• Rezultati Niso Bili Najdeni

OPIS DELA SOCIALNEGA PEDAGOGA NA DELOVNEM MESTU SVETOVALNEGA DELAVCA V

2.3 OPISI DELOVNIH MEST V SKLADU Z INTERNO SISTEMIZACIJO

2.3.1 OPIS DELA SOCIALNEGA PEDAGOGA NA DELOVNEM MESTU SVETOVALNEGA DELAVCA V

''Delo šolske svetovalne službe je zelo raznoliko in zajema vse ravni izobraževanja gluhih, naglušnih, otrok z govorno-jezikovno motnjo in otrok z avtističnimi motnjami, in sicer v vseh enotah ter na drugih področjih dejavnosti zavoda, v vrtcu, osnovni šoli, srednji šoli, Domu Frana Grma in pri svetovanju za gluhe in naglušne otroke in mladostnike v večinskih (rednih) oblikah izobraževanja. Poleg dela v zavodu svetovalni delavec sodeluje tudi z mnogimi institucijami, ki obravnavajo gluhe in naglušne otroke in mladostnike, otroke z govorno-jezikovnimi motnjami in otroke z avtističnimi motnjami. Delo šolske svetovalne službe zajema dejavnosti pomoči, razvojne in preventivne dejavnosti ter dejavnosti načrtovanja in evalvacije na področjih izobraževanja, celostnega psihosocialnega razvoja otrok in mladostnikov, kulture vrtca oz. šole, vzgoje, klime, reda ter spodbudnih oz. zaviralnih dejavnikov ožjega ali širšega socialnega okolja:

sodelovanje pri sprejemanju novincev v ZGNL, svetovalno delo z otroki in mladostniki – individualno in skupinsko, individualno in skupinsko svetovalno delo s starši, timsko sodelovanje in posvetovalno delo z drugimi strokovnimi delavci in vodstvom zavoda, razvojno delo – vodenje projektov, inovacij, sodelovanje pri uvajanju novosti, vodenje seminarjev, posodabljanje individualiziranega programa, diagnostika – spremljanje in ocena otrokovega razvoja, sodelovanje pri reševanju psihosocialne problematike, sodelovanje pri pripravi in evalvaciji individualiziranega programa za otroke s posebnimi potrebami, poklicna orientacija in vključevanje v različne izobraževalne programe, informiranje, organizacija in izvedba različnih oblik izobraževanja staršev in družin, sodelovanje z zunanjimi institucijami (Svetovalna služba, 2020)''.

V šolski svetovalni službi ZGNL je zaposlena socialna delavka, dve psihologinji, dve socialni pedagoginji, v dislociranih oddelkih pa še dve psihologinji in ena specialna pedagoginja.

V nadaljevanju opisujem pogoje za socialnega pedagoga na delovnem mestu svetovalnega delavca v svetovalni službi.

Svetovalni delavec mora imeti izobrazbo ustrezne smeri, pridobljeno po študijskih programih za pridobitev izobrazbe druge stopnje, oziroma raven izobrazbe, pridobljene po študijskih programih, ki v skladu z zakonom ustreza izobrazbi druge stopnje. Delo svetovalne službe opravljajo svetovalni delavci, ki so psihologi, pedagogi, socialni delavci, socialni pedagogi, specialno rehabilitacijski pedagogi, inkluzivni pedagogi in defektologi.

Zahtevana je VII/2 ali 2. stopnja strokovne izobrazbe ter posebna znanja in zmožnosti: znanje slovenskega jezika ter znanje slovenskega znakovnega jezika v obsegu 3. stopnje. Ne glede na zahtevane standarde znanja slovenskega znakovnega jezika se lahko zaposli na delovnem mestu tudi strokovni delavec, ki še nima ustreznega znanja, mora pa si ga pridobiti najkasneje v treh letih. Če delavec ne pridobi znanja slovenskega znakovnega jezika v omenjenih rokih, mu preneha delovno razmerje.

Opis dela:

Svetovalni delavec opravlja dela in naloge, določene s predpisi in letnim delovnim načrtom zavoda, ter dela in naloge po sklepu vodstva, predvsem pa sodeluje z učitelji/vzgojitelji, individualnimi terapevti, zdravniki specialisti, pedagoškim zborom in vodstvom zavoda.

Sodeluje pri načrtovanju dela šole/doma. Sodeluje na pedagoških konferencah in na timskih obravnavah. Sodeluje na strokovnih aktivih in pri programskih učiteljskih zborih (PUZ). Opravlja individualno in skupinsko svetovalno delo z otroki, mladostniki in starši. Pripravlja analize v zvezi s pedagoško problematiko, sodeluje z razredniki/vzgojitelji pri izvajanju pedagoškega procesa in jim svetuje. Sodeluje z zdravstveno in socialno službo ter drugimi zunanjimi ustanovami, ki obravnavajo dijake/učence in njihove družine. Sodeluje s starši dijakov/učencev/otrok in jim svetuje pri reševanju učne, vzgojne in druge problematike. Udeležuje se seminarjev in drugih oblik izobraževanja, se samoizobražuje s spremljanjem strokovne literature in sodeluje pri izvajanju izobraževanj za starše in strokovne delavce. Sodeluje pri načrtovanju in izvedbi dejavnosti, ki potekajo v okviru izvedbe programa, ter obšolskih dejavnosti. Izpolnjuje statistike, ankete, posreduje dokumentacijo drugim vzgojno-izobraževalnim zavodom. Vodstvu zavoda pomaga pri izbiri vsebin predavanj za strokovne delavce in starše ter jih seznanja z novostmi iz svoje stroke. Usmerja starše v ustanove za pomoč dijakom/učencem s težavami.

Izvaja dejavnosti in predstavitve dela v drugih zavodih oziroma organizacijah in se jih udeležuje.

Spremlja in analizira učno uspešnost dijakov/učencev. Sodeluje pri načrtovanju in organizaciji vzgojnega dela na makro in mikro ravni. Sodeluje pri pripravi poročila šole/doma v postopku usmerjanja v vzgojno-izobraževalne programe. Vodi pripravljalni postopek za sprejem in spremlja vključevanje otrok in mladostnikov v skupine. Sodeluje pri razvijanju strokovnega dela v vrtcu, domu in šoli, pri načrtovanju, spremljanju in vrednotenju inovacijskih in drugih projektov. Sodeluje pri pripravi individualiziranih programov. Organizira srečanja, skupinsko delo z otroki, mladostniki in njihovimi starši. Vodi različna izobraževanja za zaposlene in zunanje strokovne delavce. Vodi evidence in opravlja druga dela po predpisih o varstvu osebnih podatkov. Delovne naloge so razporejene med različne strokovne profile delavcev v svetovalni službi.

Specifično pa je delo svetovalnega delavca z nalogami strokovnega delavca za otroke z avtističnimi motnjami (AM), ki se po potrebi vključuje v oddelke, kjer je vključen otrok z AM, da mu nudi možnost podaljšanja ali nemotenega pisnega ocenjevanja znanja, umika v primeru razburjenosti, utrujenosti, potrebe po pogovoru, svetovanje ali pomoč pri zapisovanju šolske snovi. Zagotavlja tudi nemoteno delo oziroma zagotavljanje pravice do pridobivanja znanja v mirnem in varnem okolju za sošolce otroka z AM. Otroka z AM spremlja in mu nudi pomoč pri prehajanju iz ene dejavnosti v drugo ter pri drugih oblikah vzgojno-izobraževalnega dela in dejavnosti (športni dnevi, kulturni dnevi, interesne dejavnosti …). Prav tako mu nudi pomoč in nadzor med odmori. Pozoren je na vedenje otroka z AM v skupini, na njegovo skrb za sebe v zvezi z osnovnimi biološkimi funkcijami, na vključevanje v igro, uporabo materialov in na socialne odnose. Sodeluje z vsemi strokovnimi delavci, ki so vključeni v vzgojno-izobraževalni proces otroka z AM. Učiteljskemu zboru predstavlja delo z otrokom z AM in možne izboljšave (Pravilnik o organizaciji dela in sistemizaciji delovnih mest, interno gradivo, ZGNL, 2019).

2.3.2 OPIS DELA SOCIALNEGA PEDAGOGA NA DELOVNEM MESTU VZGOJITELJA V