• Rezultati Niso Bili Najdeni

Udeležence pozdravim in se predstavim. Razložim, da je likovna aktivnost, ki so se je danes udeležili, del raziskave, ki jo opravljam za potrebe študija ter da bom njihove izdelke (fotografije) predstavila in analizirala v magistrski nalogi. Pojasnim, da raziskava, ki jo izvajam, raziskuje fenomen novega vala ter platnic gramofonskih plošč, ki so v okviru tega glasbenega žanra izšle.

Udeležencem podrobneje opišem osnovne pojme in razložim teoretični okvir raziskave.

Predstavim zgodovino, razvoj in pomen novega vala, naštejem nekaj ključnih glasbenih skupin in predstavnikov ter pokažem reprodukcije platnic izbranih albumov oziroma

113 gramofonskih plošč. Opišem družbeno-politični kontekst Jugoslavije, kakšen pomen znotraj tega je imel pojav novega vala, odnos oblasti ter način odražanja tega v izbranih platnicah gramofonskih plošč.

Razložim, zakaj in kako je gramofonska plošča, posebej pa njen ovitek s platnico, pomemben za glasbeno vsebino, hkrati pa opišem tudi kratko zgodovino razvoja medija gramofonske plošče.

Oporne točke za razlago osnovnih pojmov:

Novi val je glasbeni fenomen, ki se je v sedemdesetih letih 20. stoletja pojavil v Jugoslaviji. Fenomen ga poimenujemo zato, ker je pomembno vplival ne le na glasbeno zgodovino, temveč tudi na številna druga življenjska področja takratne mladine in soustvarjal urbano kulturo.

Obdobje novega vala je eno izmed najplodnejših in najkreativnejših glasbenih jugoslovanskih obdobij.

Žanrsko je novi val variacija punka, ki se prepleta z eksperimentiranjem z drugimi glasbeni žanri in v slog uvaja nove inštrumente.

Novi val je bil odgovor na socializem in takratno družbeno situacijo Jugoslavije (gospodarska kriza, smrt Tita, individualizem nasproti jugoslovanskemu

kolektivizmu, večletna vladavina popularne in rock glasbe).

Na pojav punka in novega vala v Jugoslaviji je pomembno vplival razvoj punk scene na zahodu (VB in ZDA). Jugoslovanska glasbena scena se skozi celotno zgodovino razvija v minimalnem časovnem zamiku z zahodom.

Politična ureditev in družbene norme med Jugoslavijo in zahodom so se konkretno razlikovale, razlogi za pojav punka in novega vala pa so bili precej podobni

(zahteve po spremembah, upor proti ustaljenim družbenim vrednotam, nazadnjaštvo glasbe …)

Ker je novi val specifičen pojav za jugoslovansko glasbeno sceno, ga je zaradi družbeno-političnih razmer, v ali zaradi katerih se je pojavil in razvil, danes relativno težko poustvariti v pojavni obliki, kot je obstajal takrat.

Glasba je, kot ostale oblike umetnosti, kanal za izražanje prepričanj, stališč, mnenja in občutkov.

Platnica gramofonske plošče ustvari prvi stik med poslušalcem in z glasbo, ploščo najprej vidimo, šele nato jo slišimo.

114

Podoba na platnici plošče je lahko vizualna interpretacija glasbene vsebine in odraža odnos glasbenika do svoje okolice, sveta in družbe, naloga oblikovalca pa je, da to sporočilo mojstrsko prikaže.

Glasbeni žanri imajo specifične oblikovalske jezike in pripadajočo estetiko, ki nam ob prvem stiku pomagajo ploščo žanrsko umestiti. Zvok določa likovno podobo in obratno. Pokažem primere (rock, ska, metal, reagge ...).

PRIMERI:

METAL

SKA

REAGGE

115 70'S/60'S ROCK

50'S ROCKNROLL

Socialistična Federativna Republika Jugoslavija je bila država na Balkanskem polotoku, ki je obstajala od konca 2. svetovne vojne in razpadla leta 1991.

Federaciji šestih republik so pripadale današnje države Slovenija, Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna Gora ter Makedonija.

Državo je vodila Komunistična Partija Jugoslavije, kljub komunističnemu sistemu pa je država bila odprta in naklonjena zahodnim državam in njihovi kulturi.

Državni politični aparat je bil strog, kulturno delovanje državljanov je podrobno nadzoroval, vse, kar je odstopalo od norme, je podleglo cenzuri in strogi kritiki.

116

Zahodne politične zaveze so v državo prinesle tudi zahodno moderno kulturo, modo, glasbo in filme.

Pojav punka in novega vala je v Jugoslaviji predstavljal šok, za političen sistem pa na začetku morebitno grožnjo. Glasbeniki so bili večkrat tarče sistemske cenzure in javnih kritik.

Novi val je skozi glasbo in pripadajoč vizualni material neposredno kritiziral jugoslovanski politični sistem in socialistično ideologijo, izpostavljal družene probleme ter hkrati predstavljal alternativo ustaljenim glasbenim ter kulturnim tokovom. Pokažem primere.

PRIMERI:

Lepo je … – kompilacija različnih slovenskih avtorjev

Idoli – Odbrana i posljednji dani

Svi marš na ples – kompilacija različnih hrvaških in srbskih avtorjev

117 Pankrti – Državni ljubimci

Prljavo Kazalište – Prljavo Kazalište

Po zaključeni razlagi udeležence povprašam o njihovem mnenju glede motivov platnic, ki smo si jih ogledali ter kakšna se jim zdi povezava med družbeno-političnim kontekstom države, pojavom novega vala ter sporočilnostjo podob na platnicah.

Podam navodila za izvedbo likovne naloge:

• Pojasnim, da je naloga udeležencev delavnice, da ustvarijo platnico albuma namišljene glasbene skupine, s katero predstavijo dojemanje novega vala v kontekstu današnje družbeno političnih situacije. Torej kaj bi se zgodilo, če bi idejo pojava, kot sta bila punk in novi val, preslikali v sodobno družbo. Razmislijo naj o razlikah problematike takratne družbe ter o tem, s kakšnimi težavami se mladi oziroma sodobna družba sooča dandanes.

• Poslužujejo se lahko različnih likovnih tehnik in pristopov ali te med sabo kombinirajo.

• Natančneje predstavim likovne tehnike, ki jih imajo na voljo za ustvarjanje in kako jih uporabljamo:

118

• Kolaž: Iz barvnega papirja in tiskovin izrezujemo oblike oziroma fotografije, ilustracije, črke in drugo, jih namažemo z lepilom in zalepimo na želeno mesto na slikarski podlagi.

• Risba z flomastri ali barvnimi svinčniki: Na slikarsko podlago z risalom rišemo vzorce in oblike ali pobarvamo večje ploskve.

• Platnico albuma ustvarjajo na slikarsko podlago velikosti 30 x 30 cm (tj. velikost ovitka gramofonske plošče).

• Motiv, ki ga izberejo, je lahko poljuben, vendar mora biti smiselno izbran v skladu z idejo likovne naloge. Motiv mora izražati avtorjevo sporočilo/dojemanje novega vala v kontekstu današnje družbeno politične situacije.

• Izpostavim, da od njih pričakujem izdelek, ki bo izražal jasno sporočilo, to pa bo tematiziralo problematike sodobne družbe. Ne kopirajo in poustvarjajo socialistične simbolike ali vprašanj takratne jugoslovanske družbe.

• Motiviram jih z idejo, da si za svojo namišljeno glasbeno skupino izberejo ime ter naziv albuma, ki ga bodo oblikovali. Ime skupine in naslov albuma lahko uporabljajo kot vodilo pri izbiri motiva ter likovnih elementov pri oblikovanju.

• Predlagam jim, naj bodo pri izbiri motiva drzni, naj svoje ideje izražajo jasno, te pa lahko izrazijo s pomočjo različnih likovnih sredstev:

− BARVA (barvni kontrast, barvna lestvica),

− OBLIKE in VZORCI,

− PODOBA,

− TEKST oziroma TIPOGRAFIJA ali kombinacije le teh.

• Pokažem primere.

PRIMERI:

119

• Ker oblikujemo le prvo stran platnice albuma, na koncu izpostavim še nekaj oblikovalskih pravil oblikovanja ovitkov gramofonskih plošč.

• Na platnici, ki jo oblikujemo, navedemo samo naslov albuma in naziv glasbene skupine. Seznama pesmi, besedil, naziva založbe in ostalih tehničnih podatkov ni treba vključiti, saj ti po navadi sodijo na hrbtno stran ovitka. Če je slednje pomembno za jasno izrazitev njihove ideje, lahko po želji to oblikujejo in predstavijo.

• Razmišljajo naj kot oblikovalci. Izdelek naj bo drzen, jasen, zanimiv in takšen, ki bo ljudi pritegnil. Poudarim, da je platnica albuma prvi in najpomembnejši stik med poslušalcem in ploščo.

Udeležence vprašam, če so navodila bila dovolj jasna in razumljiva. Po potrebi nejasne malenkosti še enkrat pojasnim.

120 GLAVNI DEL

Udeleženci delavnice ob poslušanju izbranih skladb novega vala ustvarjajo platnice, skupaj pa debatiramo o izbrani tematiki.

Spremljam njihovo delo in jih pri izražanju ideje vodim z morebitnimi nasveti, z idejami in s popravki.