• Rezultati Niso Bili Najdeni

Način pridobitve informacij o uvajanju otroka v vrtec

V raziskavi me je pri prvem raziskovalnem vprašanju zanimalo, na kakšen način so starši pridobili informacije o uvajanju otroka v vrtec (R1), podrobneje sem jih vprašala o, tem kje so pričeli z zbiranjem informacij o uvajanju otroka v vrtec, ali so se odločili za predhodni obisk in pogovor z vzgojiteljico, katere informacije so si med tem pogovorom izmenjali, ali je bilo informacij dovolj ter kako je po njihovem mnenju pogovor vplival na potek uvajanja, če so se ga udeležili.

Preglednica 1: Pridobivanje informacij o uvajanju v vrtec

Možni odgovori f f %

Pri drugih starših. 29 35,80 %

Pri ravnateljici oz. vodji vrtca. 4 4,94 %

Pri vzgojiteljici. 36 44,44 %

V knjigah in revijah. 1 1,23 %

Na internetu. 3 3,70 %

Drugje. 8 9,88 %

Skupaj 81 100,00 %

Ker je seznanjanje ter pridobivanje informacij prvi korak pri procesu uvajanja, me je zanimalo, katere načine pridobivanja informacij so starši uporabili (preglednica 1). Izbrali so med petimi ponujenimi odgovori, hkrati pa so imeli možnost odgovor dopisati tudi sami. Izbrali so lahko več odgovorov hkrati. Med naštetimi možnostmi so starši največkrat izbrali odgovor »pri vzgojiteljici« (44,44 %), kar me ni presenetilo, saj predvidevam, da je informacije najlažje pridobiti pri njej, sledil je odgovor »pri drugih starših« (35,80 %). Možnost »pri ravnateljici oz.

vodji vrtca so izbrali 4 starši (4,94 %). Na internetu so informacije iskali le 3 starši (3,70 %), kar me je glede na sedanji čas nekoliko presenetilo, saj sem pričakovala višje število staršev, ki bodo informacije iskali na spletu. V knjigah in revijah pa je informacije iskal samo 1 izmed staršev (1,23 %). 8 staršev (9,88 %) pa je izbralo možnost »drugje«, pri čemer so največkrat zapisali, da že poznajo informacije, saj so zaposleni v vrtcu, da jim je pri informacijah pomagala njihova mama ali partner/partnerka, ki je zaposlena v vrtcu ali pa da so izkušnje že pridobili z uvajanjem prvega otroka. Varjačič Rajko (2007) je zapisal, da se starši sicer glede izbire vrtca

med sabo razlikujejo, vendar se jih večina predhodno pozanima o različnih informacijah, ki jih pridobijo od različnih virov. Podobno pa zapiše D. Rakovič (2004), ki doda, da je zanimanje staršev ob pričetku vezano na osnovne informacije, ki jih največkrat pridobijo prek pogovora z vzgojiteljico ali drugih staršev.

Pri naslednjem vprašanju me je zanimalo, ali so starši vrtec predhodno obiskali in se pogovorili z vzgojiteljem.

Preglednica 2: Predhodni obisk vrtca ter pogovor z vzgojiteljico

Možni odgovori f f %

Da, vrtec sem obiskal/-a in se pogovoril/-a z vzgojiteljem. 42 64,62 % Da, vrtec sem obiskal/-a, vendar samo fizično (ogled igralnice, ogled

drugih prostorov vrtca). Z vzgojiteljem se nisem posebej pogovoril/-a.

2 3,08 %

Ne, nisem obiskal/-a vrtca in nisem se posebej pogovoril/-a z vzgojiteljem.

21 32,31 %

Skupaj 65 100,00 %

Ker sem mnenja, da je želja staršev po sodelovanju z vzgojiteljem največja ravno na začetku, me je zanimalo, koliko staršev se je odločilo, da bodo vrtec predhodno obiskali, ter na takšen način so navezali stik (preglednica 2). Več kot polovica, in sicer 42 staršev (64,62 %), je vrtec obiskalo ter se pogovorilo z vzgojiteljem. 2 starša (3,08 %) sta vrtec obiskala, vendar samo fizično, kar pomeni, da sta si ogledala igralnico ter druge prostore vrtca, medtem ko se z vzgojiteljem nista posebej pogovorila. 21 staršev (32,31 %) pa vrtca ni obiskalo in se tudi z vzgojiteljem niso posebej pogovorili. V Kurikulumu za vrtce (1999) je poudarjen pomen sodelovanja s starši, ki pripomore k dvigu kakovosti dela v vrtcu. Vzgojitelj in starš se morata ob vzpostavitvi odnosa potruditi, da bo ta dober. Prakse med vrtci so različne, nekateri vrtci starše sami povabijo na pogovor, ponekod pa to željo izrazijo starši sami. Takšni pogovori pozitivno vplivajo na oblikovanje in vzpostavitev toplega in zaupanja vrednega odnosa že ob pričetku sodelovanja (Varjačič Rajko, 2007).

Pri naslednjem vprašanju sem starše, ki so se z vzgojiteljem predhodno pogovorili, vprašala, kaj je bila vsebina pogovora.

Preglednica 3: Vsebina pogovora z vzgojiteljico

Možni odgovori f f %

O navadah in posebnostih Vašega otroka, ki ste jih želeli sporočiti in bodo za delo vzgojitelja relevantne.

33 33,33 %

O okvirnem času uvajanja Vašega otroka. 39 39,39 %

O načinu poslavljanja od Vašega otroka. 12 12,12 %

O Vaši vlogi v skupini v času uvajanja Vašega otroka. 12 12,12 %

Nič od naštetega. 0 0,00 %

Drugo. 3 3,03 %

Skupaj 99 100,00 %

Največ staršev (39,39 %) se je z vzgojiteljem pogovorilo o okvirnem času uvajanja. 33 staršev (33,33 %) se je z vzgojiteljem pogovorilo o navadah in posebnostih njihovega otroka (preglednica 3). S tem, ko so jih sporočili vzgojiteljem, so jim pomagali pri njihovem delu. O načinu, kako se bodo od svojega otroka zjutraj poslavljali, se je pogovorilo 12 staršev (12,12

%), prav tako pa se je 12 staršev (12,12 %) pogovorilo o njihovi vlogi v skupini, ki so jo imeli v času uvajanja. Za možnost nič od naštetega se ni odločil nihče od staršev. Možnost »drugo«, kjer so lahko starši sami zapisali odgovore, pa so izbrali 3 sodelujoči (3,03 %), ki so zapisali, da je bila vsebina njihovega pogovora vezana na potek dela v skupini, da so se pogovarjali o različnih stvareh, saj so tudi sami vzgojitelji, ter da ker poznajo vrtec, je pogovor potekal drugače. Pogovor in izmenjava pomembnih informacij lahko pomagata pri procesu uvajanja v vrtec. Pogovor mora biti odkrit, saj bodo lahko le v tem primeru otroku pomagali pri vključitvi v vrtec (Sorko, 2004).

Ker sem sama mnenja, da izmenjava informacij lahko pripomore k boljšemu poteku uvajanja, me je v nadaljevanju zanimalo, kaj si o tem mislijo starši, ki so opravili pogovor z vzgojiteljico.

Preglednica 4: Vpliv pogovora na boljši potek uvajanja

Možni odgovori f f %

Da. 41 97,62 %

Ne. 1 2,38 %

Skupaj 42 100,00 %

Skoraj vsi starši, torej 41 (97,62 %), so mnenja, da je pogovor pripomogel k boljšemu poteku uvajanja (preglednica 4). Svojo izbiro so utemeljili z odgovori, kot so: zaradi ohranjanja podobnih navad, seznanjanja vzgojiteljev s posebnostmi in potrebami posameznega otroka ter zaradi lažje priprave na proces uvajanja. Ena mama (2,38 %) pa meni, da pogovor ni pripomogel k boljšemu poteku uvajanja. Svojo izbiro je utemeljila z odgovorom, da s pogovorom ni izvedela nič novega, saj je tudi sama vzgojiteljica. Starši, ki so na prejšnje vprašanje odgovorili pritrdilno (97,62 %), so svojo izbiro v nadaljevanju največkrat utemeljili z odgovori, da so na takšen način pridobili vse potrebne informacije o poteku procesa uvajanja, da so se seznanili z vzgojiteljico ter njenim načinom dela ter predhodnimi izkušnjami, da so se seznanili z vrtcem ter pridobili pomembne napotke, ki so pripomogli k temu, da je proces potekal čim bolj nemoteno in gladko ter da so prek pogovora posredovali informacije o posebnostih ter navadah otrok, kar se jim je zdelo, da je pomembno vplivalo na proces.

Ker se tudi starši znajdejo v novi situaciji, je pomembno, da imajo dovolj potrebnih informacij o procesu. Zanimalo me je mnenje staršev, ali so s strani strokovnih delavcev pridobili dovolj informacij, kar jim je bilo v pomoč pri uvajanju in vstopu njihovega otroka v vrtec.

Preglednica 5: Sprotno informiranje staršev med uvajanjem

Možni odgovori f f %

Da. 61 93,85 %

Ne. 4 6,15 %

Skupaj 65 100,00 %

Skoraj večina, torej 61 staršev (93,85 %), je odgovorila pritrdilno (preglednica 5). Štirje starši (6,15 %) pa so mnenja, da je bilo prejetih informacij premalo ter bi si jih želeli več. Utemeljitve, ki so jih starši zapisali, če so bili mnenja, da so prejeli premalo informacij, so bile:

– »Premalo komunikacije z vzgojiteljico«.

– »Pogrešal sem informacije o organizaciji in pogovor o otroku«.

– »Pogrešal sem informacije o programu vrtca in prehrani«.

Eden izmed staršev pa svoje izbire ni utemeljil. Za dobro počutje otroka v vrtcu je treba razviti tudi dober odnos med starši in vzgojitelji (Pečarič, 2016). Varjačič Rajko (2007) pojasnjuje, da imajo starši zlasti na začetku večjo potrebo po čim večjem številu informacij o tem, kako se otrok v vrtcu počuti ter kaj se z njim dogaja, saj bodo le tako lahko tudi sami premagali neprijetne občutke, s katerimi se soočajo. K vzpostavitvi zaupanja vzgojiteljem pa ob pričetku vodijo odkriti in sprotni pogovori.

Starši so največ informacij o uvajanju otroka v vrtec pridobili pri vzgojiteljih. Ravno tako se je večina staršev ob pričetku odločila, da obiščejo vrtec in se pogovorijo z vzgojitelji. Njihov pogovor je bil v večini vezan predvsem na informacije o okvirnem času uvajanja otroka ter na izmenjavo informacij o navadah in posebnostih posameznega otroka, ki so jih želeli vzgojiteljem posredovati. Večina staršev meni, da je predhodni pogovor pripomogel k boljšemu poteku uvajanja, prav tako pa so zadovolji s količino sprotnih informacij o prilagajanju otroka v skupini, ki so jih prejeli med procesom.