• Rezultati Niso Bili Najdeni

Univerzitetni študijski program Management 2005

Predstojnik študijskega programa:

prof. dr. Dušan Lesjak

Cilji študijskega programa

Študijski program Management je zasnovan tako, da bodo študentje lahko uresniˇcili oz. iz-razili individualna priˇcakovanja ter aktivno sode-lovali v razreševanju aktualnih problemov, izha-jajoˇc iz teoretiˇcnih in metodoloških konceptov, usposobljenosti za prenos in uporabo teoretiˇ c-nega znanja v prakso, zlasti z iskanjem novih virov znanja in uporabo znanstvenih metod.

Temeljni cilj študijskega programa je izobraziti in usposobiti študente za:

•opravljanje dela in uresniˇcevanje nalog s po-droˇcja naˇcrtovanja, organiziranja, vodenja in nadziranja podjetij in drugih organizacij v vseh poslovnih funkcijah,

•kritiˇcno mišljenje in analitiˇcno reševanje problemov ter samostojno raziskovalno delo,

•razumevanje politiˇcnega, socialnega in kul-turnega okvirja, v katerem delujejo podjetja in organizacije v Sloveniji in v tujini.

•nadaljnje izobraževanje na 2. in 3. stopnji in jih ozavestiti o uˇcenju kot vseživljenjskem procesu.

Študentje bodo razvijali naslednje splošne kompetence:

•sposobnost analize, sinteze in predvideva-nja rešitev ter posledic pojavov na podroˇcju managementa, ekonomije in prava,

•obvladovanje raziskovalnih metod in po-stopkov in procesov s podroˇcja družboslovja ter razvoj kritiˇcne in samokritiˇcne presoje na družboslovnem podroˇcju,

•sposobnost uporabe znanj s podroˇcja mana-gementa, ekonomije in prava v praksi,

•avtonomnost pri strokovnem delu in pri sprejemanju poslovnih odloˇcitev,

•razvoj komunikacijskih sposobnosti in spre-tnosti, posebej komunikacije v mednaro-dnem okolju, ki jo razvijamo v okviru vklju-ˇ

cenosti treh tujih poslovnih jezikov v študij-ski program,

•etiˇcna refleksija in zavezanost profesionalni etiki v poslovnem okolju,

•kolegialnost do sodelavcev in lojalnost do delodajalcev ter sodelovalnost, delo v sku-pini (in v mednarodnem okolju) ter strpno sprejemanje in upoštevanje tvornih kritik in pripomb.

Diplomanti:

•so usposobljeni za strokovno in vodstveno delo, kritiˇcnost in odgovornost, iniciativnost in samostojnost pri odloˇcanju ter izvajanju in vodenju zahtevnejšega dela ter s tem pri-spevajo k uspešnosti in razvoju organizacije in celotne družbe,

•lahko nadaljujejo študij na 2. stopnji študija (strokovni ali znanstveni magisterij).

Trajanje in izvedba študijskega programa

Študij traja tri leta,sledi eno leto absolventskega staža.

Redni študij izvajamo v Kopru in v Celju.

Izredni študij izvajamo v Kopru, v Škofji Loki in v Celju. En letnik izvedemo v enem študijskem letu, vendar v zmanjšanem obsegu (v povpre-ˇcju 40 % ur, predvidenih s študijskim programom za redni študij). Predavanja praviloma potekajo med tednom v popoldanskih urah (praviloma po 16.30) in v soboto dopoldne. Posamezen pred-met je praviloma izveden v 2. do 3. tednih, po zakljuˇcku posameznega predavanja pa v 2. do 4.

tednih sledi izpit.

Vpisni pogoji

Razpis za vpis v 1. letnik rednega in izrednega študija objavi FM v razpisu, ki ga vsako leto izda Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehno-logijo in izide praviloma v mesecu januarju.

V 1. letnik se lahko vpiše, kdor je opravil:

•maturo,

•poklicno maturo in izpit iz enega predmeta mature (ekonomija oz. kateregakoli drugi predmet mature),

•pred 1. 6. 1995 konˇcal katerikoli štiriletni študijski program.

V primeru omejitve vpisa se upošteva splo-šni uspeh pri maturi (60 %) oz. poklicni maturi

(40 %) in predmetu mature (20 %) oz. zakljuˇ c-nemu izpitu (60 %) ter splošni uspeh v 3. in 4.

letniku srednje šole (40 %).

V 2. letnik se lahko vpišejo:

•diplomanti višješolskih strokovnih progra-mov z ekonomskega in poslovnega podroˇcja (Poslovni sekretar, Komercialist, Raˇ cuno-vodja, Turizem, Gostinstvo, Poštni promet) s povpreˇcno oceno študija najmanj 8, ki izpolnjujejo pogoje za vpis na univerzitetni študijski program.

V 3. letnik se lahko vpišejo:

•diplomanti višješolskega študijskega pro-grama, sprejetega pred letom 1994, z eko-nomskega in poslovnega podroˇcja, ki imajo 3 leta delovnih izkušenj;

•študentje visokošolskega strokovnega štu-dijskega programa FM in sorodnih viso-košolskih strokovnih študijskih programov (ekonomske, organizacijske, upravne smeri ipd.), ki izpolnjujejo pogoje za vpis v univer-zitetne študijske programe in imajo zaklju-ˇ

cena vsaj 2 letnika (120 KT). Senat FM jim lahko doloˇci diferencialne izpite.

V primeru omejitve vpisa so kandidati za vpis v 2. in 3. letnik študija izbrani glede na pov-preˇcno oceno študija.

Priznavanje znanj in spretnosti, pridobljenih pred vpisom in v ˇcasu študija na FM

Upoštevajo se tudi znanja in spretnosti, prido-bljena pred vpisom v razliˇcnih oblikah formal-nega izobraževanja za pridobitev izobrazbe, pro-gramih za izpopolnjevanje in v neformalnem izo-braževanju. Na takšen naˇcin se lahko prizna do 34 KT:

•na osnovi izkazanih listin neformalnega iz-obraževanja oz. portfolija (projekt, elabo-rat, izum, patent, objava, druga avtorska dela) se študentom lahko prizna do 24 KT, s ˇ

cemer lahko nadomestijo izbirne predmete študijskega programa in do 10 KT za prak-tiˇcno usposabljanje 1, 2 in 3,

•študentom, ki so objavili ˇclanek v znan-stveni reviji, se ˇclanek lahko prizna namesto diplomskega dela (14 KT),

•obvezne predmete študijskega programa lahko delno ali v celoti prizna na osnovi pred vpisom opravljenih izpitov na drugem visokošolskem zavodu ali na podlagi refe-renc na ustreznem strokovnem podroˇcju.

Študentje lahko zaprosijo za preverjanje in ocenjevanje znanja na izpitu, ˇce so si znanja pri-dobili s samoizobraževanjem ali z izkustvenim uˇcenjem.

Individualne vloge za priznavanje znanj in spretnosti, pridobljenih pred vpisom, obravnava in sprejme FM.

Napredovanje po študijskem programu Redni študij: študent napreduje v višji letnik, ˇce zbere 45 KT vpisanega letnika in opravi vse ob-veznosti prejšnjega letnika.

Izredni študij: študent napreduje v 2. letnik, ˇce zbere 37 KT iz 1. letnika, in v 3. letnik, ˇce zbere 60 KT iz 1. letnika in 30 KT iz 2. letnika.

Študent lahko enkrat ponavlja 1. ali 2. letnik, ˇce zbere 30 KT (20 KT pri izrednem naˇcinu štu-dija) vpisanega letnika. Tretjega letnika študent praviloma ne ponavlja. Opravljanju manjkajoˇcih študijskih obveznosti je namenjen absolventski staž.

Z napredovanjem, ponavljanjem ali absolvent-skim stažem študent ohranja status študenta in s tem pravice, doloˇcene z zakonom. V skladu z za-konom lahko študent zaprosi za podaljšanje sta-tusa študenta, vendar najveˇc za eno leto vpisa-nega letnika.

Prehodi med študijskimi programi Prehodi so mogoˇci znotraj študijskih programov 1. stopnje in programov višjih poklicnih šol skla-dno z Zakonom o visokem šolstvu (ZViS 2004), Merili za prehode med študijskimi programi in drugimi predpisi. Prehodi so oblikovani tako, da omogoˇcajo uˇcinkovitost dodiplomskih študijev in uspešnost posameznih študentov.

Študent visokošolskega strokovnega študij-skega programa FM in sorodnih visokošolskih strokovnih programov (ekonomske, organizacij-ske, upravne smeri ipd.), ki izpolnjuje pogoje za vpis v univerzitetne študijske programe, lahko napreduje v višji letnik univerzitetnega študij-skega programa Management (2005). Senat FM lahko študentu doloˇci diferencialne izpite.

Povezanost z drugimi študijskimi programi: v okviru sorodnih študijskih programov 1. stopnje, tako v Sloveniji kot v tujini, lahko študent opra-vlja do 60 KT programa (od tega 12 KT na kate-remkoli programu katerekoli fakultete) in jih skla-dno s pravili FM uveljavlja v univerzitetnem štu-dijskem programu Management (2005).

Dokonˇcanje študija in strokovni naslov ˇCe se je študent na FM vpisal v 2. letniku, mora za dokonˇcanje študija na FM opraviti vsaj 60 KT, ˇ

ce se je vpisal v 3. letniku pa vsaj 30 KT. Ostale KT lahko prenese iz drugih visokošolskih zavo-dov, jih pridobi z mobilnostjo doma ali v tujini oz.

zaprosi za priznavanje znanj in spretnosti, prido-bljenih pred vpisom oz. med študijem.

Študent dokonˇca študij, ko zbere vse, s študij-skim programom predvidene kreditne toˇcke (180 KT) in si s tem pridobi strokovni naslov diplomi-rani ekonomist (UNI) oziroma diplomirana eko-nomistka (UNI). Naslov bo dokonˇcno doloˇcen po sprejemu Zakona o strokovnih in znanstvenih na-slovih.

Predmetnik

Program tvorijo skupni predmeti (1., 2. in 3. le-tnik) in izbirni predmeti (v 3. letniku) ter prak-tiˇcno usposabljanje in diplomsko delo (pregle-dnice na straneh 46–48).

Izbirni predmeti. V 3. letniku študent iz nabora izbirnih predmetov študijskega programa ali iz drugih študijskih programov FM (en predmet) oz.

z izbiro predmetov na drugih visokošolskih zavo-dih v Sloveniji in v tujini (trije predmeti, 18 KT) izbere štiri izbirne predmete. Študent lahko iz-bere do dva izbirna predmeta s podroˇcja tujih poslovnih jezikov. Seznam izbirnih predmetov je v preglednici na str. 49.

Posebnosti pri izvedbi študijskega programa v študijskem letu 2005/2006

V študijskem letu 2005/2006 zaˇcenjamo z iz-vajanjem novih »bolonjskih« študijskih progra-mov v 1. in 3. letniku študija. Ker so študen-tje 2. in 3. letnika doloˇcene predmete poslušali že v okviru visokošolskega študijskega programa Management (2001), se nekateri predmeti 2. le-tnika izvajajo v 1. oz. v 3. letniku:

•predmet 03-013 Raˇcunovodstvo se izvaja v 1. letniku namesto predmeta 03-005 Eko-nomika podjetja,

•namesto predmeta 03-025 Delovno in soci-alno pravo se za študente, ki se v 3 letnik neposredno vpišejo iz drugih visokošolskih zavodov, izvaja predmet 01-015 Kadri: de-lovno in socialno pravo, za ostale študente pa predmet 03-017 Poslovne finance.

•predmeta 03-016 Podjetništvo in 03-018 Management proizvajanja in inoviranja sta ponujena kot izbirna predmeta 3. letnika.

Opisi predmetov Opisi predmeta vsebujejo:

•namen in vsebino predmeta,

•obvezno študijsko literaturo (s priporoˇcljivo študijsko literaturo seznani nosilec pred-meta na prvih predavanjih), oznaˇcena je z znakom , in

•naˇcin preverjanja in ocenjevanja znanja z deleži, ki je oznaˇcen z znakom .

Prvi letnik

03-001 Uvod v management izr. prof. dr. Cene Bavec

Študenti bodo spoznali temelje managementa in naloge managerjev v podjetjih. Seznanili se bodo z osnovnimi pojmi in koncepti, kratkim zgodovin-skim razvojem ter sodobnim pogledom na mana-gement. Poseben poudarek bo na praktiˇcnih zna-njih, ki jih potrebujejo managerji v praksi, kot so naˇcrtovanje, organiziranje, vodenje in nadzor ter na vodenju in organizaciji skupinskega dela, mo-tiviranju, komuniciranju in ostalih vešˇcinah, ki so temelj operativnega managementa. Predmet bo pokril tudi nekatera druga podroˇcja, ki so po-membna za razumevanje managementa, kot so kultura, filozofija podjetja in etika managementa.

Uvod v management – osnovni pojmi in kon-cepti Teoretiˇcne osnove managementa Ma-nagement v praksi – naˇcrtovanje, organiziranje, vodenje in nadzor Vodenje skupin in projek-tov Odloˇcanje in reševanje zadev Kultura, filozofija podjetja in etika managementa Nove managerske paradigme

Kralj, Janko. 2003.Management.Koper: Fa-kulteta za management.

Aktivno sodelovanje na vajah in krajši pisni izdelki (30 %), pisni izpit (70 %)

03-002 Uvod v ekonomijo prof. dr. Egon Žižmond

Namen predmeta je vpeljati študente v študij ekonomije, seznaniti jih z osnovami sodobnega koncepta ekonomske vede in jim posredovati te-meljna ekonomska teoretiˇcna znanja, potrebna za razumevanje drugih ekonomskih in poslovnih disciplin.

Sistem ekonomske znanosti Mikroekonomika Makroekonomika Gospodarska rast in gospo-darski razvoj

Predmetnik univerzitetnega študijskega programa Management (2005) – 1. letnik

Št. Predmet KT Redni študij (KP in CE) Izredni študij

Sem. P SV S LV Ure Kraj

03-001 Uvod v management 6 Z 30 20 10 0 20 KP, CE, ŠL

03-002 Uvod v ekonomijo 8 Z 60 30 0 0 30 KP, CE, ŠL

03-003 Uvod v pravo 6 L 30 20 10 0 20 KP, CE, ŠL

03-004 Ravnanje z ljudmi 8 Z 45 30 15 0 24 KP, CE, ŠL

03-005 Ekonomika podjetja* 7 — 30 30 15 0 — —

03-006 Marketing 7 L 30 30 0 15 24 KP, CE, ŠL

03-007 Poslovna matematika in statistika 9 Z 50 55 0 0 40 KP, CE, ŠL Eden izmed tujih jezikov:

03-008 Poslovna anglešˇcina 1 6 Z/L 30 30 0 0 25 KP, CE, ŠL

03-010 Poslovna nemšˇcina 1 6 Z/L 30 30 0 0 25 KP, CE, ŠL

03-009 Poslovna italijanšˇcina 1 6 Z/L 30 30 0 0 25 KP

03-011 Praktiˇcno usposabljanje I 3 Z/L 0 10 0 25

Naslovi stolpcev:KT – kreditne toˇcke, Sem. – semester izvedbe na rednem študiju, P – število ur predavanj na rednem študiju, SV – število ur seminarskih vaj na rednem študiju, S – število ur seminarja na rednem študiju, LV – število ur laboratorijskih vaj na rednem študiju. Opombe:* namesto tega predmeta se izvaja predmet 03-013 Raˇcunovodstvo.

Žižmond, E., et al. 2005. V pripravi.Uvod v ekonomijo.

Pisni izpit.

03-003 Uvod v pravo prof. dr. Rado Bohinc

Namen predmeta je osvojiti temeljna, osnovna pravna znanja, ki bodo služila kot podlaga za štu-dij pravnih predmetov v višjih letnikih. Obenem je namen predmeta tudi prispevati k razvijanju pravno-kulturne zavesti študentov in razumeva-nju civilizacijske vrednosti prava.

Uvod: pravo, pojem prava, teorija, filozofija in zgodovina prava Država in pravo: pojem dr-žave, razvoj drdr-žave, socialna in pravna država, državna oblast in posameznik Ustavna ure-ditev Slovenije: preambula in splošne doloˇcbe, ˇ

clovekove pravice in svobošˇcine, gospodarska in socialna razmerja, državna ureditev, lokalna samouprava, javne finance, ustavnost in zakoni-tost, ustavno sodišˇce Osnove pravnega reda:

pravno pravilo in njegove sestavine, pravni akti, pravni vir, pravno razmerje, sistematizacija prava Osnove civilnega prava: temeljni pojmi; uvod v obligacijsko pravo, uvod v gospodarsko pravo Osnove delovnega in socialnega prava Pravni red Evropske unije: temeljni pojmi, zgodovina, zgradba in organizacija EU, pravni viri, štiri temeljne ekonomske svobošˇcine, konkurenˇcno pravo, kršitev prava Skupnosti in pravno varstvo Kušej, G., A. Pereniˇc in M. Pavˇcnik. 1996.

Uvod v pravoznanstvo.Ljubljana: ˇCZ Ura-dni list.

Cerar, M., A. Novak, M. Pavˇcnik in A. Pere-niˇc. 1998. Praktikum za uvod v pravno-znanstvo.Ljubljana: ˇCZ Uradni list.

Kauˇciˇc, I., in F. Grad. 2000. Ustavna ure-ditev Slovenije.Ljubljana: Gospodarski ve-stnik.

Toplak, L. 2000. Civilno pravo: splošni del civilnega prava.Maribor: Pravna fakulteta.

Bohinc, R., B. Bratina in H. M. Pivka. 1999.

Gospodarsko pravo II: Pravo gospodarskih družb. Ljubljana: Fakulteta za družbene vede.

Vodovnik, Z. 2004. Poglavja iz delovnega in socialnega prava. Ljubljana: Fakulteta za upravo.

Cebulj, J., in M. Strmecki. 2005.ˇ Upravno pravo.Ljubljana: Fakulteta za upravo.

Grilc, P., in T. Ilešiˇc. 2005. Pravo Evropske unije.Ljubljana: Cankarjeva založba.

Bohinc, R., M. Cerar in P. Rajgelj. V pripravi.

Temelji prava.

Aktivno sodelovanje in krajši pisni izdelki (10 %), seminarska naloga z zagovorom (20 %), pisni izpit (70 %).

03-004 Ravnanje z ljudmi

doc. dr. Tonˇci Ante Kuzmani´c Pri predmetu bodo študentje usmerjeni k samo-stojnemu in kritiˇcnemu študiju modernih teorij

Predmetnik univerzitetnega študijskega programa Management (2005) – 2. letnik

Št. Predmet KT Redni študij (KP in CE) Izredni študij

Sem. P SV S LV Ure Kraj

03-012 Urejenost organizacije 6 — 30 20 10 0 — —

03-013 Raˇcunovodstvo* 7 L 30 30 15 0 30 KP, CE, ŠL

03-014 Obligacijsko in statusno pravo 8 — 60 30 0 0 — —

03-015 Poslovna informatika 8 — 30 30 20 10 — —

03-016 Podjetništvo** 6 L 30 20 10 0 20 CE, ŠL

03-017 Poslovne finance*** 7 Z 30 30 15 0 25 KP, CE, ŠL

03-018 Management proizvodnje in inoviranja**** 9 L 60 35 10 0 35 KP, CE, ŠL Eden izmed tujih jezikov:

03-019 Poslovna anglešˇcina 2 6 — 30 30 0 0 — —

03-020 Poslovna nemšˇcina 2 6 — 30 30 0 0 — —

03-021 Poslovna italijanšˇcina 2 6 — 30 30 0 0 — —

03-022 Praktiˇcno usposabljanje II 3 Z/L 0 10 0 25

Naslovi stolpcev:KT – kreditne toˇcke, Sem. – semester izvedbe na rednem študiju, P – število ur predavanj na rednem študiju, SV – število ur seminarskih vaj na rednem študiju, S – število ur seminarja na rednem študiju, LV – število ur laboratorijskih vaj na rednem študiju.

Opombe:* predmet se izvaja v prvem letniku, ** predmet se izvaja kot izbirni predmet v 3. letniku (na rednem študiju v Kopru v celoti poteka v angleškem jeziku), *** predmet se izvaja namesto predmeta 03-025 Delovno in socialno pravo v 3. letniku, **** predmet se izvaja kot izbirni predmet v 3. letniku.

vodenja, motiviranja in ostalih kljuˇcnih koncep-tov ravnanja z ljudmi pri delu. Seznanili se bodo s pomenom kadrov v konkurenˇcnem okolju in z vplivom, ki ga imajo managerske odloˇcitve na kadre v organizaciji. Pridobili bodo pregled po-membnejših teoretiˇcnih konceptov in z ustrezno uporabo študij primerov in izkustvenih vaj štu-dentom razvijali vešˇcine, znanje in spretnosti, potrebne za uˇcinkovito ravnanje s kadrovskimi viri v organizacijah. Med študijem bodo študentje razvili objektiven odnos do obstojeˇcih teorij. Ra-zumeli bodo, da danes še nimamo kompleksnih teorij ravnanja z ljudmi pri delu, ki bi dale odgo-vore na vsa vprašanja, povezana s kakovostnim in uˇcinkovitim managementom kadrovskih virov.

Uvod v management kadrov Kontekst, v ka-terem poteka management kadrov Osnove ma-nagementa kadrov v organizaciji Vloga mana-gementa kadrov v uspešnosti organizaciji Novi izzivi in trendi v managementu kadrov Posa-meznik pri delu Skupine in timi v organiza-ciji Aktivnosti in proces managementa kadrov Mezo in mikro organizacija Komunikacija in sodelovanje zaposlenih Spremljanje klime in stališˇc zaposlenih Razvoj in spreminjanje orga-nizacijske kulture

Merkaˇc Skok, M. 2005. Osnove manage-menta zaposlenih.Koper: Fakulteta za ma-nagement.

Armstrong, M. 1993.A handbook of person-nel management practice.4. izd. London:

Kogan Page. [Posamezna poglavja.]

Robbins, P. S. 1998.Organizational behavi-our.Englewood Cliffs: Prentice Hal. [Posa-mezna poglavja.]

Denison, D. R. 1996. What is the difference between organizational culture and organi-zational climate? A native’s point o view on a decade of paradigm wars. Academy of Management Review21 (3): 619–654.

Schneider, B. 1987. The people make the place. Personnel Psychology 40: 437–

453.

Van Muijen, J., P. Koopman, K. De Witte, De Cock, Z. Sušanj, D. Bourantas, N. Pa-palexandris, I. Branyiscski, E. Spaltro, J.

Jesuíno, J. G. Neves, H. Pitariu, J. Peiro, V. Gonzalés-Roma in D. Turnipseed. 1999.

Organizational culture: the focus question-naire. European Journal of Work and Or-ganizational Psychology8 (4): 551–568.

Aktivno sodelovanje in krajši pisni izdelki (10 %), seminarska naloga z zagovorom (20 %), pisni izpit (70 %).

03-005 Ekonomika podjetja

Namen predmeta je pridobiti znanje s podroˇcja gospodarjenja in uˇcinkovitega poslovanja

podje-Predmetnik univerzitetnega študijskega programa Management (2005) – 3. letnik

Št. Predmet KT Redni študij (KP in CE) Izredni študij

Sem. P SV S LV Ure Kraj

03-023 Strateški management 6 Z 30 15 15 0 20 KP, CE, ŠL

03-024 Mednarodna ekonomija 6 L 30 30 0 0 20 KP, CE, ŠL

03-025 Delovno in socialno pravo* 6 — 30 30 0 0 20 —

03-XXX Izbirni predmet 1 6 30 20 10 0 20

03-XXX Izbirni predmet 2 6 30 20 10 0 20

03-XXX Izbirni predmet 3 6 30 20 10 0 20

03-XXX Izbirni predmet 4 6 30 20 10 0 20

03-026 Praktiˇcno usposabljanje III 4 Z/L 0 10 0 40

Diplomska naloga 14

Naslovi stolpcev:KT – kreditne toˇcke, Sem. – semester izvedbe na rednem študiju, P – število ur predavanj na rednem študiju, SV – število ur seminarskih vaj na rednem študiju, S – število ur seminarja na rednem študiju, LV – število ur laboratorijskih vaj na rednem študiju.

Opombe:* namesto tega predmeta se za študente, ki se v 3 letnik neposredno vpišejo iz drugih visokošolskih zavodov, izvaja predmet 01-015 Kadri: delovno in socialno pravo, za ostale študente pa predmet 03-017 Poslovne finance.

tja in spoznavanje ustreznih orodij za analiziranje poslovanja podjetja, ki so pomembna za predla-ganje ustreznih rešitev in sprejemanje poslovnih odloˇcitev. Gre za analiziranje in poslovno odlo-ˇ

canje na podroˇcju kombinacije dejavnikov z naj-nižjimi stroški, da dosežemo dani output, pro-uˇcevanja razliˇcnih tržnih struktur in obnašanje podjetja glede oblikovanja ponudbe, cen, celo-tnega prihodka in poslovno-izidnega toka. V tem okviru zagotavlja predmet spoznanja o produk-ciji, stroških in odloˇcitvah podjetja v razliˇcnih tr-žnih strukturah in ˇcasovnih obdobjih, o prodajnih cenah, o naložbah v osnovna in obratna sredstva ter o sestavinah poslovno-izidnega toka podjetja.

Uporaba ponudbe in povpraševanja Teorija proizvodnje in organiziranje poslovanja Teorija in analiza stroškov Proizvodnja, teorija stroškov in odloˇcitve podjetja Tržne strukture in obnaša-nje podjetja Oblikovanje prodajnih cen na stro-škovnem, tržnem in drugih izhodišˇcih Prihodki, odhodki in poslovni izid Kritiˇcna toˇcka gospo-darnosti, kritiˇcna koliˇcina, stopnja varnostne raz-like Naložbeni izraˇcuni Poslovne strategije

Melavc, D. 2003.Gospodarjenje.Koper: Fa-kulteta za management.

Melavc, D. 2003.Gospodarjenje: praktikum.

Koper: Fakulteta za management.

03-006 Marketing

izr. prof. dr. Gabrijel Devetak V okviru predmeta se študentje seznanijo s splo-šno veljavnimi znaˇcilnostmi menjalnih procesov

na nabavnem in prodajnem podroˇcju katerihkoli organizacij. S tem se, ne glede na nadaljnjo spe-cializacijo, usposobijo za razumevanje marketin-škega naˇcina obravnavanja problemov, s katerimi se sreˇcujejo organizacije. Prav tako se spoznajo z osnovami odloˇcanja o marketinških aktivnostih v organizacijah.

Filozofija in praksa marketinga (organizacija, trg, okolje) Tržne raziskave in metodologija raz-iskovanja Marketinški splet za izdelke in stori-tve Strategija marketinga in strateško planira-nje Kakovost, poslovna odliˇcnost, benchamr-kihg, Internet Intelektualna lastnina, ustvarjal-nost za marketing Organizacija in njeno ožje ter širše okolje Management marketinga orga-nizacije Ugotavljanje zadovoljstva odjemalcev

Devetak, G. 2005.Temelji trženja in trženj-ska zasnova podjetja. Koper: Fakulteta za management.

Meško Štok, Z., in A. Faganel. 2005.Trženje in strategije v trženju s prouˇcevanjem pri-merov: gradiva za vaje.Koper: Fakulteta za management.

Snoj, B., in V. Gabrijan. 2004.Osnove mar-ketinga. 2. zvezka. Maribor: Ekonomsko-poslovna fakulteta.

Kotler, P. 1996.Marketing management – tr-ženjsko upravljanje. Ljubljana: Slovenska knjiga.

Seminarska naloga brez zagovora (40 %), pi-sni izpit (60 %).

Predmetnik univerzitetnega študijskega programa Management (2005) – izbirni predmeti

Št. Predmet KT Redni študij Izredni študij

Sem. P SV S LV Kraj Ure Kraj

03-027 Projektni management 6 Z 30 20 10 0 KP, CE 20 KP, CE, ŠL

03-028 Management prenove podjetij 6 Z 30 20 10 0 CE 20 KP, CE

03-029 Odloˇcanje v managementu 6 — 30 20 10 0 — 20 —

03-030 Management kakovosti 6 L 30 20 10 0 KP 20 —

03-031 Management tehnologij 6 Z 30 20 10 0 CE 20 KP, CE

03-032 Organizacijska kultura in poslovna etika 6 L 30 20 10 0 KP 20 ŠL 03-033 Izobraževanje za uˇceˇco se organizacijo 6 — 30 20 10 0 — 20 — 03-034 Vseživljenjsko izobraževanje in

profesionalni razvoj

6 — 30 20 10 0 — 20 —

03-035 Management nepridobitnih organizacij 6 — 30 20 10 0 — 20 —

03-036 Management v športu 6 — 30 20 10 0 — 20 —

03-037 Ekonomska analiza in politika 6 — 30 20 10 0 — 20 —

03-038 Regionalna in strukturna ekonomika 6 — 30 20 10 0 — 20 —

03-039 Trg dela 6 — 30 20 10 0 — 20 —

03-040 Javne finance 6 — 30 20 10 0 — 20 NG

03-041 Ekonomika tranzicije in vkljuˇcevanja v EU 6 — 30 20 10 0 — 20 — 03-042 Nacionalni in mednarodni finanˇcni trgi 6 — 30 20 10 0 — 20 — 03-043 Management medkulturnih razlik 6 Z 30 20 10 0 KP 20 KP, ŠL 03-044 Poslovne in kapitalske povezave 6 L 30 20 10 0 KP 20 KP, ŠL

03-045 Management finanˇcnih tveganj 6 — 30 20 10 0 — 20 —

03-046 Obdavˇcitev podjetij 6 Z 30 20 10 0 KP 20 KP, ŠL

03-047 Bilanˇcna politika podjetja 6 — 30 20 10 0 — 20 —

03-048 Poslovodno poroˇcanje in revizija 6 L 30 20 10 0 KP 20 —

03-049 Pridobivanje in razvoj kadrov 6 — 30 20 10 0 — 20 —

03-050 Kadri kot premoženje podjetja 6 — 30 20 10 0 — 20 —

03-051 Snovanje in razvijanje IS 6 — 30 20 10 0 — 20 —

03-052 E-poslovanje* 6 L 30 20 10 0 KP, CE 20 KP, CE, ŠL

03-053 Osnove poslovne anglešˇcine 6 L 30 30 0 0 KP 20 KP

03-055 Osnove poslovne nemšˇcine 6 L 30 30 0 0 KP 20 KP

03-054 Osnove poslovne italijanšˇcine 6 L 30 30 0 0 KP 20 KP Študent lahko izbere tudi predmete iz drugih študijskih programov, ki se izvajajo na FM ali na drugih visokošolskih zavodih v Sloveniji in v tujini.

Izbirni predmeti bodo izvedeni, ˇce jih izbere vsaj 20 študentov. Študenti bodo v sredi oktobra 2005 obvešˇceni, kateri predmeti se ne bodo izvajali. Študenti bodo imeli en teden ˇcasa za izbiro novega izbirnega predmeta.

Predvidevamo, da kasneje praviloma ne bo prihajalo do sprememb, ˇce pa spremembe bodo, bomo študentom omogoˇcili ponovno izbiro.

Izbirne predmete izvajamo samo v navedenih študijskih središˇcih, obiskujejo pa jih lahko tudi študenti, ki so vpisani v drugih študijskih središˇcih.

Naslovi stolpcev:KT – kreditne toˇcke, Sem. – semester izvedbe na rednem študiju, P – število ur predavanj na rednem študiju, SV – število ur seminarskih vaj na rednem študiju, S – število ur seminarja na rednem študiju, LV – število ur laboratorijskih vaj na rednem študiju.

Opombe:* predmet bo izveden v e-obliki.

03-007 Poslovna matematika in statistika doc. dr. Rok Strašek

Namen predmeta je posredovati temeljna mate-matiˇcna znanja, potrebna za razumevanje metod kvantitativne obravnave ekonomskih in

mana-gementskih pojavov. Nadgradnjo prvega – splo-šnega dela predmeta predstavljajo izbrane vse-bine poslovne matematike in statistike.

Osnove realne matematiˇcne analize Poslovna matematika Statistika

Indihar, S., I. Kavkler in M. Mastinšek. 1997.

Matematika za ekonomiste, 1. del. Mari-bor. Ekonomsko-poslovna fakulteta.

Pfajfar, L. in F. Arh. 2004.Statistika 1. Lju-bljana. Ekonomska fakulteta.

Spiegel, M. R.Theory and problems of sta-tistics.Schaum’s outline series.New York:

McGraw-Hill.

Kolokviji oziroma pisni izpit (60 %), ustni izpit (40 %).

03-008 Poslovna anglešˇcina 1 Natalie de Bondt, M. A.

Namen predmeta je utrditev in poglobitev znanja angleškega jezika ter razvijanje bralnih, pisnih, slušnih in govornih spretnosti v razliˇcnih poslov-nih situacijah (pogajanja, sestanki, predstavitve ipd.).

Lastnosti dobrega managerja Pravila poslov-nega obnašanja v razliˇcnih kulturah Sestanko-vanje Struktura in organizacija podjetja Dru-žabni stiki Tržna gibanja Predstavitve Proi-zvodi in procesi Telefoniranje Poslovna poto-vanja Poslovna pogajanja Letna poroˇcila

Bratož, S., in N. de Bondt. 2005.English for business and management.Koper: Fakul-teta za management

Aktivno sodelovanje, daljši pisni izdelki (20 %), predstavitev oz. javni nastop (10 %), pisni in ustni izpit (70 %).

03-009 Poslovna italijanšˇcina 1 pred. Mirella Ceglar Jurinˇciˇc

Namen predmeta je utrditev in poglobitev itali-janskega jezika (podroˇcje ekonomije in manage-menta) ter razvijanje slušnih, govornih, bralnih in pisnih spretnosti v razliˇcnih poslovnih situacijah, kot so predstavitve, sestanki, pogodbe.

Predstavitev (Curriculum) Management in manager Poimenovanje poklicev: posebnosti pri ženskem spolu EU: narodnosti in jeziki

Podjetje

Ceglar Jurinˇciˇc, M. 2004.Comunicare in azi-enda.Koper: Fakulteta za management.

Beretta, N., in F. Gatti. 1997.Italia in affari.

Torino: Sei.

RevijeIl Mondo, PanoramaterFocus.

Aktivno sodelovanje in krajši pisni izdelki (10 %), javni nastop ali prezentacija (20 %), pi-sni in ustni izpit (70 %).

03-010 Poslovna nemšˇcina 1 pred. Alenka Kocbek

Namen predmeta je utrditev in poglobitev že pri-dobljenega znanja nemškega jezika ter razvija-nje bralnih, pisnih, slušnih in govornih spretno-sti v razliˇcnih poslovnih situacijah (s poudarkom na govorni komunikaciji – pogajanja, predstavi-tev proizvodov, podjetij, sestanki ipd.).

Medkulturni osebni stiki Telefonski stiki Po-slovni sestanki Poslovni obisk, ogled podjetja, opis postopkov Organigram podjetja, sklepanje in prekinitev delovnega razmerja Predstavitev proizvoda in reklamna besedila Profil podjetja

Buscha, A., in G. Linthout. 1997. Geschäft-skommunikation: Verhandlungssprache;

Kursbuch Deutsch als Fremdsprache. Is-maning: Hueber.

Javni nastop – predstavitev (10 %), daljši pi-sni izdelek (20 %), pipi-sni in ustni izpit (70 %).

03-011 Praktiˇcno usposabljanje I

pred. mag. Doris Gomezelj Omerzel Študent mora opraviti delavnice D1, D7 in D12.

Študenti se morajo prijaviti na vsako delavnico posebej, izvajali pa jih bomo v vseh študijskih središˇcih v skupinah do 40 študentov (število iz-vedb bo odvisno od števila študentov). Natanˇ c-nejše informacije o izvedbi in podrobnejši se-znam literature bo objavljen na spletni strani.

D1 – Word I

Na delavnici študenti spoznajo oblikovanje bese-dila, vstavljanje in urejanje tabel, predmetov in slik, vstavljanje sprotnih opomb, uporabo slogov, izdelavo kazal vsebine, slik, preglednic.

Bertok Velkavrh, T., L. Zornada in L. Kolar.

2003. Osnovna znanja pisarniških orodij Microsoft Office. Koper: Fakulteta za ma-nagement.

Pozitivno ocenjen test znanja.

D7 – Internet in e-pošta

Študenti na vajah in s samostojnim delom utr-dijo znanja in vešˇcine uporabe osebnega raˇ cunal-nika ter spoznajo iskanje podatkov po svetovnem spletu s pomoˇcjo iskalnikov in katalogov, poši-ljanje, posredovanje in sprejemanje pošte, pripe-njanje dokumentov, etiko pri komuniciranju prek e-pošte ter varnost pri uporabi e-pošte.

Bertok Velkavrh, T., L. Zornada in L. Kolar.

2003. Osnovna znanja pisarniških orodij