• Rezultati Niso Bili Najdeni

Primer barvne sheme podobe glasbenega albuma [4]

In document DIPLOMSKO DELO (Strani 20-23)

Danes so pogoste močne barvne sheme, geometrijske oblike, tehnike izrezovanja, razširjeni formati, minimalizem, kreativne embalaže, interaktivnost, vizualizacije, optične iluzije, zlata in srebrna barva, prosojnost, kontrast ozadja in besedila, teksture, drzna in prefinjena tipografija, sistemi mreže itn..

Uporaba praznega prostora ustvarja ustrezno izstopanje določenih elementov. Ročno ustvarjene slike, grafike in pisave prinesejo bolj oseben in nostalgičen pridih. Pogoste so ideje iz določenega zgodovinskega gibanja z dodanim sodobnim pridihom. Pri oblikovanju naslovnice moramo upoštevati vse bolj pogoste digitalne prenose in oblikovati digitalno različico, pri kateri pa se lahko preveč detajlov v majhni kompoziciji izgubi.[13]

Vpliv naslovnice na prodajo glasbe

Albumi se danes pogosteje pojavljajo na zaslonih kot v fizični obliki, a kljub temu mora podoba dobro odražati glasbo in avtorja. Naslovnica je marketinško orodje, ki s podobo prikaže vsebino albuma in na podlagi le-te ljudje presojamo glasbo. V kratkem času nas mora izdelek ali vizualni element pritegniti in podkrepiti nakupno odločitev. Glasba nosi slušno izkušnjo in veččutne elemente, ki sprožajo številne občutke, spomine in čustva; kar pa podoba še poveča.[7] V glasbeni industriji je glavni vir zaslužka predstavljala prodaja plošč in zgoščenk, ki se je s pojavom interneta, glasbenih platform in spletnih poslušalnic zelo zmanjšala. Danes je večji poudarek na oblikovanju identitete, blagovne znamke, socialnih omrežji in videospotov. Fizični nosilec je postal promocijsko blago, ki mora imeti dodan drugačen element poželenja. Zaradi čutnega vidika ni popolnoma izumrl, saj nas rokovanje z embalažo in sprejemanje podatkov ob tem postavi v miselni okvir informacij in občutkov.[14]

10

3 EKSPERIMENTALNI DEL

V eksperimentalnem delu diplomske naloge sledi postopek izdelave celostne grafične podobe za naročnika – glasbeno skupino in oblikovanje podobe za njihov novo nastajajoči glasbeni album. V bistvu gre pri tem za prenovo dosedanje podobe oz. logotipa, ki bo predstavljena z izdajo novega albuma.

Skupina je bila dolgo obdobje navezana na dosedanjo grafično podobo, zato bi se torej nova nanjo nekoliko navezovala. Smiselne elemente celostne grafične podobe za glasbeno skupino predstavljajo osnovna oblika logotipa, barvna paleta, tipografija, dokumenti in prikaz umestitve podobe na družbenih omrežjih in fizičnih nosilcih.

3.1 MATERIALI IN POSTOPKI

Za izdelavo eksperimentalnega dela diplomske naloge je bil v večini uporabljen program za vektorsko grafiko Adobe Illustrator CC 2019, s pomočjo katerega je bila vektorsko oblikovana osnovna oblika logotipa, vse korekture in umestitve na preostale elemente celostne grafične podobe ter končna podoba albuma. S pomočjo tega istega programa je bil oblikovan tudi celostni grafični priročnik. Za izdelavo rastrske grafike pa sta bila uporabljena temu namenjena programa – Adobe Photoshop 2019 in Autodesk Sketchbook Pro. Prvi bolj v primerih fotografije, medtem ko drugi za ustvarjanje digitalne ilustracije s pomočjo grafične tablice. V eksperimentalnem delu je bila pri izdelavi vseh elementov CGP in podobe naslovnice glasbenega albuma uporabljena metoda oblikovanja. Za opisovanje celotnega postopka in poteka izdelave ter končnega rezultata je bila uporabljena metoda deskripcije. Za določanje primernosti končnega rezultata oz. vseh elementov (pisav, velikosti, barv, razmerij ipd.) pa je bila v sodelovanju s skupino uporabljena metoda vizualne ocene in kvalitativna metoda.

3.2 RAZISKOVALNI PROBLEM

Raziskovalni problem tega diplomskega dela je oblikovanje oz. prenova celostne grafične podobe in podobe glasbenega albuma za naročnika. V tem primeru je naročnik glasbena skupina, ki se ljubiteljsko ukvarja z ustvarjanjem glasbe. Preden se lotimo izdelave kakršnekoli grafične podobe se moramo dodobra seznaniti in definirati vse naročnikove zahteve in želje. Naročnika je torej potrebno pred samim začetkom dela dobro spoznati in pridobiti čim več osnovnih informacij tudi o zgodovini njegovega delovanja. Ugotoviti moramo torej, komu in čemu je podoba, ki jo oblikujemo, namenjena, naročnikove cilje projekta, časovni okvir in razpoložljiva sredstva. Poglobiti se moramo v njegovo zgodbo, ustvarjanje in želje za prihodnost. V mojem primeru naročnika projekta predstavlja rock akustična glasbena skupina AlienS.

3.2.1 OPIS NAROČNIKA

Rock glasbena skupina AlienS je svojo pot ustvarjanja glasbe začela že leta 1989. Svojo avtorsko pot pa leto kasneje s predstavitvijo svojega prvega demo albuma To noč. Nekaj let so uspešno predstavljali svoj avtorski prvenec in nato prenehali s svojim delovanjem. Člani skupine so vsa pretekla leta ostali

11 tesno povezani z glasbo. Z leti so nastajale in cvetele nove avtorske skladbe. Leta 2009 sta glasbeno skupino znova aktivirala ustanovitvena člana Alen Mitrovič in Peter Bužanin. Kasneje se je tako osvežena in izurjena skupina začela s bogatim repertoarjem novih in zrelih avtorskih skladb predstavljati na koncertih in gostovanjih. Skladbe so nastajale izključno v slovenskem jeziku ter v akustični rock različici, ki jih ponekod popestrijo zvoki harmonike in saksofona. Glasba, ki jo ustvarjajo, temelji zlasti na sporočilnosti besedil in njihovih zgodb. Gre torej za kombinacijo čisto romantično rokerskega in prefinjenega liričnega izraza. Dosedanji avtorski repertoar obsega približno 40 skladb, v katerih lahko zasledimo in prepoznamo različne zgodbe: živahno rokerske, socialno angažirane, umirjene baladne ljubezenske, melanholični bluz, reggae ritmi, ter večni in literarni šanson. Med svojim glasbenim razmišljanjem in ustvarjanjem niso pozabili niti na svoje domače mesto – Postojno in njene prebivalce.

Kot »poklon mestu« so izdali skladbo z naslovom Na križišču cest, na Krasu in vmes. Julija 2011 so izdali prvi album Na križišču cest, ki obsega 14 avtorskih pesmi. Leta 2020 so izdali singel Po Stari cesti, v prihodnje pa bo izšel tudi njihov nov album Barve. Ves čas njihovega glasbenega ustvarjanja pa jih spremlja prav posebni slogan: Vsaka pesem je zgodba zase. Zgodbe so mozaik srca.

3.2.2 OPIS PROJEKTA

Glasbena skupina, ki se sedaj že dolgoletno ukvarja z ustvarjanjem glasbe, širi svoje delo z izdajo novega albuma. K zamisli in želji za prenovo CGP in izdajo albuma je skupino privedel velik obseg skladb, predvsem pa čas za ustvarjanje in deljenje glasbe v današnjih razmerah, ko je glasbeno kulturo še veliko pomembneje ohranjati. Z razmišljanjem o novem albumu so tako prišli do potrebe po novi in sveži celostni grafični podobi. Skupina se je za to odločila iz razloga, da bi povečali poslušanost in javnosti predstavili svojo ljubezen in strast do ustvarjanja glasbe in dejstvo, da jih trenutne razmere v glasbeni sceni niso pri tem zaustavile, temveč jim omogočile čas za še večje in bolj osredotočeno delo. Z glasbenim izdelkom in novo podobo želi skupina predstaviti svoje avtorsko delo in s tem svoje zgodbe.

Želijo si izdelka, ki v celoti (vizualno in vsebinsko) predstavlja njih in njihove skladbe. Prepričati si želijo čim širšo publiko ter nadgraditi obstoječe delo, predvsem pa se v čim večji meri približati ciljni publiki in pridobiti njihovo zanimanje. Poleg digitalne različice naslovnice albuma želijo izdati tudi zgoščenko. Skupina namreč vidi in ceni vrednost tega fizičnega nosilca, že samo v lastni želji hrambe umetniškega izdelka. Predstaviti želijo novo podobo in nov izdelek in s tem spodbuditi poslušanost. Z njihovim ustvarjanjem namreč nastajajo številne avtorske skladbe. Od njihovega prvega albuma so v tem času pridno in strastno ustvarjali in to delo želijo izdati v zaključeni celoti oz. kot izdelek, ki ga lahko s ponosom predstavijo javnosti. Kot plod njihovega ustvarjanja glasbe iz ljubezni in odraz njihovih življenjskih zgodb. Poleg tega je njihov cilj tudi povečati predvajanje in poslušanost. Ustvariti želijo izdelek, ki lahko služi kot predstavitev glasbe, kot promocijski izdelek ali kot (poslovno) darilo. S tem pa želijo predstaviti tudi prenovljeno grafično podobo. Prvi del projekta v sodelovanju z glasbeno skupino je preoblikovanje njihove dosedanje podobe (slika 5). Logotip je bil sestavljen iz imena zapisanega v nekoliko zastareli pisavi Papyrus in bil največkrat uporabljen oz. upodobljen v rdeči barvi.

12 Drugi del projekta pa je oblikovanje podobe naslovnice glasbenega albuma z vključeno čim večjo mero naročnikovih želj in zahtev.

In document DIPLOMSKO DELO (Strani 20-23)