• Rezultati Niso Bili Najdeni

Vrtec in lokalno okolje

In document PEDAGOŠKI KONCEPT REGGIO EMILIA (Strani 104-113)

Načelo sodelovanja z okoljem je pomembno načelo Kurikula za vrtce (1999).

Vprašalnik je preverjal stališča vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice o tem, koliko za njihov vrtec veljata trditvi, da je vrtec povezan s krajem, v katerem deluje, in da vrtec soustvarja kulturo lokalnega okolja.

Tabela1: Ocene anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice: Vrtec je povezan s krajem, v katerem deluje.

f f %

v celoti drži 166 50,5 v glavnem drži 144 43,8 v glavnem ne drži 8 2,4 ne morem oceniti 11 3,3

Skupaj 329 100,0

Skoraj vse anketirane strokovne delavke (94,3 %) ocenjujejo, da trditev, da je vrtec povezan s krajem, v katerem deluje, drži. Da trditev v glavnem ne drži, je ocenilo le 2,4 % anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice, 3,3 % pa jih je navedlo, da trditve ne morejo oceniti.

Z vprašalnikom ni bilo posebej preverjano, kako oz. na kak način se vrtec povezuje z lokalnim okoljem oz. s krajem, v katerem deluje. Tudi ni bilo raziskano, kako strokovne delavke razumejo oz. kaj jim pomeni povezanost vrtca z okoljem. Odgovori predstavljajo le splošno mnenje v raziskavo vključenih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice; v tem smislu nakazujejo, da so po mnenju anketirank javni vrtci, ki so bili vključeni v raziskavo, povezani s krajem, v katerem delujejo.

21Ta interpretacija jezika kakovosti je nekoliko poenostavljena in terja soočenje argumentov v kakem izmed naslednjih besedil. V tem članku se jih tudi zaradi pomanjkanja prostora ne bomo lotevali.

Tudi v raziskavo vključeni starši so ocenjevali strinjanje s trditvijo, da je vrtec povezan s krajem, v katerem deluje (glejte Tabelo 2). Vendar se izbira odgovorov na postavljeno trditev oz. vrednosti spremenljivke v vprašalniku za starše razlikujejo od tistih, ki so bili na voljo v vprašalniku za strokovne delavke. Anketirane vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice so tako ocenjevale, koliko drži trditev (od v celoti drži do sploh ne drži), anketirani starši pa so ocenjevali svoje strinjanje s trditvijo na lestvici od popolnega strinjanja do popolnega nestrinjanja. Poleg tega je bila ocenjevalna lestvica v vprašalniku za vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice štiristopenjska, v vprašalniku za starše pa petstopenjska. Tako je mogoče zapisati, da 90,5 % anketiranih staršev ocenjuje, da se strinja oz. popolnoma strinja s trditvijo, da je njihov vrtec povezan s krajem, v katerem deluje, in da 94,3 % anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice ocenjuje, da trditev, da je vrtec povezan s krajem, v katerem deluje, v celoti ali v glavnem drži.

Tabela 2: Ocene anketiranih staršev: Vrtec je povezan s krajem, v katerem deluje.

f f %

nikakor se ne strinjam 2 0,1 se ne strinjam 29 1,8 delno se strinjam 111 7,0 se strinjam 777 49,0 popolnoma se strinjam 658 41,5

Skupaj 1580 100,0

Anketirane vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice so ocenjevale tudi trditev, da njihov vrtec soustvarja kulturo lokalnega okolja.

Tabela 3: Ocene anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice: Vrtec soustvarja kulturo lokalnega okolja.

f f %

v celoti drži 110 34,0 v glavnem drži 164 50,6 ne morem oceniti 39 12,0 v glavnem ne drži 10 3,1 sploh ne drži 1 0,3

Skupaj 324 100,0

Večina (84,6 %) anketiranih strokovnih delavk ocenjuje, da trditev, da vrtec soustvarja kulturo lokalnega okolja, drži. Največ (50,6 %) jih ocenjuje, da

trditev, da vrtec soustvarja kulturo lokalnega okolja, v glavnem drži. Da trditev v celoti drži, ocenjuje 34,0 % anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice, medtem ko jih 12,0 % ostaja neopredeljenih. 3,1 % anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic ocenjuje, da navedena trditev v glavnem ne drži, ena anketirana vzgojiteljica oz. pomočnica vzgojiteljice (0,3 %) pa je odgovorila, da sploh ne drži, da njihov vrtec soustvarja kulturo lokalnega okolja.

Pri tej trditvi večji delež anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice (12,0

%) ni mogel oceniti, ali drži trditev, da vrtec soustvarja kulturo lokalnega okolja, kot znaša ta delež pri trditvi, da je vrtec povezan s krajem, v katerem deluje (3,4 %). Delež anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice, ki pri obeh trditvah ocenjujejo, da v glavnem ne držita, je podoben (2,4 za prvo in 3,1 za drugo trditev).

Pomen obeh trditev: 'Vrtec je povezan s krajem, v katerem deluje.' in 'Vrtec soustvarja kulturo lokalnega okolja.', je zelo splošen. Povzeti sta po virih (Edwards et al. 1998), ki obravnavajo pedagoški pristop RE. V slovenskih dokumentih uporabljamo besedno zvezo 'sodelovanje vrtca z okoljem'. Na podlagi odgovorov anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice lahko zapišemo, da v primeru, ko 'povezanost vrtca s krajem, v katerem deluje' in 'soustvarjanje kulture lokalnega okolja' interpretiramo v kontekstu načel, ki so opredeljena v Beli knjigi (1995) in Kurikulumu za vrtce (1999), anketirane vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice menijo, da v raziskavo vključeni vrtci na izvedbeni ravni sodelujejo z lokalnim okoljem. Nimamo pa podatkov o tem, kako to sodelovanje poteka.

Sodelovanje vrtca s star{i

Kot smo argumentirali v prvem delu besedila, morajo strokovne delavke vrtca sodelovati s starši in jih seznanjati z informacijami, ki zadevajo njihove otroke.

Prav tako pa velja nasprotno, namreč, da so starši dolžni seznanjati vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice z informacijami, ki so pomembne za življenje njihovega otroka v vrtcu (npr. poseben prehranjevalni režim otroka, specifične potrebe glede spanja itn.). V tem sklopu so vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice ocenjevale, koliko jih starši seznanjajo z informacijami, ki so pomembne za življenje njihovega otroka v vrtcu.

Tabela 4: Ocene anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice: Starši nas seznanjajo z informacijami, ki so pomembne za življenje njihovega otroka v vrtcu.

f f % v celoti drži 97 29,6 v glavnem drži 225 68,6 ne morem oceniti 4 1,2 v glavnem ne drži 2 0,6

Skupaj 328 100,0

Skoraj vse (98,2 %) anketirane strokovne delavke ocenjujejo, da trditev, da jih starši seznanjajo z informacijami, ki so pomembne za življenje njihovega otroka v vrtcu, v celoti (29,6 %) ali v glavnem (68,6 %) drži. Štiri anketirane vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice (1,2 %) se glede trditve niso želele opredeliti, dve (0,6 %) pa menita, da trditev v glavnem ne drži.

In kaj menijo o trditvi, da seznanjajo vrtec z informacijami, ki so pomembne za življenje njihovega otroka v vrtcu, v raziskavo vključeni starši? Tudi na tem mestu opozarjamo, da so se vrednosti spremenljivke (tj. odgovori, med katerimi so lahko izbirali anketiranci) v vprašalniku za vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice razlikovali od tistih v vprašalniku za starše. V raziskavo vključene vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice so namreč tudi tu izražale oceno, koliko trditev drži (od v celoti drži do sploh ne drži), anketirani starši pa so ocenjevali, kako oni seznanjajo vrtec s trditvijo na lestvici (zelo slabo, slabo, srednje dobro, dobro). Ob tem so starši ocenjevali trditev, kako sami seznanjajo vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice z informacijami, ki so pomembne za življenje in delo otroka, kar je drugače, kot če bi ocenjevali trditev, ki bi bila primerljivejša s tisto, ki so jo ocenjevale strokovne delavke in bi se npr. glasila: 'Starši seznanjamo vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice z informacijami, ki so pomembne za življenje otrok v vrtcu.'.

Tabela 5: Ocene anketiranih staršev: Vrtec seznanjam z informacijami, ki so pomembne za življenje mojega otroka v vrtcu.

f f %

zelo slabo 4 0,3

slabo 9 0,6

srednje dobro 73 4,6

dobro 490 31,1

odlično 1001 63,5 Skupaj 1577 100,0

Kot kažejo podatki, skoraj dve tretjini anketiranih staršev (63,5 %) ocenjujeta, da vrtec (torej vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice) odlično seznanjata z informacijami, ki so pomembne za življenje njihovega otroka v vrtcu, skoraj tretjina anketiranih staršev (31,1 %) pa ocenjuje, da to počne dobro. Približno 5

% anketiranih staršev ocenjuje, da srednje dobro seznanja zaposlene v vrtcu z informacijami, ki so pomembne za življenje njihovega otroka v vrtcu; deleža anketiranih staršev, ki ocenjujeta, da to počneta slabo (9 staršev oz. 0,6 %) in zelo slabo (4 starši), pa sta zanemarljiva.

Čeprav so bila mnenja v raziskavo vključenih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice in staršev pridobljena na osnovi različno postavljenih trditev in možnosti izbire odgovorov, so pri v raziskavo vključenih strokovnih delavkah vrtcev in starših mnenja precej podobna: 98,2 % vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice ter 94 % staršev meni, da seznanjajo starše oz. vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice s podatki, pomembnimi za delo in življenje otrok v vrtcu, z najvišjima stopnjama strinjanja oz. najvišjima ocenama. Opozoriti pa je treba, da večina staršev (63,5 %) meni, da njihovo informiranje strokovnih delavk vrtca lahko ocenijo z najvišjo oceno, medtem ko večina strokovnih delavk (68,6 %) meni, da trditev, da jih starši seznanjajo s podatki, pomembnimi za delo in življenje otrok v vrtcu, v glavnem (ne pa v celoti) drži. Glede na to, da se pri trditvi v obeh vprašalnikih vrednosti spremenljivk razlikujejo, te razlike v mnenjih ni mogoče korektno interpretirati. Lahko le ugibamo, ali se mogoče vzrok za razliko skriva tudi v tem, da posamezniki ocenjujemo lastno delo ali izpolnjevanje naših obveznosti mogoče manj strogo, kot ocenjujemo delo ali obveznosti drugih ljudi.

In kako v raziskavo vključene vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice ocenjujejo, koliko drži trditev, da starše seznanjajo z informacijami, povezanimi z življenjem njihovega otroka v vrtcu?

Tabela 6: Ocene anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice: Starše seznanjamo z informacijami, povezanimi z življenjem njihovega otroka v vrtcu.

f f %

v celoti drži 287 86,7 v glavnem drži 42 12,7 v glavnem ne drži 0 0,0 ne morem oceniti 2 0,6

Skupaj 331 100,0

Skoraj vse (99,4 %) anketirane vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice ocenjujejo, da trditev, da starše seznanjajo z informacijami, povezanimi z

življenjem njihovega otroka v vrtcu, drži. Večina (86,7 %) anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice ocenjuje, da trditev, da starše seznanjajo z informacijami, povezanimi z življenjem njihovega otroka v vrtcu, v celoti drži, medtem ko 12,7 % anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice ocenjuje, da ta trditev v glavnem drži. Dve anketirani vzgojiteljici oz. pomočnici vzgojiteljice (0,6 %) se glede trditve nista želeli opredeliti. Nobena anketirana vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice ni odgovorila, da trditev ne drži oz. da sploh ne drži.

Po drugi strani so v raziskavo vključeni starši ocenjevali, kako so sami seznanjeni z informacijami, ki so pomembne za življenje njihovega otroka v vrtcu.

Tabela 7: Ocene anketiranih staršev: Z informacijami, ki so pomembne za življenje mojega otroka v vrtcu, sem seznanjen.

f f %

zelo slabo 4 0,3

slabo 11 0,7

odlično 888 56,3 Skupaj 1578 100,0

Večina anketiranih staršev (90,5 %) ocenjuje, da so dobro (34,2 %) in odlično (56,3 %) seznanjeni z informacijami, ki so pomembne za življenje njihovega otroka v vrtcu. Samo 1 % anketiranih staršev ocenjuje, da so zelo slabo (0,3 %) oz. slabo (0,7 %) seznanjeni s temi informacijami. Da so srednje dobro seznanjeni z informacijami, ki so pomembne za življenje njihovega otroka v vrtcu, ocenjuje 8,6 % anketiranih staršev. To pomeni, da po mnenju anketiranih staršev, vsaj v nekaterih v raziskavo vključenih vrtcih, še ne uresničujejo dovolj kakovostno pravice staršev do dobre seznanjenosti z vsemi informacijami, ki so pomembne za življenje njihovega otroka v vrtcu. Kakovostna informiranost staršev in strokovnih delavk vrtca pa je osnova za to, da institucionalna vzgoja v vrtcu lahko ustrezno dopolnjuje družinsko vzgojo in da starši strokovne delavke podpirajo pri njihovem delu.

In kakšni načini sodelovanja s starši veljajo za posamezen vrtec? V raziskavo vključene vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice so lahko izbirale med naslednjimi trditvami: starše seznanjamo z dogajanjem v vrtcu na roditeljskih sestankih; starše seznanjamo z dogajanjem v vrtcu, ko pripeljejo ali odpeljejo otroka; starše vključujemo v načrtovanje dela v oddelku, v katerem je njihov otrok; starše vključujemo v pripravo letnega načrta dela vrtca; starše občasno vključujemo v izvajanje programa vrtca; starše vključujemo v procese ugotavljanja in zagotavljanja kakovosti v vrtcu in vrtec je prostor za druženje

staršev, katerih otroci so vključeni v vrtec. Če posamezni način sodelovanja velja za njihov vrtec, so obkrožile odgovor da, v nasprotnem primeru pa odgovor ne.

Tabela 8: Odgovori anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice: Kakšen način sodelovanja s starši velja za vaš vrtec?

NE DA S starši sodelujemo tako, da:

f f % f f % Rang starše seznanjamo z dogajanjem v

vrtcu na roditeljskih sestankih. 6 1,8 325 98,2 1 starše seznanjamo z dogajanjem v

vrtcu, ko pripeljejo ali odpeljejo

otroka. 21 6,3 310 93,7 2

starše vključujemo v načrtovanje dela v oddelku, v katerem je njihov otrok.

126 38,1 205 61,9 6 starše vključujemo v pripravo

letnega načrta dela vrtca. 129 39,0 202 61,0 7 starše občasno vključujemo v

izvajanje programa vrtca. 25 7,6 306 92,4 3 starše vključujemo v procese

ugotavljanja in zagotavljanja

kakovosti v vrtcu. 73 22,1 258 77,9 4 je vrtec prostor za druženje staršev,

katerih otroci so vključeni v vrtec. 93 28,1 238 71,9 5

Iz tabele je razvidno, da je prevladujoč način sodelovanja s starši seznanjanje z dogajanjem v vrtcu na roditeljskih sestankih, saj je ta odgovor izbralo 98,2 % vseh anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice.

Naslednja prevladujoča načina sodelovanja vrtca z anketiranimi starši sta seznanjanje staršev z dogajanjem v vrtcu ob prihodu otrok v vrtec in odhodu domov (ta odgovor je izbralo 93,7 % vseh anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice) in občasno vključevanje staršev v izvajanje programa vrtca (ta odgovor je zastopan z 92,4-odstotnim deležem).

Dobre tri četrtine anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice (77,9 %) je odgovorilo, da sodelujejo s starši tako, da jih vključujejo v procese ugotavljanja in zagotavljanja kakovosti v vrtcu, slabe tri četrtine (71,9 %) pa, da je vrtec prostor za druženje staršev, katerih otroci so vključeni v vrtec.

Zadnji mesti zasedata naslednja načina sodelovanja s starši: vključevanje staršev v načrtovanje dela v oddelku, v katerem je njihov otrok (ta odgovor je izbralo 61,9 % vseh anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice) ter vključevanje

staršev v pripravo letnega načrta dela vrtca, ki je pri anketiranih vzgojiteljicah in pomočnicah vzgojiteljice zastopano z 61,0-odstotnim deležem. Te deleže bomo komentirali v nadaljevanju besedila.

V Tabeli 9 predstavljamo odgovore anketiranih staršev na vprašanje, kakšen način sodelovanja s starši velja za vaš vrtec. Anketirani starši so lahko pri vsakem izmed navedenih načinov sodelovanja obkrožili vrednost da ali ne.

Tabeli 9: Odgovori anketiranih staršev o načinih njihovega sodelovanja z vrtcem.

NE DA Z vrtcem sodelujemo tako da:

f f % f f % Rang nas vzgojitelji seznanjajo z

dogajanjem v vrtcu na roditeljskih

sestankih. 38 2,8 1549 97,6 1

nas vzgojitelji seznanjajo z dogajanjem v vrtcu, ko pripeljemo

ali odpeljemo otroka. 111 7,0 1476 93,0 2 smo starši vključeni v načrtovanje

dela v oddelku, kjer je naš otrok. 270 45,4 867 54,6 5 smo starši vključeni v pripravo

letnega načrta dela vrtca. 999 63 588 37 7 smo starši vključeni v izvajanje

programa vrtca. 637 40 950 60 4

smo vključeni v procese ugotavljanja in zagotavljanja

kakovosti v vrtcu. 730 54,4 857 45,6 6 je vrtec prostor za druženje staršev

otrok, ki vrtec obiskujejo. 422 26,6 1165 73,4 3

Če primerjamo odgovore anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice v Tabeli 8 z odgovori anketiranih staršev v Tabeli 9, lahko ugotovimo, da so odgovori anketiranih staršev v precejšnji meri skladni z odgovori anketiranih vzgojiteljic pri trditvi, da vzgojiteljice seznanjajo starše z dogajanjem v vrtcu na roditeljskih sestankih. Tako meni 98,2 % anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice ter 97,6 % anketiranih staršev. Podobne rezultate najdemo pri trditvi, da vzgojiteljice seznanjajo starše z dogajanjem v vrtcu, ko ti pripeljejo ali odpeljejo otroka iz vrtca. Tako meni 93,7 % anketiranih vzgojiteljic in 93,0

% anketiranih staršev in pri trditvi, da je vrtec tudi prostor za druženje staršev otrok, ki vrtec obiskujejo. Tako meni 71,9 % anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice ter 73,4 % anketiranih staršev.

Pri vseh drugih odgovorih anketiranih strokovnih delavk pa so razlike med deleži pritrdilnih odgovorov anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice ter anketiranih staršev precejšnje. Tako 61,9 % anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice meni, da so starši vključeni v načrtovanje dela v oddelku, kjer je njihov otrok. Enako pa meni samo 54,6 % anketiranih staršev.

Da so starši vključeni v pripravo letnega načrta dela vrtca, meni 61,0 % anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice ter samo 37,0 % anketiranih staršev. Da so starši vključeni v procese ugotavljanja in zagotavljanja kakovosti v vrtcu, meni 77,9 % anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice ter le 45,6 % anketiranih staršev. Da so starši vključeni v izvajanje programa vrtca, meni 92,4 % anketiranih vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice ter le 60 % anketiranih staršev. Od kod takšne razlike v deležih pritrdilnih odgovorov med anketiranimi vzgojiteljicami in pomočnicami vzgojiteljice ter anketiranimi starši? Mogoče nastajajo zato, ker se strokovne delavke vrtca zavedajo, da so različne oblike sodelovanja s starši vpisane v cilje in načela Kurikuluma za vrtce (1999) in zato na ta vprašanja ponujajo 'družbeno zaželene' oz. pričakovane odgovore. Je pa mogoča tudi interpretacija, da se pojavljajo razlike, ker imajo strokovne delavke vrtca občutek, da si prizadevajo za vključevanje staršev v življenje in delo vrtca, starši pa njihova prizadevanja zaznavajo drugače oz. so do njihovega dela bolj kritični.

Tu se zastavlja vprašanje, s katere perspektive so odgovarjali starši, saj vsi starši niso vključeni v pripravo letnega delovnega načrta (mogoče tudi zato, ker jih to sploh ne zanima), da pa so nekateri starši (npr. kot predstavniki oddelka) vključeni v te procese. V tem smislu bi se lahko pokazalo, da je neskladje med odgovori vzgojiteljic in staršev manjše kot na prvi pogled pokaže razlika v deležih.

Vprašanje, na katero tako ne moremo odgovoriti, ker v raziskavi ni bilo postavljeno, je, ali mogoče nekateri starši ne želijo sodelovati v teh oblikah sodelovanja z vrtcem ali pa si to želijo, a jih vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice pri tem ne podpirajo. Vprašanje pa je tudi, kaj v smislu sodelovanja staršev v življenju in delu vrtca pričakujejo strokovne delavke vrtca in kaj pričakujejo starši. Starše mogoče manj zanima načrtovanje dela v vrtcu na letni ravni, ugotavljanje in zagotavljanje kakovosti v vrtcu ter vključevanje v izvajanje programa vrtca kot pa to, kaj se dogaja z njihovim otrokom v vrtcu. Da je ta teza mogoče upravičena, kažejo ocene anketiranih staršev o njihovi seznanjenosti z informacijami, ki so pomembne za življenje njihovega otroka v vrtcu (glejte Tabelo 7).

In document PEDAGOŠKI KONCEPT REGGIO EMILIA (Strani 104-113)