• Rezultati Niso Bili Najdeni

Vključevanje otrok v načrtovanje

Pri raziskovalnem vprašanju R3 me je zanimalo, ali so otroci vključeni v načrtovanje dnevnih aktivnosti v vrtcu. Zato sem vzgojiteljicam najprej zastavila vprašanje, kako načrtujejo dejavnosti.

Preglednica 7: Načrtovanje dejavnosti

OSEBA SLOVENSKI VRTEC PORTUGALSKI VRTEC

J1 Načrtujemo s pomočjo kurikuluma za vrtce.

Načrtujemo letni delovni načrt za skupine, upoštevamo aktualne dogodke, značilnosti, želje in potrebe otrok.

Načrtujem vsak dan skupaj z otroki. Moje delo je drugačno. Imamo sestanke z ostalimi vzgojitelji, zato mi ni treba načrtovati vsak teden. Po navadi imam manjše zapiske, kaj želim z otroki početi.

J2 V aktivu smo štiri vzgojiteljice za otroke, stare od 4 do 5 let. Na začetku leta se dobimo, da naredimo individualni letni delovni načrt za celo leto po mesecih.

Predvidimo dejavnosti, vendar se to spreminja ves čas. Drugače se dobimo v aktivu štiri vzgojiteljice in naredimo konec vsakega meseca načrt za naslednji mesec.

Potem delamo še posamezno tedenske načrte. Določim dejavnosti dnevno, vendar se to spreminja in se prilagajam, vsa področja pa zajamem tedensko.

Dejavnosti so popoldan. Vsak dan načrtujemo skupaj z otroki. Vedeti pa moram, kaj piše v dnevniku in katere projekte/aktivnosti vrtec od nas želi, da jih izvedemo. Imamo spisek projektov, ki jih moramo narediti. Ko pa imajo otroci vprašanje, ga napišejo na papir, ki ga imamo za to, in na podlagi tega načrtujemo dejavnosti.

Z3 Dejavnosti načrtujem glede na letni čas in praznike.

Opazujem in upoštevam interese in potrebe otrok.

Z4 Dejavnosti načrtujem glede na letni čas in praznike.

Osnova načrtovanja je opazovanje otrok. Dejavnosti načrtujem na podlagi tega, kar jih zanima. Jezik pa razvijamo ves čas.

Na vprašanje, kako načrtujejo dejavnosti, smo dobili zelo različne odgovore, ki so si bili podobni znotraj vrtcev, vendar ne med seboj. Največ sodelovanja med vzgojiteljicami pri načrtovanju aktivnosti je v javnih vrtcih (preglednica 7), v obeh državah, le da so v slovenskem vrtcu aktivnosti načrtovane v letnem delovnem načrtu za celo leto, nato sproti pišejo še mesečne priprave ter tedenske načrte. Na Portugalskem pa vzgojiteljice načrtujejo skupaj z otroki, vendar je to načrtovanje dnevno. Vzgojiteljica skupaj z otroki zjutraj oblikuje načrt, ki ga potem v istem dnevu izvedejo. Poleg dnevnega načrtovanja z otroki pa imajo tudi sestanke z drugimi vzgojitelji. V zasebnih vrtcih pa načrtujejo bolj samostojno; v slovenskem vrtcu načrtujejo glede na letni čas ter praznike, medtem ko v portugalskem načrtujejo na

- 36 -

podlagi opazovanja otrok in njihovih interesov. Torej se način in osnova načrtovanja precej razlikujeta, lahko pa rečem, da v javnih vrtcih pri načrtovanju dejavnosti bolj sodelujejo kot v zasebnih vrtcih. V OCEPE (2016) in Kurikulumu za vrtce (1999) je zapisano, da morajo vzgojiteljice svoje delo načrtovati, kako delo načrtujejo, pa je popolnoma odvisno od njih.

Pomembno je, da so aktivnosti ustrezne skupini otrok.

Še podrobneje me je zanimalo, ali in v kolikšni meri vzgojiteljice vključijo otroke v načrtovanje dejavnosti.

Preglednica 8: Vključenost otrok v načrtovanje

OSEBA SLOVENSKI VRTEC PORTUGALSKI VRTEC

J1 Vsekakor v načrtovanje aktivnosti vključujemo tudi otroke.

Otroci imajo glavno besedo pri tem. Vsak dan načrtujejo svoj dan in dejavnosti, ki jih bodo počeli.

J2 Izhajam iz otrok. Na primer če

Skupaj načrtujemo, saj sem jaz del skupine. Ko vprašam otroke, kaj morajo narediti, vedo, saj smo skupaj

Najmlajše je težko vključiti, zato jih večinoma opazujem in predvidevam, kaj so njihove želje.

Z4 Nimamo vodenih dejavnosti. Opazujem in poslušam otroke, kaj želijo in kaj jim je všeč. Poslušam, se pogovarjam z otroki in nato izvedem.

Večina vzgojiteljic v Sloveniji (preglednica 8) je odgovorila, da otroke, če se le da, vključujejo v načrtovanje. V zasebnem vrtcu v Sloveniji sledijo waldorfski pedagogiki in menijo, da preveliko spraševanje otrok vpliva na njihovo neodločnost v odraslosti. Otrokom sledijo, ko že izvajajo dejavnosti ter otroci predstavijo svoje ideje. Medtem ko je druga vzgojiteljica (Z4), ki dela v prvi starostni skupini rekla, da ne izvajajo vodenih dejavnosti, saj je poudarek na negi. V ostalih vrtcih otroke vključijo v načrtovanje ali izhajajo iz njihovega interesa. Vsekakor imajo otroci največjo vlogo pri načrtovanju aktivnosti v javnem vrtcu na Portugalskem. Otroke je treba vključiti v načrtovanje, saj to pripomore k vsestranskemu razvoju otrok, obogatitev vsebin, otroci pa imajo večji interes in motivacijo (Silva, 2016 in Bahovec in Bregar Golobič, 2004).

- 37 -

Zanimalo me je še, kako vzgojiteljice motivirajo otroke za delo.

Preglednica 9: Motiviranje otrok za delo

OSEBA SLOVENSKI VRTEC PORTUGALSKI VRTEC

J1 Z različnimi sredstvi – knjige, leksikoni, lutke, naravni materiali. Z dobrim zgledom, z vzpostavljanjem očesnega kontakta, s komuniciranjem otrok v višini njihovih oči.

Ni se mi treba posebej truditi. Motivira jih v večini že to, da sami načrtujejo.

J2 Do zdaj nisem imela problema in so bili otroci vedno motivirani.

Motivacija je v otrocih, saj je delo naše skupno.

Z3 Otroci so motivirani sami, če si tudi ti. Otroci pridejo zraven, ko vzgojitelj kaj dela, in želijo pomagati sami od sebe.

Presenečenje, glasba, material.

Z4 Otroci so motivirani sami. Z materialom.

Odgovori vzgojiteljic so bili v tem primeru podobni (preglednica 9). Večina jih je odgovorila, da so otroci motivirani že sami od sebe ali pa jih motivirajo z materialom, glasbo, lutkami itd.

V javnem vrtcu na Portugalskem so otroci motivirani zaradi velike vključenosti v dogajanje, saj sodelujejo pri celotnem procesu. V zasebnem vrtcu v Sloveniji je vzgojiteljica (Z3) odgovorila, da mora biti najprej ona motivirana za dejavnost, otroci pa ji sledijo. Predšolski otroci so že sami po sebi radovedni. Z zadovoljitvijo njihove potrebe po varnosti ter nudenjem ljubečega okolja so otroci pogumni in motivirani za raziskovanje sveta. Spremljati moramo njihove dosežke ter jih zanje tudi pohvaliti. Motivirani otroci so pogoj za uspešno delo, za dobro motivacijo pa poskrbi vzgojitelj (Podplatnik, 2011).

Menim, da so otroci v načrtovanje dela bolj vključeni na Portugalskem, saj imajo glavno besedo pri načrtovanju. Prav tako sodelovanje pri načrtovanju aktivnosti pomaga pri motivaciji otrok za delo.

- 38 -