• Rezultati Niso Bili Najdeni

Primerjava ur glede na poučevani razred

V empirični raziskavi je skupno sodelovalo 15 oddelkov, ki smo jih razdelili v kategorične razrede glede na razred poučevanja. V prvem razredu je bilo opravljenih šest meritev, v drugem razredu pet, v tretjem tri in v četrtem osem. Kategorični razredi zaradi težav z organizacijo urnikov na žalost niso enakovredno razporejeni. Še ena posebnost je bila tokrat pri meritvah, ki so bile izvedene v petem razredu. Teh je bilo največ, kar 14, zaradi dejstva, da so pouk športa le v petem razredu izvajali športni pedagogi.

Trajanje učnih ur se med posameznimi razredi bistveno ne razlikuje. Giblje se od najnižje vrednosti pri poučevanju v 5. razredu (33,9 minut) do najvišje pri poučevanju v 4. razredu (37,4 minut). Razlog za nekoliko nižje trajanje učnih ur v petem razredu lahko najdemo v organizaciji pouka samega, saj se učenci petih razredov oblačijo v garderobah ob telovadnici, medtem ko se učenci vseh ostalih razredov razredne stopnje preoblačijo v svojih matičnih razredih. Opozarjamo tudi na to, da v povprečno trajanje učnih ur v petih razredih niso vključene tri blok ure, ki so jih izvedli športni pedagogi.

Graf 36: Povprečno trajanje učne ure glede na razred poučevanja

Pri analizi delitev ur se časi, namenjeni zaključnemu delu učnih ur, med seboj razlikujejo za manj kot 10,0 % (od 10,3 % do 18,7 %). Precej bolj raznolike rezultate analiz smo pridobili pri časih, namenjenih uvodnemu in osrednjemu delu ure. Uvodni deli ure so povprečno zavzemali 18,9 % učne ure v drugem razredu, 20,6 % v petem razredu, 24,7 % v prvem razredu, 34,6 % v tretjem ter 45,2 % v četrtem razredu.

V osrednjih delih ur se procentualni delež tako kot v uvodnem delu precej razlikuje.

Najnižji delež osrednjega dela ure so dosegali učitelji v četrtem razredu (42,1 %), sledijo jim učitelji v tretjem razredu (50,3 %), največji delež pa so v množici razrednih učiteljev osrednjemu delu namenjali v prvem (57,6 %) in drugem razredu (62,4 %). V sklopu celotnih meritev so osrednjemu delu ure največ časa namenili športni pedagogi, ki so poučevali učence petih razredov (69,1 %).

0

Povprečno trajanje učne ure glede na razred poučevanja

1. razred 2. razred 3. razred 4. razred 5. razred

48

Na tem mestu želimo izpostaviti predvsem delež uvodnega dela ure pri poučevanju v 4. razredu, ki je več kot dvakrat večji kot v nekaterih drugih razredih. Ugotovili smo, da je bila delitev učnih ur neodvisna od teme učne ure, dve meritvi pa kljub temu močno odstopata od povprečja. Govorimo o meritvah, pri katerih je bilo uvodnemu delu ure namenjenega 62,2 % in 69,4 % časa učne ure. Ugotovili smo, da sta bili obe meritvi izvedeni pri istem razrednem učitelju, pri njem pa je bila izvedena še ena meritev, v kateri je časovna vrednost uvodnega dela ure prav tako nad povprečjem (45,9 %). Iz analize torej sklepamo, da efektivni časi niso odvisni od razreda poučevanja.

Graf 37: Povprečna delitev učne ure športa pri urah z učenci 1. razreda

Graf 38: Povprečna delitev učne ure športa pri urah z učenci 2. razreda

24,7 %

57,6 % 17,7 %

Povprečna delitev učne ure športa pri urah z učenci 1. razreda

Uvodni del Osrednji del Zaključni del

18,9 %

62,4 % 18,7 %

Povprečna delitev učne ure športa pri urah z učenci 2. razreda

Uvodni del Osrednji del Zaključni del

49

Graf 39: Povprečna delitev učne ure športa pri urah z učenci 3. razreda

Graf 40: Povprečna delitev učne ure športa pri urah z učenci 4. razreda

34,6 %

50,3 % 15,1 %

Povprečna delitev učne ure športa pri urah z učenci 3. razreda

Uvodni del Osrednji del Zaključni del

45,2 %

42,1 % 12,7 %

Povprečna delitev učne ure športa pri urah z učenci 4. razreda

Uvodni del Osrednji del Zaključni del

50

Graf 41: Povprečna delitev učne ure športa pri urah z učenci 5. razreda

Glede na to, da se delitve ur pri posameznih razredih poučevanja v razmeroma velikem obsegu razlikujejo, smo sklepali, da se bo to poznalo tudi na efektivnih časih znotraj posameznih delov učne ure. Naša predvidevanja so se izkazala za resnična, saj se procentualni izkoristki delov ur prav tako razlikujejo. Tako v uvodnem delu ure govorimo o 59,2 % efektivnem deležu pri učencih drugega razreda pa vse do 83,9 % efektivnega deleža pri učencih prvega razreda. V osrednjem delu efektivni deleži znašajo od 33,6 % pri učencih 4. razreda do 62,1 % pri učencih tretjega razreda.

Odstopanja smo zaznali tudi pri efektivnih deležih zaključnega dela, ki se gibljejo od 33,6 % pri učencih drugega razreda in vse do 62,5 % pri učencih četrtega razreda.

Graf 42: Procentualni izkoristek delov učnih ur glede na poučevani razred

20,6 %

69,1 % 10,3 %

Povprečna delitev učne ure športa pri urah z učenci 5. razreda

Uvodni del Osrednji del Zaključni del

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Uvodni del Osrednji del Zaključni del

Procentualni izkoristek delov učnih ur glede na poučevani razred

5. razred 4. razred 3. razred 2. razred 1. razred

51

Ne glede na odstopanja pri delitvi učnih ur pa se procentualni izkoristki celotnih učnih ur med sabo bistveno ne razlikujejo. Večina se jih giblje med 55,0 % in 60,0

%, v oči pa bode predvsem procentualni izkoristek učnih ur z učenci drugih razredov, ki znaša 45,6 %. Razlog za nižje povprečje sta dve meritvi z izjemno nizkima efektivnima deležema (36,1 % in 38,1 %). Ugotovili smo, da je pri obeh urah šlo za enako učno obliko – standardno delo po postajah. Podrobna analiza obeh učnih ur sledi v enem od sledečih poglavij (6.8 Primeri učnih ur z visokimi in nizkimi efektivnimi deleži).

Graf 43: Procentualni izkoristek učnih ur z učenci prvih razredov

Graf 44: Procentualni izkoristek učnih ur z učenci drugih razredov

55,4 % 44,6 %

Procentualni izkoristek učnih ur z učenci prvih razredov

Efektivni čas Preostali čas

45,6 % 54,4 %

Procentualni izkoristek učnih ur z učenci drugih razredov

Efektivni čas Preostali čas

52

Graf 45: Procentualni izkoristek učnih ur z učenci tretjih razredov

Graf 46: Procentualni izkoristek učnih ur z učenci četrtih razredov

60,7 % 39,3 %

Procentualni izkoristek učnih ur z učenci tretjih razredov

Efektivni čas Preostali čas

56,8 % 43,2 %

Procentualni izkoristek učnih ur z učenci četrtih razredov

Efektivni čas Preostali čas

53

Graf 47: Procentualni izkoristek učnih ur z učenci petih razredov

Razen dveh učnih ur pri poučevanju učencev drugih razredov, ki smo ju že omenili, nas rezultati meritev niso presenetili. Pričakovali smo sicer nekoliko višje efektivne deleže pri učnih urah z učenci 5. razredov, ki so jih izvedli športni pedagogi, vendar smo že pri prejšnjih analizah ugotovili, da razlik med poučevanjem razrednih učiteljev in športnih pedagogov ni (poglavje 6.2).

Glede na rezultate, ki smo jih pridobili v poglavju Splošna analiza meritev (poglavje 6.1), bi lahko sklepali, da bodo najvišje efektivne deleže dosegali učenci 4. razredov, saj je uvodni del njihovih učnih ur zavzemal daleč najvišji delež učne ure (45,2 %).

Kljub temu pa na račun nižjega efektivnega izkoristka v osrednjem delu ure procentualni izkoristek celotne ure za manj kot eno odstotkovno točko odstopa od povprečne vrednosti.

Rezultate, povezane z učno uro poučevanja, smo analizirali tudi s pomočjo Pearsonovega hi-kvadrat preizkusa in ugotovili, da med posameznimi spremenljivkami ni statistično pomembnih razlik. Poučevani razred tako ne vpliva na efektivne deleže znotraj učnih ur.

Vrednost Stopinje prostosti Stopnja značilnosti (dvostranska)

Pearsonov hi-kvadrat 109,583a 108 ,439

Razmerje verjetja 93,111 108 ,849

Linearna združitev ,024 1 ,878

Število veljavnih enot 36

Tabela 6: Hi-kvadrat test za primerjanje efektivnih deležev glede na poučevani razred

58,4 % 41,6 %

Procentualni izkoristek učnih ur z učenci petih razredov

Efektivni čas Preostali čas

54