• Rezultati Niso Bili Najdeni

Anja Kotnik Lebar

In document IS 2017 (Strani 128-131)

slovenske mreže zdravih šol, sem se odločila, da bodo učenci pri interesni dejavnosti Klub zdravošolcev nekje na sredini pomladi posneli in montirali krajši prispevek o zdravem načinu življenja s pomočjo programa Windows Movie Maker. Cilj naloge je bil, da sodelujoči ozavestijo mlade na naši šoli in vse, ki si bodo prispevke ogledali ter jih spodbudijo k razmišljanju o zdravem načinu življenja.

Klju č ne besede

Klub zdravošolcev, Movie maker, zdrav življenjski slog, skupinsko delo.

ABSTRACT

Since our school became a new member of the Slovenian network of health-conscious schools in the previous school year, I decided that the students who attend the after-school activity "Klub zdravošolcev" (healthy lifestyle club).

Keywords

Healthy lifestyle club, Movie Maker, healthy lifestyle, team work.

1. UVOD

učiteljev je, da smo prilagodljivi in spretni ter da imamo na zalogi mnogo novih taktik poučevanja. Kako učencem na prijeten in zanimiv način predstaviti zdrav način življenja? Kako mlade pritegniti k razmišljanju o zdravi prehrani in pomenu gibanja? To so bila vprašanja, ki sem si jih postavila, ko je naša šola vstopila v slovensko mrežo zdravih šol. Mladi veliko svojega prostega časa preživijo za računalnikom, kjer iščejo nove informacije, igrajo igrice in si dopisujejo na različnih socialnih omrežjih. Uporaba IKT pri interesni dejavnosti, ki je povezana z zdravim načinom življenja, je bila za učence nekaj novega. Vse ure, ki so jih namenili svojemu projektu, so razmišljali, kako bi sovrstnikom, ki bodo gledali njihov izdelek, na čim bolj enostaven in privlačen način sporočili, kaj je zdrav življenjski slog.

2. ZDRAVA ŠOLA

ANaša šola se je v lanskem letu pridružila slovenski mreži zdravih šol, ki se odziva na probleme v zvezi z zdravjem otrok in mladostnikov. V okviru le-te se izvaja mnoge programe za

promocijo zdravja na telesnem, duševnem, socialnem in okoljskem področju za učence, učitelje in starše.

Navajam cilje slovenske mreže zdravih šol (http://www.nijz.si/sl/slovenska-mreza-zdravih-sol):

1. Aktivno bomo podpirali pozitivno samopodobo vseh učencev s tem, da bomo pokazali, da lahko prav vsak prispeva h kakovosti življenja v šoli.

2. Skrbeli bomo za vsestranski razvoj dobrih medosebojnih odnosov med učitelji in učenci, učitelji med seboj ter med učenci.

3. Potrudili se bomo, da bodo socialni cilji šole postali jasni učiteljem, učencem in staršem.

4. Vse učence bomo spodbujali k različnim dejavnostim, tako da bomo oblikovali raznovrstne pobude.

5. Izkoristili bomo vsako možnost za izboljšanje šolskega okolja.

6. Skrbeli bomo za razvoj dobrih povezav med šolo, domom in skupnostjo.

7. Skrbeli bomo za razvoj povezav med osnovno in srednjo šolo.

8. Aktivno bomo podprli zdravje in blaginjo svojih učiteljev.

9. Upoštevali bomo dejstvo, da so učitelji in šolsko osebje zgled za zdravo obnašanje.

10. Upoštevali bomo komplementarno vlogo, ki jo ima šolska prehrana pri učnem načrtu.

11. Sodelovali bomo s specializiranimi službami v skupnosti, ki nam lahko svetujejo in pomagajo na področju zdravja otrok in mladostnikov.

12. Vzpostavili bomo poglobljen odnos s šolsko zdravstveno in zobozdravstveno službo, da jih bo dejavno podprla pri vključevanju vsebin zdravja v učni načrt.

Že strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije, Sveta Evrope in Evropske komisije so se v 80. letih prejšnjega stoletja zavedali pomembnosti vplivanja sistematično zasnovanih programov na samopodobo učencev in njihovo vedenje v zvezi z zdravjem ter odnosom do zdravja in življenja nasploh.

Tudi na naši šoli je tim Zdrave šole želel narediti promocijo zdravega načina življenja. Ustanovila sem Klub zdravošolcev, ki so ga v lanskem šolskem letu obiskovali učenci in učenke od šestega do devetega razreda.

3. KLUB ZDRAVOŠOLCEV

Tematike, ki smo jih obravnavali pri Klubu zdravošolcev so bile različne (zdrav življenjski slog, gibanje, pomembnost zdravega zajtrka, priprava presne hrane, od kakavovega zrnja do čokolade, priprava presnih sladic, urejanje šolskega vrta …). Učenci so svoje sovrstnike in ostale obiskovalce šole opominjali oziroma spodbujali k zdravemu načinu življenja na različne načine. Urejali so kotiček Zdrave šole, kjer so viseli plakati, ki so mimoidoče opominjali na zdrav način življenja. Učenci so pisali prispevke za spletno stran šole, kjer so povzeli dogajanje pri interesni dejavnosti (sliki 1 in 2).

Slika 1: Povzetek prispevka s spletne strain

Slika 2: Povzetek s spletne strani šole

3.1 Priprava prispevka o zdravem na č inu življenja

Ena izmed tem je bila tudi priprava filma o zdravem načinu življenja.

Učenci so se razdelili v skupine in si izbrali rdečo nit svojega prispevka. Skupine so si sprva izbrale temo, ki jim je blizu in je v povezavi z zdravim načinom življenja. Skupni cilj vseh skupin je bil, da bo njihov končni izdelek prepričal gledalce, njihove sovrstnike, v zdrav način življenja. Vsaka skupina je sestavila svoj scenarij ter zapisala seznam pripomočkov, ki so jih potrebovali za uspešno snemanje prispevka. Učenci so rekvizite in pripomočke pripravili sami.

Snemanje je potekalo v šoli, s šolskimi kamerami ter v šolskem okolišu v času interesne dejavnosti Kluba zdravošolcev. Učenci so skupinsko delo vzeli resno. Starejši učenci so za pomoč pri snemanju prosili tudi mlajše učence. Predvsem, ko so se učenci preizkusili v vlogi učiteljev in so potrebovali marljive učence. Ena izmed skupin je svoj projekt predstavila tudi v razredu in enega izmed kadrov posnela skupaj s sošolci. Skupine so se sproti dogovarjale, v katerih prostorih bo potekalo snemanje, da se med seboj niso motile. V prostem skupinskem delu se je pokazalo, da so učenci vajeni timskega sodelovanja. Do sporov ni prihajalo, saj so si sami izbrali, s kom bodo delali.

Pred vsakim snemanjem smo imeli krajši sestanek, kjer smo se pogovorili o poteku dela. Učenci so poročali o svojem napredku in opažanjih med snemanjem. Skupine so si med seboj izmenjale mnenja in priporočila (v katerih učilnicah je primeren ambient, katere ˝finte˝ lahko uporabijo pri snemanju ter kaj jih je najbolj zabavalo). Zelo zanimivo je bilo opazovati sodelovanje mladih ljudi, ki se med odmori skoraj nikoli ne družijo.

Ko so vse skupine posnele svoje prispevke, smo se preselili v računalniško učilnico, kjer sem učence seznanila z osnovnimi funkcijami Windows Movie Maker-ja. Nekateri učenci so program že poznali in med samim procesom montiranja krajših prispevkov pomagali ostalim.

Slika 3: Odlomek prispevka prikazuje 2 skupini učencev.

Učenke na levi strani imajo nezdravo malico, učenke na desni pa bodo zaužile zdrav obrok

Učencem je veliko časa vzelo reduciranje posnetih filmčkov.

Kritičnost je bila visoka in učenci so se skupinsko odločili, kateri del posnetega filma ni primeren za objavo. Glavni cilji so bili dodajanje glasbe, spletnih slik, podnapisov in rezanje neprimernih delov (slike 3 do 6).

Ko so vse skupine končale s svojim delom, je sledila predstavitev izdelkov. Učenci so bili nad delom v programu Windows Movie Maker navdušeni in ponosni na svoj končni izdelek.

Slika 4: Odlomek iz prispevka, kjer je skupina želela prikazati pomembnost gibanja mladih

Slika 5: Sodelovanje pri pouku je težje brez zdravega in hranljivega zajtrka

Slika 6: Slika prikazuje učiteljico brez energije, ker zjutraj ni zajtrkovala

Povedali so, da so se veliko naučili o zdravem načinu življenja, o samem snemanju in sestavljanju prispevka v celoto. Projekt je sodelujoče učence obogatil z novimi prijateljskimi vezmi.

4. ZAKLJU Č EK

Učenci, ki so obiskovali interesno dejavnost Klub zdravošolcev so ob koncu šolskega leta postali čisto pravi zdravošolci. Ko smo analizirali delo celega šolskega leta, so se učenci strinjali, da jih je uporaba IKT pri interesni dejavnosti še bolj motivirala. Poleg razmišljanja o zdravem načinu življenja so se naučili ˝rokovati˝ s programom Winows Movie Maker. Svoje znanje so kasneje uporabili tudi pri drugih predmetih. Včasih se vprašam, ali zdrav način življenja in računalnik hodita z roko v roki. Vemo, da hiter razvoj tehnologije naše učence potiska v gibalno okorelo ˝sedečo civilizacijo˝. Mišice so vedno bolj neprožne, drža je slaba, telesna masa se povečuje ... Vendar sem mnenja, da uporaba računalnikov v izobraževalne namene in konstantno spodbujanje k zdravemu načinu življenja otrokom omogočita, da bodo na dolgi rok znali presoditi, kdaj svoj prosti čas nameniti računalniku ter kdaj ne

5. VIRI

[1] Badegruber, B. (1995). Učenje brez prisile v 28 korakih.

Regionalni Izobraževalni Center, Radovljica.

[2] Kunaver, D. (2008). Učim se poučevati. Samozaložba, Ljubljana.

[3] Ščuka, V. (2007). Šolar na poti do sebe. Didakta, Radovljica.

[4] http://www.nijz.si/sl/slovenska-mreza-zdravih-sol [27. 9.

2017].

In document IS 2017 (Strani 128-131)