• Rezultati Niso Bili Najdeni

Primerjava obsega ur družboslovja razrednega pouka v Sloveniji in Andaluziji

4.1 Analiza učnih načrtov družboslovja razrednega pouka v Sloveniji in španski

4.1.2 Primerjava obsega ur družboslovja razrednega pouka v Sloveniji in Andaluziji

Razredni pouk v Sloveniji vključuje razrede od 1. do 5. razreda, medtem ko v Andaluziji razredni pouk vključuje razrede od 1. do 6. razreda. Za lažjo analizo sta v primerjavo dodana tudi učna načrta Zgodovina (2011) in Geografija (2011) za 6. razred osnovne šole v Sloveniji.

Razred Predmet v

Tabela 5: Število učnih ur družboslovja od 1. do 6. razreda v osnovni šoli v Sloveniji Tabela prikazuje število ur družboslovja na tedenski in letni ravni v Sloveniji v prvih dveh vzgojno-izobraževalnih obdobjih.

Pri predmetu spoznavanje okolja je del tematskih sklopov naravoslovnih; naravoslovnim vsebinam je namenjena polovica šolskih ur. V prvem, drugem in tretjem razredu imajo učenci vsako leto 105 ur spoznavanja okolja, približno polovico vsebin zajemajo naravoslovne vsebine, drugo polovico pa družboslovne vsebine, teh naj bi bilo torej za 52,5 ure. Učenci prvih treh razredov imajo predvidene tri ure družboslovja na teden.

Pri predmetu družba sta v četrtem razredu predvideni dve uri na teden, kar predstavlja 70 ur pouka tega predmeta na leto. V petem razredu pa imajo učenci na teden tri ure družboslovja, v enem letu torej skupno 105 ur družboslovja.

37

V 6. razredu se pouk družboslovja razdeli na dva predmeta: na geografijo in zgodovino. V 6.

razredu je temu področju skupno namenjenih 70 učnih ur. Izvajata se dve uri na teden, in sicer ena ura geografije in ena ura zgodovine. Skupno število ur družboslovja od prvega do šestega razreda je 16 ur na teden, torej 402,5 ur na leto.

Tabela 6: Število učnih ur družboslovja v osnovni šoli v Andaluziji

V tabeli je predstavljeno število učnih ur družboslovja v osnovni šoli v Andaluziji. Predmet se v Andaluziji imenuje Ciencias Sociales, kar v neposrednem prevodu pomeni družbene vede.

V osnovni šoli sta za vsak razred razredne stopnje posebej, za pouk družboslovja, predpisani 2 poučevanja na teden. Točno število letnih ur v uradnih dokumentih ni zapisano, lahko pa ta podatek pridobimo tako, da izračunamo skupne ure glede na število tednov pouka. Približno število šolskih tednov v enem šolskem letu je 38, kar predstavlja 76 ur družboslovja v enem šolskem letu. Tedensko in letno število ur je enako v vseh razredih razrednega pouka.

2 Podatek pridobljen s http://www.juntadeandalucia.es/educacion/webportal/ishare-servlet/content/e3d04c86-d40b-4349-9278-f57c24bad6f2.

38 UGOTOVITVE PRIMERJAVE

Iz primerjave števila učnih ur družboslovja v Sloveniji in Andaluziji je razvidno, da se pojavijo razlike v tedenskem številu ur družboslovja. V Andaluziji je število učnih ur na teden enotno za vse razrede razrednega pouka. V vsakem razredu imajo po dve učni urni družboslovja na teden. V Sloveniji pa imajo učenci v prvem, drugem, tretjem in petem razredu tri učne ure družboslovja na teden, v četrtem in šestem razredu pa po dve uri.

Posledično se pojavijo razlike tudi v številu ur družboslovja na letni ravni. Teh je v Andaluziji v vsakem letu približno 76, v Sloveniji pa v prvem, drugem in tretjem razredu približno 52,5, v četrtem in šestem 70 in v petem razredu 105. Družboslovju v Andaluziji torej namenjajo na letni ravni 53,5 ure več poučevanja kot v Sloveniji.

39

4.1.3 Primerjava tematskih sklopov učnega načrta družboslovja razrednega pouka v Sloveniji in Andaluziji

V nadaljevanju so predstavljene primerjave tematskih in vsebinskih sklopov učnih načrtov družboslovja razrednega pouka v Sloveniji in španski Andaluziji. Učna načrta razrednega pouka, ki sta trenutno v uporabi v Sloveniji sta Spoznavanje okolja (2011) in Družba (2011) ter učni načrt Area de Ciencias Sociales (2015) v Andaluziji. V primerjavo pa sta za lažjo, poenoteno in celostno primerjavo, dodana tudi slovenska učna načrta Geografija (2011) in Zgodovina (2011) za 6. razred osnovne šole, saj razredni pouk v Andaluziji zajema razrede do 6. razreda, medtem ko razredni pouk v Sloveniji zajema razrede do 5. razreda.

Spoznavanje okolja (2011) Area de Ciencias Sociales (2015)

Čas Sledi časa

Prostor Svet, v katerem živimo

Pojavi Svet, v katerem živimo

Jaz Življenje v družbi

Okoljska vzgoja Svet, v katerem živimo

Skupnosti Življenje v družbi

Odnosi Življenje v družbi

Promet Življenje v družbi

Postopki (niso samostojna tema, ampak so smiselno vključeni v zgoraj navedene sklope)

Skupne vsebine

Družba (2011)

Ljudje v družbi Življenje v družbi

Ljudje v prostoru Svet, v katerem živimo

Ljudje v času Sledi časa

Dejavnosti Skupne vsebine

Geografija (2011)

40

Geografija se predstavi Svet, v katerem živimo Moj domači planet Zemlja Svet, v katerem živimo Velikost Zemlje in njena oblika Svet, v katerem živimo Življenje na obalah, otokih, celini Svet, v katerem živimo Orientacija in upodabljanje zemeljskega

površja …

Svet, v katerem živimo

Gibanje Zemlje ... Svet, v katerem živimo

Podnebne značilnosti Zemlje Svet, v katerem živimo Uporabimo znanje: šolska ekskurzija

Zgodovina (2011)

Ostanki preteklosti Sledi časa

Človek razmišlja, ustvarja in gradi Sledi časa Začetki znanosti, umetnosti in verovanja Sledi časa

Način življenja Sledi časa

Kulturna dediščina Sledi časa

Naravoslovne vsebine v Spoznavanje okolja (2011)

Snovi

Sile in gibanje Živa bitja Človek

Tabela 7: Tematski sklopi družboslovja razrednega pouka v Sloveniji in Andaluziji

41

Tabela prikazuje tematske sklope učnega načrta družboslovja razrednega pouka v Sloveniji in španski Andaluziji.

Učni načrt Spoznavanje okolja (2011) ima poleg pretežno družboslovnih tem zapisane štiri povsem naravoslovne teme, ki so prikazane na dnu seznama in niso relevantne za analizo tematskih sklopov, zato pri primerjavi ne bodo vključene.

Razdelek Postopek, ki je vključen v učni načrt Spoznavanje okolja (2011) in razdelek Dejavnosti iz učnega načrta Družba (2011) nista samostojni temi. V razdelku Postopki so bolj opredeljene veščine, spretnosti, ki jih učenec pridobiva preko učne izkušnje. Med postopke so uvrščeni razvrščanje, opazovanje, prirejanje, eksperimentiranje, ravnanje s podatki in sklepanje. Področje dejavnosti, ki je navedeno v učnem načrtu Družba (2011) prav tako povzema cilje, ki naj bi se dosegli pri aktivnostih druge teme. Ti cilji so: načrtovanje dejavnosti, predlaganje in iskanje informacij, uporaba različnih virov za pridobivanje informacij, zbiranje, predstavitev podatkov, razlaga podatkov in sklepov ter prepoznavanje učinkovitosti uporabljenih dejavnosti. Zelo podobno pa je tudi opredeljen tematski sklop Skupne vsebine v učnem načrtu Area de Ciencias Sociales (2015). Ta sklop vsebuje naslednje teme: zbiranje informacij z uporabo različnih virov; uporaba informacijskih in komunikacijskih tehnologij kot pomoč pri iskanju in zbiranju informacij; predstavitev sklepov; uporaba in branje različnih tekstovnih in grafičnih besedil; tehnike učenja; postopki za pridobivanje občutka odgovornosti, zmogljivosti in vztrajnosti; rokovanje z različnimi materiali; postopki pri reševanju sporov; sobivanje in ranljivost manjšin; kritično mišljenje in težnja po zavedanju nujnosti napredka in razvoja.

UGOTOVITVE PRIMERJAVE

Tematski sklopi v učnih načrtih Spoznavanje okolja (2011) in Area de Ciencias sociales (2015) so podobni. Lahko rečemo, da so teme in njihovi sklopi v andaluzijskem učnem načrtu nadpomenke tem, ki so predstavljene v učnem načrtu v Sloveniji. V slovenskem učnem načrtu so tematski sklopi razvrščeni na več ožjih sklopov. Vsakemu tematskemu sklop v slovenskem učnem načrtu lahko poiščemo ustreznico v učnem načrtu družboslovja v Andaluziji.

Sklenemo lahko, da se tematski sklopi učnega načrta Družba (2011) in učnega načrta Area de Ciencias sociales (2015) ujemajo.

Tematski sklopi v učnem načrtu Geografija (2011), ki je v Sloveniji učni načrt za 6. razred, se v tematskih sklopih ujema z enim od tematskih sklopov v učnem načrtu Area de Ciencias

42

Sociales – ta sklop se imenuje Svet, v katerem živimo. V učnem načrtu Geografija (2011) je zapisan tudi poseben tematski sklop, ki je namenjen praktičnemu delu oziroma uporabi znanja v dnevu, ko šola organizira ekskurzijo. Tega v učnem načrtu Area de Ciencias Sociales (2015) ni. Prav tako v učnem načrtu Area de Ciencias Sociales ni sklopa o predstavitvi predmeta.

Tematski sklopi v učnem načrtu Zgodovina (2011) so razdeljeni na obvezne in izbirne sklope.

Učitelju se svetuje, naj izbere vsaj tri izbirne sklope. Tematski sklopi v učnem načrtu Zgodovina (2011) se ujemajo z enim od tematskih sklopov v učnem načrtu Area de Ciencias sociales – to je sklop Sledi časa.

4.1.4 Analiza standardov znanja družboslovja razrednega pouka v Sloveniji in