• Rezultati Niso Bili Najdeni

IZDELKI IZ DELAVNICE

VIRI IN LITERATURA SLIKOVNI VIRI:

4. Medsebojna primerjava odgovorov in vizualnega gradiva, ugotovitve in sklepi

4.6 POTEK LIKOVNE DELAVNICE

4.7.1 IZDELKI IZ DELAVNICE

1 MARKO MEHTCUN, KAK Unterhund, ORMOŽ 21. 12. 2019

Slika 85: Izdelek 1, Marko Mehtsun, osebni arhiv

Likovno delo je izdelano v tehniki kolaža in risbe s flomastrom. Motiv je v trikotni kompoziciji upodobljen na nedotaknjeni belini risalne podlage (risalni list). Barvna paleta likovnega dela je preprosta, prevladuje kontrast črne in bele barve. Prostor ni definiran. Na prvi pogled je likovno delo precej preprosto in deluje pusto – kljub enoličnosti belega ozadja trikotna kompozicijska porazdelitev slikovno podlago enakomerno zapolnjuje. Glavni motiv je razdeljen na štiri enakovredne likovne dele – v spodnjem levem kotu slikovne ravnine vidimo izrezek fotografije fantka, ki v rokah drži otroško igračo – puško. Otrok z orožjem v rokah deluje nedolžno in igrivo. Slednjega dopolnjujeta motiva v spodnjem desnem kotu in sredini zgornje stranice slikovne ploskve. Glede na medsebojno orientiranost se zdi, kot da so tri osebe v boju – skupna

127 podoba deluje kot zamrznjen posnetek strelskega spopada. Neškodljivosti fantka z igračo kontrirata moški podobi, ki v rokah prav tako držita orožje, roke enega izmed njih so prekrite s krvjo in delujejo nevarno. Njuna identiteta je prikrita z upodobitvijo simbola emotikona, ki igrivo mežika. Z takšnimi podobami v virtualni komunikaciji izražamo preprosta čustva in dopolnjujemo pomen misli oziroma besed. V tem primeru mežikajoč simbol izraža kontrasten pomen in ironizira motiv nasilnega dejanja na fotografiji – nevarna podoba tako postane šaljiva in neresna. Motiv treh oseb dopolnjuje tekst, upodobljen v skorajšnji sredini slikovnega formata. Tekst je, ker je likovno delo primer platnice namišljenega albuma, naslov oziroma naziv izvajalca le tega. Tekst je zapisan z uporabo klasične estetike punk oblikovanja, tj.

izrezanih in sestavljenih črk različnih tipografij iz tiskovin. Motiv likovnega dela kot celota je jasen in izražen z uporabo primernih likovnih sredstev. Posamezni deli motiva izražajo neposredna dvolična sporočila, ki pritegnejo gledalčevo pozornost in tega silijo k razmisleku.

To doseže tudi zapis teksta oziroma naziv albuma, za katerega je ustvarjeno likovno delo;

pomen besede paramnesia je najverjetneje večini opazovalcev neznan in pri teh vzbuja zanimanje.

INTERPRETIRAJ SVOJE DELO. ZAKAJ SI IZBRAL_A TAKŠEN MOTIV, KAJ SI ŽELEL_A Z NJIM SPOROČITI?

»Paramnesia pomeni spomniti se stvari, pri katerih nisi bil prisoten. Zanimiva tema. Samo delo pa je ironično, smeškoti in orožje, otroci in orožje. Predvsem je kontrastno, orožje in podoba – smeško, ki pooseblja neko prijetno čustvo, hkrati pa tudi sodoben digitalni čas.

Torej, smeško ti pomežikne, v resnici pa te želi ustreliti – dvoličnost, več je tega danes«.

Glede na odgovor je udeleženec likovne delavnice Marko M. kot motiv likovnega dela oziroma problematiko, ki jo obravnava naslovnica albuma, izpostavil dvoličnost. Kot je mogoče razbrati iz njegovega odgovora, je težav, povezanih z vprašanjem dvoličnosti v družbi, danes veliko – slednje je sam izpostavil s kontrastom dveh simbolov, orožja in nasmeha. Mežikajoč emotikon predstavlja simbol sodobnega digitalnega časa in s tem likovno delo umesti v kontekst sedanjosti.

128 2 MIHA MEHTSUN, KAK Unterhund, ORMOŽ 21. 12. 2019

Slika 86: Izdelek 2, Miha Mehtsun, osebni arhiv

Likovno delo je izdelano v tehniki kolaža. Motiv slikovno ploskev po diagonali iz leve proti desni zapolnjuje neenakomerno, kljub razpršenosti in spremenljivosti likovnih elementov je likovno delo kompozicijsko v ravnovesju. Ozadje je enotne bele barve, motiv iz tega kontrastno izstopa. Barvna paleta uporabljenih barv je preprosta, prevladujejo terciarne barve zemeljskih odtenkov. Glavni motiv dela je sestavljen iz petih likovnih elementov, v mnoštvu teh podob pa je mogoče razbrati številne samostojne motive: v zgornjem levem kotu slikovne ploskve vidimo podobo dotrajane človeške lobanje, na čelu katere je moč opaziti razpoko – najverjetneje strelno rano. Čeprav belo ozadje likovnega dela ne narekuje občutka prostora, tega ustvarja delno prekrivanje podob skupnega motiva, kar je dobro opazno pri prekrivanju podob v centralnem delu formata; podobo dlani, ki v rokah drži šop evrskih bankovcev, v prvem planu prekriva figura nagega dojenčkovega telesa, ti iz desne dopolnjujeta še podoba človeškega očesa in

129 jamskega človeka. Likovno delo je nasičeno z vizualnimi informacijami, katerih skupen pomen je na prvi pogled nejasen, likovno delo pa zaradi nesmiselnosti motivičnih povezav deluje kaotično – stilsko spominja na montažne kolaže dadaistične umetnosti, katerih smisel so avtorji izpostavljali z upodobitvijo banalnosti in nesmiselnih podob. Nejasnosti motiva likovnega dela pogojuje tudi odsotnost naziva albuma ali izvajalca, za katerega je likovna podoba ustvarjena;

ta po navadi idejo oziroma problem opreme albuma smiselno poveže.

INTERPRETIRAJ SVOJE DELO. ZAKAJ SI IZBRAL_A TAKŠEN MOTIV, KAJ SI ŽELEL_A Z NJIM SPOROČITI?

»Najbolj očitno je, da delo predstavlja skrunjenje nedolžnosti otroka. Otrok je nedolžen, družba pa ga s svojimi sredstvi zvablja na limanice predvsem potrošništva ter ga izpostavlja primitivnim nagonom nasilja. Lobanja, recimo, je primer druge plati takšnega življenja, otroku se zdi to privlačno, ker se mu kot takšno tudi prodaja, vendar ne pomeni nič dobrega«.

Problematika, s katero je avtor definiral vsebino svojega namišljenega albuma, so negativni vplivi, ki jih ima lahko družba na posameznika in njegovo usodo. Posameznika tukaj predstavlja dojenček, medtem ko roka s šopom denarja in roka zdravnice predstavljata družbo – takšni družbi vladajo denar, nasilje in pohlep; takšna družba je primitivna in potrošna. Nevarnosti življenja v takšni družbi simbolizira podoba lobanje, medtem ko simbol očesa lahko razumemo kot prispodobo za navzočnost oziroma kot simbol zavedanja posledic in stanja.

130 3 MARKO BLAŽEKA, KAK Unterhund, ORMOŽ 21. 12. 2019

Slika 87: Izdelek 3, Marko Blažeka, osebni arhiv

Delo je izdelano v tehniki kolaža. Motiv dela je sestavljen iz šestih posameznih likovnih elementov, ki so po formatu slikovne ploskve prosto kompozicijsko razmetani. Prostor ni definiran, ozadje likovnega dela sestavljajo barvne ploskve neenakomernih velikosti. Med temi po velikosti izstopa ploskev rdeče barve, ki po horizontali zapolnjuje večinski del slikovnega formata. Rdečo dopolnjujejo še ploskve v barvi rumene, črne in modre. Paleto primarnih barv ter črne izpopolnjujejo še odtenki rjave, zelene ter bele barve v sledeh. Osnovno barvno paleto rdeče, rumene, modre in črne v kontekstu likovnega dela razumemo kot dodatno simbolno raven likovnega motiva, ki je namreč sestavljen iz posameznih karikatur zloglasnih obrazov sodobnega političnega prizorišča – kombinacije izbranih barv asociirajo na zastave konkretnih držav. Med karikaturami prepoznamo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, nemško funkcionarko Angelo Merkel in nekdanjega vrhovnega voditelja rimskokatoliške cerkve,

131 papeža Benedikta. Posebej zanimivi sta medsebojno kontrastni karikaturi Angele Merkel, našemljene v enega izmed ameriških državnih simbolov (Kip svobode) ter ameriškega predsednika, ki strelja na črnega orla s specifičnim rdečim kljunom in kremplji (simbol nemškega državnega grba). Upodobitev izbranih političnih osebnosti in voditeljev delo uvršča v kontekst sodobne družbe. Na vrhnjem robu formata je desnem in levem kotu s časopisnimi izrezki v nemškem jeziku zapisano besedilo Der Spiegel (v pomenu ogledalo), ki nastopa kot ime glasbenega izvajalca, fraza Du Sollst Nicht Lügen v pomenu Ne bi smel lagati pa predstavlja naslov albuma.

INTERPRETIRAJ SVOJE DELO. ZAKAJ SI IZBRAL_A TAKŠEN MOTIV, KAJ SI ŽELEL_A Z NJIM SPOROČITI?

»Ideja je bila kombinirati ime banda Die Spiegel (Ogledalo) s tematiko na platnici. Torej kombinacija črne, rdeče in rumene barve, ki spomni na nemško zastavo, naziv albuma Du sollst nicht lügen (Ne bi smel lagati) ter podobe oseb (znanih politikov) izpostavljajo tematiko političnih velesil, njihove moči in vpliva na naše življenje ter prihodnost. Slika papeža z žogo je zanimiva, ker izpostavlja to, kako se veljaki igrajo s svojimi močmi, se borijo za nadvlado ter se ukvarjajo s tem, koliko denarja (našega denarja) porabijo za svoje delo. Končna ideja je, da se postavimo pred ogledalo, razmislimo, komu verjamemo, razmislimo o tem, kako nam svet in mediji predstavljajo informacije, ker ni nujno, da je vse, kar vidimo in slišimo, res«.

Likovno delo se torej kaže kot ogledalo ali odsev trenutnega stanja v družbi, natančneje v svetu politike in mednarodnih odnosov. Delo komentira in izpostavlja vprašanje zaupanja v sposobnosti ter namere naših voditeljev in gledalca nagovarja, da razmisli o verodostojnosti informacij oziroma odločitev, ki jih izbrani posamezniki zanj sprejemajo.

132 4 JAKOB PUH, KLUB JALLA JALLA, AKC METELKOVA, LJUBLJANA 30. 1. 2020

Slika 88: Izdelek 4, Jakob Puh, osebni arhiv

Delo je izdelano v tehniki kolaža. Format likovnega dela v trikotni kompoziciji zapolnjuje motiv, ki ga sestavljajo štirje posamezni likovni elementi. Ozadje sestavlja enotna ploskev progastega vzorca, ki je pravzaprav izrezek iz šiviljskega kroja. Glavni motiv predstavljajo tri moške brezglave figure, odete v zimske pletenine sorodnih vzorcev in tekstur. Skladnost barvne harmonije likovnega dela tvorijo rjavo-sivi odtenki ozadja ter osrednjega motiva, med njima pa je kljub temu očiten svetlo-temen kontrast. Delno prekrivanje figur v prvem in drugem ter stopnjevanje velikosti nakazuje občutek prostora. Besedilo v vrhnjem desnem kotu formata beremo kot naziv glasbene skupine ali naslov albuma. Med besedilom in motivom ni neposredne simbolne povezave, v likovnem smislu se besedna zveza mandljaste oči lahko navezuje na izbrano barvno paleto likovnega dela. Splošna estetika likovnega dela je starinska in asociira na vizualno estetiko skupine Idoli.

133 INTERPRETIRAJ SVOJE DELO. ZAKAJ SI IZBRAL_A TAKŠEN MOTIV, KAJ SI ŽELEL_A Z NJIM SPOROČITI?

»Moj izmišljen band preigrava indie glasbo in z njo opozarja na neangažirane posameznike ter študente brez interesov in energije. Sive ljudi v sivem svetu, katerih edini cilji so denar in minimalni osebni stiki. Motiv prikazuje obleko, ki naredi človeka in se tam tudi konča«.

Kot narekuje avtorjev odgovor, je likovno delo izdelano za glasbeno skupino danes popularnega in prevladujočega glasbenega žanra indie rock, za katerega je v vizualnosti značilna estetika starinskega. Problematika, ki jo likovno delo obravnava, je družbena pasivnost – brezglave moške figure simbolizirajo posameznike brez vsebine, njihova obleka pa nastopa kot simbol človeškega smisla. Zapisano besedilo s problematiko likovnega dela ni v smiselni povezavi.

Slika 89: Idoli, avtor: Goranka Matić

134 5 SILVO METELKO, KLUB JALLA JALLA, AKC METELKOVA, LJUBLJANA

30. 1. 2020

Slika 90: Izdelek 5, Silvo Metelko, osebni arhiv

Likovno delo je izdelano v tehniki kolaža in risbe z barvnimi svinčniki. Likovni elementi so po slikovnem formatu prosto kompozicijsko razpršeni. Pravokoten format risbe na zunanjih robovih slikovnega formata zaključuje kolažirani okvir. Na pasici časopisnih izstrižku vidimo množico obrazov. Na delu je mogoče zaznati široko paleto barv in barvnih odtenkov, največji kontrast je očiten med robnim kolažem ter nežnostjo sledi barvnih svinčnikov. Na osrednjem motivu likovnega dela v tehniki risbe vidimo izsek pogleda na zadnjično stran jeans hlač oziroma kavbojk, ki imajo v desnem žepu zataknjeno igralno karto pikovega asa, na hlačnem pasu pa zapisano besedilo Okoli riti v varžat 1. Zapisano besedilo je starinska pogovorna oblika znanega slovenskega pregovora Okoli riti v žep, na primeru likovnega dela je beseda varžat – žep, (namerno) zapisana napačno, tako pa se pregovor v izvirniku glasi Okoli riti v varžet.

135 Pregovor pomeni ubrati daljšo, napornejšo pot do nekega cilja, osrednji pomen pa je nejasen.

V žepu hlač zataknjena karta barve pikovega asa je v smislu igralnih kart karta najvišjega ranga, v kontekstu dela pa likovni idiom, katerega etimološki pomen je simbol za smrt, sklepno dejanje, konec oziroma finale. V smislu oblikovanja platnic albumov besedno zvezo Pikov as razumemo kot naziv glasbene skupine, pregovor, zapisan na hlačnem pasu, pa kot naslov albuma.

INTERPRETIRAJ SVOJE DELO. ZAKAJ SI IZBRAL_A TAKŠEN MOTIV, KAJ SI ŽELEL_A Z NJIM SPOROČITI?

»Politika v povezavi z uradno religijo in s kapitalom usmerja družbene tokove mimo ljudi.

Kljub neštetim obljubam 'o boljši prihodnosti' je bivanje v vseh oblikah vedno težje. Vedno znova jim uspe preslepiti ljudstvo. Okoli riti v žep – tam pa pikov as«.

Likovno delo je simbolno zelo pisano in prepleteno. Obravnavana problematika likovnega dela je politična. Pregovor in prizor pikovega asa v hlačnem žepu v skupnem smislu simbolizirata norčevanje in nepošten odnos politične elite do ljudstva, kjer pikov as pomeni negativne posledice, ki ob zaupanju v sposobnosti in lažne obljube teh nastopijo. Ljudstvo v kontekstu likovnega dela predstavlja množica obrazov na kolažirani fotografiji.

136 6 IVA, KLUB JALLA JALLA, AKC METELKOVA, LJUBLJANA 30.1.2020

Slika 91: Izdelek 6, Iva, osebni arhiv

Likovno delo je izdelano v tehniki kolaža. Likovno delo je vsebinsko zelo nasičeno, časopisni izrezki so prosto kompozicijsko razporejeni po celotnem formatu slikovne ploskve. Med pisano paleto uporabljenih barv izstopata rdeča in odtenki barve človeške kože, kar pogojuje uporaba izbranih likovnih sredstev. V množici kolažnih izrezkov je osrednjega pomena fotografija moškega obraza s specifično obrazno mimiko krika. Očesa na fotografiji so prekrita s fotografijami portretov dveh svetovnih zloglasnih političnih veljakov, ameriškega predsednika Donalda Trumpa in korejskega predsednika Kim Jong Una. V kotu leve strani spodnjega robu fotografije moškega obraza je z belo tipografijo na črni podlagi zapisano besedilo Vonj po moškem, ki ga v oblikovalskem kontekstu razumemo bodisi kot naziv glasbene skupine bodisi kot naslov albuma. Osrednjo fotografijo obkrožajo številni izrezki ženskih ustnic oziroma nasmeškov, ki se stopnjujejo po velikosti in osrednji motiv uokvirjajo. Motiv moškega obraza

137 in portretov političnih osebnosti moškega spola je v kontrastnem odnosu z marginalnimi podobami ženskih nasmeškov.

INTERPRETIRAJ SVOJE DELO. ZAKAJ SI IZBRAL_A TAKŠEN MOTIV, KAJ SI ŽELEL_A Z NJIM SPOROČITI?

»Mačistična družba in lažni nasmeški. Svet v rokah moških in krik jeze«.

Motiv likovnega dela obravnava široko polje vprašanj feminizma in vloge ženske v sodobni oziroma splošni družbi. Izbrano delo v nizu do sedaj predstavljenih likovnih izdelkov izstopa, saj je njegova avtorica ženska (v manjšini), čemu pa sledi tudi izbrana tematika. Sodobno družbo izpostavlja kot mačistično, repeticija nasmeškov, za katere avtorica pravi, da so lažni, pa simbolizira stoletja dopuščanja zatiranja žensk kot enakovrednega dela družbe.

138 7 TITA MIKULČIĆ MALI, KLUB JALLA JALLA, AKC METELKOVA,

LJUBLJANA 30. 1. 2020

Slika 92: Izdelek 7, Tita Mikulčić Mali, osebni arhiv

Delo je izdelano v tehniki kolaža ter risbe z barvnimi svinčniki in s flomastri. Razpršenost likovnih elementov ustvarja dinamičnost, prostor ni nakazan. Ozadje polni tekstura lahkotne sledi barvnega svinčnika, čez njo izstopa belina slikovne podlage (risalnega lista), zaradi katere vse posamezne podobe skupnega motiva kontrastno izstopajo. Prevladujoči kontrast svetlo-temnega dopolnjujeta še rumena in rdeča barva v sledeh. Skupen motiv likovnega dela gradi devet posameznih podob, ki se v krožni kompoziciji vrstijo okoli osrednjega motiva, ki v oblikovalskem smislu predstavlja naziv glasbene skupine, za katero je delo ustvarjeno. Naziv izvajalca JNB – Jebo Nas Bog je v ročno izdelani tipografiji zapisan tako, da se pomen črk kratice bere vertikalno, črka o je zamenjana s simbolom za radioaktivnost. Kratica JNG asociira na kratico JNA, akronim za poimenovanje jugoslovanske vojske Jugoslovanske Narodne Armije. Podobe skupnega motiva si sledijo iz levega vrhnjega kota slikovnega formata v

139 nasprotni smeri urinega kazalca, prva med njimi je risba helikopterja, tej sledi fotografski izrezek različnega hladnega orožja, fotografija vojaške akcije, ki jo dopolnjuje, ilustracija padajoče bombe, na kateri se kot v primeru rokopisa ponovi simbol za radioaktivnost, ilustracija grobišča, fotografija vojaka v akciji ter ilustracija tovarne z dimniškimi stolpi, iz katerih se vali gost dim. Skupen imenovalec motiva sta torej orožje in vojna. Temačna in kontrastna barvna harmonija ter pomen podob motiva ustvarjata negativno vizualno razpoloženje. Na spodnjem robu likovnega dela je z rokopisno tipografijo zapisano besedilo ČLOVEK ~ STROJ, kar predstavlja naslov albuma likovnega dela.

INTERPRETIRAJ SVOJE DELO. ZAKAJ SI IZBRAL_A TAKŠEN MOTIV, KAJ SI ŽELEL_A Z NJIM SPOROČITI?

»Inspiracijo za delo sem vzela iz pesmi Ne cvikaj generacijo od Atomskog Skloništa. Smo v času, ko se vojna lahko zgodi kadarkoli, Zemlja razpada, uničujemo svet okoli sebe in si pred tem zatiskamo oči«.

Problem, ki ga likovno delo obravnava, je torej vojna in njene posledice za človeštvo in okolje.

Avtorica je slednje prikazala z uporabo različnih simbolov: orožje, bomba in vojska simbolizirajo vojno, lobanja in podoba groba pomenita smrt, opozorilni znak za radioaktivnost pa predstavlja nevarnost. Vsebina besedila pesmi, v katerem je avtorica našla izhodišče za motiv svojega likovnega dela, je kljub temu, da je to nastalo pred štirimi desetletji, v kontekstu sodobne družbe še vedno zelo aktualno.

»Čovjek je danas sve prazniji u duši i planetu zemlju polagano ruši.

Od rata do rata, od vrata do vrata, prestaju da budu i mama i tata.

Uz cvijeće mlado raste crna droga i tko jos tvrdi da ima Boga.

Od rata do rata, od vrata do vrata prestaju da budu i mama i tata.

/… / Što te panika hvata,

neće biti, neće biti trećeg svjetskog rata.

Gospoda lažu, spiker krešti, neki su zaglavili u psihozi.

Ti ne bježi, stani, stani, sjedi, jedi, sjedi, jedi.

Što te panika hvata,

neće biti, neće biti trećeg svjetskog rata.

Nećemo valjda biti mi ta nesretna generacija, na kojoj će se izvršiti velika posljednja racija.«

Atomsko Sklonište – Ne cvikaj generacijo

140 8 MARKO MIOČIĆ, KLUB JALLA JALLA, AKC METELKOVA, LJUBLJANA

30.1.2020

Slika 93: Izdelek 8, Marko Miočić, osebni arhiv

Likovno delo je izdelano v tehniki kolaža in risbe s flomastrom. Podobe motiva so v pravokotni kompoziciji porazdeljene tako, da zapolnjujejo vse štiri pole slikovne ravnine, likovno delo je vizualno preprosto in nenasičeno. Med barvami prevladuje rdeča, ki v geometrično pravilnih ploskvah zapolnjuje večino formata likovnega dela. Izstopajo trije kontrasti: splošen kontrast temno-svetlega, kontrast med rdečo in belo ter kontrast rdeče in njej komplementarne modre barve, ki prevladuje na fotografiji velemesta v zgornjem desnem kotu. Fotografijo urbanega prizora v spodnjem desnem kotu motivično dopolnjuje fotografija ameriškega predsednika Donalda Trumpa, izza katerega so upodobljene štiri rumene zvezde, razporeditev teh (večja rumena zvezda, ki jo polkrožno obkrožajo štiri manjše, v kombinaciji z rdečo barvo) lahko simbolno razumemo kot zastavo države Kitajske. Levo od fotografije ameriškega politika je v centru bele barvne ploskve v besedilnem oblačku, ki je značilno izrazno sredstvo stripovske

141 umetnosti, rokopisno zapisano besedilo Ponarejevalci denarja GLOBULUS. Pomen pojma globulus v kontekstu ideje likovnega dela najverjetneje izraža globalnost oziorma celostnost svetovne družbe. Besedilo dopolnjuje še zapis teksta Pop &New Wave v zgornjem levem kotu formata. Kateri od primerov zapisanega teksta predstavlja naziv glasbenega izvajalca ali naslova glasbenega albuma, ni razjasnjeno. Splošna estetika likovnega dela, predvsem zaradi pretežne uporabe rdeče barve in vizualne preprostosti, asociira na platnico kultne novovalovske kompilacije Paket Aranžman.

INTERPRETIRAJ SVOJE DELO. ZAKAJ SI IZBRAL_A TAKŠEN MOTIV, KAJ SI ŽELEL_A Z NJIM SPOROČITI?

»Naslovnica je dvakratno subverzivna. Sprva z vključitvijo političnih motivov Donalda Trumpa in zastavo Ljudske republike Kitajske izgleda kot kritika globalizma. Hkrati pa jo lahko, in jo tudi moramo, razumeti še po drugi ravni. Z golim motivom Trumpa in kitajske zastave naslovnica ne deluje niti malo kritična, le da je slutiti, da bo vsebina albuma najverjetneje družbeno kritična, drzna ali kul. Žanrska označba pop & new wave opozarja, da je album predvsem in zgolj tržni izdelek. Izdan pri založbi, promoviran z reklamo – reklamo, ki ne predstavlja dejanske nevarnosti sistemu, saj tako ne bi mogla obstajati.

Naslovnica pa vseeno ni brezupno pesimistična. S kritiko v kritiki uspešno lahko izpostavi problematiko ideološkega aparata medijev oziroma se iz njih norčuje /.../«.

Naslovnica pa vseeno ni brezupno pesimistična. S kritiko v kritiki uspešno lahko izpostavi problematiko ideološkega aparata medijev oziroma se iz njih norčuje /.../«.