• Rezultati Niso Bili Najdeni

Naravoslovni predmeti

In document Kazalo vsebine (Strani 41-0)

3.1 Analiza učnih gradiv po predmetih

3.1.1 Naravoslovni predmeti

Pri naravoslovnih predmetih sem analizirala sledeča učna gradiva: učbenik za biologijo v programih gimnazijskega izobraževanja, učbenik za naravoslovje v 7. razredu osnovne šole ter samostojni delovni zvezek za matematiko v 7. razredu osnovne šole.

Tome, D. in Vrezec, A. (2010). Evolucija, biotska pestrost in ekologija. Ekologija: učbenik za biologijo v programih gimnazijskega izobraževanja. Ljubljana: DZS

SPOL V BESEDILU

Lekcija Naloga SKUPAJ

f f [%] f f [%] f f [%]

Moški 19 95,0 5 100,0 24 96,0

Ženske 1 5,0 0 0,0 1 4,0

Dekleta 0 0,0 0 0,0 0 0,0

Fantje 0 0,0 0 0,0 0 0,0

Druge spolne identitete 0 0,0 0 0,0 0 0,0

SKUPAJ 20 100,0 5 100,0 25 100,0

Tabela 6: Število in delež [%] likov glede na spol v besedilu učbenika Evolucija, biotska pestrost in ekologija (Tome in Vrezec, 2010)

27

Graf 4: Delež [%] likov glede na spol v besedilu učbenika Evolucija, biotska pestrost in ekologija (Tome in Vrezec, 2010

V učbeniku za biologijo se je v besedilu lekcij pojavilo 19 moških likov, npr. »Eden najznamenitejših ekologov vseh časov je bil Charles Darwin,« (Tome in Vrezec, 2010, str. 9) ter le en lik ženskega spola. Liki moškega spola tako predstavljajo 95 % vseh likov v besedilih lekcij, liki ženskega spola pa preostalih 5 %. V besedilu se niso pojavili liki deklet in fantov, prav tako ni bilo zaznati likov, ki bi nakazovali na druge spolne identitete. Avtorja sta se veliko posluževala oblik glagola, kjer spola ni mogoče razbrati in so liki spolno neopredeljeni (npr.

preveri, razloži, opiši ipd.). Kar nekaj je bilo tudi uporabe moškega spola za množino, npr. »Ker je ekologija tako zelo kompleksna veda, se ekologi pri reševanju problemov iz narave pogosto povezujejo s strokovnjaki drugih ved« (prav tam, str. 7). Tu bi avtorja lahko dodala še žensko obliko, npr. ekologi/-nje. V učbeniku ni bilo zaznati zapisa, kjer bi se pojavljali tako moška kot ženska oblika spola, kot npr. zgoraj navedeni primer ekologi/-nje. V učbeniku je bilo tudi nekaj nalog, kjer pa sta se avtorja največkrat posluževala spolno neopredeljenih oblik. V nalogah je bilo možno najti le še pet likov moškega spola, npr. »Razmisli, kako lahko ekologu koristi povezava z meteorologom, z geologom, s kemikom,« (prav tam, str. 11) žensk, deklet ali fantov pa ne. Tako v besedilu lekcij kot v besedilu nalog prevladujejo moški liki (96 %), medtem ko liki ženskega spola predstavljajo manjšino (4 %).

95% 100% 96%

5% 0% 4%

0% 0% 0%0% 0% 0%0% 0% 0%

L E K C I J A N A L O G A S K U P A J

SPOL V BESEDILU

MOŠKI ŽENSKE DEKLETA FANTJE DRUGE SPOLNE IDENTITETE

28 Tabela 7: Število in delež [%] likov glede na dejavnosti v besedilu učbenika Evolucija, biotska pestrost in ekologija (Tome in Vrezec, 2010)

Kot lahko razberemo že iz tabele 6, v učbeniku prevladujejo liki moškega spola. Ker so to večinoma znanstveniki, so njihove dejavnosti povezane prav z njihovim znanstvenim in raziskovalnim delom. Takšen primer je Charles Darwin, katerega raziskovalno delo je opisano na strani 9. Lik moškega spola, katerega dejavnost v besedilu je povezana z njegovim prostim časom, najdemo na strani 140. V besedilu najdemo le en lik ženskega spola. Gre za avtorico Rachel Carson, ki je napisala knjigo o vplivu pesticidov na vretenčarje. Ostalih likov ni bilo zaslediti v besedilu. Iz tabele tako lahko razberemo, da so večina likov moškega spola in vsi liki ženskega spola predstavljeni v javnem okolju, natančneje pri dejavnostih, ki so povezane z njihovim delom.

Iz tabele lahko razberemo, da je večina dejavnosti likov povezana z njihovim delom. Sledijo dejavnosti, ki so povezane z njihovim prostim časom. Kategoriji dom in skrb za druge v tem učbeniku nista zastopani.

SPOL V SLIKOVNEM GRADIVU

Posameznik Skupinski lik SKUPAJ

f f [%] f f [%] f f [%]

Tabela 8: Število in delež [%] likov glede na spol v slikovnem gradivu učbenika Evolucija, biotska pestrost in ekologija (Tome in Vrezec, 2010)

29

Graf 5: Delež [%] likov glede na spol v slikovnem gradivu učbenika Evolucija, biotska pestrost in ekologija (Tome in Vrezec, 2010)

V učbeniku se pojavlja zelo malo slikovnega gradiva, kjer bi bile prikazane osebe. Gre za učbenik biologije, kjer je poudarek na živalih in rastlinah. Pojavilo se je pet fotografij moških, predvsem znanstvenikov, npr. fotografija Ernesta Haeckla na strani 8 ali Charlesa Darwina na strani 9, ter ena fotografija dekleta na strani 51. Slikovnega gradiva, kjer bi bila prikazana skupina ljudi, nisem našla. Slikovno gradivo ter besedilo se ujemata, saj fotografija podkrepi besedilo, npr. »Charles Darwin, prvi med ekologi« je besedilo, ki ga najdemo ob znanstvenikovi fotografiji in kratkem zapisu o njegovem delu (Tome in Vrezec, 2010, str. 9). Enako velja za fotografijo dekleta, kjer je upodobljena Alica v čudežni deželi kot primer procesa koevolucije na strani 51.

80% 0% 80%

0% 0% 0%

20% 0% 20%

0% 0% 0%0% 0% 0%0% 0% 0%0% 0% 0%

P O S A M E Z N I K S K U P I N S K I L I K S K U P A J

SPOL V SLIKOVNEM GRADIVU

Moški Ženske Dekleta

Fantje Oba spola prikazana skupaj Druge spolne identitete Spolno neopredeljeni liki

30 pregleduje avtomobilske izpuhe, na strani 158 ter lik dekleta v prostem času na strani 51 sta edina lika, ki prikazujeta neko dejavnost. Pri ostalih likih gre za portrete znanstvenikov, npr.

Charles Darwin na strani 9 in Ernest Haeckel na strani 8. Dejavnosti, ki so povezane z domom in skrbjo za druge, v slikovnem gradivu niso zastopane.

SOCIALNI POLOŽAJ LIKOV V SLIKOVNEM GRADIVU

Tabela 10: Število in delež [%] likov glede na socialni položaj likov v slikovnem gradivu učbenika Evolucija, biotska pestrost in ekologija (Tome in Vrezec, 2010)

31

Glede na oblačila in dejavnosti, ki jih opravljajo določeni liki, ter besedilo, ki se navezuje na like, sem jim določila tudi njihov socialni položaj. Dva lika moškega spola (priznana znanstvenika) sem uvrstila v višji sloj, delavca ter dekle pa v srednji sloj.

Cotič, M., Felda, D., Dražič, S., Mešinović, S., Žakelj, A. in Bon Klanjšček, M. (2019).

MATEMATIKA 7. Samostojni delovni zvezek. Ljubljana: DZS

SPOL V BESEDILU

Lekcija Naloga SKUPAJ

f f [%] f f [%] f f [%]

Moški 3 3,2 23 23,2 26 13,4

Ženske 1 1,1 19 19,2 20 10,4

Dekleta 44 46,8 31 31,3 75 38,9

Fantje 46 48,9 26 26,3 72 37,3

Druge spolne identitete 0 0,0 0 0,0 0 0,0

SKUPAJ 94 100,0 99 100,0 193 100,0

Tabela 11: Število in delež [%] likov glede na spol v besedilu delovnega zvezka MATEMATIKA 7 (Cotič idr., 2019)

Graf 6: Delež [%] likov glede na spol v besedilu delovnega zvezka MATEMATIKA 7 (Cotič idr., 2019)

Skozi samostojni delovni zvezek učence in učenke vseskozi spremlja fantovski lik, Matic, katerega ilustracija se pojavi v vsakem poglavju. Vsako poglavje v delovnem zvezku se začne

3,20% 23,20% 13,40%

1,10% 19,20% 10,40%

46,80% 31,30% 38,90%

48,90% 26,30% 37,30%

0% 0% 0%

L E K C I J A B E S E D I L O S K U P A J

SPOL V BESEDILU

MOŠKI ŽENSKE DEKLETA FANTJE DRUGE SPOLNE IDENTITETE

32

s teoretičnim delom, ki je podkrepljen z rešenim primerom. Temu sledijo naloge, ki jih učenec ali učenka rešujeta v delovni zvezek ali pa v zvezek.

Kjer je podan teoretični del z rešenim primerom, se pojavijo le trije moški liki (npr. učitelj) in en ženski lik (učiteljica). Dekliški in fantovski liki so v besedilu lekcij približno enakomerno zastopani, prav tako v besedilu zastavljenih nalog. Pri tem sem like, ki so se pojavljali v besedilu teoretičnega dela in naloge ter je bilo v besedilu razvidno, da gre za učence ali učenke, štela pod dekliške oziroma fantovske like. Kot fantovski lik sem štela tudi primere, ko je pri vsakem poglavju zapisan tudi cilj, ki naj bi ga učenec ali učenka v določenem poglavju tudi dosegel/-a (npr. »Cilji: Učenec načrta simetralo daljice in simetralo kota« (Cotič idr., 2019, str. 44)). V besedilu nalog sem našla več moških in ženskih likov, ki so dokaj enakovredno zastopani. Gre za like, ki so jih avtorja in avtorice uporabili predvsem v besedilnih nalogah (npr. učitelj, oče, mizar, kmet, zdravnica, babica ipd.). Avtorja in avtorice so se tako v besedilu teoretičnega dela kot postavljenih nalog poslužili uporabe moškega spola za množino (npr. učenci namesto učenci in učenke). V delovnem zvezku nisem našla primera, kjer bi bili za lik uporabljeni obe obliki spola (npr. učitelj in učiteljica ali pa učenec in učenka). Prav tako v besedilnih nalogah nisem našla takšnih, kjer bi se liki istovetili z drugimi spolnimi identitetami in ne le z moško ali žensko. Tabela 12: Število in delež [%] likov glede na dejavnosti likov v besedilu delovnega zvezka MATEMATIKA 7 (Cotič idr., 2019)

V učbeniku prevladujejo liki fantov in deklet, katerih glavna dejavnost je povezana z njihovimi dejavnostmi v šoli. Večina dejavnosti likov je povezana z njihovim delom ali šolo. Prevladujejo dekleta, ki jim sledijo fantje. Liki moških in žensk so zastopani v manjšini, npr. besedilna naloga na strani 140, ki predstavlja delo zdravnice ali, kako keramičar polaga ploščice (Cotič idr., 2019). Sledijo dejavnosti, ki jih ni bilo možno razporediti v podane kategorije, primer besedilne naloge na strani 15, kjer Jan menja bankovce v kovance. V kategorijo ostalo sem uvrstila tudi like, ki v besedilu niso imeli posebne vloge oziroma so bili omenjeni le informativno in niso bili udeleženi v dejavnostih. Med njimi prevladujejo liki moškega spola (moški in fantje so zastopani skoraj enako), nekoliko manj so zastopane ženske, najmanj pa je v tej kategoriji deklet. Pri dejavnostih, ki so povezane s prostim časom (šport, branje ipd.),

33

prevladujejo liki fantov, npr. besedilna naloga, kjer Lan sprehaja svojega psa, sledijo jim dekleta ter moški, ki so zastopani enako, npr. jutranji tek deklet na strani 85. Ženske so najmanj zastopane v kategoriji prostočasnih dejavnosti. Dejavnosti, ki so povezane z domom (pospravljanje, nakupovanje, kuhanje ipd.), so skoraj najmanj zastopane. Med njimi so približno enako zastopani fantje in dekleta ter na drugi strani enako moški in ženske. Primer dejavnosti doma za fanta je na strani 18, kjer Jan doma prelaga krompir v zaboje, primer dekleta pa na strani 141, kjer Luna zaliva rože. Moški, ki skrbi za dom, se med drugim pojavi v besedilni nalogi na strani 132, kjer oče kuha golaž, ženska pa na strani 29, kjer babica pretaka marmelado v kozarce. Najmanj likov je zastopanih v kategoriji skrb za druge, kjer se pri ženskah, dekletih in fantih pojavijo le po eden ali dva lika, pri moških pa nobeden. Druge spolne identitete v delovnem zvezku niso zastopane.

Moški, ženske, dekleta in fantje so pri vseh dejavnostih zastopani približno enako. Ni večjih razlik med spoloma (če združim ženske in dekleta pod ženski spol ter moške in fante pod moški spol). Enakovredna zastopanost spolov v delovnem zvezku in pri vseh dejavnostih je lahko povezana tudi s tem, da gre za nov delovni zvezek (iz leta 2019). Delovni zvezek ne podpira oziroma se trudi ne spodbujati stereotipnih predstav o spolih, temveč jih poskuša razbiti. Takšen primer je lahko besedilna naloga na strani 132, kjer oče kuha golaž.

SPOL V SLIKOVNEM GRADIVU

Posameznik Skupinski lik SKUPAJ

f f [%] f f [%] f f [%]

Moški 2 5,0 1 9,1 3 5,9

Ženske 2 5,0 0 0,0 2 3,9

Dekleta 6 15,0 3 27,3 9 17,6

Fantje 30 75,0 1 9,1 31 60,8

Oba spola prikazana skupaj 0 0,0 6 54,5 6 11,8

Druge spolne identitete 0 0,0 0 0,0 0 0,0

Spolno neopredeljeni liki 0 0,0 0 0,0 0 0,0

SKUPAJ 40 100,0 11 100,0 51 100,0

Tabela 13: Število in delež [%] likov glede na spol v slikovnem gradivu delovnega zvezka MATEMATIKA 7 (Cotič idr., 2019)

34

Graf 7: Delež [%] likov glede na spol v slikovnem gradivu delovnega zvezka MATEMATIKA 7 (Cotič idr., 2019)

Kot sem že omenila, učence in učenke skozi delovni zvezek spremlja fantovski lik Matic, katerega ilustracija se pojavi 29-krat. Tako se v celotnem delovnem zvezku pojavi le en fantovski lik kot posameznik, in sicer na strani 130, kjer je njegova fotografija podkrepitev podani besedilni nalogi. Fantovske like v skupini sem našla le enkrat, in sicer na strani 82.

Posamezni moški lik se pojavi dvakrat (npr. fotografija kolesarja na strani 145), skupinski lik moških pa enkrat (delavca na strani 127). Prav tako se kot posameznici pojavita le dve ženski (npr. babica na strani 131), medtem ko skupinske fotografije ali ilustracije, na katerih bi bile upodobljene ženske, nisem našla. Dekleta so šestkrat upodobljena kot posameznice (npr. Ana na strani 93) in trikrat kot skupina (npr. sošolki na strani 85). Na šestih fotografijah so se pojavili skupinski liki, kjer ni bil zastopan le posamezen spol (npr. le ženske/moški ali le fantje/dekleta), ampak so bile osebe tako moškega spola (učitelj in učenec) ter ženskega spola (učenka) (primer v delovnem zvezku na strani 13).

Slikovno gradivo, tako ilustracije kot fotografije, se pojavlja kot podkrepitev podanim besedilnim nalogam ali primerom v teoretičnem delu delovnega zvezka. Prevladuje lik fanta Matica. Poleg Matica bi za bolj enako zastopanost spolov lahko nastopalo še dekle. Lahko bi se pojavljala skupaj ali pa izmenjaje, podobno kot se v besedilu dokaj enako pogosto pojavljajo liki moškega in ženskega spola. S tem bi dosegli še večjo enakost spolov v delovnem zvezku, ki pa je že sedaj na visoki ravni.

5% 9,10% 5,90%

5% 0% 3,90%

15% 27,30% 17,60%

75% 9,10% 60,80%

0% 54,50% 11,80%

0% 0% 0%0% 0% 0%

P O S A M E Z N I K S K U P I N S K I L I K S K U P A J

SPOL V SLIKOVNEM GRADIVU

MOŠKI ŽENSKE DEKLETA

FANTJE OBA SPOLA PRIKAZANA SKUPAJ DRUGE SPOLNE IDENTITETE

SPOLNO NEOPREDELJENI LIKI

35

DEJAVNOSTI LIKOV V SLIKOVNEM GRADIVU

Dom Delo Skrb za

druge

Prosti čas Ostalo SKUPAJ

f f [%] f f [%] f f [%] f f [%] f f [%] f f [%]

Moški 1 33,3 1 12,5 0 0,0 1 9,1 0 0,0 3 5,9

Ženske 2 66,7 0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0 2 3,9

Dekleta 0 0,0 6 75,0 0 0,0 3 27,3 0 0,0 9 17,6

Fantje 0 0,0 0 0,0 0 0,0 2 18,2 29 100,0 31 60,8

Druge spolne identitete

0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0

Spolno neoprede-ljeni liki

0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0

Oba spola skupaj

0 0,0 1 12,5 0 0,0 5 45,5 0 0,0 6 11,8

SKUPAJ 3 100,0 8 100,0 0 0,0 11 100,0 29 100,0 51 100,0 Tabela 14: Število in delež [%] likov glede na dejavnosti likov v slikovnem gradivu delovnega zvezka MATEMATIKA 7 (Cotič idr., 2019)

V delovnem zvezku se največkrat pojavi lik fanta Matica, ki učence in učenke spremlja skozi celoten delovni zvezek. Ne predstavlja posebne dejavnosti, v katero bi ga lahko uvrstili, ampak je bolj pasiven, saj se le pojavi in drži kakšen plakat s povzetkom snovi, npr. na strani 45 (Cotič idr., 2019). Ravno zaradi lika Matica v slikovnem gradivu prevladuje lik fanta, dejavnost katerega sem uvrstila v kategorijo ostalo. Ostali liki (moški, ženske, dekleta itd.) se v tej kategoriji ne pojavijo. Med dejavnostmi prevladujejo prostočasne. V tej kategoriji prevladujejo liki, kjer sta oba spola (moški in ženski spol) prikazana skupaj. Takšen primer je skupina pohodnikov na strani 122. Liki moških, deklet in fantov so približno enako zastopani. Primeri teh likov so moški, ki teče, na strani 138, dekle, ki igra na violino, na strani 15, ter fant, ki bere knjigo, na strani 130. Kategoriji prostočasnih dejavnosti sledi kategorija, kjer so dejavnosti povezane z delom, šolo, in nato dejavnosti, ki so povezane z domom. Tu so zastopani le moški in ženske, npr. barvanje domače ograje na strani 127 ter nakupovanje na tržnici na strani 131.

V slikovnem gradivu nisem našla likov, ki bi jih lahko uvrstila v kategorijo skrb za druge. Prav tako se ne pojavljajo liki, ki jih ne bi bilo možno opredeliti kot moške/fante ali ženske/dekleta.

Enako velja za like drugih spolnih identitet.

36

SOCIALNI POLOŽAJ LIKOV V SLIKOVNEM GRADIVU

Višji sloj Srednji sloj Nižji sloj Ostalo SKUPAJ

f f [%] f f [%] f f [%] f f [%] f f [%]

Moški 0 0,0 3 60,0 0 0,0 0 0,0 3 5,9

Ženske 0 0,0 2 40,0 0 0,0 0 0,0 2 3,9

Dekleta 0 0,0 0 0,0 0 0,0 9 19,6 9 17,6

Fantje 0 0,0 0 0,0 0 0,0 31 67,4 31 60,8

Druge spolne identitete

0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0

Spolno neoprede-ljeni liki

0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0

Oba spola skupaj

0 0,0 0 0,0 0 0,0 6 13,0 6 11,8

SKUPAJ 0 0,0 5 100,0 0 0,0 46 100,0 51 100,0

Tabela 15: Število in delež [%] likov glede na socialni položaj likov v slikovnem gradivu delovnega zvezka MATEMATIKA 7 (Cotič idr., 2019)

Na podlagi besedila, ki mu pripada slikovno gradivo, dejavnosti, v katerih se pojavljajo liki, ter samega izgleda likov sem določila tudi njihov socialni položaj. Večino likov sem uvrstila v kategorijo ostalo, saj jim na podlagi zgoraj naštetih kriterijev določanja socialnega položaja nisem mogla določiti njihovega socialnega položaja. Like, ki niso bili uvrščeni v kategorijo ostalo, pa sem na podlagi kriterijev uvrstila v srednji sloj.

Devetak, I., Rozman, L., Sopotnik, M., Susman, K. in Fon, D. (2018). Dotik narave.

Učbenik za naravoslovje v 7. razredu osnovne šole. Ljubljana: Rokus Klett

SPOL V BESEDILU

Lekcija Naloga SKUPAJ

f f [%] f f [%] f f [%]

Moški 59 95,2 19 100,0 78 96,3

Ženske 3 4,8 0 0,0 3 3,7

Dekleta 0 0,0 0 0,0 0 0,0

Fantje 0 0,0 0 0,0 0 0,0

Druge spolne identitete 0 0,0 0 0,0 0 0,0

SKUPAJ 62 100,0 19 100,0 81 100,0

Tabela 16: Število in delež [%] likov glede na spol v besedilu učbenika Dotik narave (Devetak, Rozman, Sopotnik, Susman in Fon, 2018)

37

Graf 8: Delež [%] likov glede na spol v besedilu učbenika Dotik narave (Devetak idr., 2018)

Avtorji in avtorice so v začetku zapisali, da so v učbeniku uporabili le moški spol, ki je slovnično nevtralen (Devetak, Rozman, Sopotnik, Susman in Fon, 2018). To je bilo opazno tudi med samim branjem učbenika, saj se je med vsemi spolno opredeljenimi liki v besedilu lekcije pojavilo kar 59 likov moškega spola in le trije liki ženskega spola (npr. telegrafistka). Podobno je bilo v besedilu naloge, kjer se je pojavilo 19 likov moškega spola (npr. učitelj) in noben lik ženskega spola. Nisem našla primerov, kjer bi avtorji in avtorice v besedilu lekcije ali naloge navajali dekliške ali fantovske like. V učbeniku sem našla 23 primerov, kjer je bil v besedilu lekcije za množino uporabljen moški spol (npr. piloti, znanstveniki), v besedilu naloge pa šest takšnih primerov (npr. učenci, sošolci). Našla nisem nobenega primera, kjer bi bili v lekciji ali nalogi uporabljeni obe obliki spola.

DEJAVNOSTI LIKOV V BESEDILU

Dom Delo Skrb za

druge

Prosti čas Ostalo SKUPAJ

f f [%] f f [%] f f [%] f f [%] f f [%] f f [%]

Moški 0 0,0 15 83,3 0 0,0 0 0,0 63 100,0 78 96,3

Ženske 0 0,0 3 16,7 0 0,0 0 0,0 0 0,0 3 3,7

Dekleta 0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0

Fantje 0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0

Druge spolne identitete

0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0

SKUPAJ 0 0,0 18 100,0 0 0,0 0 0,0 63 100,0 81 100,0 Tabela 17: Število in delež [%] likov glede na dejavnosti likov v besedilu učbenika Dotik narave (Devetak idr., 2018)

95,20% 100% 96,30%

4,80% 0% 3,70%

0% 0% 0%0% 0% 0%0% 0% 0%

L E K C I J A N A L O G A S K U P A J

SPOL V BESEDILU

Moški Ženske Dekleta Fantje Druge spolne identitete

38

V učbeniku so zastopani le liki moških in žensk, pri čemer izrazito prevladujejo moški. Glede na dejavnosti, v katere so vključeni liki, so poleg kategorije ostalo liki dejavni še na področju dela. Večina likov v kategoriji delo je moških, npr. pilot vojaških letal na strani 27 ali učitelj pri vaji na strani 51. Primer ženske, ki opravlja svoje delo, je telegrafistka na strani 24. Ostale kategorije, dom, skrb za druge ter prosti čas, med liki niso zastopane.

SPOL V SLIKOVNEM GRADIVU

Posameznik Skupinski lik SKUPAJ

f f [%] f f [%] f f [%]

Moški 4 36,4 0 0,0 4 33,4

Ženske 3 27,3 0 0,0 3 25,0

Dekleta 3 27,3 0 0,0 3 25,0

Fantje 0 0,0 1 100,0 1 8,3

Oba spola prikazana skupaj 0 0,0 0 0,0 0 0,0

Druge spolne identitete 0 0,0 0 0,0 0 0,0

Spolno neopredeljeni liki 1 9,0 0 0,0 1 8,3

SKUPAJ 11 100,0 1 100,0 12 100,0

Tabela 18: Število in delež [%] likov glede na spol v slikovnem gradivu učbenika Dotik narave (Devetak idr., 2018)

Graf 9: Delež [%] likov glede na spol v slikovnem gradivu učbenika Dotik narave (Devetak idr., 2018)

Ker gre za učbenik naravoslovja, v njem nisem našla veliko slikovnega gradiva, kjer bi bile upodobljene osebe. Učbenik sicer vsebuje veliko slikovnega gradiva, vendar so to predvsem fotografije predmetov, živali, rastlin, pokrajine ipd. Vso slikovno gradivo je povezano z besedilom in služi kot njegova podpora pri učenju in boljši predstavljivosti predstavljene teme.

36,40% 0% 33,40%

27,30% 0% 25,00%

27,30% 0% 25,00%

0% 100% 8,30%

0% 0% 0%0% 0% 0%

9,00% 0% 8,30%

P O S A M E Z N I K S K U P I N S K I L I K S K U P A J

SPOL V SLIKOVNEM GRADIVU

Moški Ženske Dekleta

Fantje Oba spola prikazana skupaj Druge spolne identitete Spolno neopredeljeni liki

39

V celotnem učbeniku sem našla štiri posameznike moškega spola (npr. čebelar, pilot), tri posameznice ženskega spola (npr. telegrafistka), tri posamezna dekleta (dekle, ki poje, in dekle ob meteorološki hišici). V slikovnem gradivu nisem našla posameznih fantov, sem pa našla en primer fantov v skupini (primer enojajčnih dvojčkov). Ostali liki (moški, ženske in dekleta) niso zastopani kot skupinski liki. Med liki, ki nastopajo posamezno, sem našla še primer, ki ga ni možno spolno opredeliti, in sicer primer otroka, ki vonja sončnico.

DEJAVNOSTI LIKOV V SLIKOVNEM GRADIVU Tabela 19: Število in delež [%] likov glede na dejavnosti likov v slikovnem gradivu učbenika Dotik narave (Devetak idr., 2018)

V slikovnem gradivu se pojavlja malo likov. Iz tabele lahko razberemo, da so liki prikazani pri opravljanju svojega dela ali pa med prostočasnimi dejavnostmi. Skoraj vsi liki so aktivni, razen lik fantov, ki ne predstavljata nobene dejavnosti, temveč sta le kot ponazoritev dvojčkov. Med dejavnostmi prevladujejo prostočasne. Znotraj te kategorije so liki moških, žensk, deklet in fantov dokaj enakomerno razporejeni. Največ je deklet. Primer dekleta in moškega med prostočasno dejavnostjo, petjem, je na strani 25. Žensko med prostočasno dejavnostjo najdemo na strani 93, lik otroka, za katerega nisem mogla določiti, ali je moškega ali ženskega spola (zato je uvrščen v kategorijo spolno neopredeljeni liki), pa na strani 89. Nekoliko manj likov je upodobljenih pri dejavnostih, ki so povezane z njihovim delom. Tu so zastopani le liki moških in žensk, pri čemer se tako ženske kot moški pojavljajo približno enako pogosto. Moški, ki opravlja svoje delo, je montažer sončnih kolektorjev ali čebelar, ženska pa telegrafistka ali meteorologinja (Devetak idr., 2018).

40

SOCIALNI POLOŽAJ LIKOV V SLIKOVNEM GRADIVU

Višji sloj Srednji sloj Nižji sloj Ostalo SKUPAJ

f f [%] f f [%] f f [%] f f [%] f f [%]

Moški 0 0,0 3 30,0 0 0,0 0 0,0 3 25,0

Ženske 0 0,0 3 30,0 0 0,0 0 0,0 3 25,0

Dekleta 0 0,0 3 30,0 0 0,0 0 0,0 3 25,0

Fantje 0 0,0 1 10,0 0 0,0 0 0,0 1 8,3

Druge spolne identitete

0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0 0 0,0

Spolno neoprede-ljeni liki

0 0,0 0 0,0 0 0,0 1 50,0 1 8,3

Oba spola skupaj

0 0,0 0 0,0 0 0,0 1 50,0 1 8,3

SKUPAJ 0 0,0 10 100,0 0 0,0 2 100,0 12 100,0

Tabela 20: Število in delež [%] likov glede na socialni položaj likov v slikovnem gradivu učbenika Dotik narave (Devetak idr., 2018)

Socialni položaj likov sem določala na podlagi pripadajočega besedila, njihove dejavnosti ter izgleda. Večino sem uvrstila v srednji sloj, saj jih je večina prikazanih med opravljanjem svojega dela ali prostočasnimi dejavnostmi. Največ likov srednjega sloja je moških, sledijo ženske in dekleta, najmanj pa je fantov. V srednjem sloju sta tako spola (k moškemu spolu štejem moške in fante ter k ženskemu spolu ženske in dekleta) enako zastopana. Noben lik po izgledu ali dejavnosti ne spada v višji ali nižji sloj. Podobno kot pri določanju dejavnosti tudi pri določanju socialnega položaja le-tega nisem mogla določiti otroku na strani 89 (Devetak idr., 2018).

41 3.1.2 Družboslovni predmeti

Pri družboslovnih predmetih sem analizirala sledeča učna gradiva: delovni zvezek za zgodovino za 3. letnik gimnazije, samostojni delovni zvezek za geografijo v 9. razredu osnovne šole ter učbenik za zgodovino v 7. razredu osnovne šole.

Janša Zorn, O., Zorn, M. in Mihelič, D. (2014). Koraki v času 7. Učbenik za zgodovino v 7.

razredu osnovne šole. Ljubljana: DZS

SPOL V BESEDILU

Lekcija Naloga SKUPAJ

f f [%] f f [%] f f [%]

Moški 261 85,9 16 84,1 277 85,8

Ženske 26 8,6 1 5,3 27 8,4

Dekleta 9 2,9 1 5,3 10 3,0

Fantje 8 2,6 1 5,3 9 2,8

Druge spolne identitete 0 0,0 0 0,0 0 0,0

SKUPAJ 304 100,0 19 100,0 323 100,0

Tabela 21: Število in delež [%] likov glede na spol v besedilu učbenika Koraki v času 7 (Janša Zorn, Zorn in Mihelič, 2014)

Graf 10: Delež [%] likov glede na spol v besedilu učbenika Koraki v času 7 (Janša Zorn, Zorn in Mihelič, 2014)

V besedilu lekcij in nalog učbenika prevladujejo liki moškega spola, saj se v besedilu lekcije liki moškega spola pojavijo kar 261-krat (npr. kmet, učitelj, vojaški poveljnik, arheolog),

85,90% 84,10% 85,80%

8,60% 5,30% 8,40%

2,90% 5,30% 3,00%2,60% 5,30% 2,80%

0% 0% 0%

L E K C I J A N A L O G A S K U P A J

SPOL V BESEDILU

Moški Ženske Dekleta Fantje Druge spolne identitete

42

medtem ko se liki ženskega pola pojavijo le 26-krat (npr. boginja, ženska). Podobno je pri besedilu nalog, kjer se liki moškega spola pojavijo 16-krat (npr. razišči sam, vladar Hamurabi), lik ženskega spola pa se pojavi le enkrat. Razlike v uporabi likov deklet in fantov so minimalne, saj se v besedilu lekcije dekliški liki pojavijo devetkrat, fantovski liki pa osemkrat. V besedilu nalog se tako dekliški kot fantovski liki pojavijo le enkrat. V učbeniku sem našla tudi veliko

medtem ko se liki ženskega pola pojavijo le 26-krat (npr. boginja, ženska). Podobno je pri besedilu nalog, kjer se liki moškega spola pojavijo 16-krat (npr. razišči sam, vladar Hamurabi), lik ženskega spola pa se pojavi le enkrat. Razlike v uporabi likov deklet in fantov so minimalne, saj se v besedilu lekcije dekliški liki pojavijo devetkrat, fantovski liki pa osemkrat. V besedilu nalog se tako dekliški kot fantovski liki pojavijo le enkrat. V učbeniku sem našla tudi veliko

In document Kazalo vsebine (Strani 41-0)