• Rezultati Niso Bili Najdeni

Preverjanje hipotez

In document Gibalno ovirana oseba (Strani 44-49)

4 Rezultati in interpretacija

4.1 Subjektivno doživljanje kakovosti življenja družine glede na status

4.2.1 Preverjanje hipotez

H1 Na področju materialne blaginje obstaja razlika v subjektivni zaznavi kakovosti življenja družine z otrokom z gibalno oviranostjo.

Tabela 6: Primerjava povprečnih ocen spremenljivk: zadovoljstvo s plačilom, zmožnost finančne skrbi zase ali za družino, ovire - zaposlitev glede na status

Status Spremenljivke

Družinski pomočnik Osebni asistent

Povprečna vrednost in (SO) Povprečna vrednost in (SO)

Zadovoljstvo s plačilom 1,5 (0,6) 4,25 (0,5)

Zmožnost finančne skrbi

zase ali za družino 2 (0,8) 4,25 (1)

Ovire – zaposlitev 3,25 (1,7) 2,5 (1,9)

Materialna blaginja 2,25 (1,3) 3,7 (1,4)

SO=standardni odklon

Vse spremenljivke iz področja materialne blaginje, hipotezo 1 potrjujejo, saj je pri vseh razlika velika. Pri spremenljivkah zadovoljstvo s plačilom in zmožnost finančne skrbi zase ali za družino vidimo, da anketiranci višje ocenjujejo zadovoljstvo, pri spremenljivki ovire – zaposlitev pa nižje, kar pomeni, da anketirance posledice gibalne oviranosti njihovega otroka/sorojenca zdaj ovirajo manj pri opravljanju dela kot prej.

Anketiranci višje ocenjujejo zadovoljstvo s svojo materialno blaginjo po spremenjenem statusu iz družinskega pomočnika v osebnega asistenta, kar potrjuje hipotezo 1.

H2 Na področju telesnega počutja obstaja razlika v subjektivni zaznavi kakovosti življenja družine z otrokom z gibalno oviranostjo.

Tabela 7: Primerjava povprečnih ocen spremenljivk: zdravje, ovire - dnevna opravila, kapacitete - dnevna opravila, prostočasne dejavnosti glede na status

32 Status

Spremenljivke

Družinski pomočnik Osebni asistent

Povprečna vrednost in (SO) Povprečna vrednost in (SO)

Zdravje 4 (0,8) 4,25 (0,5)

Ovire – dnevna opravila 3,5 (1,7) 2,25 (1,9)

Kapacitete – dnevna opravila 3 (0,8) 4,25 (0,5)

Prostočasne dejavnosti 3,25 (1) 3,75 (0,5)

Telesno počutje 3,4 (1,1) 3,6 (1,3)

SO=standardni odklon

Vse povprečne ocene spremenljivk, ki opredeljujejo področje telesnega počutja, hipotezo 2 potrjujejo, saj je pri vseh vrednost višja. Največje zadovoljstvo je opaziti pri spremenljivki kapacitete – dnevna opravila, kar pomeni, da so anketiranci bolj zadovoljni s kapacitetami za opravljanje vsakodnevnih dejavnosti po spremenjenem statusu. Prav tako višje ocenjujejo zadovoljstvo s spremenljivkami zdravje in prostočasne dejavnosti, posledično zaradi več časa, ki ga lahko namenijo sprostitvi in prostočasnim aktivnostim (hobiji, rekreacija). Nižje pa ocenjujejo spremenljivko ovire – dnevna opravila, kjer jih posledice gibalne oviranosti njihovega otroka/sorojenca zdaj ovirajo manj.

Anketiranci višje ocenjujejo zadovoljstvo s svojim telesnim počutjem po spremenjenem statusu iz družinskega pomočnika v osebnega asistenta, kar potrjuje hipotezo 2.

H3 Na področju osebnega razvoja obstaja razlika v subjektivni zaznavi kakovosti življenja družine z otrokom z gibalno oviranostjo.

Tabela 8: Primerjava povprečnih ocen spremenljivk: izobraževanje, ovire - izobraževanje, koncentracija, premagovanje ovir, osebna usposobljenost, uspeh, produktivnost glede na status

Status Spremenljivke

Družinski pomočnik Osebni asistent

Povprečna vrednost in (SO) Povprečna vrednost in (SO)

Izobraževanje 3,75 (0,5) 3,75 (1,3)

Ovire – izobraževanje 2,75 (1,5) 2 (1,4)

Koncentracija 3,75 (1) 4 (0,8)

Premagovanje ovir 4,25 (1) 4,75 (0,5)

Osebna usposobljenost 3,75 (1) 4,25 (1)

Uspeh 3,75 (0,5) 4,25 (0,5)

33

Produktivnost 4 (0,8) 4,25 (0,5)

Osebni razvoj 3,7 (0,9) 3,9 (1,2)

SO=standardni odklon

Vse povprečne ocene spremenljivk, razen spremenljivka izobraževanje, so višje po spremenjenem statusu. Pri vseh spremenljivkah je ocena zadovoljstva po spremenjenem statusu višja, pri spremenljivki izobraževanje pa je ocena enaka, kar pomeni, da želja po učenju novega pri anketirancih ostaja enaka in sprememba statusa nanjo ne vpliva. Nižje pa ocenjujejo spremenljivko ovire – izobraževanje, kjer jih posledice gibalne oviranosti njihovega otroka/sorojenca zdaj ovirajo manj.

Čeprav ena spremenljivka hipoteze ne potrjuje, anketiranci v povprečju višje ocenjujejo zadovoljstvo s svojim osebnim razvojem po spremenjenem statusu iz družinskega pomočnika v osebnega asistenta, kar potrjuje hipotezo 3.

H4 Na področju psihičnega počutja obstaja razlika v subjektivni zaznavi kakovosti življenja družine z otrokom z gibalno oviranostjo.

Tabela 9: Primerjava povprečnih ocen spremenljivk: zadovoljstvo z življenjem, kakovost življenja, optimizem, upanje, realnost, smisel življenja, sprejemanje sebe ali vašega otroka/sorojenca, počasen napredek, varnost glede na status

Status Spremenljivke

Družinski pomočnik Osebni asistent

Povprečna vrednost in (SO) Povprečna vrednost in (SO)

Zadovoljstvo z življenjem 3,5 (0,6) 4,25 (0,5)

Kakovost življenja 3,25 (1,3) 4,25 (0,5)

Optimizem, upanje, realnost 3,75 (1) 4,5 (0,6)

Smisel življenja 4 (0,8) 4,5 (0,6)

Sprejemanje sebe ali vašega

otroka/sorojenca 5 (0) 5 (0)

Počasen napredek 4,5 (0,6) 5 (0,6)

Varnost 4,5 (1) 5(0)

Psihično počutje 4 (0,9) 4,6 (0,5)

SO=standardni odklon

Vse povprečne ocene spremenljivk, razen spremenljivka sprejemanje sebe ali vašega otroka/sorojenca iz področja psihičnega počutja, potrjujejo hipotezo 4. Pri vseh spremenljivkah je ocena zadovoljstva po spremenjenem statusu višja, razen pri spremenljivki sprejemanje sebe ali vašega otroka/sorojenca, kjer ocena ostaja enaka, vendar so to

34

spremenljivko anketiranci že pred spremembo zakona ocenili z najvišjo oceno, petimi točkami.

Čeprav ena spremenljivka hipoteze ne potrjuje, anketiranci v povprečju višje ocenjujejo zadovoljstvo s svojim psihičnim počutjem po spremenjenem statusu iz družinskega pomočnika v osebnega asistenta, kar potrjuje hipotezo 4.

H5 Na področju samoodločanja obstaja razlika v subjektivni zaznavi kakovosti življenja družine z otrokom z gibalno oviranostjo.

Tabela 10: Primerjava povprečnih ocen spremenljivk: osebni nadzor, upoštevanje odločitev, vrednot, osebne izbire, samostojno odločanje glede na status

Status Spremenljivke

Družinski pomočnik Osebni asistent

Povprečna vrednost in (SO) Povprečna vrednost in (SO)

Osebna kontrola 3,25 (0,5) 4 (0,8)

Upoštevanje odločitev, vrednot

3 (0,8) 4,25 (1)

Osebne izbire 3,75 (1,3) 4,75 (0,5)

Samostojno odločanje 2,5 (0,6) 4 (0)

Samoodločanje 3 (0,9) 4,25 (0,7)

SO=standardni odklon

Vse spremenljivke iz področja samoodločanja potrjujejo hipotezo 5. Pri vseh spremenljivkah je ocena zadovoljstva po spremenjenem statusu višja. Največjo razliko je opaziti pri spremenljivki samostojno odločanje, kar nam pove, da anketiranci po spremembi statusa višje ocenjujejo zadovoljstvo in čutijo, da lahko bolj samostojno izbirajo, kaj bodo počeli, kam bodo šli, s kom se bodo družili, koliko denarja bodo porabili idr.

Anketiranci višje ocenjujejo zadovoljstvo s svojim samoodločanjem po spremenjenem statusu iz družinskega pomočnika v osebnega asistenta, kar potrjuje hipotezo 5.

H6 Na področju medosebnih odnosov obstaja razlika v subjektivni zaznavi kakovosti življenja družine z otrokom z gibalno oviranostjo.

Tabela 11: Primerjava povprečnih ocen spremenljivk: razumevanje s prijatelji, prosti čas s prijatelji, razumevanje z družino, prosti čas z družino, oskrba in podpora v družini glede na status

Status Družinski pomočnik Osebni asistent

35

Spremenljivke Povprečna vrednost in (SO) Povprečna vrednost in (SO)

Razumevanje s prijatelji 3,75 (1) 4,25 (0,5)

Prosti čas s prijatelji 2,75 (1) 3 (0,8)

Razumevanje z družino 3,25 (0,5) 3,5 (0,6)

Prosti čas z družino 4 (1,4) 4,5 (0,6)

Oskrba in podpora v družini 4 (0,8) 4,75 (0,5)

Medosebni odnosi 3,5 (1) 4 (0,9)

SO=standardni odklon

Vse spremenljivke iz področja medosebnih odnosov potrjujejo hipotezo 6. Pri vseh spremenljivkah je ocena zadovoljstva po spremenjenem statusu višja. Najmanjša razlika je pri spremenljivkah prosti čas s prijatelji in razumevanje z družino, kar pomeni, da so anketiranci že pred spremembo statusa preživljali prosti čas s prijatelji, sosedi in znanci, njihovi odnosi z družinskimi člani so bili pozitivni, zaupljivi, odpuščajoči, prijateljski in nekonfliktni. Večja razlika v oceni zadovoljstva pa se kaže pri spremenljivki oskrba in podpora v družini, kar bi lahko bila posledica spremenjenega statusa in tako večje povezanosti in razbremenitve družinskih članov.

Anketiranci višje ocenjujejo zadovoljstvo s svojimi medosebnimi odnosi po spremenjenem statusu iz družinskega pomočnika v osebnega asistenta, kar potrjuje hipotezo 6.

H7 Na področju socialne vključenosti obstaja razlika v subjektivni zaznavi kakovosti življenja družine z otrokom z gibalno oviranostjo.

Tabela 12: Primerjava povprečnih ocen spremenljivk: aktivnosti v družini, pomoč in podpora (družbene podporne službe), dostopnost in podpora (zdravstvene storitve) glede na status

Status Spremenljivke

Družinski pomočnik Osebni asistent

Povprečna vrednost in (SO) Povprečna vrednost in (SO)

Aktivnosti v družini 3,75 (1,39) 4,75 (0,5)

Pomoč in podpora (družbene

podporne službe) 2 (1,3) 3,25 (1)

Dostopnost in podpora (zdravstvene storitve)

3,25 (0,5) 3,25 (0,5)

Socialna vključenost 3,2 (1,1) 3,75 (1)

SO=standardni odklon

Vse spremenljivke, razen spremenljivke dostopnost in podpora (zdravstvene storitve) iz področja socialne vključenosti potrjujejo hipotezo 7. Pri vseh spremenljivkah je ocena

36

zadovoljstva po spremenjenem statusu višja, razen pri spremenljivki dostopnost in podpora (zdravstvene storitve), kjer ocena ostaja enaka, možen razlog nespremenjenega rezultata je, da sprememba statusa ne vpliva na boljšo dostopnost, podporo in pomoč zdravstvenih storitev.

Čeprav ena spremenljivka hipoteze ne potrjuje, anketiranci v povprečju višje ocenjujejo zadovoljstvo s svojo socialno vključenostjo po spremenjenem statusu iz družinskega pomočnika v osebnega asistenta, kar potrjuje hipotezo 7.

H8 Na področju pravic obstaja razlika v subjektivni zaznavi kakovosti življenja družine z otrokom z gibalno oviranostjo.

Tabela 13: Primerjava povprečnih ocen spremenljivk: enakost, zasebnost, dostojanstvo, okoljske ovire glede na status

Status Spremenljivke

Družinski pomočnik Osebni asistent

Povprečna vrednost in (SO) Povprečna vrednost in (SO)

Enakost 3,5 (0,6) 3,5 (0,6)

Zasebnost 4,25 (0,5) 5 (0)

Dostojanstvo 4,75 (0,5) 4,75 (0,5)

Okoljske ovire 3,25 (0,5) 3,25 (0,5)

Pravice 3,9 (0,8) 4,1 (0,9)

SO=standardni odklon

Iz področja pravic potrjuje hipotezo 8 samo spremenljivka zasebnost, pri vseh ostalih spremenljivkah ocena zadovoljstva ostaja enaka kot pred spremembo statusa. Anketiranci po spremembi zakona ocenjujejo svoje zadovoljstvo s spoštovanjem in upoštevanjem pravil glede enakosti in diskriminacije, ohranjanjem dostojanstva in z zmanjševanjem ovir za gibalno ovirane v njihovi okolici enako. Višje pa ocenjujejo zadovoljstvo s svojimi pravicami glede zasebnosti doma, v službi idr., kar je lahko posledica spremenjenega delovnega razmerja in delovnih pravic, ki jih prinaša status osebni asistent tako za izvajalca kot uporabnika storitev.

Čeprav vse, razen ene spremenljivke, ostajajo enake in hipoteze ne potrjujejo, anketiranci v povprečju višje ocenjujejo zadovoljstvo s svojimi pravicami po spremenjenem statusu iz družinskega pomočnika v osebnega asistenta, kar potrjujejo hipotezo 8.

4.2 Objektivni kazalci kakovosti življenja družine glede na status

In document Gibalno ovirana oseba (Strani 44-49)