• Rezultati Niso Bili Najdeni

Določanje minimalnega prostora ob logotipu

In document DIPLOMSKO DELO (Strani 30-33)

Določena je bila tudi uporaba samo simbola v nekaterih primerih tiskovin in promocijskega materiala oz. izdelkov (kot npr. majice, skodelice, kavni lončki, priponke). V CGP priročniku so prikazani tudi nekateri glavni primeri ustrezne in neustrezne rabe logotipa. Vsa navodila za uporabo logotipa so zapisana in prikazana v priročniku, oblikovanem v slogu vizualne podobe. Dodana in definirana je tudi tipografija, barvna paleta z določenimi barvnimi vrednostmi (RGB, CMYK, HEX in RAL), dokumenti z mrežo, postavitev logotipa na različnih tiskovinah. Končni izgled celostnega grafičnega priročnika je prikazan v prilogi A.

3.3.5 PRIMERI UPORABE CGP

Poleg vseh elementov CGP in priročnika so bili kot koncept za naročnika oblikovani tudi primeri uporabe. Oblikovan je bil koncept oglaševanja na družbenih omrežjih, kar je za glasbeno skupino izrednega pomena. V nadaljevanju je prikazan koncept profila glasbene skupine. Glede na veliko število kanalov, sem se v eksperimentalnem delu svoje diplomske naloge osredotočila na dva najpomembnejša v glasbeni panogi, in sicer: Facebook in YouTube. Primer uporabe CGP pa predstavlja tudi umestitev podobe na fizične izdelke, ki je predstavljena v celostnem grafičnem priročniku (priloga A).

20 Koncept oglaševanja na Facebooku

Prvotno je bila v programu Adobe Illustrator oblikovana prikazna slika v maksimalni dovoljeni velikosti 2048 × 2048 slikovnih pik. Predstavljen in definiran je bil koncept izgleda profila glasbene skupine.

Poleg prikazne slike je bil oblikovan tudi primer naslovne slike, z dimenzijami 1958 × 745 slikovnih pik, torej v razmerju 2,63 : 1. Za profil je bil določen minimalističen in enostaven videz, ki se sklada z videzom tega kanala družbenih omrežji. Na naslovni sliki je bila definirana uporaba slogana, ozadje pa skupina poljubno spreminja na določeno obdobje.

Koncept oglaševanja na YouTubu

V glasbeni panogi se še vedno v največji meri uporablja kanal YouTube, ki glasbenim skupinam omogoča deljenje video vsebin. Iz tega razloga je bil za naročnika oblikovan koncept za videz profila oz. kanala. Sprva je bila oblikovana profilna slika velikosti 800 × 800 slikovnih pik. Tokrat v rdeči negativni različici z ohranjenim minimalističnim videzom. Poleg te je bila oblikovana tudi naslovna fotografija profila v priporočljivih dimenzijah 2560 × 1440 slikovnih pik, pri kateri je definirano centralno območje idealno za prikaz na različnih napravah – 1546 × 423 slikovnih pik. Vodila se ohranijo od naslovne fotografije za Facebook. Kot primer je bila nato ustvarjena še prikazna fotografija videa. To so sličice, po katerih razlikujemo, prepoznavamo in izbiramo posamezne video posnetke.

Ustvarjena je v priporočenih dimenzijah 1280 × 720 slikovnih pik (razmerje 16 : 9). Vsi koncepti grafik so oblikovani v programu Adobe Illustrator, vsi koncepti izgleda profilov pa v programu Adobe podlagi tega namreč lažje razvijemo prave ideje. V sklopu istega projekta je bila torej za naročnika oblikovana tudi grafična podoba glasbenega albuma in izpeljava le-te na fizični izdelek – zgoščenko.

Želja naročnika pri tem delu je ohranitev povezanosti podobe z njihovim prvim albumom. S tem glasbenim izdelkom želi naročnik širši javnosti predstaviti svoje dosedanje avtorsko delo in ustvarjanje.

S poslušalci želi deliti svojo glasbo in s tem svoje zgodbe. Ustvariti želi izdelek, ki v celoti (vsebinsko in vizualno) predstavlja njih, njihovo delo oz. skladbe, predvsem pa njihovo ljubezen in strast do glasbe.

Izdelek bo naročnik na slovenski sceni glasbene industrije in na svetovnem spletu predstavil kot rezultat oz. plod njihovega ustvarjanja iz ljubezni in odraz zgodb. Izdelek bi jim služil kot predstavitev, promocijski material ali kot (poslovno) darilo; s katerim bi povečali poslušanost, predvajanje in zanimanje (na spletu, radiu, ipd.). Z albumom bo predstavljena tudi prenovljena vizualna podoba skupine in to, da jih razmere med pandemijo niso zaustavile, temveč jim omogočile več časa, in še večji zagon za ustvarjanje. Poleg digitalne različice si želijo tudi zgoščenko. Skupina namreč vidi in ceni (taktilno) vrednost tega fizičnega izdelka (tudi kot umetniški izdelek). V skupnem sodelovanju je bila

21 zgrajena zasnova podobe glasbenega albuma, pri čemer je bila vključena čim večja mera naročnikovih želja. Oblikovali smo zasnovo tako digitalne kot fizične oblike, ki bo predstavljena z objavo (tudi premierno) na spletnem mestu, družbenih omrežjih in storitvah za pretakanje glasbe. Poleg tega bo naročnik, kot doslej, izdelek podaril tudi vsem podpornikom. Glede na podobo prvega albuma, pri kateri je šlo za sivinsko fotografijo pokrajine in kitare, je bila skupno določena nadgradnja oz. odmik / kontrast od le-te z uporabo digitalne ilustracije in barv.

Zgodba

Idejna zasnova izhaja predvsem iz skladb glasbene skupine, ki izhajajo in sledijo podobnim življenjskim zgodbam avtorjev. Album Barve bo vseboval deset skladb, poimenovan pa je po eni izmed le-teh.

Zgodba govori torej o sanjarjenju o neznanih svetovih in novih zgodbah, ki jim z leti gremo nasproti.

Svet okoli nas je barven, tudi slabi in dobri trenutki so le del življenja – del mavrice. Skozi skladbe je lahko zaznati to primerjanje življenja z barvami. Pogosto so omenjeni spomini, kot slike časa in da je svet lep, tudi če se vse neprestano spreminja. Kitara, ognjeno modre rime in note spremljajo besedila skladb. Ključno nit pa predstavlja misel, da vse zgodbe in trenutki življenja z leti dobijo pomen.

Idejna zasnova in osnovna oblika

V programu za vektorsko grafiko Adobe Illustrator je bil najprej definiran format za naslovnico glasbenega albuma v priporočenih dimenzijah 3000 × 3000 slikovnih pik torej v zahtevanem razmerju 1 : 1. Pred oblikovanjem dejanske zasnove naslovnice glasbenega albuma, so bile črpane ideje s pomočjo brainstorminga, branja besedil pesmi in idejnih skic. Iz besedil izpisane besede so služile za ustvarjanje zgodbe in idej o motivih podobe. Nastalo je veliko idejnih skic, na podlagi katerih je bil določen motiv kitare in strun z vključenimi ognjenimi barvami (slika 18). Sprva je bilo s pomočjo grafične tablice oblikovano ozadje naslovnice, in sicer v slikarskem programu Autodesk Sketchbook Pro (slika 19). Pri tem je bilo uporabljeno orodje oz. čopič Watercolor iz skupine Texture Essentials. Izbrani so bili torej topli rdeči, oranžni in rumeni barvni odtenki s spreminjajočo se jakostjo in prosojnostjo. Na črnem ozadju je bil tako narisan navidezni krog, obdan z izbranimi barvami, ki mu dajejo videz žarenja. Sliki je bilo kasneje odstranjeno ozadje oz. nastavljeno na 100 % prosojnost. Ta je bila nato umeščena v predhodno oblikovan dokument. Posebej je bilo ustvarjeno ozadje, ki je bilo v nadaljevanju umeščeno na fizični izdelek (slika 20).

22

In document DIPLOMSKO DELO (Strani 30-33)