• Rezultati Niso Bili Najdeni

02-023 Strateški management doc. dr. Roberto Biloslavo

Namen predmeta je posredovati študentu celo-vit pregled sestavin politike organizacije in ga usposobiti za strateško naˇcrtovanje, organizira-nje, usmerjanje in nadziranje dela v organizaciji.

V prvem delu se študenti spoznajo s temeljnimi prvinami strateškega managementa kot proce-som naˇcrtovanja in izvajanja politike organiza-cije. V drugem delu pridobljeno znanje poglobijo po posameznih ˇcasovnih razsežnostih politike or-ganizaciji. V tretjem delu pa se študenti sezna-nijo z managementom sprememb in s sodobnimi trendi v strateškem managementu. Tako predmet zaokrožuje in dopolnjuje znanje, ki so ga študenti pridobili pri drugih predmetih.

Strateški management Snovanje politike or-ganizacije Temeljna politika organizacije Ra-zvojna politika organizacije Sprotna politika or-ganizacije Management spreminjanja

Biloslavo, R., in M. I. Tavˇcar. V pripravi. Stra-teški management in management spre-memb.

Prevodnik, M. V pripravi.Strateški manage-ment in managemanage-ment sprememb: gradiva za aktivno delo in vaje.

Aktivno sodelovanje in krajši pisni izdelki (10 %), poslovna igra (z raˇcunalnikom) (20 %),

seminarska naloga z zagovorom, pisni izpit/kolokviji (45 %).

02-024 Praktiˇcno usposabljanje III pred. mag. Doris Gomezelj Omerzel V študijskem letu 2005/2006 mora študent opraviti delavnice D2, D3, D8 in D15, ki bodo potekale v vseh študijskih središˇcih. Razpored izvedbe bo objavljen na zaˇcetku študijskega leta, delavnice pa bomo izvajali v skupinah do 40 študentov. Študenti se bodo prijavljali na po-samezne izvedbe (število izvedb je odvisno od števila študentov) preko Šis-a. Natanˇcnejše in-formacije o izvedbi in podrobnejši seznam litera-ture bo objavljen na spletni strani. Študent mora poleg spodaj naštetih obveznosti biti prisoten na zagovoru vsaj ene zakljuˇcne projektne naloge.

D2 – Word II

Pogoj za vkljuˇcitev je pozitivno opravljen test znanja iz vsebin Word I. Študenti na vajah in s samostojnim delom utrdijo znanja in vešˇcine uporabe osebnega raˇcunalnika in spoznajo vsta-vljanje odsekov, izdelavo serijskih pisem, spaja-nje dokumentov, povezovaspaja-nje Worda z drugimi programi, skupinsko delo na dokumentih (slede-nje sprememb, komentarji) in izdelavo predlog.

Bertok Velkavrh, T., L. Zornada, in L. Kolar.

2003. Osnovna znanja pisarniških orodij Microsoft Office. Koper: Fakulteta za ma-nagement.

Pozitivno ocenjen test znanja.

D3 – Excel I

Študenti na vajah in s samostojnim delom utrdijo znanja in vešˇcine uporabe osebnega raˇcunalnika ter spoznajo vnašanje in oblikovanje tabel, upo-rabo enostavnih funkcij, vstavljanje in oblikova-nje grafov, razvršˇcanje in filtriranje podatkov ter izraˇcun delnih vsot.

Bertok Velkavrh, T., L. Zornada, in L. Kolar.

2003. Osnovna znanja pisarniških orodij Microsoft Office. Koper: Fakulteta za ma-nagement.

Pozitivno ocenjen test znanja.

D8 – Uporaba javno dostopnih baz podatkov Študenti na vajah in s samostojnim delom utr-dijo znanja in vešˇcine uporabe osebnega raˇ cunal-nika in se seznanijo s pošteno rabo internetnih virov, z iskanjem študijskih gradiv (COBISS), z iskanjem in uporabo statistiˇcnih in poslovnih po-datkov (npr. SURS, Worldbank, PIRS).

Juriˇciˇc, D., et al. V pripravi.Uporaba javno dostopnih baz podatkov.

Avison, D. E., in G. Fitzgerald. 2003. In-formation systems development: metho-dlogies, techniques and tools. London:

McGraw-Hill.

Pozitivno ocenjen test znanja.

D15 – Pisne vešˇcine II

Na delavnici se bodo študenti seznanili s pre-vzemanjem in dokumentiranjem v strokovnih be-sedilih, z urejanjem in oblikovanjem besedila, z jezikovnimi vidiki strokovnega pisanja.

Juriˇciˇc, D., et al. V pripravi.Pisne vešˇcine II.

Race, P., in S. Brown. 1999. 500 Tips for Tutors.London: Kogan Page.

Aktivno sodelovanje in pozitivno ocenjen e-kolokvij.

02-025 Strokovna praksa v organizaciji Karmen Rodman

Strokovno prakso opravlja študent v 3. letniku študija. Cilji strokovne prakse so sooˇcanje štu-dentov z realnostjo v podjetjih in drugih orga-nizacijah, preverjanje teoretiˇcnih znanj pri re-ševanju praktiˇcnih problemov in usposabljanje študentov za uporabo analitiˇcnih in izvedbenih vešˇcin. Je dopolnitev teoretiˇcnim znanjem, ki jih študent osvoji v študijskem procesu in osnova za izdelavo zakljuˇcne projektne naloge. Študent med opravljanjem strokovne prakse ugotavlja uporabnost pridobljenih temeljnih in aplikativnih znanj v svojem študijskem programu pri reše-vanju praktiˇcnih problemov. Strokovno prakso opravlja študent pod vodstvom mentorja iz or-ganizacije. Mentor študentu dodeljuje delo, na podlagi programa dela, ki ga oblikuje nosilec praktiˇcnega usposabljanja v sodelovanju z vi-sokošolskimi uˇcitelji in sodelavci. Študent vodi dnevnik o strokovni praksi (Obr. PU-4) in po konˇcani praksi napiše zakljuˇcno projektno na-logo.

200 ur (5 tednov) strokovne prakse v organi-zaciji, poroˇcilo in zagovor poroˇcila.

Izbirni predmeti in predmeti modulov 02-026 Management kakovosti

izr. prof. dr. Slavko Dolinšek

Sistematiˇcno vodenje kakovosti je ena od najpo-membnejših organizacijskih inovacij dvajsetega stoletja. Omogoˇcilo je uˇcinkovito industrijsko

proizvodnjo, izboljšanje življenja ljudi, ustvarilo blaginjo in vrednost, dvignilo zavest o potrebah kupcev ter navdihnilo sodelovanje in moˇc zapo-slenih. Kakovost, ki se po ISO 9000 nanaša na celovite lastnosti in karakteristike izdelka ali sto-ritve, povezane z njegovimi zmožnostmi zadovo-ljevanja potreb kupca, je danes s strani kupcev zahtevana ali že sama po sebi umevna. Ven-dar obstaja moˇcna soodvisnost med uspešnostjo poslovanja organizacije in njeno sposobnostjo zagotavljati kakovostne izdelke in storitve, zato zavezanost politiki kakovosti sodi v najvišje vod-stvo organizacije, za izvajanje pa so odgovorni vsi zaposleni.

Osnove kakovosti Kakovost v proizvodnji in storitvah Managerski vidiki kakovosti Teh-niˇcni vidiki kakovosti

Žargi, D., ur. V pripravi.Sistemi vodenja ka-kovosti: osnove, uvajanje in izvajanje.

Slovenski standard SIST ISO 9000: sistemi vodenja kakovosti; osnove in slovar.2000.

Ljubljana: Slovenski inštitut za standardi-zacijo.

Slovenski standard SIST ISO 14000: sistemi ravnanja z okoljem; razˇclenitev z navodili za uporabo. 1996. Ljubljana Urad RS za standardizacijo in meroslovje.

Standardi ISO 9000:2000 (QMS) in ISO 14000:1996 (EMS).

Seminarska naloga z zagovorom (40 %), pisni izpit (60 %).

02-027 Management tehnologij izr. prof. dr. Slavko Dolinšek

Tehnologija je vse bolj pomemben del vsako-dnevnih managerskih aktivnosti (tehnologija kot znanje, izdelki, postopki, orodja, metode in sis-temi, uporabljeni za oblikovanje blaga ali zago-tavljanja storitev), pa tudi vse bolj pomemben vir za organizacije in postajajo kljuˇcen faktor za oblikovanje gospodarske rasti držav. Managerji tehnologijo razvijajo, jo uporabljajo, kupujejo in prodajajo, ustrezne vešˇcine in znanja pa jim nu-dijo vsebine, ki jih oznaˇcujemo kot »Manage-ment tehnologij« oziroma »MOT«.

Osnovna teorija tehnologij Tehnološko pred-videvanje in napovedovanje Tehnologije na operativnem nivoju Tehnologije na strateškem nivoju Tehnologije na nivoju politike organiza-cije Predstavitev nekaterih konkurenˇcnih teh-nologij

Dolinšek S. 2004.Management tehnologij:

uˇcinkovito obvladovanje tehnoloških spre-memb; skripta.Koper: Fakulteta za mana-gement.

Seminarska naloga z zagovorom (40 %), pisni izpit (60 %).

02-028 Organizacijska kultura in poslovna etika

doc. dr. Tonˇci A. Kuzmani´c

Notranja logika poslovanja in poslovnega sveta pogostokrat vsebuje nagibe, ki kar kliˇcejo po

»drugaˇcnem« etiˇcnem ravnanju, kot je to sicer v navadi v nekem širšem kulturnem, družbenem in politiˇcnem okolju. Instrumentalizacija in sa-moinstrumentalizacija udeležencev v poslovnem procesu, še posebej v procesu poslovnega komu-niciranja, vodenja in managementa nasploh, je obˇcasno tako visoka, da je upraviˇceno govoriti o nevarnostih izgube stika z »obiˇcajnim življe-njem«, z etiˇcnimi in siceršnjimi merili, ki naj v njem veljajo, oz. o tendenci oblikovanja posebne in nad splošnimi etiˇcnimi pravili nadrejene »po-slovne etike«.

Uvodni del: Razgrnitev podroˇcja, nameni pred-meta in napoved tematike Kompleks organiza-cijske kulture in njene zakonitosti na ravni ideje Ožje normativni del: opredelitev osnovnih poj-mov Širši teoretiˇcno-analitiˇcni del: oblikovanje, spreminjanje, ohranjanje, funkcije organizacijske kulture. Posebni poudarki Kaj je to etika, kaj pa poslovnost, kaj je to poslovna etika? Kako razu-meti v poslovnem svetu odnos med dobrim in ko-ristnim? Katere so osrednje kategorije okoli ka-terih se suˇce problematika poslovne etike? Ali je etika isto kot morala. Kaj je managerju etiˇcno

»dovoljeno«, kaj pa »moralno sporno« V ka-kšni povezavi je poslovna etika s širšo družbo, ali in v kakšnih odnosih je z državnim, pravnim in politiˇcnim podsistemom? Kakšne »vrste« etike oz. etiˇcnih drž so najbolj znaˇcilne za tukajšnje poslovno okolje? Kaj se z etiko dogaja v okoli-šˇcinah postsocializma (t.i. tranzicijska etika), kaj pa v okolišˇcinah globalizacije.

Mesner Andolšek, D. 1995. Organizacijska kultura.Ljubljana: Gospodarski vestnik.

Jelovac, D. 1997.Poslovna etika.Ljubljana:

ŠOU.

Martin, H. P., in H. Schumann. 1997.Pasti Globalizacije.Ljubljana: CO Libri

Aktivno sodelovanje in krajši pisni izdelki (20 %), kolokviji (30 %), seminarska naloga brez zagovora (10 %), pisni izpit (40 %).

02-029 Javne finance doc. dr. Neva Maher

Namen predmeta je seznaniti študente z delova-njem finanˇcnega okolja države in EU, s sistemom javnih financ ter z naˇcini preskrbe finanˇcnih virov za storitve in redno dejavnost in za financiranje razvojnih programov in projektov, za katere se kot glavni finanˇcni instrument v EU uporabljajo strukturni skladi. Predmet povezuje rabo finanˇ c-nih instrumentov z nameni ukrepov posamezc-nih politik.

Uvod v javne finance: predstavitev osnovnih pojmov Pomen javnih financ, strategija in cilji države Družbeno-ekonomski razvoj in javne fi-nance v EU Programsko obdobje 2000-2006 v EU in javne finance Javne finance, javna uprava, družba in država Proraˇcun EU Pro-raˇcun R Slovenije Nadzor javnih virov Naˇ cr-tovanje in programiranje proraˇcunske porabe

Maher, N. 2005. Javne finance. Zapiski pre-davanj.

Stanovnik, T. 2000. Javne finance. Lju-bljana: Ekonomska fakulteta. [Izbrana po-glavja.]

Zakon o javnih financah.Uradni list RS,št.

79/1999, 124/2000, 79/2001, 30/2002, 56/2002 in 110/2002.

Temeljni akti Evropskih skupnosti: Amster-damska pogodba, preˇcišˇceni besedili Ma-astrichtske in Rimske pogodbe. 2002.

Zbirka Evropska unija. Ljubljana: Uradni list Slovenije. [Izbrana poglavja.]

Seminarska naloga brez zagovora (50 %), pi-sni izpit (50 %).

02-030 Monetarna ekonomija

Vloga denarja v sodobnem gospodarstvu je izje-mno velika, saj le-ta temelji na denarju v vseh njegovih funkcijah in na zaupanju v njegovo vrednost. Namen predmeta je ponuditi osnovni vpogled v delovanje sodobnega gospodarstva z vidika denarja, njegovih funkcij, institucij in po-litik. Pri predmetu se študent najprej seznani z osnovnimi pojmi denarja, banˇcništva in financ.

V nadaljevanju je pojasnjena vloga in pomen centralne banke, poslovnih bank in nedenarnih finanˇcnih posrednikov ter razložen nastanek so-dobnih banˇcnih sistemov. Po opredelitvi denarne politike v razliˇcnih denarnih ureditvah se študent seznani z zgodovino denarnega sistema v Slo-veniji in osnovnimi instrumenti denarne politike

Banke Slovenije, sledi pa predstavitev Evrop-skega monetarnega sistema in denarne politike Evropske centralne banke. Na koncu študent spozna osnovne denarne teorije, razlike med njimi in implikacije za denarno politiko.

Osnovni pojmi denarja, banˇcništva in financ Institucije denarnega sistema Sodobni ban-ˇ

cni sistemi Denarna politika Denarni sistemi v Sloveniji Evropski monetarni sistemi De-narne teorije

Lewis, M. K., in P. D. Mizen. 2000. Mone-tary economics.Oxford: Oxford University Press.

02-031 Ekonomika tranzicije in vkljuˇcevanja v EU

Namen predmeta je seznaniti študente z vse-bino in potekom ekonomskih reform, izvedenih v ˇcasu tranzicije in vkljuˇcevanja v EU. Razliˇcni pristopi k izvajanju reform (npr. postopne ali hi-tre reforme) in razliˇcne odloˇcitve glede vsebine posameznih ukrepov danes v veliki meri opre-deljujejo razvojne priložnosti novih ˇclanic EU.

Posebna pozornost je posveˇcena poteku tranzi-cije in dilemam prihodnjega ekonomskega ra-zvoja Slovenije. Pri analizi se predmet opira na metode sodobne institucionalne ekonomije. Pri-dobljeno znanje omogoˇca boljše razumevanje politiˇcno ekonomskih procesov ter predvidevanje nadaljnjega razvoja poslovnega okolja.

Razlogi in izhodišˇce za tranzicijo Osnovni elementi ekonomske tranzicije Povezava med tranzicijskimi reformami in vkljuˇcevanjem v EU Osnovna dilema tranzicije: hitre ali postopne reforme, pristop k reformam in njihova uspešnost Dileme politiˇcno-ekonomskega razvoja Slove-nije in EU

Roland, G. 2000.Transition and economics:

politics, markets, and firms. Cambridge, MA: The MIT Press.

02-032 Nacionalni in mednarodni finanˇcni trgi

Namen predmeta je študentom dati osnove (ne)delovanja nacionalnih in mednarodnih fi-nanˇcnih trgov, pri ˇcemer bodo spoznali razliˇcne segmente finanˇcnega trga s posebnim poudar-kom na osnovnih finanˇcnih instrumentih, trgih in institucijah. Prav tako je namen študente sezna-niti z osnovami vrednotenja razliˇcnih finanˇcnih instrumentov, z osnovami mednarodne delitve

na tem podroˇcju ter tržno regulativo. Poleg tega je namen predmeta seznaniti študente z logiko in delovanjem mednarodnih finanˇcnih trgov. V globalnem finanˇcnem svetu je delovanje med-narodnih finanˇcnih trgov kljuˇcnega pomena za razumevanje mednarodnih financ, pa tudi dru-gih mednarodnih tokov, kot so npr. blagovni ali storitveni.

Opredelitev finanˇcnega trga Uˇcinkovitost trga kapitala Razliˇcni finanˇcni instrumenti Vre-dnotenje nekaterih osnovnih finanˇcnih instru-mentov Osnovno delovanje domaˇcega evrskega finanˇcnega trga Osnovno delovanje drugih mednarodnih in globalnih finanˇcnih trgov Prak-tiˇcna uporaba finanˇcnih instrumentov Med-narodna segmentacija finanˇcnih trgov Glavni igralci finanˇcnih trgov Mednarodni pretok ka-pitala:investiranje, arbitraža, špekulacija Med-narodni finanˇcni red, mednarodne finanˇcne insti-tucije in vloga finanˇcnih trgo Borze Plaˇcilne bilance držav kot analitiˇcni pripomoˇcek za ana-lizo mednarodnih tokov kapitala Teorije in vr-ste deviznih teˇcajev Domaˇci finanˇcni trg EU in EMU kot osnova za mednarodne finanˇcne tokove Veselinoviˇc, D. 1998.Opcije in drugi termin-ski finanˇcni instrumenti.Ljubljana: Gospo-darski vestnik.

Prohaska, Z. 2004.Finanˇcni trgi.Ljubljana:

Ekonomska fakulteta.

Fabozzi, F. J., in F. Modigliani. 2003. Capi-tal markets, institutions and instruments.

Englewood Cliffs: Prentice Hall.

02-033 Odškodninsko pravo

Namen predmeta je poglobiti znanje obligacij-skega prava z vidika poznavanja poslovnih in ne-poslovnih odškodninskih obveznosti. S študijem predmeta študentje spoznajo veljavno zakono-dajo s podroˇcja odškodninskega prava, seznanijo pa se tudi z novejšimi teoretiˇcnimi razmišljanji o elementih odškodninske obveznosti (škodljivo dejstvo, škoda, vzroˇcna zveza in odškodninska odgovornost) in bogato sodno prakso.

Umestitev odškodninskega prava v sodobnem obligacijskem pravu Splošno o neposlovnih in poslovnih odškodninskih obveznostih Ele-menti odškodninske obveznosti Škodljivo dej-stvo Škoda Premoženjska škoda Nepre-moženjska škoda Teorije o vzroˇcni zvezi Pro-blemi vzroˇcne zveze v sodni praksi Subjekti odškodninske odgovornosti Subjektivna (kriv-dna) odgovornost Objektivna (kavzalna)

odgo-vornost Odgovornost za drugega Odškodnina Odškodninske obveznosti

02-034 Poslovanje v evropskem okolju viš. pred. mag. Peter Ješovnik Namen predmeta je seznaniti študente z evrop-skim ekonomevrop-skim okoljem, ki ga sestavljajo raz-liˇcno intenzivne integracijske oblike (EU, EMU, EFTA, EEA, CEFTA, prostotrgovinski aranžmaji in carinske unije), jim omogoˇciti razumevanje te-meljnih zunanjeekonomskih tokov med njimi in znotraj njih ter s tega zornega kota razumeti po-ložaj Slovenije v prihodnosti. Gre za oris evo-lucije skupnega evropskega gospodarskega pro-stora, vkljuˇcno s temeljnimi razvojnimi premiki ter za spoznavanje temeljnih strategij poslovanja v tem prostoru.

Integracijski procesi v Evropi Razumeva-nje novega okolja EU Strategije poslovanja na evropskem trgu

Gillingham, J. 2003. European integration 1950–2003: superstate or new market economy?Cambridge, NY: Cambridge Uni-versity Press.

Grilc, P., in T. Ilešiˇc. 2001.Pravo Evropske unije.Ljubljana: Cankarjeva založba.

Mercado, S., R. Welford, in K. Prescott.

2001. European business. Harlow: Pear-son Education.

Ješovnik, P. 2000. Evropska unija: zgodo-vina, institucije, politike in evropski mo-del družbe.Koper: Visoka šola za manage-ment.

Seminarska naloga z zagovorom (20 %), pisni in ustni izpit (80 %).

02-035 Management finanˇcnih tveganj Namen predmeta je spoznati finanˇcna tveganja, katerim se izpostavlja podjetje pri svojem poslo-vanju. Posebej pomemben je pristop podjetja k obvladovanju finanˇcnih tveganj in uporaba dolo-ˇ

cenih orodij za obvladovanje posameznih finanˇ c-nih tveganj. Predstavitev finanˇcnih inštrumentov z vidika obvladovanja finanˇcnih tveganj je nujno, da lahko loˇcimo finanˇcne inštrumente na tvega-nju izpostavljena finanˇcna sredstva in dolgove ter poslediˇcno finanˇcne inštrumente, kot orodja za obvladovanje finanˇcnih tveganj. Finanˇcne mere so izpostavljene tržnim razmeram in politiˇcnim odloˇcitvam, zato je smiselno spoznati zakonitosti delovanja finanˇcnega trga z vidika vrednotenja fi-nanˇcnih inštrumentov. Vsakemu finanˇcnemu

tve-ganju bodo posveˇcene posebne vaje s primeri iz prakse.

Opredelitev finanˇcnih inštrumentov Vrste fi-nanˇcnih tveganj Izpostavljenost finanˇcnim tve-ganjem Usmeritev podjetja pri obvladovanju fi-nanˇcnih tveganj Inštrumenti za obvladovanje finanˇcnih tveganj Vrednotenje finanˇcnih tve-ganj Finanˇcni sistem kot ponudnik finanˇcnih storitev Vpliv obvladovanja finanˇcnih tveganj na denarni tok in vrednost podjetja.

Peterlin, J. 2005. Obvladovanje finanˇcnih tveganj. Ljubljana: Zveza raˇcunovodij, fi-nanˇcnikov in revizorjev Slovenije.

Berk, A., J. Peterlin, in P. Ribariˇc. 2005. Ob-vladovanje tveganj v nefinanˇcnih podje-tjih.Ljubljana: Gospodarski vestnik.

02-036 Banˇcništvo in zavarovalništvo pred. dr. Rasto Hartman

Finanˇcni sistem pomeni bistveno prvino poslov-nega okolja vsakega podjetja in mnogih drugih organizacij. Študentje bodo spoznali banˇcništvo v širšem smislu (poleg bank bodo obravnavane tudi druge finanˇcne institucije) in zavarovalni-štvo, pa tudi finanˇcni sistem kot celoto – tako z vidika finanˇcnih institucij kot tudi (drugih) pod-jetij. Predmet dopolnjuje druge ekonomske pred-mete, še posebej Poslovne finance.

Uvod v banˇcništvo in zavarovalništvo Teo-rija banke kot podjetja Teorija zavarovalništva Banˇcni posli Zavarovalni posli Upravlja-nje tveganj Povezovanje razliˇcnih vrst finanˇ c-nih institucij Družbeni, pravni in moralni vidik banˇcništva in zavarovalništva Banˇcništvo in za-varovalništvo na notranjem trgu EU

Saunders, A. 2000. Financial institutions management. New York: Irwin, Mcgraw-Hill.

Dorfman, M. S. 1997. Risk management and insurance.Englewood Cliffs: Prentice-Hall.

Seminarska naloga z zagovorom (20 %), se-minarska naloga brez zagovora (10 %), pisni iz-pit (80 %).

02-037 Obdavˇcitev podjetij

viš. pred. mag. Vilma Milunoviˇc Obdavˇcitev podjetja je pomemben dejavnik po-slovne uspešnosti, zato morajo managerji ob-vladati osnovna znanja o obdavˇcitvi podjetij in uˇcinke obdavˇcitve. Osnovni namen predmeta je

seznaniti študente z temeljnimi davˇcnimi pojmi in osnovnim javnofinanˇcnim okoljem v katerem podjetje posluje. Študentje spoznajo pomen dav-kov za podjetje in osnovne dejavnike za optimi-zacijo davˇcne politike podjetja, katere osnovni cilj je plaˇcati samo toliko davkov kot je nujno potrebno. Podjetje mora voditi lastno davˇcno po-litiko, temu primerno davˇcno (in ne le poslovno) raˇcunovodstvo z izdelavo davˇcnih obraˇcunov.

Zato mora lastnik in/ali poslovodja podjetja vsaj okvirno poznati vse posledice obdavˇcitve podje-tja, davˇcni postopek in davˇcni nadzor.

Sistem javnih financ Davˇcni sistem: davˇcna reforma v Sloveniji, davˇcna uprava Neposre-dni in posreNeposre-dni davki Obdavˇcitev plaˇc Davˇcni postopek in uˇcinki obdavˇcitve Davˇcna politika Povezava z davˇcnim sistemom Evropske zveze Milost, F., in V. Milunoviˇc. 2001. Obdavˇ ci-tev podjetij.Koper: Visoka šola za mana-gement.

Horvat, T., in V. Milunoviˇc. 2005.Nova ure-ditev neposrednih davkov.Koper: Fakulteta za management.

Kranjec, M. 2003.Davki in proraˇcun. Lju-bljana: Fakulteta za upravo.

Pisni izpit.

02-038 Bilanˇcna politika podjetja

Predmet je namenjen seznanitvi študentov s pro-blematiko bilanciranja, to je vrednotenja in pre-vrednotenja v raˇcunovodstvu. Gre zlasti za obrav-navo bilanˇcnih naˇcel, bilanciranja posameznih gospodarskih kategorij ter pomena bilanˇcne poli-tike za podjetje.

Pojem in vrste bilanc 2. Bilanˇcna naˇcela in te-orije Bilanciranje gospodarskih kategorij v ra-ˇ

cunovodstvu Bilanˇcna politika, strategija, tak-tika. Povezanost med bilanˇcno in davˇcno politiko podjetja

Koletnik, F., in M. Kokotec Novak. 1994. Bi-lanciranje in bilanˇcna politika. Maribor:

Ekonomsko-poslovna fakulteta.

02-039 Poslovodno poroˇcanje in revizija doc. dr. Tatjana Horvat

Zaradi procesov globalizacije in velikih raˇ cuno-vodskih škandalov ter z namenom povrnitve zau-panja delniˇcarjev, poslovnih partnerjev in javno-sti v raˇcunovodske in druge poslovne informacije podjetja Evropska unija sprejema ukrepe, s kate-rimi povzroˇca velike spremembe na podroˇcju

po-roˇcanja managementa oziroma poslovodstva, ki vplivajo tudi na slovenska podjetja in njihov na-ˇcin poslovodnega poroˇcanja. Odgovornost poslo-vodstva (managementa) za toˇcnost, resniˇcnost in poštenost raˇcunovodskih izkazov ter informacij o poslovanju podjetja postaja pri vzpostavljanju poslovnih odnosov s kupci, dobavitelji, delniˇcarji, zaposlenimi in širšo javnostjo vse veˇcja. S tem je povezana tudi vse veˇcja odgovornost revizorja za oblikovanje in izražanje mnenja o tem, ali so raˇcunovodske (in druge poslovne) informacije re-sniˇcna in poštena slika poslovanja. Z nepravilnim poroˇcanjem poslovodstva je ogrožen tudi obstoj podjetja.

Vrste podatkov in informacij, ki jih potrebu-jejo poslovni partnerji in druge interesne sku-pine Obveznosti poslovodnega poroˇcanja po domaˇcih in mednarodnih predpisih Vloga pomembnejših subjektov (uprave, nadzornega sveta, skupšˇcine, revizorjev) pri poslovodnem poroˇcanju Modeli in politika razkrivanja po-slovnih informacij Vrste poslovnih informacij (prodaja, analiza poslovanja, zaposleni, kupci, dobavitelji, delniˇcarji, okolje, naˇcrti) Pomen revidiranja za podjetje in zunanje uporabnike po-slovnih informacij Sodobni trendi in praksa poslovodnega poroˇcanja in revidiranja

Horvat, T. 2003.Priprava razkritij v letnem poroˇcilu gospodarske družbe. Zbirka Sre-brna knjiga. Ljubljan: Zveza raˇcunovodij, fi-nanˇcnikov in revizorjev Slovenije.

Taylor, D. H., in G. W. Glezen. 1996. Re-vidiranje: zasnove in postopki. Ljubljana:

Zveza raˇcunovodij, finanˇcnikov in revizorjev Slovenije.

Pisni izpit.

02-040 Projektni management doc. dr. Mirko Markiˇc

Za poveˇcanje konkurenˇcnosti si podjetja in druge organizacije po vsem razvitem svetu prizadevajo doseˇci enake smotre in cilje, kot so npr. uspe-šnost organizacije, inovativnost, razvojna kako-vost in rast, trajnostni razvoj, zadovoljstvo ude-ležencev, družbena odgovornost ipd. Za delo-vanje v nenehno spreminjajoˇcih se družbeno-ekonomskih okoljih imajo podjetja in druge or-ganizacije na voljo razliˇcne modele, s katerimi želijo to opraviti. Dosedanji razvoj obvladova-nja organizacije in managementa vpliva tudi na strukture organiziranosti, ki omogoˇcajo izboljša-nje njihove prilagodljivosti in prožnosti. Namen

predmeta je slušatelje seznaniti s projektnim ma-nagementom kot temeljnim naˇcinom organizi-ranja in obvladovanja organizacij v sodobnem družbeno-ekonomskem okolju.

Uvod v management projektov Organizacijski vidik managementa projektov Projekti in spre-membe struktur organiziranosti Proces mana-gementa projektov Planiranje projekta Obvla-dovanje projekta Ocena tveganja Podporni procesi projekta Razvoj osebja projekta Ži-vljenjski ciklus projekta

Hauc, A. 2002.Projektni management. Lju-bljana: GV založba.

Markiˇc, M. 2004. Management projektov:

študijsko gradivo za študente dodiplom-skega študijdodiplom-skega programa Management.

Koper: Fakulteta za management.

Aktivno sodelovanje pri vajah (20 %), pro-jektna naloga z zagovorom (30 %), pisni izpit (50 %).

02-041 Management prenove podjetij doc. dr. Drago Dubrovski

Predmet se nanaša na posebne razmere, ki jih v podjetju obiˇcajno obravnavamo kot manj nor-malne in kratkotrajne, ˇceprav so zaradi izredne viharnosti tako zunanjega kot notranjega okolja ˇ

cedalje bolj prisotne. Pojav kriznih in kritiˇcnih razmer v podjetju, ki postavljajo vprašanje nje-govega nadaljnjega obstoja in razvoja, zahteva zelo previdno, ˇceprav hitro in odloˇcno ukrepanje managementa. Predmet zajema postopke, me-tode in modele, ki jih uporabljajo v okviru radi-kalnih (revolucijskih) sprememb za dosego pre-nove podjetja, kjer sta najpomembnejša pristopa prestrukturiranje in reinženiring.

Podjetje v krizi Reševanje in zdravljenje aku-tnih kriz Zagotavljanje razvoja in prepreˇcevanje pojava kriz Podroˇcja prestrukturiranj Reinže-niring poslovanja Znaˇcilnosti sodobnega pod-jetja in spreminjanje kulture podpod-jetja

Dubrovski, D. 2004.Krizni management in prenova podjetja.Koper: Fakulteta za ma-nagement.

Aktivno sodelovanje in krajši pisni izdelki (20 %), pisni izpit (80 %).

02-042 Odloˇcanje v managementu doc. dr. Roberto Biloslavo

Namen predmeta je nauˇciti študente prepozna-vati in analizirati odprte zadeve (probleme in

pri-ložnosti) v podjetju, ustvarjalno oblikovati možne rešitve, o njih odloˇcati in spremljati uresniˇ ceva-nje odloˇcitev. Poudarek je na celovitem procesu odloˇcanja z vidika posameznika, skupine in or-ganizacije. Pri tem so v ospredju psihološki, ve-denjski in sociološki vidik odloˇcanja. Poleg teo-retiˇcnih osnov procesa odloˇcanja se študentom predstavijo razliˇcni raˇcunalniško podprti sistemi za podporo odloˇcanju in delovanju v skupini, v njihovem okviru pa kvalitativne in kvantitativne metode ter modeli, ki nosilcu odloˇcanja služijo kot orodje za lažje in kakovostnejše sprejemanje odloˇcitev.

Odloˇcanje in management Odloˇcanje na ravni posameznika in skupine Odloˇcanje v or-ganizaciji Raˇcunalniško podprti sistemi za pod-poro odloˇcanju Modeliranje odloˇcanja Snova-nje in oblikovaSnova-nje ciljev Snovanje in presojanje alternativnih odloˇcitev Odloˇcanje in izvajanje odloˇcitev

Biloslavo, R. V pripravi.Odloˇcanje v manage-mentu.

PrevodniK, M., in R. Biloslavo. V pripravi. Od-loˇcanje v managementu: skripta.

02-043 Ekonomska analiza in politika Namen predmeta je seznaniti študente s teme-lji sodobne ekonomske analize ter z empiriˇcnimi rezultati raziskav delovanja slovenskega in evrop-skega gospodarstva.

Metode prouˇcevanja ekonomskih zakonitosti Analiza dejavnikov dejanskega in potencial-nega BDP Analiza bruto domaˇcega produkta Analiza gospodarske rasti in razvoja Slovenije Ekonomska politika

Bajt, A., in F. Štiblar. 2002.Ekonomija: eko-nomska analiza in politika.Ljubljana: GV založba.

Žižmond, E., in S. Strašek. 1999. Ekonom-ska analiza in politika. Maribor: Ekonom-sko-poslovna fakulteta.

02-044 Regionalna in strukturna ekonomika Namen predmeta je seznaniti študente s teo-rijo, politiko in prakso na podroˇcju regionalne in strukturne ekonomike; prikazati osnove tržne uˇcinkovitosti, vire tržne slabosti, vlogo vlade in institucij ter vire vladnih slabosti; prikazati uˇ cin-kovitost in »praviˇcnost« konkurenˇcnih trgov: lo-kacija in uˇcinkovitost, regionalna konkurenˇcnost, zaostajanje in »praviˇcnost«; prikazati evolucijo