• Rezultati Niso Bili Najdeni

Razlike in podobnosti v strategijah dela med anketiranimi specialnimi in

3.5 REZULTATI IN INTERPRETACIJA

3.5.10 Razlike in podobnosti v strategijah dela med anketiranimi specialnimi in

obravnave otrok s posebnimi potrebami, ter med tistimi, ki niso člani takšnega tima

Med SRP, ki so člani tima celostne ZO OPP, ter med tistimi, ki niso člani takšnega tima, po Kullbackovem testu ni statistično pomembnih razlik (p > 0,05). Strategije pomoči in podpore uporabljajo vsi anketirani – tako tisti, ki so člani tima, kot tudi tisti, ki niso. Strategije za obravnavo vedenja uporablja 75 % tistih, ki so člani tima, ter 36 % tistih, ki niso. Strategije za razvijanje specifičnih spretnosti uporablja 25 % tistih, ki so člani tima, ter 14 % tistih, ki niso člani tima. Alternativnega pristopa ne uporablja nihče, ki je član tima, in eden (7 %), ki ni član tima oziroma ni vključen v projekt. Pričakovali smo, da bodo določene razlike v strategijah dela med anketiranimi SRP, ki so člani tima celostne ZO OPP, ter med tistimi, ki niso člani takšnega tima. Vzrok za to je lahko ta, da vključeni v projekt, niso prejeli posebnih navodil in usmeritev za svoje dela, zato je vsak izhajal iz svojih dosedanjih znanj in izkušenj, ki pa se glede na podane odgovore, bistveno ne razlikujejo.

44

4 SKLEP

Raziskava je omogočila vpogled v trenutno stanje ZO v Sloveniji. Od začetka uveljavitve ZOPOPP je minilo že dobro leto. Razvojne ambulante se počasi preoblikujejo v centre za ZO in širijo svoj multidisciplinarni tim. Člani tima »Celostna zgodnja obravnava otrok s posebnimi potrebami in njihovih družin ter krepitev kompetenc strokovnih delavcev« so zaključili s projektom in pišejo zaključna poročila. Z raziskavo smo analizirali primere dobre prakse, spoznali številne ovire, probleme in težave, s katerimi se srečujejo tako SRP, ki so kot člani tima vključeni v projekt, kot tudi tisti, ki to niso. Ugotovili smo statistično pomembne razlike v postopkih prepoznavanja med SRP, ki so zaposleni v vrtcu, in SRP, ki so zaposleni v razvojnih ambulantah. Razlike so se pokazale v postopkih ocenjevanja spoznavnega in zaznavnega razvoja ter pri uporabi nekaterih diagnostičnih testov, kot so Token test, SDQ test, CTRS test. Pojavile so se tudi razlike pri izvajanju obravnav glede na delovno mesto, ki ga SRP opravljajo. SRP, ki so zaposleni v razvojnih ambulantah, redko izvajajo delo v skupinah, pogosteje pa uporabljajo metodo razgovora/pogovora kot SRP, ki so zaposleni v vrtcu. Med člani tima vzhodne in zahodne regije, ki so vključeni v projekt, ni bistvenih razlik, le v izbiri frontalne oblike poučevanja in strukturirani metodi poučevanja. Prav tako ni razlik v izbiri strategij dela med SRP, ki so člani tima, in tistimi, ki niso.

Ugotovitve smo povezali s samim pojmovanjem ZO kot tudi z ZOPOPP in vlogo, ki jo ima pri tem SRP.

Pomanjkljivost naše raziskave je v tem, da imamo majhen vzorec, zato rezultatov ne moremo posplošiti na širšo populacijo SRP, ki izvajajo ZO ali pa delajo s predšolskimi OPP. Čeprav je anketo začelo reševati večje število anketiranih, so se z reševanjem ustavili pri odprtih vprašanjih, za katere si je potrebno vzeti več časa.

Med zbiranjem podatkov rešenega spletnega anketnega vprašalnika smo ugotovili še nekaj dilem, ki so se pojavile med anketiranimi. Ena od dilem je bilo vprašanje o vključenosti v projekt, saj kot mi je pojasnil eden od sodelujočih, sta bila na primer pri projektu zaposlena samo dva SRP iz določenega vrtca, kljub temu pa so vsi zaposleni v sam projekt prispevali svoj del – delavnice za starše, izdelava letakov o ZO, brošure razvojnega oddelka. V tem primeru anketirani niso vedeli, kako odgovoriti. Prav tako so imeli nekaj pomislekov pri vprašanjih o čustvih in občutkih v procesu prepoznavanja in obravnave predšolskih OPP. Dejali so, da težko z eno besedo povedo oziroma zajamejo, kaj si mislijo in čutijo, saj je to lahko tudi drugače razumljeno. To se je pokazalo tudi v procesu analiziranja podatkov, saj je bilo odgovore težko kategorizirati. Odločili smo se, da jih kategoriziramo na pozitivna in negativna čustva/občutja ter drugo, čeprav ni povsem enoznačno, v katerem kontekstu posameznik občuti posamezno čustvo ali občutje.

Pomanjkljivost raziskave oziroma anketnega vprašalnika pa je tudi ta, da zajema tri različna delovna mesta SRP, ki se ukvarjajo z ZO. Kljub temu so vprašanja najprimernejša za SRP, ki so zaposleni v razvojni ambulanti oziroma centru za ZO, ter SRP, zaposlene v programu za predšolske otroke s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo, nekoliko manj pa za SRP v prilagojenem programu za predšolske otroke, saj redko izvajajo prepoznavanje.

45

Raziskava je temeljila na tematiki, ki je od sprejetja ZOPOPP še posebej aktualna. Boštele (2019) je zapisala, da ZOPOPP po štirih mesecih uveljavitve v praksi še vedno ne deluje po začrtanih usmeritvah. Z raziskavo smo ugotovili, kakšno je stanje v praksi po dobrem letu od uveljavitve zakona in ali so morebitne razlike med tistimi, ki so bili vključeni v omenjeni projekt, in tistimi, ki niso bili. Za slednje smo ugotovili, da ni bistvenih razlik, le da so nekateri člani tima dobili določene okvirne smernice za delo s strani višjih organov. SRP se še vedno srečujejo s številnimi ovirami na področju multidisciplinarnega dela in s pomanjkanjem specialno-pedagoških diagnostičnih testov za predšolske otroke, vseeno pa se stanje postopoma izboljšuje in deluje v skladu z začrtanimi usmeritvami.

Vloga in delo SRP pri ZO ni nikjer jasno zapisana, saj v Sloveniji nimamo oblikovanega izobraževanja za področje ZO, čeprav bi bil ta zelo dobrodošel. Podrobneje in z večjim številom udeleženih bi bilo potrebno raziskati, katere so trenutno največje ovire in pomanjkljivosti sistema za ZO OPP in kako bi se lahko to izboljšalo. Zanimivo bi bilo tudi raziskati katere diagnostične teste za prepoznavanje predšolskih OPP uporabljajo v tujini in uporabne prevesti ter prilagoditi za slovenske otroke. Slednje bi SRP zelo koristil, saj so izpostavili pomanjkanje le teh.

Na podlagi odgovorov na zastavljena vprašanja smo oblikovali zgibanko, s katero si SRP na začetku svojega dela pri ZO lahko pomaga in oblikuje svoje delo.

46

5 VIRI IN LITERATURA

Baglama, B. in Demirok, M. S. (2016). Determination of preservice special education teachers' Views on Early Childhood Intervention. Cypriot Journal of Educational Sciences, 11(4), 213–222. https://eric.ed.gov/?id=EJ1140744

Blackman, J. A. (2003). Early intervention: An overview. V S. L. Odom, M. J. Hanson, J. A.

Blackman in S. Kaul (ur.), Early Intervention Practices around the World. Brookes Publishing.

Boštele, M. (27. 3. 2019). Zdaj so na vrsti veliki koraki. Delo, 61(71), 3.

Bruder, M. B. (2000). Family centered early intervention: Clarifying our values for the new millennium. Topics in Early Childhood Special Education, 20(2), 105–115.

Buder, M. B. (2010). Early childhood intervention: A promise to children and families for their future. Exceptional Children, 76(3), 339–355.

Carta, J. J. in Kong, N. Y. (2007) Trends and issues in interventions for preschoolers with developmental disabilities. V S. L. Odom, R. H. Horner, M. E. Snell in J. Blacher (ur.), Handbook of Developmental Disabilities (str. 181–198). The Guilford Press.

Dunst, C. J. (2000). Revisiting »rethinking early intervention«. Topics in Early Childhood Special Education, 20(2), 95–104.

Evropska agencija za razvoj izobraževanja na področju posebnih potreb. (2005). Zgodnja obravnava v otroštvu: analiza stanja v Evropi. Evropska agencija za razvoj izobraževanja na področju posebnih potreb. https://www.european-agency.org/sites/default/files/early-

childhood-intervention-analysis-of-situations-in-europe-key-aspects-and-recommendations_ECI-SL.pdf

Evropska agencija za razvoj izobraževanja na področju posebnih potreb. (2010). Zgodnja obravnava – napredek in razvoj 2005–2010, Evropska agencija za razvoj izobraževanja na področju posebnih potreb. https://www.european-agency.org/sites/default/files/early-childhood-intervention-progress-and-developments_ECI-report-SL.pdf

Globačnik, B. (2012). Zgodnja obravnava. Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Guralnick, M. J. (2005). An overview of the developmental systems model for early intervention. V M. J. Guralnick (ur.), The developmental systems approach to early intervention (str. 3–28). Paul H. Brookes.

Hanson, M. J., in Bruder, M. B. (2001). Early intervention: promises to keep. Infants and Young Children, 13(3), 47–58.

Howes, C., Unger, O. in Seidner, L. B. (1989). Social pretend play in toddlers: Parallels with social play and with solitary pretend. Child development, 60(1), 77–84.

Jurišić D., B. (2018). Družine in rutine: priročnik za izvajalce zgodnje obravnave.

Izobraževalni center Pika, Center Janeza Levca Ljubljana. https://icpika.si/gradiva-za-strokovnjake/prirocnik-druzine-in-rutine/

Kastelic, L. in Lipec Stopar, M. (2013). Podpora družini pri zgodnjem učenju otroka s posebnimi potrebami. V Zbornik povzetkov: Zgodnje odkrivanje in obravnavanje oseb s posebnimi potrebami, Portorož, 9. in 10. april (str. 11). Društvo specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije. http://pefprints.pef.uni-lj.si/1420/1/Zgodnje_odkrivanje.pdf

47

Kobal Grum, D. in Kobal Tomc, B. (2007). Smernice za zagotavljanje pravic najmlajših slepih

in slabovidnih otrok. Socialno delo, 46 (1/2), 33–37.

http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:doc-WKAIXPRH/c8be60b6-92cb-428d-9e52-c51410ae21d1/PDF

Marjanovič Umek, L. (2001). Psihologija predšolskega otroka. V L. Marjanovič Umek (ur.), Otrok v vrtcu (str. 26–54). Založba Obzorja.

Marjanovič Umek, L. in Fekonja, U. (2006). Igra otrok s posebnimi potrebami. V L.

Marjanovič Umek in M. Zupančič (ur.), Psihologija otroške igre: od rojstva do vstopa v šolo (str. 159–172). Znanstveni inštitut Filozofske fakultete.

Marjanovič Umek, L. in Zupančič, M. (2006). Teorija otroške igre. V L. Marjanovič Umek in M. Zupančič (ur.), Psihologija otroške igre: od rojstva do vstopa v šolo (str. 1–40).

Znanstveni inštitut Filozofske fakultete.

Marjanovič Umek, L. (2009). Spoznavni razvoj v zgodnjem otroštvu. V L. Marjanovič Umek in M. Zupančič. (ur.), Razvojna psihologija (str. 291–314). Znanstvenoraziskovalni

Marjanovič Umek, L. in Zupančič, M. (2009). Socialni in moralni razvoj v zgodnjem otroštvu.

V L. Marjanovič Umek in M. Zupančič. (ur.), Razvojna psihologija (str. 363–381).

Znanstvenoraziskovalni inštitut Filozofske fakultete.

Marjanovič Umek, L., Zupančič, M., Kavčič T. in Fekonja, U. (2009). Gibalni razvoj po rojstvu. V L. Marjanovič Umek in M. Zupančič. (ur.), Razvojna psihologija (str. 170–

185). Znanstvenoraziskovalni inštitut Filozofske fakultete.

Ministrstvo za zdravje. (b. d.). https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/celostna-

zgodnja-obravnava-otrok-s-posebnimi-potrebami-in-njihovih-druzin-ter-krepitev-kompetenc-strokovnih-delavcev/

Murgel, J. (2019). Zgodnja obravnava otrok s posebnimi potrebami v Sloveniji: Premik od zdravstvenega modela k socialnemu? Socialno delo 58(1), 57–70. https://www.revija-socialnodelo.si/mma/Zgodnja-2019-1.pdf/2019053014563897/

Nacionalni inštitut za javno zdravje (b. d.). https://zdaj.net/o-programu/predstavitev-programa/

Nojič, B. (2013). Zgodnja intervencija pri razvojno ogroženih otrocih. V Zbornik povzetkov:

Zgodnje odkrivanje in obravnavanje oseb s posebnimi potrebami, Portorož, 9. in 10. april (str. 22). Društvo specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije.

http://pefprints.pef.uni-lj.si/1420/1/Zgodnje_odkrivanje.pdf

48

Novljan, E. (2004). Sodelovanje s starši otrok s posebnimi potrebami pri zgodnji obravnavi.

Zveza Sožitje – zveza društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije.

Opara, B. (2013). Zgodnja intervencija pri razvojno ogroženih otrocih. V Zbornik povzetkov:

Zgodnje odkrivanje in obravnavanje oseb s posebnimi potrebami, Portorož, 9. in 10. april (str. 10). Društvo specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije.

http://pefprints.pef.uni-lj.si/1420/1/Zgodnje_odkrivanje.pdf

Papalia, D. E., Wendkos Olds, S. in Duskin Feldman, R. (2003). Otrokov svet. Educy.

Roach, M. A., Barratt, M. S., Miller, J. F., Leavitt, L. A. (1998). The structure of mother-child play: Young children with down syndrome and typically developing children.

Developmental Psychology, 34(1), 77–87.

Shonkoff, J. P. in Meisels, S. J. (2000). Handbook of Early Childhood Intervention. University Press.

Šoln Vrbinc, P., Jakič Brezočnik, M. in Švalj, K. (2016). Zgodnja obravnava. Izhodišča za sistemsko ureditev. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

https://www.gov.si/assets/ministrstva/MIZS/Dokumenti/Izobrazevanje-otrok-s-posebnimi-potrebami/49ba123996/Zgodnja_obravnava.pdf

Toličič, I. (1961). Otroka spoznamo v igri. DZS.

Uther, D., Brar, E., Pieterse, M. in Treloar, R. (2000). Majhni koraki: program zgodnje obravnave otrok z motnjami v razvoju. Knjiga 4: Groba motorika. Sožitje.

Wolfberg, P. J. (1999). Play and imagination in children with autism. Teachers College Press.

Workgroup on Principles and Practices in Natural Environments, OSEP TA Community of Practice: Part C Settings. (2008). Seven key principles: Looks like / doesn’t look like.

Zdravstveni dom Domžale. (b. d.). https://www.zd-domzale.si/ambulante-in-oddelki/ambulante/specialni-pedagog

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor. (b. d.). http://www.zd- mb.si/Storitve/Obvestila/Evropski-socialni-sklad/Celostna-zgodnja-obravnava-otrok-s-posebnimi-potrebami

Zdravstveni dom Ljubljana. (b. d.).

https://www.zd-lj.si/zdlj/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=520&Itemid=1207 Zupančič, M. (1998). The influence of social and cultural environment on child's playing in the

first two years of life. Electronic Publishing Company.

Zupančič, M. (2009a). Zaznavni in spoznavni razvoj dojenčka in malčka. V L. Marjanovič Umek in M. Zupančič. (ur.), Razvojna psihologija (str. 186–214 ). Znanstvenoraziskovalni inštitut Filozofske fakultete.

Zupančič, M. (2009b). Razvoj čustev in temperament ter osebnost v obdobjih dojenčka in malčka. V L. Marjanovič Umek in M. Zupančič. (ur.), Razvojna psihologija (str. 232–

254). Znanstvenoraziskovalni inštitut Filozofske fakultete.

49

Zupančič, M. (2009c). Socialni razvoj dojenčka in malčka. V L. Marjanovič Umek in M.

Zupančič. (ur.), Razvojna psihologija (str. 255–277). Znanstvenoraziskovalni inštitut Filozofske fakultete.

Žgur, E. (2014). Zgodnja obravnava otrok z več primanjkljaji. V Zbornik povzetkov: Sodobni pedagoški izzivi v teoriji in praksi, Ljubljana, 31. 1. in 1. 2. 2014 (str. 55). Pedagoška fakulteta.

Žgur, E. (2017): Vloga razvoja motorike pri otroku in njena vpetost v predšolski kurikul – pomen zgodnje obravnave. V B. Vrbovšek, D. Belak in S. Žnidar (ur.), Različni otroci – enake možnosti (str. 28–40). Supra.

Žgur, E. in Ferlinc, A. (2019). Specialno-pedagoška in terapevtska priporočila za delo z otrokom z razvojnimi primanjkljaji. Pedagoška fakulteta.

50

6 PRILOGE