• Rezultati Niso Bili Najdeni

Izvajanje dejavnosti programa DORA v letu 2020 med epidemijo covid-19

SPREMEMBE V DIAGNOSTIKI RAKA LETA 2020 ZARADI EPIDEMIJE COVID-19 CHANGES IN CANCER DIAGNOSIS IN 2020 DUE TO THE COVID-19 EPIDEMIC

Slika 1. Izvajanje dejavnosti programa DORA v letu 2020 med epidemijo covid-19

T = teden

2 METODE

2.1 Upravljanje programa v času epidemije

Centralizirano upravljanje programa DORA je bilo ob tako nenadnem in novem dogodku, kot je bila razglasitev epidemije in zaustavitev programa, pomembno za usklajeno delovanje vseh deležnikov programa. O zaustavitvi programa je bil OI Ljubljana pred prvim valom epidemije in pred njegovim zaključkom v tesnem stiku z Ministrstvom za zdravje RS, prav tako je o ključnih korakih redno obveščal Zavod za zdravstveno zavarovanje RS. OI Ljubljana je tudi skrbel tudi za obveščanje presejalnih centrov. Marca 2020 je posredoval presejalnim centrom po Sloveniji dve obvestili: prvo glede namere o zaustavitvi programa, drugo obvestilo se je nanašalo na popolno začasno zaustavitev programa 16.3.2020, vsi centri so ob tem prejeli enotno obvestilo, ki so ga izobesili v svojih prostorih. Obvestilo o zaustavitvi programa je bilo objavljeno tudi na spletnem mestu programa.

Vlada RS je s sprejetjem Odloka o prenehanju veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 št. 2020-2711-0047 (Odlok o prenehanju veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19,

2020) z dne 8. 5. 2020 ponovno omogočila izvajanje presejalnih programov za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka. O terminu ponovnega zagona presejalnega programa je OI Ljubljana obvestil Ministrstvo za zdravje RS in vse presejalne centre programa DORA 11. 5. 2020. Vsi presejalni centri so bili obveščeni tudi o tem, da je slikanje žensk v programu DORA odpadlo v okvirnem obsegu 55 delovnih dni in so bili zaprošeni za izbrano strategijo odprave zamud pri slikanju, ki so nastale zaradi prvega vala epidemije.

2.2 Protokoli za delovanje programa v času epidemije

Na OI Ljubljana so marca in aprila 2020 pred ponovnim zagonom presejalnega slikanja pripravljali nova priporočila za presejanje za zagotavljanje varnosti in zaščite pred okužbo s koronavirusom za ženske in sodelavce v programu (Programske smernice, 2019). Protokole programa DORA za izvedbo delovnih procesov v času izrednih razmer je OI Ljubljana pripravil za delo v stacionarnem centru na OI Ljubljana in mobilnih enotah DORE ter kot priporočila za stacionarne presejalne centre.

Nove varovalne protokole so prejeli vsi deležniki in izvajalci programa. OI Ljubljana je pozval vse izvajalce programa, da jih upoštevajo ter tako zagotavljajo enako obravnavo za vse slikane ženske. Ključne novosti protokolov so: vabljene ženske na dom ob vabilu prejmejo vprašalnik o zdravstvenem stanju, ki ga morajo izpolniti in podpisati (Anketa o zdravstvenem stanju pred presejalno mamografijo, 2021); ženske v presejalne centre vstopajo preko triažnih točk posameznih ustanov; za izvedbo mamografij je potrebna dodatna varovalna zaščitna oprema za osebje in ženske ter razkuževanje in prezračevanje prostorov. V protokole so vključili tudi zaščitne postopke v primeru nadaljnje obravnave žensk.

Zaščitne protokole je OI Ljubljana redno osveževal in o spremembah obveščal izvajalce in druge deležnike programa tudi z objavami na spletnem mestu programa. Protokoli se enotno uporabljajo pri vseh izvajalcih programa od 25. 5. 2020 dalje.

2.3 Strategije za odpravo zamud zaradi prekinitve presejanja

V programu DORA so bile v letu 2020 uvedene tri strategije za odpravo zamud pri slikanju žensk, ki je nastala med prvim valom epidemije: slikanje žensk v poletnih mesecih, dodatni termini ali podaljšani delovni čas. Večina presejalnih centrov se je odločila za slikanje žensk med poletnimi meseci, ko je slikanje običajno prekinjeno za pet tednov, ker se ženske slabše odzivajo zaradi dopustov. Poleti 2020 je bilo slikanje večinoma prekinjeno le za enega do dveh tednov. Preostalo zamudo so izvajalci odpravljali z dodatnimi termini v jesenskih mesecih, ki so jih izvajali poleg običajnega slikanja. Nekateri centri so podaljševali slikanje za eno do tri ure glede na običajni delovni čas.

Večina centrov je odpravila zamude pri slikanju, ki je nastala zaradi prekinitve ob prvem valu epidemije, do konca leta 2020.

Med izvajalci programa DORA je bilo pet javnih zdravstvenih zavodov, ki so med drugim in tretjim valom epidemije SARS-CoV-2 jeseni 2020 in pozimi 2021 postali tudi COVID bolnišnice, zato je bilo osebje v teh centrih še dodatno obremenjeno, pri nekaterih je prišlo do izpada osebja zaradi bolniških odsotnosti. V nekaterih centrih so zamudo pri slikanju odpravili do spomladi 2021.

2.4 Spremembe in prilagoditve pri obravnavi žensk v času epidemije

Ženske poleg vabila prejmejo vprašalnik o zdravstvenem stanju z opozorilom, da se presejalne mamografije udeležijo le brez znakov akutne okužbe dihal. Vprašalnik se redno prilagaja epidemiološkim razmeram v Sloveniji in drugod po svetu. Posebna pozornost je bila po prvem valu in v času drugega vala namenjena zaposlenim in oskrbovankam iz domov starejših občanov (DSO) ter ženskam, ki prihajajo iz tujine. Skladno s protokoli so jih prenaročili za 2-3 tedne v primeru slabe epidemiološke slike v DSO-jih in državah potovanja. Vabilo na presejanje ženske prejmejo dva in ne tri tedne pred terminom mamografije kot običajno, kar je preventivni ukrep pred večjim številom odpovedi, če bi prišlo ponovno do zaustavitve programa. Uvedli so novo dejavnost, SMS opomnik dva dneva pred mamografijo za povečanje udeležbe. Osebje programa pred nadaljnjo obravnavo ženske po telefonu predhodno anketira o zdravstvenem stanju, v primeru nujnosti obravnave pa program ženskam omogoča tudi testiranje na koronavirus (Tabela 1).

Tabela 1. Seznam dodatnih ukrepov ob prilagoditvi na epidemijo koronavirusa v programu DORA glede na potek presejanja

za osebje in ženske osebna varovalna oprema za osebje in ženske

komunikacijska sporočila dodatni vprašalnik o

zdravstvenem stanju vstopne triažne točke preverjanje epidemiološke anamneze pred

2.5 Komuniciranje s ciljno javnostjo v času epidemije

V času epidemije covid-19 je bilo ključno redno in načrtovano komuniciranje s ciljno javnostjo – ženskami med 50. in 69. letom. Osnovni namen komuniciranja je bilo redno obveščanje o delovanju programa DORA v času epidemije in predstavitev zaščitnih protokolov s ciljem ohranjanja zaupanja in udeležbe žensk v vsaj 70 %. Ključna komunikacijska sporočila so izpostavljala pomen zgodnjega odkrivanja raka dojk in varno obravnavo žensk v času epidemije, ob prvem valu spomladi 2020 pa tudi o začasni zaustavitvi izvajanja programa DORA in nato ob ponovnem zagonu ter o nemotenem delovanju kljub ponovno razglašeni epidemiji jeseni in pozimi 2021. Stik med ženskami in programom preko klicnega centra je bil na voljo ves čas prekinitve in epidemije.

Ključne aktivnosti (Tabela 2) so komunicirali prek sporočil za javnost, izjav za medije, intervjujev, novic in posebne izpostavitve (spletne pasice) v razdelku COVID-19 na spletnih mestih programa DORA in OI Ljubljana, plakatov v čakalnicah, obvestil v presejalnih centrih in obvestil nevladnih organizacij (Združenje Europa Donna, Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Zveza slovenskih društev za boj proti raku).

Tabela 2. Pomembnejše aktivnosti na področju komuniciranja v programu DORA med epidemijo covid-19

• Komunikacijska podpora zaustavitvi programa DORA v prvem valu epidemije.

• Komunikacijska podpora ponovnemu zagonu programa DORA po prvem valu epidemije.

• Osveščanje žensk o pomenu udeležbe na preventivni mamografiji tudi v času epidemije.

• Obveščanje o prvem mesecu delovanja po ponovnem zagonu programa DORA in delovanju v poletnih tednih.

• Komunikacijska podpora delovanju programa DORA v času drugega vala epidemije.

• Skupni poziv presejalnih programov za raka k udeležbi tudi v času epidemije.

• Odprtje profila programa DORA Onkološki inštitut Ljubljana na GOOGLE zemljevidu za komunikacijo informacij o delovanju programa DORA po posebnih covid-19 protokolih.

2.6 Spremljanje kazalnikov programa DORA v času COVID-19

V programu DORA redno spremljajo dogovorjene kazalnike kakovosti (Perry, 2006). Za sprotno delo v programu in načrtovanje urnikov vabljenja žensk uporabljajo še dodatne kazalnike na mesečni ravni, kar omogoča Register DORA, kjer so zabeleženi vsi presejalni postopki za vsako žensko od vabila do morebitnega zdravljenja v presejanju odkritega raka dojk. Na mesečni ravni spremljajo odzivnost (odstotek naročenih žensk, ki so se dejansko udeležile mamografije ob naročenem terminu), udeležbo (odstotek vabljenih žensk, ki so se udeležile mamografije kadarkoli), povprečno število dnevno slikanih žensk, število žensk, ki še niso prejele vabila za katerikoli krog slikanja, število delovnih dni, ki so na voljo za vabljenje, število odpadlih načrtovanih slikanj vključno z vzroki odpovedi ter število

telefonskih klicev v klicnem centru programa. V času epidemičnih razmer so se vsi našteti kazalniki izkazali za nujne za optimalno načrtovanje urnikov slikanja in prilagajanje števila delovnih izmen z dodatnimi termini. Dodatno so začel spremljati še kazalnike na tedenski ravni, in sicer povprečno število dnevno slikanih žensk po izvajalcih, število ustreznih žensk za vabljenje in število odpadlih načrtovanih slikanj.

3 REZULTATI

Vsi podatki so pridobljeni iz Registra DORA (Zakon o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva, 2000).

Mesečno povprečno v programu DORA na vseh mamografih po Sloveniji skupaj opravijo okoli 11.000 mamografij, letno okoli 110.000. Program ima letno povprečno 200 delovnih dni, povprečje letne udeležbe pa je 74 %. Udeležba žensk in število opravljenih mamografij v letu 2020 (74 % in 99.679) je primerljiva z rezultati leta 2019 (77 % in 107.887) (Tabela 3)(Letno poročilo 2019 in Letno poročilo 2020).

Tabela 3. Primerjava obsega dela v programu DORA v letih 2019 in 2020

KAZALNIK 2019 2020

število presejalnih mamografij 107.887 99.679

udeležba (%) 77 74

število žensk, povabljenih na nadaljnjo obravnavo 3.214 3.144

število žensk z odkritim rakom dojk 625 600

število delovnih dni (za presejalne mamografije) 212 191 število odgovorjenih klicev v klicnem centru 30.717 28.666

Na Sliki 2 je prikazano število slikanih žensk po mesecih, primerjalno za leti 2019 in 2020. Razlike na mesečni ravni so velike, kumulativno pa je vsota mamografij primerljiva. Julija in avgusta 2019 je število mamografij manjše od leta 2020 zaradi poletnih dopustov, kar so v 2020 organizirali drugače. V mesecih od marca do maja 2020 je odsotnost mamografij na račun zaustavitve programa. Od julija do septembra 2020 število mamografij močno presega število iz leta 2019 zaradi delovanja programa med poletnimi počitnicami (julij, avgust) in vzpostavitve dodatnih terminov slikanja v večini presejalnih centrov (september). Število mamografij od oktobra 2020 do februarja 2021 je enako oziroma večje od enakih mesecev pred epidemijo; med drugim valom epidemije je program DORA deloval brez omejitev in celo z dodatnimi termini slikanj.

Outline

POVEZANI DOKUMENTI