• Rezultati Niso Bili Najdeni

EMPIRIČNI DEL

1 VZOREC

V vzorec sem zajela vzgojitelje in starše iz Vrtca Nova Gorica, Vrtca Ajdovščina in Osnovne šole Cerkno ter logopede zaposlene v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca, Šempeter pri Novi Gorici in sicer na oddelku za invalidno mladino Stara Gora.

Sodelovalo je 17 strokovnih delavk zaposlenih v vrtcih (10 vzgojiteljic in 7 pomočnic vzgojiteljice), 48 staršev in 6 logopedinj.

2 METODA

Za raziskovanje sem uporabila deskriptivno metodo pedagoškega raziskovanja. Merski instrument, ki sem ga uporabila, pa je anketni vprašalnik. Z anketnim vprašalnikom sem hotela pridobiti mnenje vzgojiteljev, logopedov in staršev o tem, ali se jim zdi sodelovanje pri odpravljanju govornih napak pomembno, kakšna je njihova vloga ter katera govorna napaka se najpogosteje pojavlja v predšolskem obdobju. Da bi pridobila mnenje vseh, ki v procesu prepoznavanja in odpravljanja govornih napak sodelujejo, sem izdelala tri različne anketne vprašalnike: prvega za strokovne delavke v vrtcu, drugega za logopede in tretjega za starše. V anketnem vprašalniku so bili uporabljeni vsi trije tipi vprašanj (odprti, zaprti in polodprti).

Pridobljene podatke sem statistično obdelala s pomočjo programov Microsoft Word, Microsoft Excel in SPSS. Podatke sem prikazala s pomočjo tabel in ob tem podala pisno razlago. Analiza podatkov ni podana za posamezno skupino anketirancev, ampak se odgovori prepletajo glede na postavitev hipoteze oz. raziskovalna vprašanja. S tem sem želela jasno prikazati prepletanje dela strokovnih delavk, logopedov in vlogo staršev pri prepoznavanju in odpravljanju govornih napak.

3 CILJI IN HIPOTEZE

Cilj moje raziskave je vodilo vprašanje, kakšna je vloga vzgojiteljev, logopedov in staršev pri odkrivanju in odpravljanju govornih napak. Zanimalo me je tudi, katera govorna napaka se po mnenju vzgojiteljev najpogosteje pojavlja v predšolski dobi.

- 53 - Hipoteza

HIPOTEZA 1: Predpostavljam, da vzgojitelji menijo, da je najpogostejša napaka, ki se pojavlja pri predšolskih otrocih v vrtcu, bebljanje.

Raziskovalna vprašanja

RV1: Kakšno vlogo imajo po mnenju vzgojiteljev v procesu odkrivanja in odpravljanja otrokovih govornih napak logopedi?

RV2: Kakšno vlogo imajo po mnenju vzgojiteljev v procesu odkrivanja in odpravljanja otrokovih govornih napak starši?

RV3: Kakšno vlogo imajo po mnenju vzgojiteljev v procesu odkrivanja in odpravljanja otrokovih govornih napak vzgojitelji?

4 REZULTATI

HIPOTEZA 1

S postavitvijo hipoteze 1 (hipoteza 1), sem želela priti do odgovora, katera govorna napaka se po mnenju vzgojiteljev, najpogosteje pojavlja pri predšolskih otrocih. Temeljila je na predpostavki, da je to bebljanje. Prišla sem do naslednjega odgovora.

1. S katero od govornih napak ste se na Vaši poklicni poti največkrat srečali?

- 54 -

Tabela 1: Najpogostejša govorna napaka s katero so se srečale strokovne delavke na poklicni poti

Govorna napaka Število Odstotek (%)

Bebljanje 2 12, 50

Nosljanje 1 6, 25

Jecljanje 10 62, 50

Brbotanje 1 6, 25

Sluhonemost 2 12, 50

Drugo 0 0

Skupaj 16 100, 00

Pri tem vprašanju je bilo možnih več odgovorov. Največ anketiranih strokovnih delavk se je na svoji poklicni poti srečalo z jecljanjem (62, 50 %). Sledijo sluhonemost in bebljanje (12, 50 %).

V najmanjšem številu so se anketirane strokovne delavke srečale z brbotanjem in nosljanjem (6, 25 %). Nobena od anketirank ni navedla kakšne druge govorne napake. Ena izmed anketiranih strokovnih delavk pa na vprašanje ni odgovorila.

Enake rezultate je v svoji raziskavi objavil K. Kocmur (2012; 40), kjer ugotavlja, da se vzgojiteljice pri svojem delu najpogosteje srečujejo z jecljanjem, ki mu sledi bebljanje. B.

Globačnik (1999: 13), pa meni, da je bebljanje tista govorna napaka, ki se najpogosteje pojavlja pri predšolskem otroku. Vzrok za to pojasnjuje S. Levc, ki pravi, da se izreka glasov »r«, »š«,

»ž« in »č« pojavi najkasneje (med četrtim letom in pol in med petim letom in pol) (2014: 105).

RAZISKOVALNO VPRAŠANJE 1

Zanimalo me je, kakšno vlogo imajo, po mnenju vzgojiteljev, logopedi v procesu odkrivanja in odpravljanja govornih napak. Prišla sem do naslednjih ugotovitev.

- 55 -

Ali ima logoped pri prepoznavanju in odpravljanju govornih napak pomembno vlogo?

Odgovor utemeljite.

Tabela 2: Logopedova vloga pri prepoznavanju in odpravljanju govornih napak Število odgovorov Odstotek (%)

Da 17 100

Ne

Skupaj 17 100

Vse anketirane strokovne delavke menijo, da imajo logopedi pomembno vlogo tako pri odkrivanju kot pri odpravljanju govornih napak.

Svoje odgovore utemeljujejo z ustrezno strokovno izobrazbo logopedov. Logopedi poznajo ustrezne postopke in pristope za odkrivanje govornih napak. Po mnenju vzgojiteljev logoped takoj odkrije napake. Skladno s tem pa poudarjajo, da s svojim znanjem logoped presodi ali je potrebna logopedska obravnava ali ne. Pomembnost vloge pripisujejo predvsem hitremu odzivu in kakovostnim nasvetom (načinom) za odpravljanje posamezne govorne napake. Ena izmed strokovnih delavk še dodaja, da logoped lahko svetuje tudi strokovnim delavkam v vrtcu, če je zaposlen tam. Meni, da lahko ob tem obiskuje tudi otroke v oddelkih in strokovnim delavkam pokaže pristope za pravilen govor.

Tudi M. Grobler (1985: 196) je mnenja, da je logoped tisti, ki nudi najbolj ustrezno strokovno pomoč za otroke s težavami in motnjami v govoru.

Glede na to, da strokovne delavke menijo, da ima logoped pri odkrivanju in odpravljanju govornih napak pomembno vlogo, me je zanimalo, ali je v vrtcih, ki so bili vključeni v raziskavo, zaposlen logoped.

Ali ima vaš vrtec svojega logopeda ali zunanji logoped obiskuje vrtec?

Noben izmed vrtcev, v katerem sem izvedla anketo, nima lastnega logopeda. Anketirane strokovne delavke so pojasnile, da za otroke, ki imajo govorne težave, prihaja v vrtec zunanji logoped.

- 56 - Kako pogosto prihaja logoped v vrtec?

Kot sem že pri prejšnjem vprašanju nakazala, v večino vrtcev prihaja logoped enkrat ali dvakrat na teden. Strokovne delavke iz Vrtca Nova Gorica pravijo, da ima večina otrok, ki jih obiskuje logoped v vrtcu, odločbo, ostali pa morajo pomoč strokovnjaka poiskati sami. V Vrtcu Cerkno otroke logoped obišče enkrat do dvakrat na leto, vendar le otroke pred vstopom v šolo. V Vrtcu Ajdovščina logoped obiskuje vrtec enkrat do dvakrat na teden.

Logoped v vseh treh vrtcih prihaja v vrtec predvsem za otroke s posebnimi potrebami, ki jim je bil logoped dodeljen z odločbo. Zanimalo me je, na kakšen način strokovne delavke sodelujejo z logopedom.

Kakšno je Vaše sodelovanje s tem logopedom?

Večina anketiranih strokovnih delavk je omenila pogovor. To so pojasnile z izmenjavo izkušenj. Pojasnile so tudi, da se z logopedom pogovarjajo o napredku, logoped pa jim posreduje tudi napotke za nadaljnje delo. Ocenjujejo ga kot uspešno. Le ena izmed anketirank je odgovorila, da z logopedom sploh ne sodeluje – z njim sodelujejo le starši.

Za primerjavo me je zanimalo, kaj o sodelovanju z strokovnimi delavkami v vrtcu menijo logopedi.

Kakšno je Vaše sodelovanje z vzgojiteljicami in pomočnicami vzgojiteljice?

Anketirani logopedi odgovarjajo, da je sodelovanje zelo dobro oz. odlično. Svoj odgovor pojasnjujejo, da vzgojitelji prosijo za nasvet, ki ga od logopedov tudi prejmejo. Če so težave pri otroku kompleksnejše in poleg govornih težav obsegajo tudi težave na drugih področjih, skupaj organizirajo tim, na katerem vzgojiteljice lahko dobijo še dodatne nasvete in napotke.

Na takih timih pa tudi vzgojiteljica logopedu poroča, kako otrok deluje v skupini.

Kljub mnenju, da je sodelovanje med strokovnimi delavkami in logopedi uspešno, pa je potrebno omeniti, da strokovne delavke sodelujejo z logopedom le v primeru, če je ta dodeljen otroku z odločbo in logoped prihaja v vrtec. Nekateri otroci z odločbo ali brez nje, logopeda obiskujejo izven vrtca, strokovne delavke v vrtcu tako z logopedom nimajo stika. Stik imajo le s starši, ki otroka vodijo na obravnave.

- 57 -

V proces prepoznavanja in odpravljanja govornih napak so vključeni tudi starši, zato me je zanimalo, ali imajo podatke o logopedski službi v primeru, da bi se izkazalo, da njihov otrok potrebuje pomoč logopeda.

Ali ima vrtec, ki ga obiskuje Vaš otrok, lastnega logopeda ali zunanji logoped obiskuje vrtec?

Tabela 3: Prisotnost logopeda v vrtcu Ali ima vrtec lastnega

logopeda?

Število odgovorov Odstotek (%)

a) DA 2 4, 16

b) NE 17 35, 42

c) NE VEM 29 60, 42

Skupaj 48 100, 00

Večina anketiranih staršev ne ve, ali ima vrtec, ki ga obiskuje njihov otrok, lastnega logopeda ali ne (60, 42 %). 35, 42 odstotkov anketiranih staršev odgovarja, da vrtec nima lastnega logopeda, ampak zunanji logoped obiskuje vrtec. Dva od anketiranih staršev odgovarjata, da ima vrtec svojega logopeda.

Če ste na prejšnje vprašanje odgovorili negativno, me zanima, ali bi si želeli, da bi vrtec imel svojega logopeda? Odgovor utemeljite.

Tabela 4: Želja staršev po zaposlitvi logopeda v vrtcu Ali si želite, da bi vrtec imel

lastnega logopeda?

Število odgovorov Odstotek (%)

a) Da 7 41, 18

b) Ne 2 11, 76

c) Vseeno mi je 8 47, 06

Skupaj 17 100, 00

- 58 -

Na to vprašanje so odgovarjali le tisti anketirani starši, ki so na prejšnje vprašanje odgovorili negativno. Večini anketiranih staršev je vseeno, ali ima vrtec lastnega logopeda ali ne. Sedem staršev bi si želelo, da bi vrtec imel lastnega logopeda, dva od anketiranih staršev pa si ne želita, da bi vrtec imel lastnega logopeda.

Starši, ki so na vprašanje odgovorili z da, svoj odgovor utemeljujejo s tem, da je zunanji logoped težko dosegljiv, veliko otrok pa pomoč potrebuje. Z lastnim logopedom bi vrtec dosegel večjo fleksibilnost in dosegljivost logopeda. Po njihovem mnenju bi bilo več sodelovanja tudi z vzgojiteljicami in njihovimi pomočnicami. Logopedi bi imeli več časa za posameznika. Težave v govoru bi se na tak način prej zaznale in uspešnejše reševale.

Anketirani starši, ki so odgovorili, da jim je vseeno, svoj odgovor utemeljujejo s tem, da je v vrtcu premalo otrok in da logoped ne bi imel dela. Nekateri pravijo, da ni važno, kje logoped je, važno da pomaga in da je dovolj, če pride zunanji logoped. Eden izmed staršev meni, da je dovolj, če logoped obišče vrtec enkrat do dvakrat letno, saj imajo šole svojega logopeda.

Starša, ki sta odgovorila, da si ne želita, da bi vrtec imel svojega logopeda, pojasnjujeta, da je tudi brez logopeda dobro poskrbljeno za kontrolo govora in da njihov otrok nima govornih težav. Če, bi jih imel, bi jima bilo vseeno, kje bi logoped bil.

Ker je logoped strokovnjak za prepoznavanje in odpravljanje govornih napak, me je zanimalo, kakšne pristope logopedi uporabljajo pri obravnavi otrok z govornimi napakami. Ker sem tudi sama strokovna delavka v vrtcu, sem od logopedov želela pridobiti nekaj nasvetov za spodbujanje govora v vrtcu. Prišla sem do naslednjih odgovorov.

Kakšen je Vaš pristop do otroka z govorno napako? Pojasnite.

Anketirani logopedi menijo, da je pristop odvisen od otrokove osebnosti in težav, s katerimi pride na obravnavo. Pristop je torej individualen. Pravijo, da obravnava poteka preko igre.

Ustvarjati poskušajo prijetno klimo in sproščeno vzdušje. Upoštevajo otrokova zanimanja in močna področja.

Nekaj Vaših nasvetov za spodbujanje govornega razvoja otroka doma in v vrtcih … Trije anketirani logopedi menijo, da je splošno dajanje nasvetov težko. Pravijo, da je nasvet za otroka uporaben šele, ko je razvidno za kakšne napake oz. težave gre. Ostali anketiranci pa svetujejo, naj bi se z otrokom čim več sproščeno pogovarjali, se sprehajali v naravi, posnemali

- 59 -

različna oglašanja (živali, glasov iz okolja), otroka spodbujali na njemu zanimiv način. Prav tako svetujejo, da se otrokom bere, poje, se jih vodi v gledališče.

RAZISKOVALNO VPRAŠANJE 2

Z drugim raziskovalnim vprašanjem, sem želela pridobiti mnenje vzgojiteljev o vlogi staršev v procesu odkrivanja in odpravljanja govornih napak. Prišla sem do naslednjih ugotovitev.

Ali menite, da imajo starši pri prepoznavanju in odpravljanju govornih napak pomembno vlogo? Svoj odgovor utemeljite.

Tabela 5: Vloga staršev pri prepoznavanju in odpravljanju govornih napak

Vloga staršev Število odgovorov Odstotek (%)

Da 17 100

Ne 0 0

Skupaj 17 100

Vse anketirane strokovne delavke menijo, da imajo starši pri odkrivanju in odpravljanju govornih napak pomembno vlogo.

Svoj odgovor utemeljujejo s poznavanjem otroka. Starši otroka dobro poznajo in lahko hitro zaznajo spremembe. Ob odkritju tudi sami izvajajo vaje po navodilih logopeda. Tri strokovne delavke tu omenjajo še težave z ne sprejemanjem otrokovih težav s strani staršev, kar velikokrat pripelje do tega, da preteče veliko časa, da starši sploh odpeljejo otroka do logopeda.

Na odgovornost, ki jo nosijo starši za otrokov govorni razvoj in posledično tudi za odpravljanje in prepoznavanje govornih napak, opozarjajo tudi strokovnjaki. L. Marjanovič – Umek, S.

Kranjc in U. Fekonja (po Foy in Mann, 2003), menijo, da je kakovost družinskega okolja celovit in večplasten kontekst, ki vključuje tako priložnosti in možnosti, ki jih okolje nudi otroku za razvoj njegove govorne kompetentnosti kot tudi značilnost govornih interakcij med otrokom in njegovimi starši (2006: 50).

- 60 -

Ker imajo starši, po mnenju strokovnih delavk v vrtcu, pomembno vlogo, me je zanimalo, kako sodelujejo s starši, ki imajo otroka z govorno napako.

Kakšno je Vaše sodelovanje s starši otrok, ki imajo govorne težave?

Nekatere anketirane strokovne delavke menijo, da je sodelovanje s starši dobro. Pravijo, da so starši veseli, ko jih opozorijo na določene težave. Pravijo tudi, da si dnevno izmenjujejo mnenje o težavah ali napredku.

Anketirani logopedi odgovarjajo, da je sodelovanje s starši zelo dobro, odlično. Na obravnavah upoštevajo napotke, izmenjujejo mnenja. Starši so iskreni in zainteresirani za otrokov napredek.

Anketirani logopedi pravijo, da starši otroke redno vodijo na obravnave.

Da je sodelovanje ključnega pomena, nakazujejo tudi besede M. Grobler (1985: 196), ki meni, da morajo biti starši in tudi drugi odrasli pozorni na odstopanja v govornem izražanju otroka ter izpostavlja, da je v primeru odstopanja treba poiskati ustrezno strokovno pomoč.

Zanimalo me je, kaj bi strokovne delavke svetovale staršem, da bi ti v čim večji meri spodbujali razvoj govora predšolskega otroka.

Kakšen nasvet bi podali staršem za spodbujanje govora predšolskega otroka in pri odpravljanju govornih napak?

Strokovne delavke svetujejo staršem:

 branje različne otroške literature,

 pravilen govorni zgled (naj starši ne uporabljajo pomanjševalnic),

 pogovor,

 ogled gledaliških predstav,

 ena strokovna delavka pa je posebej poudarila, da ob morebitni zaznavi govornih težav, starši poslušajo vzgojitelja in poiščejo dodatno pomoč pri strokovnjakih. Meni, da bo le z zaupanjem otrok napredoval.

Strokovne delavke pripisujejo velik pomen pri prepoznavanju in odpravljanju govornih napak staršem. Ob tem me je zanimalo tudi mnenje staršev o pomembnosti njihove vloge ter na kakšen način jo izpolnjujejo.

- 61 -

Ali menite, da imate starši pomembno vlogo pri razvoju otrokovega govora in prepoznavanju ter odpravljanju govornih napak? Svojo odločitev utemeljite.

Tabela 6: Vloga staršev pri prepoznavanju in odpravljanju govornih napak

Ali imajo starši pomembno vlogo pri razvoju otrokovega govora in prepoznavanju ter odpravljanju govornih napak?

Število odgovorov Odstotek (%)

DA 48 100

NE 0 0

Skupaj 48 100

Vsi anketirani starši se strinjajo, da imajo pri razvoju otrokovega govora pomembno vlogo.

Pomembnost utemeljujejo z naslednjimi trditvami:

 Starši so prvi, ki otroke učijo novih besed.

 Otroci posnemajo njihov govor.

 Z načinom govora vplivajo na otrokov govorni razvoj, jih popravljajo v vsakdanji komunikaciji.

 Otrokom berejo pravljice in jim s tem širijo besedišče.

 Otrokom pomagajo z doslednim sodelovanjem s strokovnjaki, če ima otrok govorno napako.

 Doma nadaljujejo delo strokovnjaka.

 Starši opozarjajo na negativno uporabo pomanjševalnic in popačen govor.

Iz dobljenih odgovorov je možno razbrati, da se starši dobro zavedajo svoje vloge pri govornem razvoju svojih otrok in poznajo raznolike pristope za spodbujanje govornega razvoja.

Zanimiva je izjava Brunerja (1983; nav. po Marjanovič - Umek in dr., 2006: 128), ki meni, da starši neprestano preverjajo otrokova pričakovanja ter sposobnost njegovega govornega izražanja in zato postopno zvišujejo svoja pričakovanja. Bohannon in Stanowicz (1988, v Berk 1997; nav. po Marjanovič - Umek in dr., 2006: 129) pa sta ugotovila, da otroci pogosto

- 62 -

ponavljajo izjave svojih staršev, kadar ti pravilno popravijo njihovo slovnično nepravilno izjavo.

Starši so svojo vlogo pri prepoznavanju in odpravljanju govornih napak tudi ovrednotili.

Rezultati so razvidni v tabeli 7.

Kako pomembna je ta vloga?

Tabela 7: Ocena pomembnosti vloge staršev pri prepoznavanju in odpravljanju govornih napak

Ocena Število odgovorov

1 (nepomembna) 0

2 (skoraj nepomembna) 2

3 (niti pomembna, niti nepomembna) 0

4 (pomembna) 8

5 (zelo pomembna) 38

Večina anketiranih staršev meni, da je njihova vloga zelo pomembna. Le dva od anketiranih staršev menita, da je vloga staršev skoraj nepomembna.

Na pomembnost vloge, ki jo imajo starši, je opozarjal tudi Omerza, ki staršem svetuje, naj pazijo na to, da bo otrok, ki je v obravnavi, izpolnjeval vse domače vaje in naj mu starši pri tem pomagajo. Za napredek je po njegovem mnenju pomemben tudi obisk obravnav, pri čemer starši vidijo, kakšne postopke ima logoped (1972: 184).

Glede na dobljene rezultate, kjer so starši mnenja, da imajo sami zelo pomembno vlogo, me je zanimalo, komu pripisujejo večji pomen v procesu prepoznavanja in odpravljanja govornih napak predšolskih otrok. Rezultati so razvidni v tabeli 8.

Pripisujete večji pomen in vlogo pri prepoznavanju in odpravljanju govornih napak družini, vrtcu ali logopedu?

- 63 -

Anketirani starši pripisujejo največjo vlogo pri reševanju govornih napak prav sebi, sledijo jim logopedi. Le eden od anketiranih staršev meni, da ima vrtec največji pomen pri odpravljanju govornih napak. Eden izmed anketiranih staršev na vprašanje ni odgovoril.

V procesu prepoznavanja govornih napak, so po mnenju anketiranih logopedov, prav starši tisti, ki govorno napako prepoznajo. To je razvidno iz tabele 9.

Kdo najpogosteje odkrije govorno napako?

Tabela 9: Oseba, ki najpogosteje odkrije govorno napako Oseba, ki najpogosteje

Pri tem vprašanju je bilo možnih več odgovorov. Po mnenju anketiranih logopedov so prav starši tisti, ki najpogosteje odkrijejo govorno napako. Trije so zraven dodali tudi vzgojiteljico oz. pomočnico vzgojiteljice.

- 64 -

Zanimalo me je, kakšne načine starši uporabljajo za spodbujanje govornega razvoja predšolskega otroka.

Na kakšen način sami spodbujate govorni razvoj Vašega otroka?

Anketirani starši spodbujajo govorni razvoj svojih otrok:

 s popravljanjem nepravilnega izgovora besede,

 z branjem knjig, pogovorom,

 spraševanjem, reševanjem ugank,

 branjem stripov, petjem, z gledališkimi in kino predstavami, pravilno izreko, spodbujanjem k pripovedovanju, gibanjem v krogu ljudi, ki so komunikativni,

 z nepopačenim govorom,

 z igro, gledanjem knjig, slikanic,

 z opisovanjem slik, ilustracij, postavljanjem vprašanj,

 s ponavljanjem besed, ki vsebujejo glasove, ki jih otrok težko izgovori, s pohvalami za lepo izgovorjeno besedo, s spodbujanjem, da dokonča stavek,

 z razgibavanjem ust, jezika.

RAZISKOVALNO VPRAŠANJE 3

Pri tretjem raziskovalnem vprašanju sem se osredinila predvsem na vlogo vzgojitelja pri odkrivanju in odpravljanju govornih napak, kaj menijo vzgojitelji o svoji vlogi in kako so nanjo pripravljeni. Prišla sem do naslednjih ugotovitev.

Kako pomembno vlogo ima po Vašem mnenju vzgojiteljica oz. pomočnica vzgojiteljice pri prepoznavanju in odpravljanju govornih napak?

Anketirane strokovne delavke menijo, da imajo zelo pomembno vlogo pri odkrivanju in odpravljanju govornih napak. Nekatere to pojasnjujejo z argumenti hitrega odkrivanja govornih napak in nato hitrega ukrepanja - takoj sodelujejo z logopedom in starši. Strokovne delavke menijo, da je njihova vloga pomembna tudi v smislu zgleda v vsakdanji komunikaciji. Nekatere menijo, da so pomemben člen v verigi in lahko tudi same ob pomoči logopeda izvajajo določene vaje za odpravljanje govornih napak.

Dve izmed anketirank menita, da imajo večjo vlogo starši.

- 65 -

Na koga ste se najprej obrnili po nasvet, ko ste v skupino sprejeli otroka z govorno napako?

Tabela 10: Oseba, ki jo strokovne delavke prosijo za nasvete Oseba, ki strokovnim

delavkam daje nasvete

Število odgovorov Odstotek (%)

sodelavke 2 11, 80

logoped 7 41, 20

ustrezna literatura 4 23, 50

drugo 4 23, 50

SKUPAJ 17 100

Anketirane strokovne delavke v vrtcih se v primerih, ko imajo v skupini otroka z govorno napako, največkrat obrnejo po pomoč k logopedom (41, 20 %). V enaki meri se obrnejo na starše, strokovno vodjo (navedeno pod drugo) ali pa poiščejo ustrezno literaturo (23, 50 %). V 11, 80 % poiščejo pomoč pri sodelavkah.

Glede na to, da anketirane strokovne delavke menijo, da imajo pomembno vlogo v procesu prepoznavanja in odpravljanja govornih napak otrok v vrtcu, me je zanimalo, kakšne pristope uporabljajo pri vzgojnem delu z otroki, ki imajo govorno napako.

Kakšen je Vaš pristop do otroka z govorno napako?

Anketirane strokovne delavke v večini primerov odgovarjajo, da imajo enak pristop kot do otrok, ki nimajo govorne napake. Nekatere jim bolj prisluhnejo in še posebej poskrbijo, da je

Anketirane strokovne delavke v večini primerov odgovarjajo, da imajo enak pristop kot do otrok, ki nimajo govorne napake. Nekatere jim bolj prisluhnejo in še posebej poskrbijo, da je