• Rezultati Niso Bili Najdeni

Operacionalizacija koncepta: Odkrivanje in delo z nadarjenimi u č enci v devetletni osnovni šoli

V Operacionalizaciji koncepta: odkrivanje in delo z nadarjenimi učenci v devetletni osnovni šoli(v nadaljevanju Operacionalizacija koncepta) so navedene najpomembnejše naloge, nosilci, izvajalci, sodelavci, oblike in metode dela ter okvirni čas za optimalno izvedbo naloge.

Prvo Operacionalizacijo koncepta je leta 2000 pripravila razširjena programska skupina za svetovalno delo v vrtcih, šolah in domovih, posodobljena različica pa je izšla leta 2008. Pripravljeno gradivo služi šolam kot okvir za pripravo natančnega načrta za delo z nadarjenimi učenci, vsebuje vse potrebne vprašalnike in ocenjevalne lestvice in celo primer individualnega programa za posameznega nadarjenega učenca.

O delu z nadarjenimi učenci morajo biti temeljito seznanjeni vodstveni in svetovalni delavci šole, vodstvo šole mora pred začetkom uvajanja poskrbeti za kakovostno pripravo vseh strokovnih delavcev šole, za informiranje staršev in širšega okolja.

Dokument predvideva, da uvajanje in izvajanje Koncepta poteka v petih korakih (v Operacionalizaciji koncepta, 2000):

A. Informiranje in izobraževanje vodstvenih delavcev šol B. Priprava na uvajanje Koncepta na posamezni šoli C. Odkrivanje nadarjenih učencev

D. Delo z nadarjenimi učenci

E. Analiza izvajanja programov, evalvacija uresničevanja Koncepta ter dopolnjevanje in načrtovanje novih programov

Informiranje in izobraževanje vodstvenih in svetovalnih delavcev šol poteka preko študijskih skupin, aktivov, posvetov, simpozijev, seminarjev, z izdajo priročnikov in drugih gradiv.

Pomembna naloga vsakega ravnatelja je priprava vseh strokovnih delavcev, staršev in širšega okolja na uvajanje Koncepta Odkrivanje in delo z nadarjenimi učenci.

Kakovostna priprava zajema naslednje aktivnosti:

- informiranje strokovnih delavcev, - analizo stanja,

- imenovanje koordinatorja,

- umestitev programa v razvojni in letni delovni načrt šole, - načrt stalnega strokovnega spopolnjevanja strokovnih delavcev, - strokovno spopolnjevanje delavcev,

- načrt sprotnega spremljanja uresničevanja ciljev, - informiranje staršev,

- pripravo in ponudbo programov za 1. triletje in tudi za druge.

Odkrivanje nadarjenih učencev in delo z njimi je predstavljalo za večino slovenskih šol novost, zato so potekala številna izobraževanja, večinoma v organizaciji Zavoda RS za šolstvo in Šole za ravnatelje.

Veliko pozornosti je bilo potrebno posvetiti tudi ustreznemu informiranju in izobraževanju staršev, ki je v prehodnem obdobju zajemalo starše učencev 3. in 7.

razreda, po vzpostavitvi devetletke po celotni vertikali pa le še starše učencev 3. razreda.

Ustrezno informiranje staršev je zelo pomembna naloga, ki jo praviloma izvedeta koordinator dela z nadarjenimi in razrednik.

Informacije za starše morajo biti zbrane tako, da starši razumejo namen in cilje uresničevanja Koncepta, predvsem to, da ni glavni cilj identifikacija nadarjenih učencev, temveč individualizacija dela z njimi.

Staršem je potrebno pojasniti, da bodo učence evidentirali strokovni delavci šole, v postopek pa bodo vključeni tudi starši, upoštevano bo njihovo mnenje in pridobljeno soglasje za nadaljnje postopke (uporaba psihodiagnostičnih pripomočkov, ocenjevalne lestvice nadarjenosti, priprava individualiziranega programa). Staršem je potrebno predstaviti tudi dejstvo, da se postopek evidentiranja izvede v 3. razredu, identifikacija pa v 4. razredu. Oba postopka se za posameznega učenca lahko izvedeta tudi kadarkoli v času šolanja.

Odkrivanje nadarjenih učencev je v prehodnem obdobju potekalo v prvem in tretjem triletju. Nadarjene učence evidentirajo vsi tisti strokovni delavci šole, ki učenca poznajo, ker so kakorkoli sodelovali z njim. Starši praviloma ne morejo evidentirati lastnega otroka.

Identifikacija se za učence prvič izvede v 4. razredu, pred tem pa je potrebno pridobiti mnenje in pisno soglasje staršev za identifikacijo.

Učence lahko testira le šolski psiholog, ki ima pridobljeno ustrezno licenco, v nasprotnem primeru mora šola k sodelovanju povabiti zunanjega strokovnjaka.

Ocenjevalno lestvico nadarjenosti za posameznega učenca izpolnijo tako strokovni delavci, ki so učenca evidentirali kot tudi tisti, ki učenca učijo v višjem razredu, vendar naj bi to storili po najmanj treh mesecih dela z učencem. Ocene strokovnih delavcev za posameznega učenca združi šolska svetovalna služba.

Oddelčni učiteljski zbor, ki mu šolska svetovalna služba predstavi podatke, odloča o tem, ali je učenec prepoznan za nadarjenega.

Z ugotovitvijo oddelčnega učiteljskega zbora svetovalna služba seznani starše in pridobi njihovo mnenje ter soglasje za pripravo individualiziranega vzgojno izobraževalnega programa za njihovega otroka.

Delo z nadarjenimi učenci je zagotovo najbolj kompleksna faza celotnega Koncepta.

Programa dela z nadarjenimi učenci ni mogoče v celoti določiti, potrebno je sprotno prilagajanje potrebam teh učencev.

Pri tem je potrebno upoštevati načela Koncepta in težnjo po razvoju splošnih in specialnih kompetenc, ki jih bodo učenci potrebovali za nadaljnje delo:

- razvijanje kompetenc in znanj informacijsko komunikacijske tehnologije, - razvijanje kompetenc maternega jezika,

- razvijanje kompetenc tujega jezika, - razvijanje socialnih veščin,

- razvijanje samostojnosti in odgovornosti, - razvijanje univerzalnih vrednot.

Za vsakega identificiranega nadarjenega učenca je potrebno izdelati individualiziran program dela. Pomembno je, da individualiziran program za posameznega učenca oblikujemo tako, da spodbuja in razvija znanja na tistih področjih, ki so učenčeva močna področja, hkrati pa ne zanemarimo ostalih področij, ki jih vključimo v program. Ne moremo pričakovati, da bodo vsa področja enako primerna za vse učence. Programe je potrebno oblikovati tako, da učencem ponudimo predvsem vsebine, ki niso del rednega kurikula.

Pri izdelavi individualiziranega programa sodelujejo vsi učitelji oddelčnega učiteljskega zbora in strokovni delavci, ki bodo izvajali delo z nadarjenimi učenci.

Individualiziran progam je potrebno sprotno spremljati, izdelati je potrebno evalvacijo in oceno uspešnosti programa ob koncu šolskega leta ter na podlagi tega oblikovati predloge za delo v naslednjem šolskem letu.

Analiza izvajanja programa dela z nadarjenimi učenci, evalvacija uresničevanja Koncepta ter dopolnjevanje in načrtovanje novih programov je zadnji korak, ki ga opredeljuje Operacionalizacija Koncepta. Šola naj bi poskrbela za sistematično in celostno delo z nadarjenimi in zato enkrat letno evalvirala tako vsebinski kot procesni vidik izvajanja različnih oblik in dejavnosti, ki jih je v šolskem letu izvedla za nadarjene učence v posameznem razredu.

Cilj evalvacije dela naj bo vsekakor priprava novega, izboljšanega programa za delo z nadarjenimi v prihodnjem šolskem letu.