• Rezultati Niso Bili Najdeni

REZULTATI IN RAZPRAVA

In document DIPLOMSKO DELO (Strani 36-42)

Rezultat eksperimentalnega dela je prenovljena celostna grafična podoba glasbene skupine AlienS, ki je z vsemi elementi in s pravili uporabe predstavljena in definirana v celostnem grafičnem priročniku (priloga A). Rezultat predstavlja tudi grafična podoba glasbenega albuma za digitalno različico naslovnice in zgoščenko z ovitkom.

Osnovna oblika logotipa je sestavljena iz črk, ki v zaključeni celoti sestavljajo črkovni znak. Oblika izhaja iz mreže kroga, ki jo sestavljata obliki črk A in S. Predstavljata značilen motiv kitare, ki pogosto spremlja glasbeno skupino. Pri tem gre za obliko zvočnice (sestavni del kitare), čez katero so vpete strune. Horizontalno in vertikalno pa črte ustvarjajo podobo križa, ki simbolizira zaščito in združitev duhovnega in materialnega. V primeru ustvarjanja in delovanja glasbene skupine pa črte predstavljajo različne poti in trenutke življenja s stičiščem v središču kroga, kjer se vse ujamejo in tam preoblikujejo, da nastanejo skladbe. Stičišče predstavlja srce in dušo glasbene skupine. Začetna in končna črka (A in S) sta po predhodnem logotipu ohranili veliko različico, a sta malenkost bolj dekorativno izraženi in s tem prikazujeta drugačnost in povezovanje s preteklostjo in prihodnostjo. Iz preteklosti jih veže ime, ki izhaja iz njihovih »uporniških« let; v prihodnosti pa si želijo za seboj pustiti sledi. Njihovo ustvarjanje je bolj resno, a jih vselej veže uporniška nota. Ravno iz tega razloga sta A in S povezana oz. skoraj sklenjena v krog ter predstavljata zaključeno celoto. Izhajata iz okrogle oblike, medtem ko so vse ostale izpeljane iz pravokotnih oblik.

Zaokroženost leve in desne strani oblike logotipa predstavlja okvir njihovih skladb oz. besedil. Te polkrožne oblike simbolizirajo njihov potencialni duh. Za razliko od tega, pa pravokotne oblike preostalih črk simbolizirajo njihovo stabilnost in zrelost. Končna osnovna oblika logotipa spominja na del verige, ki predstavlja prijateljstvo, skupno prizadevanje in medsebojno sodelovanje članov skupine ter sinhrono nastajanje skladb. Prenovljen logotip je v ustrezni meri ohranil slog predhodnega, da dobro in ustrezno predstavlja glasbeno skupino in ohranja trenutno prepoznavnost. Uporaba pravilnih in preprostih oblik ter izbira barv dobro sovpadata z naročnikom, glasbo, zvrstjo in stilom. Oblika je aplikativna na vseh področjih (spletna stran, družbena omrežja, vizitke, glasbeni album, plakati …). Ob pogledu na to preprosto podobo takoj prepoznamo, da gre za glasbeno skupino. Logotip je moderen in minimalističen in sporoča urejenost, zrelost in dolgoletno delovanje skupine. Lastno oblikovana linearna pisava v logotipu daje bolj osebni pridih. Je zadostno široka in uravnotežena s praznimi prostori (slika 24).

Slika 24: Končna podoba logotipa

Barvno paleto sestavljajo tri umirjene in nevtralne barve – črna ter svetlo in temno siva – ter živahno rdeča. Izbira osnovnih barv je bila močno povezana oz. pogojena s prejšnjo podobo, pri čemer je šlo za

26 ohranjanje rdeče niti. Rdeča barva v tej celostni grafični podobi predstavlja predvsem aktivnost, strast in čustva do ustvarjanja glasbe. Predstavlja tudi skupno moč in povezanost vseh članov ter močno sporočilnost skladb. Rdeča barva je spodbudna in v ljudeh vzbuja čustva, motivacijo in vztrajnost, zato je primerna barva za glasbeno skupino, saj v skladu z glasbo povečuje takšne občutke in vzbuja zanimanje. Za drugo primarno barvo je bila določena črna, ki je nevtralna in že sama po sebi deluje minimalistično in nevpadljivo. Je barva neznanega in pomeni zaščito pred čustvenim stresom in negativno energijo, kar nam nudi tudi glasba in blagovna znamka glasbene skupine. S svojo elegantnostjo daje takšen izgled tudi podobi. Sekundarni sivi barvi blagovni znamki dajeta samostojnost, stabilnost in zanesljivost. Predstavljata predvsem zrelost in odgovornost glasbene skupine. Temna blagovni znamki daje odtenek skrivnostnosti in dramatičnost, medtem ko na drugi strani svetlo siva povzroča živahnost. Skupaj oba odtenka delujeta nevtralno in uravnoteženo (slika 25).

Slika 25: Barvna paleta

Za logotip so bili določeni tudi primeri ustrezne in neustrezne rabe, pri čemer smo z vizualno oceno določili obnašanje in izgled oblike na različnih barvnih ozadjih (slika 26). Na belem ozadju se vedno za logotip uporabi ena od primarnih barv, ravno tako tudi na drugih zelo svetlih ozadjih. Za močna barvna ozadja je definirana uporaba bele barve v logotipu. Izjemoma se lahko uporabi v primarni črni ali rdeči barvi, če gre za dovolj svetlo ozadje in bel logotip v takšnem primeru ne bi bil dovolj jasen in opazen.

Črna barva (100 % K) se lahko uporabi v primeru omejitve zaradi določene tiskarske tehnike ali zaradi katere koli druge omejitve in vzroka. Bela ali svetlo siva barva v logotipu sta lahko uporabljeni na zelo temnih ali črnih ozadjih. Katere koli druge barve, ki niso določene v barvni shemi CGP, se ne uporabljajo. Ravno tako niso dovoljene karkšnekoli deformacije oblike.

Slika 26: Primeri ustreznih barvnih kombinacij

Za pisavo, ki se uporablja poleg osnovne oblike logotipa (besedilo, vsebina), je bila definirana linearna pisava Raleway preprostega in sodobnega videza. Kot taka torej ne konkurira logotipu s serifi ali podebelitvami, temveč z njim sovpada. Med oblikovanjem izgleda vseh tiskovin in promocijskih izdelkov je bil ohranjen preprost, sodoben in minimalističen slog. Razgibanost in zanimivost sta doseženi z uporabo barv in različnih postavitev. Nekoliko bolj dekorativno oblikovana od preostalih je

27 pisemska ovojnica, ki se v primeru glasbene skupine redkeje uporablja. In sicer, s tem namenom, da je v množici drugih vsakodnevnih pošiljk, kuvert, letakov in reklam, opazna in zanimivejša. Za ohranitev enotnosti z drugimi tiskovinami CGP je bila pri ovojnici ohranjena postavitev vsebine in uporabe barv (slika 27).

Slika 27: Pisemska ovojnica

Pri vizitki je bila razgibanost dosežena z uporabo različnih barv iz barvne palete in različno količino vsebine za vsako stran. Hrbtna stran je preprosta in vsebuje le logotip. Za razliko od tega pa je na drugi strani veliko več vsebine, pri kateri je dinamika ustvarjena z različnimi postavitvami besedila in poudarki oz. podebelitvami v pisavi (slika 28).

Slika 28: Vizitka

Dopisni list in žig sta oblikovana bolj formalno. Pri dopisnem listu je razgibanost dodana z uporabo barv in poudarki v besedilu. Pomembnejši podatki so s tem namenom podebeljeni ali poudarjeni z drugo barvo, da jih prejemnik oz. bralec hitreje in enostavneje opazi. V glavi je najopaznejša oblika logotipa, ki omogoča hitro zaznavanje pošiljatelja, dodatek pasice v nogi pa celotno podobo zaključi in ustvari dokumentu celovit in stabilen izgled. Pasica namreč podpira izgled, vsebino in težo glave (slika 29).

28

Slika 29: Dopisni list in žig

Pri vseh primerih uporabe celostne grafične podobe je prav tako ohranjen minimalističen in sodoben videz, pri čemer je dinamika oz. razgibanost dosežena z uporabo barv, različnih postavitev in zanimivih oblik izdelkov ali embalaže. Za oglaševanje na družbenih omrežjih Facebook (slika 30) in YouTube (slika 31) bo skozi objave in prikazne ter naslovne slike ohranjen enoten izgled. Na obeh bo za profilno sliko uporabljen simbol logotipa v beli barvi na barvnem ozadju, ki zagotavlja preprost in sodoben videz.

Barva ozadja je pri tej določena na podlagi ujemanja videza blagovne znamke s kanalom družbenega omrežja. Za naslovno sliko je bila določena le umestitev slogana glasbene skupine, saj je njihov pomemben spremljevalec in predstavnik. Vsebino oz. sliko pa bo glasbena skupina samostojno in poljubno spreminjala na določen čas, v skladu s celostno grafično podobo (slika 30) (slika 31).

Slika 30: Koncept izgleda Facebook profila na dveh različnih prikazovalnikih

Slika 31: Koncept izgleda YouTube profila (svetli in temni način)

Celostni grafični priročnik je za naročnika oblikovan predvsem zato, da dobi vpogled v celoten izgled in slog grafične podobe oz. blagovne znamke ter za razumevanje uporabe. V njem so zbrani, predstavljeni in definirani vsi elementi, tiskovine in promocijski material, ki jih ima naročnik lahko v uporabi. Predstavljena in jasno definirana je uporaba osnovne oblike logotipa in vseh ostalih elementov

29 – primarnih in sekundarnih. Poleg tega priročnik omogoča boljšo predstavo o izgledu in uporabi blagovne znamke in zagotavlja celovitost in enotnost. Naročniku lahko dobro služi kot dokument z zbranimi pravili in navodili rabe, ki so lahko posredovana drugim v primerih tiska, oblikovanja ipd.

Kompozicijo podobe glasbenega albuma sestavljajo predvsem pravilne in preproste oblike, pri čemer je glavno izrazno sredstvo kontrast med močnimi in toplimi barvami ter nevtralno črno (slika 32). Izrazit kontrast in dinamiko ustvarjajo tudi geometrijske linije v nasprotju z organsko podobo ognjenih barv.

Za to podobo so uporabljene organske poteze čopiča in tople barve, ki prikličejo občutke udobja, topline in domačnosti. Podoba ognja oz. plamena od nekdaj privlači človeka, njegova živost in žar, ki odganjata temo in prinašata svetlobo, v nas ustvarjata občutek radosti. Z izgorevanjem slabega predstavlja torej prostor za dobro in nesebično. Spominja nas na neprestane spremembe. Ravno tako kot plamen, tudi življenje ni statično, temveč v toku sprememb. Svet ni črno bel, temveč poln barv, ki so prisotne povsod okrog nas in predstavljajo življenje z ogromnim vplivom na naše počutje, čustva, obnašanje in misli. Na tak način tudi glasbena skupina gleda na svet in to miselnost predstavlja skozi svoje skladbe. Nenehne spremembe in vsi trenutki v življenju imajo svoj odtenek in svoj razlog. Vse to pa z leti dobi pomen.

Ravno zaradi tega uporabljene barve dobro predstavljajo identiteto glasbene skupine, glasbe, miselnost in album. V kontrastu s toplimi barvami, nevtralnost ustvarjata črna in dodatki bele. Črna ustvarja skrivnost in moč, ki jo predstavlja glasba kot vsebina albuma. Podobi pa daje sodoben, preprost in eleganten videz ter pusti večji pomen in poudarek na barvah ter glasbi. Podoba naslovnice je sama po sebi skrivnostna in omogoča gledalcu lastno interpretacijo, ki pa večji pomen pridobi ob spoznavanju vsebine oz. poslušanju skladb. Podoba lahko predstavlja pomemben sestavni del kitare – zvočnico, iz katere sploh prihaja zven glasbila. V levem spodnjem kotu umeščen črni del kroga torej predstavlja to okroglo odprtino, čez katero so napete strune, v tem primeru upodobljene kot bele poševne linije z stopnjujočo se debelino. Poševne črte ustvarjajo dinamiko, predstavljajo rast glasbene skupine in njihovo pot, po kateri puščajo sledi. Stopinje čevljev torej predstavljajo njihovo pot do izdelka, hkrati pa vabijo in namigujejo na vstop v svet njihove glasbe. Stopinje se v barvah izgubijo, saj je od tam naprej odvisno od glasbe, kam človeka ob poslušanju popelje. Zato so na barvnem delu uporabljene črne črte, ki predstavljajo nam neznane poti v prihodnosti. Celotna podoba ovitka zgoščenke pa lahko predstavlja sončni mrk, ki ima ravno tako kot glasba, velik vpliv na naše občutke. Lahko pa jo dojemamo tudi kot planete oz. neznane svetove. Vsak posameznik doživlja življenje na svoj oz. drugačen način.

Povezujeta nas glasba in umetnost, ki omogočata deljenje vseh preživetih trenutkov, dogodkov in izkušenj, s katerimi se lahko poistovetimo in razumemo, da nismo sami. Kakorkoli razumemo to podobo, vabi k vstopu v svet glasbe, tako kot ga vidi glasbena skupina.

30

Slika 32: Končna podoba ovitka z umeščeno zgoščenko

Z upoštevanjem naročnikovih želj in idej z naročnikom je nastala podoba zgoščenke. Ta sodobni podobi naslovnice in ovitka glasbenega albuma daje nostalgičen pridih. Oblikovana je namreč v slogu gramofonske plošče. Za večino površine je določena črna barva, na kateri so upodobljene črte, kot imitacija spiralnega utora. Na sredini je vstavljen barvni krog v skladu s celotno podobo glasbenega albuma, ki predstavlja nalepko kot na gramofonski plošči z naslovom albuma in logotipom skupine.

Končni izgled izdelka je sodoben in barvit. Zgoščenka ni samo umeščena v embalaži, ampak ga tudi vizualno dopolni (slika 33).

Slika 33: Primer izgleda končnega izdelka – ovitek in zgoščenka

V nasprotju nostalgične podobe zgoščenke kot gramofonske plošče je bil v ovitku določen dodatek kartončka s QR kodo, ki omogoča dostop do zloženke z besedili skladb. To ustvarja bolj sodoben pridih oz. kontrast med nostalgijo in sodobnostjo.

31

In document DIPLOMSKO DELO (Strani 36-42)