• Rezultati Niso Bili Najdeni

Zadovoljstvo staršev glede ponujenih dejavnosti za njihovo vključitev v vrtec

In document MNENJA STARŠEV O SODELOVANJU Z VRTCEM (Strani 48-52)

V vrtcu se trudimo ponuditi dejavnosti, ki so otroku in staršem zanimive. Z druženjem se bolje spoznavamo in gradimo zaupanje med nami, kar omogoča bolj uspešno sodelovanje.

Večina staršev je zadovoljnih s ponujenimi dejavnostmi, kar je zelo spodbudno.

Hansen, Kaufmann in Saifer, (2001) navajajo, da je eno od glavnih načel vrtcev visoke kvalitete vključevanje družin. Vključevanje staršev v vrtec se spodbuja tako, da se družinam zaupa informacije o ciljih programa, redno se jih obvešča o dnevnih in tedenskih aktivnostih, narejeni so razporedi sestankov, delavnic, srečanj, člani družine so vedno vabljeni in dobrodošli v oddelku, ustanovljen je svet staršev. Odgovornost in dolžnosti so na obeh straneh. Družine se morajo zavedati in biti obveščene o namenih, ciljih, pričakovanjih vrtca, vrtec pa mora posredovati vse potrebne informacije in odgovarja na vprašanja staršev in njihove skrbi ter mora razumeti raznolikosti otrok in družin.

- 39 - 9. Smiselne dejavnosti za starše

Na vprašanje o tem, katere so po mnenju staršev smiselne dejavnosti, ki jih organizira vrtec, je odgovorilo 69,5 % staršev.

Odgovori so:

 »Govorilne ure, športne dejavnosti.«

 »Plavalni tečaji, družinska srečanja, različne delavnice.«

 »Razne delavnice, mini olimpijada.«

 »Govorilne ure.«

 »Če imaš enega otroka, so vse pomembne, ko jih imaš več kot tri, pa so vse nadležne.

Vseh se ne moreš udeležiti, če izbiraš, pa to lahko prizadene otroka.«

 »Organiziranosti dneva z različnimi poučne dejavnosti.«

 »Končni izlet skupaj z otroki.«

 »Ciciveselica, pikniki s starši.«

 »Govorilne ure, ne več kot 2x letno, kakšno zanimivo in poučno predavanje.«

 »Delavnice, nastopi, izleti, ogled predstav, govorilne ure.«

 »Vsi programi v vrtcu spodbujajo otrokov razvoj.«

 »Gibanje na prostem, pedagoško delo.«

 »Izobraževanja, govorilne ure, sproščeno druženje.«

 »Ciciveselice, kostanjev piknik.«

 »Delavnice, na katerih sodelujejo starši in otroci z vzgojitelji.«

 »Govorilne ure, delavnice, zaključni nastopi.«

 »Delavnice in Ciciolimpijada.«

 »Govorilne ure, delavnice.«

 »Govorilne ure.«

 »Izleti, druženje.«

 »Dejavnosti, pri katerih starši aktivno sodelujejo.«

 »Roditeljski sestanek.«

 »Gledališki abonma, ven v vsakem vremenu.«

 »Športne dejavnosti otroci in starši.«

 »Vse. So zelo skrbno izbrane.«

 »Ciciolimpiada, govorilne ure, izobraževanja za starše, delavnice, športne dejavnosti.«

 »Druženje, športne dejavnosti.«

- 40 -

 »Kostanjev piknik, Ciciolimpiada.«

 »Predavanja o vzgoji oziroma svetovanje.«

 »Nastopi otrok, vključitev preko različnih dejavnosti: Ciciolimpiada, izobraževanja, sestanek pred začetkom novega leta.«

 »Govorilne ure, Ciciolimpiada.«

 »Nastopi otrok pred starši, Ciciolimpiada.«

 »Bili smo na Ciciolimpiadi, zelo zadovoljni jaz in otrok. Govorilne ure obiskujem redno. Imeli smo kostanjev piknik, pohod z lučkami.«

 »Skupni dnevi: Ciciolimpiada.«

 »Predavanja na temo vzgoje, družabna druženja.«

 »Možnost, da so starši prisotni v vrtcu ob otrokovem rojstnem dnevu, govorilne ure, čajanka …«

 »Ciciveselice, Ciciolimpiade in podobno, roditeljski sestanek.«

 »Govorilne ure, roditeljski sestanki, družinska srečanja.«

 »Ciciolimpiada.«

 »Govorilne ure, jesenski piknik.«

 »Druženja z ostalimi družinami/otroki v različnih ustvarjalnih in športnih dejavnostih.«

Nekaterim staršem so smiselne bolj formalne oblike srečanju, nekaterim pa neformalne oblike. Pomembne so tako ene kot druge. Staršem so najbolj smiselne različne oblike druženja (pikniki, Ciciolimipiada, Ciciveselica, izleti, delavnice, nastopi otrok …). Smiselne so jim tudi govorilne ure. Nekoliko manj smiselni so jim izobraževanja in roditeljski sestanki.

Staršem se zdi primerno, da se o otroku pogovorijo kar ob prihodih in odhodih iz vrtca, vendar je to neprimeren čas za vzgojitelja, saj se mora osredotočati na otroke, ki so v skupini.

V tem času naj bi si izmenjali le najpomembnejše sprotne informacije. Kadar starši občutijo korist od sodelovanja z vzgojiteljem, bodo prišli in sodelovali, zato se izbira takšne informacije o otroku, ki bodo v starših sprožile razmišljanje in ukrepanje (Prodanović, 1981).

- 41 -

10. Pogostost udeležbe staršev pri dejavnostih v vrtcu glede na stopnjo izobrazbe Za ugotovitev, kako pogosto starši sodelujejo z vrtcem glede na stopnjo izobrazbe staršev, smo izračunali aritmetično sredino in standardni odklon. Starši so lahko obkrožili 1 - vedno, 2 - skoraj vedno, 3 - včasih ja, včasih ne, 4 - skoraj nikoli, 5 - nikoli.

Govorilnih ur in roditeljskih sestankov se največ udeležujejo starši s srednjo šolo, najmanjkrat pa starši z osnovno šolo. Izobraževanj za starše se največkrat udeležujejo starši z osnovno šolo (včasih ja, včasih ne) in najmanjkrat starši z magisterijem ali doktoratom. Delavnic, čajank, izletov se največkrat udeležujejo starši z visoko ali višjo izobrazbo in najmanjkrat starši z drugo izobrazbo (specializacije, poklicne, univerzitetne izobrazbe). Športnih dejavnosti se večina staršev udeležuje skoraj vedno. Pod drugo je obkrožil samo en starš z višjo ali visoko izobrazbo in dopisal, da se vedno udeležuje rojstnih dnevov svojega otroka v vrtcu.

Bornstein (2003; po: Marjanovič Umek, Fekonja Peklaj, 2008) meni, da imajo višje izobraženi starši več znanja o značilnostih in načinih spodbujanja otrokovega razvoja, bolj

- 42 -

sodelujejo s strokovnimi delavci v vrtcu in šoli ter svojim otrokom v vseh razvojnih obdobjih ponujajo spodbudnejše okolje za razvoj in učenje.

Menimo, da so rezultati udeležbe staršev v povezavi s stopnjo izobrazbe premajhni, da bi lahko določili, ali izobrazba bistveno vpliva na udeležbo. Ni večjih odstopanj med starši z višjo izobrazbo in nižjo izobrazbo. Zanimivo je, da se starši z magisterijem ali doktoratom najmanjkrat udeležujejo izobraževanj, ki jih organizira vrtec. Pričakovati bi bilo ravno nasprotno, večja udeležba izobraževanj, saj naj bi se bolj zavedali pomena dobre vzgoje.

11. Razlogi za neudeležbo staršev pri vrtčevskih dejavnostih

75 % staršev navaja pomanjkanje časa kot razlog za neudeležbo pri dejavnostih, ki jih organizira vrtec. 1,7 % staršev navaja, da so dejavnosti zanj nepomembne. 16,9 % staršev je dopisalo razlog in 6,8 % staršev ni izrazilo mnenja.

Dopisani razlogi so:

 služba (navedena štirikrat),

 neprimeren čas,

 dvoizmenski vrtec, včasih so dejavnosti takrat, ko so v službi,

 izobražujejo se drugje (splet, knjige),

 se udeležujejo dejavnosti (navedeno dvakrat).

In document MNENJA STARŠEV O SODELOVANJU Z VRTCEM (Strani 48-52)