• Rezultati Niso Bili Najdeni

Tedenski napredek pri branju s pomočjo bralne knjižice Juhej, že berem 1 51

In document OPISMENJEVANJU UČENCEV V 1. RAZREDU (Strani 65-68)

Besedo razdeli na zloge in jo zloguje. Nato zloge poveže v besedo.

52

Besedo razdeli na zloge in jo zloguje. Zloge poveže v

7. Večino besed zloguje in zloge

poveže v besedo. Katero

Učenki sta s pomočjo bralne knjižice napredovali v branju. Pri branju sta prehajali s tega, da sta nevezano izgovarjali glasove v besedi in jih povezali v besedo, na to, da sta glasove vlekli in kasneje še besedo zlogovali. Učenka AC je na koncu besede brala že tekoče, medtem ko je učenka AB besede še zlogovala in zloge povezala v besedo. Po vsakem branju sta učenki ocenili svoje branje z danim čustvenim simbolom. Njuno branje se je po sedmih tednih individualiziranega dela vidno izboljšalo. Tudi starši so mi sporočili, da sta učenki veliko bolj zainteresirani za branje, da si želita izposojati knjige in otroške revije, v katerih bosta lahko kaj prebrali.

Pripravljeno učno gradivo (Priloga 15) sta učenki reševali po urjenju branja. Po navadi nam je ostalo še pribl. 5 minut za reševanje tega gradiva, nekajkrat smo srečanje podaljšale tudi na 20 minut, tako da sta učenki lahko rešili še katero nalogo na učnem gradivu. Pri drugi nalogi v gradivu sta najprej poimenovali besede na slikah, na črte sta zapisali manjkajoče črke v besedi, nato pa te besede poiskali v mreži. Pri tem sta utrjevali glaskovanje, zapis besed in črk, vstavljanje manjkajočih črk v besedo. Učenki sta besede poimenovali izmenično – vsaka je poimenovala eno. Ko sta vse besede zapisali, sta jih iskali v mreži. Ta naloga jima je bila zabavna, vendar smo zanjo porabile kar nekaj časa. Glede na to, da nam je po branju ostalo le še pet minut, sta učenki to nalogo reševali na več srečanjih. Na začetku je vsaka poimenovala, kaj je na sliki, povedala prvo in zadnjo črko, ki sta že zapisani, nato pa sta vstavili še manjkajoče črke. Težavo sta imeli pri besedah cokle in cula, ker sta to zanju manj znani besedi. Pri tretji nalogi sta urili branje z razumevanjem. Z ustrezno besedo sta morali dokončati poved. Prav tako sta vadili zapis z velikimi tiskanimi črkami. Učenki sta najprej prebrali dane

53

besede, nato pa je vsaka prebrala po eno poved in vstavila smiselno besedo. Pri reševanju te naloge nista imeli težav. Pri četrti nalogi sta v dani besedi iskali novo besedo. Izmed že ponujenih besed sta morali izbrati pravo. Učenka AB je imela pri reševanju te naloge nekoliko več težav. Pri besedi denarnica je sicer takoj ugotovila, katera beseda se skriva v njej, pri ostalih, v katerih skrita beseda ni bila na začetku besede, pa tega ni ugotovila. Potem sem ji pomagala tako, da sem ji povedala, kje v besedi bo našla drugo besedo (na sredini ali na koncu). Peta naloga je bila križanka, pri kateri sta učenki morali poimenovati sličice in besede zapisati na ustrezno mesto. Potem sta morali iz obarvanih polj prepisati črke v kvadratke in dobili sta geslo. Pri tej nalogi sta urili pisanje velikih tiskanih črk, prepoznavanje črk in glasov.

Ta naloga jima je bila zabavna, povedali pa sta tudi, da večkrat rešujeta križanke v revijah za otroke. Pri šesti nalogi sta najprej poimenovali sličico, nato sta besedo še zapisali. Učenka AC pri zapisu ni imela težav, medtem ko je učenka AB kar nekaj črk izpustila ali zamenjala. Pri besedi veverica je namesto črke c zapisala črko č, pri besedi zelenjava je izpustila črko n, narobe pa je obrnila črko s v besedi sonce. Obe učenki sta besedo klovn zapisali s črko e. Pri sedmi nalogi sta iskali manjkajočo črko v besedi. Ugotovili sta, da je v nekaterih besedah možnih več rešitev in našli sta jih kar nekaj. Pri tej nalogi sta tako utrjevali zapis določenih črk, vstavljali manjkajoče črke v besede ter utrjevali glasove in črke v besedi. Naloga jima je bila zanimiva, saj sta lahko iskali različne rešitve. Malce težja jima je bila zadnja beseda, pri kateri so manjkale kar tri črke, a sta obe našli črke in sestavili smiselno besedo. Učenka AB je tako sestavila besedo mamica, učenka AC pa besedo malica. Pri osmi nalogi sta reševali rebuse, s katerimi sta se srečali že v raznih otroških revijah. Povedali sta, da jima je reševanje le-teh zabavno, zato pri reševanju te naloge nista imeli težav. Večina rebusov je bilo lažjih, zadnji pa je bil nekoliko težji, vendar sta ga prav tako brez težav rešili. Pri rebusih sta utrjevali zapis črk, ustrezno vstavljali manjkajoče črke in tudi urili branje.

Preglednica 20: Končno stanje učenke AB UČENKA: AB

Besedo pravilno zloguje in ji določi prvi in zadnji zlog, prepozna prvi in zadnji glas v besedi, razlikuje prvi glas v več danih besedah, pravilno glaskuje dane besede.

Poznavanje črk:

Prepozna vseh 25 črk abecede in jih poimenuje.

Branje:

Bere besedilo z velikimi tiskanimi črkami, besede zloguje in zloge poveže v besedo. Bere hitreje kot na začetnem preizkusu, upošteva ločilo pika. Je bolj motivirana za branje.

54 Pisanje:

Z velikimi tiskanimi črkami pravilno zapiše vse dane besede.

Preglednica 21: Končno stanje učenke AC

In document OPISMENJEVANJU UČENCEV V 1. RAZREDU (Strani 65-68)