• Rezultati Niso Bili Najdeni

Dolo č anje pravnega statusa ekološkemu sistemu

4.3 RAVNI VARSTVA NARAVE

4.3.3 Varstvo narave na ravni ekološkega sistema, koraki od prepoznavanja do dolo č anja

4.3.3.4 Dolo č anje pravnega statusa ekološkemu sistemu

Z uredbami o habitatnih tipih, o EPO in o območjih Natura 2000 pridobi nek ekološki sistem pravni status in s tem možnost, da se na takih območjih uvajajo pravni ukrepi varstva, ki omogočajo ohranjanje in zadostijo varstvenemu cilju, dela ekosistema, ekosistema, ali skupine ekosistemov ima. Eden od ukrepov varstva je lahko tudi ustanovitev krajinskega parka.

Uredba o habitatnih tipih

V Uredbi o habitatnih tipih (2003) so se določili habitatni tipi, ki se glede na druge prednostno ohranjajo v ugodnem stanju in so tudi prisotni na območju Slovenije. Iz priloge te uredbe lahko vidimo, da so ti prednostni habitatni tipi razdeljeni v 6 skupin:

1. morski, obalni in priobalni habitatni tipi, 2. habitatni tipi sladkih voda,

3. habitatni tipi grmišč in travišč, 4. gozdni habitatni tipi,

5. habitatni tipi barij in močvirij, 6. habitatni tipi goličav,

6a. jame.

Habitatni tipi znotraj teh skupin so tisti, ki so na ozemlju RS redki, ranljivi, imajo majhno naravno območje razširjenosti ali predstavljajo za določeno biogeografsko regijo značilen habitatni tip; so tudi tisti, katerih ohranjanje v ugodnem stanju se izvaja na podlagi ratificiranih mednarodnih pogodb ali je v interesu EU. Ohranjanje habitatnih tipov v ugodnem stanju prispeva k ohranjanju ekosistemov. Habitatni tip je v ugodnem stanju,

• če je naravna razširjenost habitatnega tipa in območij, ki jih posamezen habitatni tip znotraj te razširjenosti pokriva, stabilna ali se veča;

• če obstajajo in bodo v predvidljivi prihodnosti verjetno še obstajali specifična struktura habitatnega tipa in naravni procesi ali ustrezna raba, ki zagotavljajo njegovo dolgoročno ohranitev;

• če je zagotovljeno ugodno stanje značilnih vrst habitatnega tipa (Uredba o habitatnih…, 2003: 3.člen).

Usmeritve za ohranjanje prednostnih habitatnih tipov se morajo upoštevati tudi pri urejanju prostora in rabi naravnih dobrin. Ohranitev teh prednostnih habitatnih tipov, ki so z uredbo o habitatnih tipih pridobili pravni status, se mora zagotavljati:

• tako, da se posegi in dejavnosti na območjih prednostnih habitatnih tipov, zlasti na tistih območjih, na katerih so ti habitatni tipi dobro ohranjeni, načrtujejo in izvajajo tako, da je njihov neugoden vpliv čim manjši (Uredba o habitatnih …, 2003: 4.

člen);

• v okviru varstva EPO ali v okviru območij Natura 2000, v katerih so ti habitatni tipi ustrezno vključeni glede na obseg in razporeditev. Varstvo EPO in območij Natura 2000 pa se lahko zagotavlja z ukrepi varstva naravnih vrednot po ZON-UPB2 ali z drugimi ukrepi po drugih predpisih, ki lahko prispevajo k njihovi ohranitvi (Uredba o habitatnih …, 2003: 5. člen).

Uredba o ekološko pomembnih območjih

Ta uredba (2004) določa ekološko pomembna območja in varstvene usmeritve za ohranitev ali doseganje ugodnega stanja:

• habitatnih tipov ter

• prosto živečih rastlinskih in živalskih vrst in njihovih habitatov na teh območjih (Uredba o ekološko …, 2004: 1. člen).

Tako se je v slovensko zakonodajo prenesel del Direktive Sveta z dne 21. maja 1992 o ohranjanju naravnih habitatov ter prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst (Direktiva Sveta o …, 1992) s spremembami in del Direktive Sveta z dne 2. aprila 1979 o ohranjanju prosto živečih ptic (Direktiva Sveta o …, 1979) s spremembami.

Ekološko pomembna območja se določijo tako, da vključujejo zlasti:

• habitate prosto živečih rastlinskih in živalskih vrst ter habitatne tipe, katerih ohranjanje se izvaja na podlagi ratificiranih mednarodnih pogodb oziroma je njihovo ohranjanje v interesu Evropske unije,

• habitatne tipe, ki so na ozemlju države redki, ranljivi, imajo majhno naravno območje razširjenosti ali predstavljajo za določeno biogeografsko regijo značilen habitatni tip, in

• habitate rastlinskih in živalskih vrst, ki so na ozemlju Republike Slovenije ogrožene zaradi izgube ali slabšanja kvalitet habitata (Uredba o ekološko …, 2004: 3. člen).

Vsi ti omenjeni habitatni tipi ter rastlinske in živalske vrste, so določeni v predpisih o določitvi habitatnih tipov, ki se na območju Republike Slovenije prednostno ohranjajo v ugodnem stanju (Uredba o habitatnih tipih (2003)) in v predpisih o zavarovanju rastlinskih in živalskih vrst (Uredba o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah (2004) ter Uredba o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah (2004)) oziroma v predpisih o uvrstitvi ogroženih rastlinskih in živalskih vrst v rdeči seznam (Pravilnik o uvrstitvi ogroženih rastlinskih in živalskih vrstah v rdeči seznam (2002).

Uredba o posebnih varstvenih območjih (Območja Natura 2000)

Ta uredba (2004) določa posebna varstvena območja (območja Natura 2000) in varstvene cilje na teh območjih ter varstvene usmeritve za ohranitev ali doseganje ugodnega stanja:

• habitatnih tipov, katerih ohranjanje je v interesu EU, in

• prosto živečih rastlinskih in živalskih vrst in njihovih habitatov, katerih ohranjanje je v interesu EU (Uredba o posebnih …, 2004: 1. člen).

Sicer pa ta uredba določa tudi potencialna posebna ohranitvena območja in način njihovega varstva. Z uredbo se, podobno kot pri uredbi o ekološko pomembnih območjih,

upošteva del habitatne (Direktiva Sveta o …, 1992) in ptičje direktive (Direktiva Sveta …, 1979).

Območje Natura se opredeli na podlagi strokovnih kriterijev za ocenjevanje območij za posamezni habitatni tip in posamezno vrsto, katerih ohranjanje je v interesu EU (Uredba o posebnih …, 2004: 3. člen).

Strokovni kriteriji za opredelitev območij Natura se nanašajo na (Uredba o posebnih …, 2004: 3. člen):

• habitatne tipe, ki so kot habitatni tipi, katerih ohranjanje je v interesu EU, navedeni v predpisu o določitvi habitatnih tipov (Uredba o habitatnih tipih, 2003), ki se na območju RS prednostno ohranjajo v ugodnem stanju;

• habitate rastlinskih vrst, ki so kot vrste, katerih ohranjanje je v interesu EU, navedene v predpisu o zavarovanju rastlinskih vrst (Uredba o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah, 2004);

• habitate vrst ptic in drugih živalskih vrst, ki so kot živalske vrste, katerih ohranjanje je v interesu EU in se na ozemlju Republike Slovenije redno pojavljajo, navedene v predpisu o zavarovanju živalskih vrst (Uredba o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah, 2004).

Preglednica 17: Kriteriji za določitev območij Natura 2000 in potencialnih območij Natura 2000 (Uredba o posebnih …, 2004: priloga 1).

A. Kriteriji za ocenjevanje območčččij za habitatni tip:

a) Stopnja zastopanosti habitatnega tipa na območju.

b) Površina habitatnega tipa na območju v razmerju do celotne površine tega habitatnega tipa na ozemlju države.

c) Stopnja ohranjenosti strukture in funkcij habitatnega tipa in možnosti za obnovitev.

d) Globalna ocena vrednosti območja za ohranitev habitatnega tipa.

B. Kriteriji za ocenjevanje območčččij za posamezno vrsto:

a) Velikost in gostota populacije vrste na območju v razmerju do populacij na ozemlju države ter za vrste ptic tudi v razmerju do populacij na ozemlju Evropske unije.

b) Stopnja ohranjenosti značilnosti habitata, ki so pomembne za vrsto, in možnosti za obnovitev.

c) Stopnja izoliranosti populacije vrste na območju v razmerju do naravnega območja razširjenosti vrste.

d) Globalna ocena vrednosti območja za ohranitev vrste.

4.3.4 Pravni ukrep varstva za naravovarstvene vsebine, ki so pridobile pravni status