• Rezultati Niso Bili Najdeni

Predstavitev značilnih pomanjkljivosti oziroma tipičnih napačnih odgovorov 96

5 Učenci zamenjujejo pojem heterotrofija s parazitizmom (verjetno so povezali parazite z besedo razkrajanje, ki je v besedilu naloge).

12 Učenci zamenjujejo dogajanje v procesih fotosinteze in celičnega dihanja.

13. a

Učenci imajo napačno predstavo, da je sladkor že v kruhu oz. je moka sladkega okusa. Zelo pogost odgovor je bil tudi, da občutimo sladek okus, ker je jezik čutilo za okus. Pokaže se tudi neznanje strokovnega jezika.

13. b Učenci so odgovarjali preveč splošno (sladkor je celicam hrana ipd.)

14. b Učenci zamenjujejo vzrok in posledico, tako je bil pogost odgovor, da srce bije hitreje, ker kri hitreje kroži.

97

15. b 10 % učencev zamenjuje razmnoževanje rastlin (kar je naloga cveta) z razširjanjem.

19. b Učenci imajo sicer dobro temeljno znanje (dokaz so zelo dobri rezultati v nalogi 19. a), vendar imajo nato težave s povezovanjem in uporabo tega znanja.

20. a Učenci imajo slabše znanje, kjer naloga zahteva povezovanje in uporabo. Niso usvojili koncepta celičnega dihanja – poteka v vseh celicah gliv, rastlin in živali.

21. a Učenci so nepravilno odčitavali podatke iz razpredelnice – številčni podatki (možno je tudi slabše poznavanje teme – parjenje baz AT in CG).

21. b Učenci so pozabili napisati razlago ali pa so napačno odčitali podatke iz slike.

22. a Učenci ne razumejo koncept dominantnosti oz. recesivnosti (iz danih genotipov, predvidevali tudi rjavo dlako mladičev).

22. b Učenci niso napisali genotipa, temveč so opisovali lastnosti.

2. hipoteza: predpostavljamo, da učenci določenih tem, zajetih v temeljnih standardih učnih načrtov, ne obvladajo zadovoljivo.

Vsa vprašanja morajo, glede na 3. načelo nacionalnih preizkusov znanja, preverjati standarde, ki so zapisani v učnih načrtih. Pri analizi pa smo zasledili kar 12 od 32 nalog (kar predstavlja 37,5 % vseh nalog), ki so imele manj kot 40 % popolnoma ustreznih odgovorov , kar pomeni, da vsaj 37,5 % učencev ni uspelo usvojiti določenega cilja.

Preglednica 6 nam pokaže, pri katerih nalogah in katerih ciljev učenci v veliki večini (vsaj 60

% našega vzorca) niso usvojili ter kakšen je bil delež popolnoma ustreznih odgovorov za določeno nalogo.

Razlogov, zakaj so učenci slabše odgovarjali na ta vprašanja, je več. Verjetno je eden izmed vzrokov dejstvo, da učenci naloge in vprašanja pogosto slabo preberejo in jih zato ne razumejo dobro. Drugi razlog je po našem mnenju ugotovitev, da učenci svojega znanja ne znajo dobro uporabiti in nato ubesediti. Tudi raziskavi TIMSS in PISA sta nam razkrili, da imajo učenci sicer dobro faktografsko znanje, vendar ga, ko jih postavimo pred nov problem, ne znajo uporabiti za pravilno rešitev. To pa je po našem mnenju tudi najpomembnejši razlog za slabo reševanje strukturiranih nalog na nacionalnem preverjanju znanja iz biologije leta 2014.

98

Hipotezo smo sprejeli, ker smo v analiziranih nalogah našega vzorca (N = 298) našli kar 37,5 % nalog, kjer je več kot 60 % odgovorov neustreznih, torej učenci določenih tem, zajetih v temeljnih standardih učnih načrtov, ne obvladajo zadovoljivo.

Preglednica 6: Predstavitev ciljev, ki jih več kot 60 % naključno izbranih učencev ni doseglo

Naloga Zahtevan cilj

Učenci spoznajo, da se snovi, ki sodelujejo pri prebavi (slina, želodčni sok, sok trebušne slinavke in žolč), izločajo v različnih delih prebavne cev.

11,7 %

13. b Učenci spoznajo nekatere žleze z notranjim izločanjem in

njihovo vlogo pri uravnavanju delovanja telesa. 19,8 %

14. b

Učenci na podlagi animacije ali modela povežejo zgradbo in delovanje srca ter spoznajo vlogo srčnega utripa in krvnega tlaka.

33,6 %

15. a

Učenci razumejo vlogo celičnih organelov (jedro, membrana, kloroplast, mitohondrij) in primerjajo njihovo delovanje v različnih tkivih in v različnih organizmih .

35,2 %

15. b

Učenci spoznajo, da zaradi mutacij nekateri osebki pridobijo lastnosti (alele), ki njim in njihovim potomcem omogočajo prednost pri preživetju in razmnoževanju v določenem okolju (naravni izbor), ter da so tako nastale populacije bolje

prilagojene na določeno okolje.

7,4 %

16. b Učenci razumejo zgradbo in delovanje živih sistemov na

različnih organizacijskih ravneh. 39,3 %

18. b Učenci znajo povezati živalske in rastlinske predstavnike v

prehranjevalne splete. 32,9 %

19. b

Učenci spoznajo, da so vse telesne celice večceličnega organizma (tudi človeka) praviloma genetsko enake in vsebujejo dedne informacije očeta in matere.

21,8 %

20. b Učenci razumejo, da celice izmenjujejo snovi z okoljem skozi 9,1 %

99 celično membrano.

21. a Učenci razumejo, da je dedna informacija zapisana z

zaporedjem osnovnih enot – nukleotidov (model verižice). 16,4 %

21. b

Učenci spoznajo, da naključne mutacije v molekuli DNA različnih osebkov povzročajo variabilnost določene lastnosti v populaciji.

35,9 %

22. b

Učenci spoznajo, da so nekateri aleli dominantni, kar pomeni, da pri določanju fenotipa njihov vpliv prevlada nad vplivom drugih (recesivnih) alelov ter razumejo osnovna načela prenašanja lastnosti od staršev na potomce (homozigotnost, heterozigotnost, dominantnost, recesivnost, križanci, vmesni znaki idr.).

22,5 %

3. hipoteza: predpostavljamo, da imajo učenci težave pri razumevanju in branju navodil ter pisnem izražanju.

Učenci morajo svoje odgovore na vprašanja v strukturiranih nalogah napisati, tako da se tretja hipoteza nanaša le na vprašanja tega tipa. Pri analizi smo kot delno pravilne odgovore označili tiste, ki so bili bodisi premalo natančni bodisi je manjkal del odgovora, kar pa kaže, da so bili učenci pri pisanju odgovorov premalo natančni ali pa so površno prebrali navodila. Bolj podrobno bomo pri tej hipotezi pogledali tista vprašanja, ki vsebujejo 25 % ali več delno pravilnih odgovorov.

Pri vsebinski analizi nacionalnega preizkusa smo odkrili štiri od osemnajstih strukturiranih nalog (22 % vseh strukturiranih nalog), pri katerih je bilo 25 % ali več delno pravilnih odgovorov (pregl. 7). Menimo, da so se pri teh nalogah pojavile težave predvsem zaradi tega, ker so učenci hitro in premalo natančno prebrali navodila. Do tega je lahko prišlo verjetno zaradi pomanjkljivega znanja teme, ki se kaže predvsem v nenatančnem zapisu učenca.

Zanemariti pa ne smemo tudi omejenega časa ter stresa pri pisanju preizkusa.

Hipotezo smo sprejeli, ker smo v analiziranih nalogah našega vzorca (N = 298) našli 22 % strukturiranih nalog, kjer se pojavljajo težave pri razumevanju in branju navodil ter pisnem izražanju.

100