• Rezultati Niso Bili Najdeni

Oblikovanje sprednje in hrbtne strani ovojnice

In document DIPLOMSKO DELO (Strani 28-0)

18 Žig

V primeru, da se skupina v prihodnje odloči za uporabo štampiljke, je bil logotip oblikovan v ustreznih dimenzijah za ta namen. Oblikovana je pravokotna štampiljka v dimenzijah 47 × 18 mm, pri kateri je uporabljena osnovna oblika logotipa (slika 14). Te dimenzije štampiljke so definirane za Trodat 4921.

Za uporabo samo simbola v žigu je definirana okrogla oblika štampiljke Trodat Printy 46025 premera 25 mm (slika 14).

Slika 14: Oblikovanje žiga

3.3.4

IZDELAVA CELOSTNEGA GRAFIČNEGA PRIROČNIKA

Po izdelavi posameznih glavnih delov CGP je sledila izdelava celostnega grafičnega priročnika, v katerem so zbrani in jasno definirani vsi elementi z namenom uporabe vizualne podobe na vseh kanalih javne komunikacije. Definirana je natančna uporaba osnovne oblike logotipa, sekundarnih elementov in vseh preostalih sestavnih delov te grafične podobe. Celostni grafični priročnik je v celoti oblikovan v programu Adobe Illustrator, v katerem je bil najprej definiran kvadratni format širine A4 formata, tj.

210 mm. Na celotnem dokumentu je bil nato dodan enoten odmik elementov od robov 10 mm, za besedilo pa odmik od levega in desnega roba 20 mm (slika 15).

Slika 15: Shema naslovnice in posameznih strani v celostnem grafičnem priročniku

Poglavja so ločena s posameznimi rdečimi stranmi, na katerih je naslov (v rdeči barvi) postavljen na vertikalni beli pasici širine 15 mm. Vse posamezne vsebinske strani so oblikovane po predhodno določenih vodilih. V celostnem grafičnem priročniku so bila, poleg opisa skupine in idejne zasnove, najprej jasno definirana pravila za uporabo logotipa. Pri tem so bili torej določeni osnovna shema in postavitev, izhodiščna shema, sekundarna oblika logotipa ter možne barvne kombinacije (pozitiv in negativ), minimalna velikost logotipa in simbola in minimalni prostor ob znaku. Minimalna velikost je bila določena s pomočjo preizkusnega tiska. Torej tako, da sta bila logotip in znak natisnjena na navadnem papirju v različnih velikostih in se je z vizualno oceno na podlagi opazovanja določilo

19 najmanjšo možno velikost, pri kateri je logotip še berljiv, opazen in so posamezni elementi še jasno razločni (slika 16). S pomočjo te tehnike določanja je bila za logotip najmanjše možne velikosti določena širina 15 mm; za simbol pa širina 5 mm.

Slika 16: Določanje minimalne velikosti oblik logotipa

Da logotip primerno izstopa od sosednje vsebine mora biti za to definiran tudi minimalni prostor ob znaku. Za logotip in simbol je le-ta opredeljen s širino ali višino spodnjega dela črke E v logotipu na vseh straneh (slika 17).

Slika 17: Določanje minimalnega prostora ob logotipu

Določena je bila tudi uporaba samo simbola v nekaterih primerih tiskovin in promocijskega materiala oz. izdelkov (kot npr. majice, skodelice, kavni lončki, priponke). V CGP priročniku so prikazani tudi nekateri glavni primeri ustrezne in neustrezne rabe logotipa. Vsa navodila za uporabo logotipa so zapisana in prikazana v priročniku, oblikovanem v slogu vizualne podobe. Dodana in definirana je tudi tipografija, barvna paleta z določenimi barvnimi vrednostmi (RGB, CMYK, HEX in RAL), dokumenti z mrežo, postavitev logotipa na različnih tiskovinah. Končni izgled celostnega grafičnega priročnika je prikazan v prilogi A.

3.3.5 PRIMERI UPORABE CGP

Poleg vseh elementov CGP in priročnika so bili kot koncept za naročnika oblikovani tudi primeri uporabe. Oblikovan je bil koncept oglaševanja na družbenih omrežjih, kar je za glasbeno skupino izrednega pomena. V nadaljevanju je prikazan koncept profila glasbene skupine. Glede na veliko število kanalov, sem se v eksperimentalnem delu svoje diplomske naloge osredotočila na dva najpomembnejša v glasbeni panogi, in sicer: Facebook in YouTube. Primer uporabe CGP pa predstavlja tudi umestitev podobe na fizične izdelke, ki je predstavljena v celostnem grafičnem priročniku (priloga A).

20 Koncept oglaševanja na Facebooku

Prvotno je bila v programu Adobe Illustrator oblikovana prikazna slika v maksimalni dovoljeni velikosti 2048 × 2048 slikovnih pik. Predstavljen in definiran je bil koncept izgleda profila glasbene skupine.

Poleg prikazne slike je bil oblikovan tudi primer naslovne slike, z dimenzijami 1958 × 745 slikovnih pik, torej v razmerju 2,63 : 1. Za profil je bil določen minimalističen in enostaven videz, ki se sklada z videzom tega kanala družbenih omrežji. Na naslovni sliki je bila definirana uporaba slogana, ozadje pa skupina poljubno spreminja na določeno obdobje.

Koncept oglaševanja na YouTubu

V glasbeni panogi se še vedno v največji meri uporablja kanal YouTube, ki glasbenim skupinam omogoča deljenje video vsebin. Iz tega razloga je bil za naročnika oblikovan koncept za videz profila oz. kanala. Sprva je bila oblikovana profilna slika velikosti 800 × 800 slikovnih pik. Tokrat v rdeči negativni različici z ohranjenim minimalističnim videzom. Poleg te je bila oblikovana tudi naslovna fotografija profila v priporočljivih dimenzijah 2560 × 1440 slikovnih pik, pri kateri je definirano centralno območje idealno za prikaz na različnih napravah – 1546 × 423 slikovnih pik. Vodila se ohranijo od naslovne fotografije za Facebook. Kot primer je bila nato ustvarjena še prikazna fotografija videa. To so sličice, po katerih razlikujemo, prepoznavamo in izbiramo posamezne video posnetke.

Ustvarjena je v priporočenih dimenzijah 1280 × 720 slikovnih pik (razmerje 16 : 9). Vsi koncepti grafik so oblikovani v programu Adobe Illustrator, vsi koncepti izgleda profilov pa v programu Adobe podlagi tega namreč lažje razvijemo prave ideje. V sklopu istega projekta je bila torej za naročnika oblikovana tudi grafična podoba glasbenega albuma in izpeljava le-te na fizični izdelek – zgoščenko.

Želja naročnika pri tem delu je ohranitev povezanosti podobe z njihovim prvim albumom. S tem glasbenim izdelkom želi naročnik širši javnosti predstaviti svoje dosedanje avtorsko delo in ustvarjanje.

S poslušalci želi deliti svojo glasbo in s tem svoje zgodbe. Ustvariti želi izdelek, ki v celoti (vsebinsko in vizualno) predstavlja njih, njihovo delo oz. skladbe, predvsem pa njihovo ljubezen in strast do glasbe.

Izdelek bo naročnik na slovenski sceni glasbene industrije in na svetovnem spletu predstavil kot rezultat oz. plod njihovega ustvarjanja iz ljubezni in odraz zgodb. Izdelek bi jim služil kot predstavitev, promocijski material ali kot (poslovno) darilo; s katerim bi povečali poslušanost, predvajanje in zanimanje (na spletu, radiu, ipd.). Z albumom bo predstavljena tudi prenovljena vizualna podoba skupine in to, da jih razmere med pandemijo niso zaustavile, temveč jim omogočile več časa, in še večji zagon za ustvarjanje. Poleg digitalne različice si želijo tudi zgoščenko. Skupina namreč vidi in ceni (taktilno) vrednost tega fizičnega izdelka (tudi kot umetniški izdelek). V skupnem sodelovanju je bila

21 zgrajena zasnova podobe glasbenega albuma, pri čemer je bila vključena čim večja mera naročnikovih želja. Oblikovali smo zasnovo tako digitalne kot fizične oblike, ki bo predstavljena z objavo (tudi premierno) na spletnem mestu, družbenih omrežjih in storitvah za pretakanje glasbe. Poleg tega bo naročnik, kot doslej, izdelek podaril tudi vsem podpornikom. Glede na podobo prvega albuma, pri kateri je šlo za sivinsko fotografijo pokrajine in kitare, je bila skupno določena nadgradnja oz. odmik / kontrast od le-te z uporabo digitalne ilustracije in barv.

Zgodba

Idejna zasnova izhaja predvsem iz skladb glasbene skupine, ki izhajajo in sledijo podobnim življenjskim zgodbam avtorjev. Album Barve bo vseboval deset skladb, poimenovan pa je po eni izmed le-teh.

Zgodba govori torej o sanjarjenju o neznanih svetovih in novih zgodbah, ki jim z leti gremo nasproti.

Svet okoli nas je barven, tudi slabi in dobri trenutki so le del življenja – del mavrice. Skozi skladbe je lahko zaznati to primerjanje življenja z barvami. Pogosto so omenjeni spomini, kot slike časa in da je svet lep, tudi če se vse neprestano spreminja. Kitara, ognjeno modre rime in note spremljajo besedila skladb. Ključno nit pa predstavlja misel, da vse zgodbe in trenutki življenja z leti dobijo pomen.

Idejna zasnova in osnovna oblika

V programu za vektorsko grafiko Adobe Illustrator je bil najprej definiran format za naslovnico glasbenega albuma v priporočenih dimenzijah 3000 × 3000 slikovnih pik torej v zahtevanem razmerju 1 : 1. Pred oblikovanjem dejanske zasnove naslovnice glasbenega albuma, so bile črpane ideje s pomočjo brainstorminga, branja besedil pesmi in idejnih skic. Iz besedil izpisane besede so služile za ustvarjanje zgodbe in idej o motivih podobe. Nastalo je veliko idejnih skic, na podlagi katerih je bil določen motiv kitare in strun z vključenimi ognjenimi barvami (slika 18). Sprva je bilo s pomočjo grafične tablice oblikovano ozadje naslovnice, in sicer v slikarskem programu Autodesk Sketchbook Pro (slika 19). Pri tem je bilo uporabljeno orodje oz. čopič Watercolor iz skupine Texture Essentials. Izbrani so bili torej topli rdeči, oranžni in rumeni barvni odtenki s spreminjajočo se jakostjo in prosojnostjo. Na črnem ozadju je bil tako narisan navidezni krog, obdan z izbranimi barvami, ki mu dajejo videz žarenja. Sliki je bilo kasneje odstranjeno ozadje oz. nastavljeno na 100 % prosojnost. Ta je bila nato umeščena v predhodno oblikovan dokument. Posebej je bilo ustvarjeno ozadje, ki je bilo v nadaljevanju umeščeno na fizični izdelek (slika 20).

22

Slika 18: Idejne skice za podobo naslovnice glasbenega albuma

Slika 19: Oblikovanje ozadja za digitalno naslovnico albuma

Slika 20: Oblikovanje ozadja za ovitek zgoščenke

Umestitev

Oblikovanje digitalne različice naslovnice albuma

Od tu naprej sledi oblikovanje oz. umeščanje posameznih elementov vektorske grafike. Najprej je bil za ozadje umeščen črn kvadrat, ki je bil poslan v ozadje s pomočjo funkcije razvrščanja (angl. Arrange).

Dodana je bila predhodno oblikovana slika in krog temno sive barve. Temu je bil dodan tudi učinek sijočega roba (angl. Outer Glow). Sijoč rob je bil definiran v beli barvi z 80 % močjo in 80 slikovnih pik zamegljenosti. Z orodjem za risanje črt (angl. Line Segment Tool) so bile ustvarjene bele linije. In sicer natanko šest, med seboj enako odmaknjenih in zasukanih za 45° v smeri urinega kazalca. Od leve proti desni se zmanjšuje njihova debelina (15, 10, 7, 5, 3 in 2 pt), kar se povezuje z različnimi debelinami strun na kitari. Linije so bile preoblikovane v oblike (angl. Outline Stroke), in linije na barvnem ozadju (v levi zgornji polovici formata) odrezane s pomočjo kroga in spremenjene v črno barvo. Posebej so bile enobarvno oblikovane štiri stopinje čevljev – posebej za levi in desni – in umeščene na bele linije. V zgornjem desnem kotu je bil za logotip skupine določen odmik od roba – 100 slikovnih pik. Logotip se

23 zaradi barvitega ozadja pojavi v beli barvi. Ravno tako tudi naslov albuma, ki je umeščen ob desni spodnji rob in oblikovan v pisavi Diner-Skinny (slika 21).

Slika 21: Shema (digitalne) naslovnice glasbenega albuma

Oblikovanje fizičnega izdelka – zgoščenke in ovitka

Za izdelavo fizičnega izdelka oz. zgoščenke in ovitka je bil določen format in oblika po željah naročnika.

Izbrana je bila enaka embalaža kot pri prvem albumu, in sicer šest stranski EKOPAK z zgoščenko na sredini. V programu Adobe Illustrator je bil odprt dokument večji od dimenzij same embalaže – 490 × 317 mm. Na prazen dokument je bila narisana mreža embalaže v ustreznih določenih merah – širine 431,5 mm in višine 250 mm. Mreža in razpored strani sta prikazana na sliki 22, na kateri lahko vidimo, da je naslovnica v spodnjem levem kotu, stran za zgoščenko v sredini zgornje polovice mreže ter pod njo hrbtna stran ovitka. Med stranmi so določeni razmiki za robove.

Slika 22: Mreža embalaže - ovitka zgoščenke

Najprej je bil čez celotno mrežo dodan črn pravokotnik za ozadje in čezenj predhodno oblikovana slika.

Dodan je bil temno siv krog, tako kot pri digitalni različici naslovnice, le da v tem primeru ni obrezan, temveč sega čez celotno levo polovico mreže. Ravno tako mu je dodan tudi sijoč rob v beli barvi. Iz dokumenta digitalne različice naslovnice so bile na mrežo vstavljene črte, ki predstavljajo strune, in so prav tako umeščene čez celotno mrežo. Torej tako, da segajo tudi čez stranjo z zgoščenko ter nekoliko

24 čez 2. in 6. oz. hrbtno stran. Na naslovnici sta bila dodana še naslov albuma in logotip skupine po enakih vodilih kot pri digitalni različici (slika 23).

Slika 23: Oblikovana mreža ovitka zgoščenke

Sledilo je oblikovanje zgoščenke. Za podobo je bila med idejnimi izhodišči, v sodelovanju z naročnikom določena skupna ideja oz. želja. In sicer, da je le-ta potiskana v slogu vinilne plošče. V programu Adobe Illustrator je bil sprva odprt dokument kvadratne oblike in širine 140 mm. Zgoščenke so navadno premera 120 mm, zato je bil v dokument vstavljen krog nekoliko večjega premera – 124 mm, zaradi porezave pri tisku. Krogu, ki predstavlja podobo zgoščenke, je bila določena črna barva z luknjo premera 12 mm v sredini. Pred začetkom oblikovanja podobe, so bili vstavljeni najprej vsi obvezni podatki z namenom, da se podobo prilagaja vsebini. Vstavljen je bil logotip standardnega formata Compact Disc Digital Audio in SAZAS ali CD002. Dodano je bilo tudi besedilo v skladu z avtorskimi pravicami, pozicionirano na krožnici na desnem in levem robu kroga. (»Vse pravice lastnikov avtorskih in izvajalskih pravic ter zvočnih posnetkov in izdaje pridržane.«; »Prepovedano presnemavanje in nepooblaščeno javno predvajanje.«). Za celotno besedilo je določena pisava v skladu s CGP, in sicer Raleway v navadni različici in velikosti 6 pt. V sredini je bil dodan krog premera 60 mm, v katerega je bila s pomočjo funkcije maskiranja (angl. Clipping mask) vstavljena slika. Ta predstavlja nalepko, ki je običajno potiskana in nalepljena na vinilni plošči. Na njej sta umeščena logotip skupine in naslov albuma; oba centralno poravnana s celotno podobo zgoščenke. Na koncu so bile dodane še sive krožnice, ki se iz notranjosti stopnjujejo v velikosti proti zunanjem robu, pri čemer ohranjajo enako medsebojno razdaljo. Tako je oblikovana končna podoba zgoščenke in s tem zaključen proces oblikovanja celotne podobe glasbenega albuma. Sledilo je le še umeščanje podatkov in vsebine na ovitek po željah in zahtevah naročnika. V ovitku je bila dodana še zloženka, ki je bila posebej oblikovana v programu Adobe InDesign v slogu vizualne podobe albuma in shranjena v PDF formatu. Dostop do nje pa je bil oblikovan v obliki QR kode, ki bo na kartončku majhnega formata dodana v ovitek zgoščenke.

25

4 REZULTATI IN RAZPRAVA

Rezultat eksperimentalnega dela je prenovljena celostna grafična podoba glasbene skupine AlienS, ki je z vsemi elementi in s pravili uporabe predstavljena in definirana v celostnem grafičnem priročniku (priloga A). Rezultat predstavlja tudi grafična podoba glasbenega albuma za digitalno različico naslovnice in zgoščenko z ovitkom.

Osnovna oblika logotipa je sestavljena iz črk, ki v zaključeni celoti sestavljajo črkovni znak. Oblika izhaja iz mreže kroga, ki jo sestavljata obliki črk A in S. Predstavljata značilen motiv kitare, ki pogosto spremlja glasbeno skupino. Pri tem gre za obliko zvočnice (sestavni del kitare), čez katero so vpete strune. Horizontalno in vertikalno pa črte ustvarjajo podobo križa, ki simbolizira zaščito in združitev duhovnega in materialnega. V primeru ustvarjanja in delovanja glasbene skupine pa črte predstavljajo različne poti in trenutke življenja s stičiščem v središču kroga, kjer se vse ujamejo in tam preoblikujejo, da nastanejo skladbe. Stičišče predstavlja srce in dušo glasbene skupine. Začetna in končna črka (A in S) sta po predhodnem logotipu ohranili veliko različico, a sta malenkost bolj dekorativno izraženi in s tem prikazujeta drugačnost in povezovanje s preteklostjo in prihodnostjo. Iz preteklosti jih veže ime, ki izhaja iz njihovih »uporniških« let; v prihodnosti pa si želijo za seboj pustiti sledi. Njihovo ustvarjanje je bolj resno, a jih vselej veže uporniška nota. Ravno iz tega razloga sta A in S povezana oz. skoraj sklenjena v krog ter predstavljata zaključeno celoto. Izhajata iz okrogle oblike, medtem ko so vse ostale izpeljane iz pravokotnih oblik.

Zaokroženost leve in desne strani oblike logotipa predstavlja okvir njihovih skladb oz. besedil. Te polkrožne oblike simbolizirajo njihov potencialni duh. Za razliko od tega, pa pravokotne oblike preostalih črk simbolizirajo njihovo stabilnost in zrelost. Končna osnovna oblika logotipa spominja na del verige, ki predstavlja prijateljstvo, skupno prizadevanje in medsebojno sodelovanje članov skupine ter sinhrono nastajanje skladb. Prenovljen logotip je v ustrezni meri ohranil slog predhodnega, da dobro in ustrezno predstavlja glasbeno skupino in ohranja trenutno prepoznavnost. Uporaba pravilnih in preprostih oblik ter izbira barv dobro sovpadata z naročnikom, glasbo, zvrstjo in stilom. Oblika je aplikativna na vseh področjih (spletna stran, družbena omrežja, vizitke, glasbeni album, plakati …). Ob pogledu na to preprosto podobo takoj prepoznamo, da gre za glasbeno skupino. Logotip je moderen in minimalističen in sporoča urejenost, zrelost in dolgoletno delovanje skupine. Lastno oblikovana linearna pisava v logotipu daje bolj osebni pridih. Je zadostno široka in uravnotežena s praznimi prostori (slika 24).

Slika 24: Končna podoba logotipa

Barvno paleto sestavljajo tri umirjene in nevtralne barve – črna ter svetlo in temno siva – ter živahno rdeča. Izbira osnovnih barv je bila močno povezana oz. pogojena s prejšnjo podobo, pri čemer je šlo za

26 ohranjanje rdeče niti. Rdeča barva v tej celostni grafični podobi predstavlja predvsem aktivnost, strast in čustva do ustvarjanja glasbe. Predstavlja tudi skupno moč in povezanost vseh članov ter močno sporočilnost skladb. Rdeča barva je spodbudna in v ljudeh vzbuja čustva, motivacijo in vztrajnost, zato je primerna barva za glasbeno skupino, saj v skladu z glasbo povečuje takšne občutke in vzbuja zanimanje. Za drugo primarno barvo je bila določena črna, ki je nevtralna in že sama po sebi deluje minimalistično in nevpadljivo. Je barva neznanega in pomeni zaščito pred čustvenim stresom in negativno energijo, kar nam nudi tudi glasba in blagovna znamka glasbene skupine. S svojo elegantnostjo daje takšen izgled tudi podobi. Sekundarni sivi barvi blagovni znamki dajeta samostojnost, stabilnost in zanesljivost. Predstavljata predvsem zrelost in odgovornost glasbene skupine. Temna blagovni znamki daje odtenek skrivnostnosti in dramatičnost, medtem ko na drugi strani svetlo siva povzroča živahnost. Skupaj oba odtenka delujeta nevtralno in uravnoteženo (slika 25).

Slika 25: Barvna paleta

Za logotip so bili določeni tudi primeri ustrezne in neustrezne rabe, pri čemer smo z vizualno oceno določili obnašanje in izgled oblike na različnih barvnih ozadjih (slika 26). Na belem ozadju se vedno za logotip uporabi ena od primarnih barv, ravno tako tudi na drugih zelo svetlih ozadjih. Za močna barvna ozadja je definirana uporaba bele barve v logotipu. Izjemoma se lahko uporabi v primarni črni ali rdeči barvi, če gre za dovolj svetlo ozadje in bel logotip v takšnem primeru ne bi bil dovolj jasen in opazen.

Črna barva (100 % K) se lahko uporabi v primeru omejitve zaradi določene tiskarske tehnike ali zaradi katere koli druge omejitve in vzroka. Bela ali svetlo siva barva v logotipu sta lahko uporabljeni na zelo temnih ali črnih ozadjih. Katere koli druge barve, ki niso določene v barvni shemi CGP, se ne uporabljajo. Ravno tako niso dovoljene karkšnekoli deformacije oblike.

Slika 26: Primeri ustreznih barvnih kombinacij

Za pisavo, ki se uporablja poleg osnovne oblike logotipa (besedilo, vsebina), je bila definirana linearna pisava Raleway preprostega in sodobnega videza. Kot taka torej ne konkurira logotipu s serifi ali podebelitvami, temveč z njim sovpada. Med oblikovanjem izgleda vseh tiskovin in promocijskih izdelkov je bil ohranjen preprost, sodoben in minimalističen slog. Razgibanost in zanimivost sta doseženi z uporabo barv in različnih postavitev. Nekoliko bolj dekorativno oblikovana od preostalih je

27 pisemska ovojnica, ki se v primeru glasbene skupine redkeje uporablja. In sicer, s tem namenom, da je v množici drugih vsakodnevnih pošiljk, kuvert, letakov in reklam, opazna in zanimivejša. Za ohranitev enotnosti z drugimi tiskovinami CGP je bila pri ovojnici ohranjena postavitev vsebine in uporabe barv (slika 27).

Slika 27: Pisemska ovojnica

Pri vizitki je bila razgibanost dosežena z uporabo različnih barv iz barvne palete in različno količino vsebine za vsako stran. Hrbtna stran je preprosta in vsebuje le logotip. Za razliko od tega pa je na drugi strani veliko več vsebine, pri kateri je dinamika ustvarjena z različnimi postavitvami besedila in

Pri vizitki je bila razgibanost dosežena z uporabo različnih barv iz barvne palete in različno količino vsebine za vsako stran. Hrbtna stran je preprosta in vsebuje le logotip. Za razliko od tega pa je na drugi strani veliko več vsebine, pri kateri je dinamika ustvarjena z različnimi postavitvami besedila in

In document DIPLOMSKO DELO (Strani 28-0)