• Rezultati Niso Bili Najdeni

VREDNOTENJE LISTNEGA OHROVTA Z OPISNIMI MORFOLOŠKIMI PARAMETRI

3 MATERIALI IN METODE .1 RASTLINSKI MATERIAL

4.2 VREDNOTENJE LISTNEGA OHROVTA Z OPISNIMI MORFOLOŠKIMI PARAMETRI

Rezultati razporeditve genskih virov v posamezne razrede, glede na opisne morfološke parametre, so prikazani v obliki stolpičnih grafikonov. Za parametre vegetacijska sezona rastline v običajnih pogojih pridelave, poprh na cvetnem steblu, togost cvetnega stebla, dlakavost cvetnega stebla, izenačenost barve cvetov in dlakavost luskov so podani le opisni rezultati v teksu.

Na podlagi vegetacijske sezone rastlin v običajnih pogojih pridelave so vsi genski viri spadali v razred dvoletnic. Pri opisnem morfološkem parametru poprh na cvetnem steblu so bili vsi genski viri uvrščeni v razred brez poprha. Pri parametru togost cvetnega stebla so bili genski viri razporejeni v dva razreda. Dva genska vira sta bila v razredu srednje upognjeno, medtem ko jih je bilo 16 v razredu togo/pokončno cvetno steblo. Pri opisnem morfološkem parametru dlakavost cvetnega stebla so bili vsi genski viri v razredu brez dlak.

Slika 19 prikazuje razporeditev genskih virov listnega ohrovta v razrede glede na štiri opisne morfološke parametre, ki opisujejo cvetno steblo. Na podlagi opisnega morfološkega parametra barva cvetnega stebla smo genske vire razdelili v šest razredov. Trije genski viri so bili v razredu rumeno zelena barva in šest v razredu zelena barva. Ostali genski viri so imeli na cvetnem steblu več barv. Opisni morfološki parameter dolžina cvetnega stebla (vizualna ocena) je obsegal tri razrede. Štirje genski viri so imeli kratko cvetno steblo, po sedem pa jih je imelo srednje dolgo in dolgo cvetno steblo. Genski viri so bili glede na opisni morfološki parameter dolžina internodija na cvetnem steblu, razporejeni v tri razrede. Trije genski viri so imeli kratek, deset jih je imelo srednje dolg in pet dolg internodij na cvetnem steblu. Opisni morfološki parameter razvejanost cvetnega stebla je obsegal pet razredov.

Največ (sedem) genskih virov je bilo uvrščenih v razred obilna razvejanost cvetnega stebla, sledil mu je razred srednja razvejanost (šest).

Slika 19: Razporeditev genskih virov listnega ohrovta v razrede na podlagi štirih opisnih parametrov, ki opisujejo cvetno steblo

Pri opisnem morfološkem parametru izenačenost barve cvetov so bili vsi genski viri uvrščeni v razred uniformna barva cvetov, kar pomeni, da so bili vsi cvetovi na rastlini enakih barv.

Slika 20 prikazuje razporeditev genskih virov listnega ohrovta na podlagi dveh opisnih morfoloških parametrov, ki opisujejo cvetove. Pri parametru barva cvetov smo genske vire razvrstili le v dva razreda. Večina (14) genskih virov je imela rumeno barvo cvetov, pri štirih pa so bili cvetovi svetlo rumene barve. Na podlagi cvetnega vonja smo genske vire ločili na tri razrede. Največ genskih virov (sedem) je bilo v razredu nežen cvetni vonj, šest jih je bilo v razredu brez cvetnega vonja in pet v razredu srednje močan cvetni vonj.

Slika 20: Razporeditev genskih virov listnega ohrovta v razrede na podlagi opisnih parametrov barva cvetov in cvetni vonj

Cvetovi 18 genskih virov listnega ohrovta v fazi polnega cvetenja so prikazani na sliki 21.

Raznolikost cvetov glede na obliko, barvo in velikost med posameznimi genskimi viri je bila majhna. Največjo raznolikost smo opazili pri morfološkem parametru cvetni vonj.

Slika 21: Raznolikost cvetov 18 genskih virov listnega ohrovta v fazi polnega cvetenja v letu 2020

Slika 22 prikazuje razporeditev genskih virov listnega ohrovta glede na opisni morfološki parameter barva luskov pred zorenjem. Razporejeni so bili v šest razredov. Največ (osem) genskih virov je imelo rumeno zeleno barvo luskov pred zorenjem. Pet genskih virov je bilo razvrščenih v kombinacijo dveh razredov. Pri šestih genskih virih se je na luskih pred zorenjem v obliki lis pojavila tudi sekundarna vijolična barva.

Slika 22: Razporeditev genskih virov listnega ohrovta v razrede na podlagi opisnega parametra barva luskov pred zorenjem

Luski 18 genskih virov litnega ohrovta v fazi pred zorenjem so prikazani na sliki 23. Na sliki lahko opazimo, da so imeli preučevani genski viri različno velikost luskov, barvo luskov in obliko luskov. Prisotnost vijolične barve na luskih je bila opazna pri genskem viru KIS19_R17, svetlejši odtenki rumeno zelene barve pa na luskih pri genskem viru KIS19_R24.

Slika 23: Raznolikost luskov 18 genskih virov listnega ohrovta v fazi pred zorenjem v letu 2020

V času dozorevanja luskov smo vrednotili opisne morfološke parametre položaj luskov na rastlini, zunanjo površino luskov, pokanje/odpiranje luskov in dlakavost luskov.

Razporeditev genskih virov listnega ohrovta na podlagi treh opisnih morfoloških parametrov, ki opisujejo luske na zreli rastlini, je prikazana na sliki 24. Glede na parameter položaj luskov na rastlini je sedem genskih virov spadalo v razred pokončen položaj, medtem ko smo v razred viseč uvrstili štiri genske vire. Pri parametru zunanja oblika luskov je devet genskih virov spadalo v razred valovita, dva v razred valovito/balonasto napihnjena in sedem v razred balonasto napihnjena površina luskov. Na podlagi parametra pokanje/odpiranje luskov, ko so le-ti dozorevali, smo genske vire uvrstili v štiri razrede. Pri večini genskih virov smo opazili majhno do srednje pokanje/odpiranje luskov. Glede na opisni morfološki parameter dlakavost luskov so vsi genski viri spadali v razred brez dlak.

Slika 24: Razporeditev genskih virov listnega ohrovta v razrede na podlagi opisnih parametrov, ki opisujejo luske

Zreli luski 18 genskih virov listnega ohrovta so prikazani na sliki 25, medtem ko so semena istih genskih virov prikazana na sliki 26. Opazna je raznolikost tako v velikosti kot obliki luskov kot tudi barvna raznolikost semen (od rumeno do rdeče rjave) in raznolikost velikosti semen.

Slika 25: Raznolikost luskov 18 genskih virov listnega ohrovta v fazi polne zrelosti v letu 2020

Slika 26: Raznolikost semen 18 genskih virov listnega ohrovta pobrana iz zrelih luskov v letu 2020

Razporeditev genskih virov listnega ohrovta na podlagi dveh opisnih morfoloških parametrov, ki opisujeta semena, je prikazana na sliki 27. Na podlagi parametra primarna barva semen smo genske vire razdelili le v pet od desetih razredov. Pri osmih genskih virih je bilo seme rdeče rjave barve, sledili so genski viri s semeni temno rjave barve. Parameter število semen v lusku obsega tri razrede, pet genskih virov smo uvrstili v razred malo (10 ali manj semen), deset v razred srednje (11 – 21 semen) in tri v razred veliko (21 ali več semen).

Slika 27: Razporeditev genskih virov listnega ohrovta v razrede na podlagi opisnih parametrov primarna barva semen in število semen v lusku