizvodnje, pri katerem so celotni stroški enaki celotnim prihodkom. Pri tem obsegu proizvodnje podjetje s prihodki od prodaje ravno pokrije vse stroške.

Dodatni stroški so stroški, ki nastanejo ob povečanju proizvodnje ob nespremenjenih zmogljivostih.

Mejni stroški so tisti stroški, ki jih povzroči dodatno proizvedeni izdelek. Proučevanje mejnih stroškov je izjemnega pomena ko gre za poslovne odločitve o obsegu proizvodnje.

61

5 KALKULACIJE IN OBLIKOVANJE CEN

Kalkulacije nam omogočajo lažje planiranje stroškov in z njihovo pomočjo tudi planiranje poslovnega izida, služijo nam kot oporna točka pri odločanju o tem, ali so prodajne cene, ki so nam na voljo, takšne, da nam bodo omogočale ustvarjati pozitivne poslovne rezultate.

Kalkulacije so osnova vseh ekonomskih odločitev v podjetju.

V tem poglavju bomo spoznali pomen in vrsto kalkulacij in jih razdelili glede na čas izdelave in obseg učinkov. Določili bomo strukturo in izbrali postopek izračuna lastne cene izdelka.

Spoznali bomo kako potekajo obračuni stroškov po stroškovnih mestih in kako po stroškovnih nosilcih. Opredelili bomo delitvene kalkulacije in kalkulacije z dodatki. Izdelali bomo enostavno delitveno kalkulacijo, kalkulacijo vezanih proizvodov, kalkulacije z enim ali več dodatki in izračunali lastno ceno s pomočjo pogojnih enot.

Spoznali bomo zakon o DDV in različne stopnje DDV, ki jih pravilno uporabili.

In document EKONOMIKA PODJETJA (Strani 60-63)