• Rezultati Niso Bili Najdeni

Delež pomoči TVPG pri lažjem sledenju informativnim oddajam

In document DIPLOMSKO DELO (Strani 36-0)

Anketiranci so potrdili naša pričakovanja, da TVPG pomagajo slediti oddajam oz. vsebini, predvajani na televiziji.

Nato smo pokazali sliki s primerom celozaslonskih TVPG v informativni oddaji »24UR«, s katerimi novinarji v prispevku pokažejo več informacij. Prva TVPG zaseda cel zaslon (slika 25 levo), na drugi je na zaslonu tudi novinarka (slika 25 desno).

74%

24 Slika 25: Prikaz primera celozaslonskih TVPG v informativni oddaji »24UR« (levo in desno) [11]

S pomočjo primerov TVPG, na katerih je bilo več podatkov, smo želeli ugotoviti, ali gledalcem TVPG pomagajo razumeti vsebino informativnih oddaj. Največ (76 %) anketiranih je odgovorilo, da zaradi tovrstnih TVPG lažje razumejo vsebino. 13 % anketiranih TVPG pomagajo včasih, 4 % razume vsebino tudi brez dodanih grafik in 5 % anketirancev temu ne posveča pozornosti. Podobno kot na prejšnje vprašanje sta tudi tukaj 2 % sodelujočih odgovorila, da ne moreta odgovoriti, saj ne spremljata informativnih oddaj (slika 26).

Slika 26: Delež pomoči TVPG pri lažjem razumevanju vsebine informativnih oddaj

Pričakovali smo, da večini gledalcev tovrstne TVPG pomagajo bolje razumeti vsebino informativnih oddaj. Delež je malce višji (za 2 %) v primerjavi s prejšnjim vprašanjem, v katerem smo spraševali zgolj po sledenju oddaje in TVPG niso imele toliko informacij. Na osnovi rezultatov lahko sklepamo, da nekaterim TVPG ne pomagajo slediti vsebini, jim pa pomagajo vsebino bolje razumeti.

Ker smo želeli ugotoviti, ali na podlagi TVPG in podobe oddaje sodelujoči prepoznajo oddajo, smo jih povprašali, ali bi vedeli, h kateri informativni oddaji sodijo fotografije iz prejšnjih dveh vprašanj.

76%

4%

5%

13%

2% "Da, tako lažje razumem o

čem govorijo"

25 Podali smo pravilen odgovor »24UR«, ki ga je izbralo 92 % anketiranih (93), in napačen odgovor, da gre za oddajo »Preverjeno!«, ki ga je izbralo 7 % sodelujočih (2). Drugega napačnega odgovora, da gre za oddajo »Svet«, ni izbral nihče. 6 % sodelujočih je izbralo odgovor »Ne vem.« (slika 27).

Slika 27: Določitev pripadnosti fotografij informativnih oddaj prejšnjih vprašanj

Pričakovali smo, da bo večina anketirancev odgovorila prav, nismo pa pričakovali, da se bosta dve osebi zmotili, čeprav sta v prejšnjih odgovorih navedli, da spremljata oddaje na POP TV in Kanalu A.

Ker smo želeli primerjati rezultate, dobljene za informativne oddaje, z zabavnimi oddajami, smo v nadaljevanju spletne ankete sodelujočim pokazali sliki s TVPG iz oddaje »Zvezde plešejo«.

Pokazali smo eno celozaslonsko TVPG (slika 28 levo) in eno virtualno oz. lebdečo TVPG (slika 28 desno). Obe TVPG prikazujeta točkovanje med oddajo.

Slika 28: Celozaslonska (levo) in lebdeča (desno) TVPG v zabavni oddaji »Zvezde plešejo« [11]

Podobno kot za informativne oddaje smo želeli ugotoviti, ali gledalcem izbrane TVPG pomagajo razumeti vsebino zabavnih oddaj. Največ (77 %) anketirancev je odgovorilo, da s pomočjo takšnih TVPG lažje razumejo, o čem govorijo med oddajo. 10 % anketiranih je odgovorilo, da jim to včasih

92%

0%

2%

6%

24UR

Svet

Preverjeno!

Ne vem

26 pomaga. Enako kot pri informativnih oddajah, 4 % sodelujočih, je menilo, da razumejo vsebino tudi brez dodanih TVPG ali pa temu ne posvečajo pozornosti. 6 % sodelujočih je odgovorilo, da ne morejo podati odgovora, saj ne spremljajo zabavnih oddaj (slika 29).

Slika 29: Delež pomoči TVPG pri lažjem sledenju vsebini zabavnih oddaj

Pričakovali smo, da pri sledenju zabavnim oddajam odstotek pritrdilnih odgovorov ne bo tako visok kot pri informativnih oddajah, a je bil delež pri zabavnih oddajah za 3 % višji. To pomeni, da so podatki, prikazani v obliki TVPG, za sledenje med zabavno oddajo lahko enako pomembni kot pri informativnih oddajah.

Nadalje nas je zanimalo, ali sodelujoči na podlagi TVPG in podobe zabavne oddaje vedo, iz katere zabavne oddaje so primeri fotografij. Pravilno, da gre za oddajo »Zvezde plešejo«, je odgovorilo 85 % anketiranih. 3 % (4 osebe) so se zmotili in odgovorili, da gre za zabavno oddajo »Slovenija ima talent«. 12 % anketiranih odgovora ni poznalo. Nobeden od sodelujočih ni napačno odgovoril, da gre za zabavno oddajo »Znan obraz ima svoj glas« (slika 30).

77%

4%

4%

10%

6% "Da, tako lažje razumem o

čem govorijo"

"Ne, vsebino dobro razumem tudi brez dodatnih grafik in/ali napisov"

"Ne vem, ker jim ne posvečam pozornosti"

"Včasih"

"Ne morem odgovoriti, ker ne spremljam zabavnih oddaj"

27 Slika 30: Določitev pripadnosti fotografij zabavnih oddaj prejšnjih vprašanj

Tudi za zabavno oddajo smo pričakovali, da bo večina anketiranih odgovorila pravilno. Nismo pa pričakovali, da se bodo 4 osebe zmotile v naslovu oddaje, čeprav so odgovorili, da spremljajo oddaje na POP TV in Kanalu A.

4.2.4 Uporabnost televizijske produkcijske grafike

V četrtem sklopu vprašanj spletne ankete, ki se je navezovala na uporabnost TVPG, nas je zanimalo, kako je TVPG uporabna v televizijskih oddajah.

Na začetku smo pokazali dve sliki s TVPG iz iste oddaje in z istim telopom, vendar z različnim napisom. Prva TVPG je pozivala k sodelovanju v nagradni igri (slika 31 levo) in druga k ogledu zgodb iz zakulisja (slika 31 desno).

Slika 31: Prikaz različnih napisov TVPG v telopu zabavne oddaje »Zvezde plešejo« (levo in desno) [11]

85%

0%

3% 12%

Zvezde plešejo

Znan obraz ima svoj glas Slovenija ima talent Ne vem

28 Sodelujoče smo pozvali, da si fotografiji pozorno ogledajo in nato odgovorijo. Zanimalo nas je, ali so si zapomnili, k čemu je pozvala določena TVPG, zato smo spletno anketo oblikovali tako, da sliki in vprašanja niso bili na isti strani. Tako smo preverili, kako so gledalci pozorni na napise med oddajo. Za vsako TVPG smo postavili posebno vprašanje, pri čemer smo ponudili en pravilen in en napačen odgovor ter možnost odgovora »Ne vem.«.

Pri obeh TVPG smo dobili podobne odgovore (sliki 32 in 33). Prva TVPG, ki je pozvala k sodelovanju v nagradni igri, je imela 63 % pravilnih in 17 % napačnih odgovorov. Druga TVPG, ki je pozvala k ogledu zgodb iz zakulisja, pa je imela 65 % pravilnih in 14 % napačnih odgovorov. Pri obeh je 9 % sodelujočih odgovorilo, da tega ne ve.

Slika 32: Delež odgovorov na vprašanje k čemu je pozvala prva TVPG v telopu zabavne oddaje

»Zvezde plešejo«

Slika 33: Delež odgovorov na vprašanje k čemu je pozvala druga TVPG v telopu zabavne oddaje

»Zvezde plešejo«

Kot je razvidno iz slik 32 in 33, je veliko sodelujočih odgovorilo pravilno, čeprav tolikšnega števila odgovorov nismo pričakovali. Sklepamo, da so anketirani za ogled slike imeli dovolj časa in so si pozorno ogledali TVPG. Menili smo, da pri ogledu oddaje v živo odstotek pravilnih odgovorov ne bo tako visok, saj se oddaja med prikazom telopov ne ustavi, ampak teče (se predvaja) dalje.

24

29 V nadaljevanju smo pokazali dve naslovni TVPG v obliki telopa (slika 34) v informativni oddaji in jih vprašali, na kateri TVPG je primernejša velikost besedila.

Slika 34: Prikaz naslovnih TVPG v obliki telopov z različno velikostjo besedila v informativni oddaji

»24UR« (levo in desno) [11]

Želeli smo izvedeti, ali imajo anketirani raje manjše napise, zaradi več pregleda nad sliko, ali večje, zaradi boljše berljivosti informacij. Pri odgovorih so bili anketiranci enakomerno razdeljeni. 62 anketirancev je izbralo TVPG z večjim besedilom in 61 jih je izbralo TVPG z manjšim besedilom (slika 35).

Slika 35: Delež odgovorov na vprašanje v kateri TVPG je primernejša velikost besedila

Pričakovali smo, da bodo sodelujoči izbrali manjše TVPG, saj so večje lahko moteče in prekrivajo vsebino, vendar ni bilo tako. Glede na dobljene rezultate smo sklepali, da pri oblikovanju TVPG ni mogoče ustreči večini gledalcev.

Nadalje smo anketiranim pokazali dve naslovni TVPG v obliki telopa (slika 36) informativne oddaje in jih vprašali, katera od njih se jim zdi barvno všečnejša.

61 62

TVPG z manjšim besedilom TVPG z večjim besedilom

0 20 40 60 80 100 120

Število anketirancev

30 Slika 36: Prikaz naslovnih TVPG v obliki telopov z različno barvno kombinacijo v informativni oddaji

»24UR« (levo in desno) [11]

Glede na barvno kombinacijo telopov TVPG se je več sodelujočih (62 %) odločilo za rdeče-belo barvno kombinacijo, ostali (38 %) pa so izbrali rdeče-modro barvno kombinacijo (slika 37).

Slika 37: Delež odgovorov na vprašanje v kateri TVPG je primernejša barvna kombinacija

Pričakovali smo, da bo večina izbrala rdeče-belo barvo kombinacijo, ker je kontrastnejša in vidnejša. Pri rdeče-modri kombinaciji je napis slabše viden.

Da bi preučili, kako gledalci dojemajo TVPG, ko se ta pojavi ob voditelju oddaje, smo pripravili sklope štirih različnih primerov celozaslonskih TVPG z novinarko v informativni oddaji (slika 38).

Sodelujoče smo prosili, da slike razvrstijo od najbolj (ocena 4) do najmanj (ocena 1) pregledne oz.

berljive TVPG.

Za primerjavo smo izbrali TVPG, ki so se razlikovale po barvi, velikosti in količini informacij, saj nas je zanimalo, kako te lastnosti vplivajo na gledalce. Po dobljenih rezultatih smo zaključili, da je bila najbolj pregledna TVPG prikazana sliki 3 (skupaj 338 točk), tej sta z zelo podobnimi ocenami sledili TVPG na slikah 4 in 2 (295 in 293 točk), najmanj pregledna oz. berljiva in najslabše ocenjena pa je bila TVPG na sliki 1 (254 točk) (slika 39). Pričakovali smo, da bo najbolj pregledna TVPG na sliki 3, saj nima veliko informacij, kontrast je svetlejši (zaradi bele barve), razporeditev posameznih grafičnih elementov pa je enakomerna. Pričakovali smo tudi, da bo najmanj pregledna oz. berljiva

47

76

Rdeče-modra TVPG Rdeče-bela TVPG

0 20 40 60 80 100 120

Število anketirancev

31 TVPG na sliki 1, ker vsebuje preveč informacij in razporeditev ni enakomerna. Da smo sklepali pravilno, so potrdili odgovori anketirancev.

Slika 38: Primeri celozaslonskih TVPG (1., 2., 3. in 4.) z novinarko v informativni oddaji »24UR« [11]

Slika 39: Razvrstitev ocen TVPG glede na preglednost oz. berljivost

Želeli smo se prepričati, kaj je razlog za podelitev izbranih ocen oz. razvrstitev posameznih TVPG na pripravljenih slikah, zato smo sodelujoče prosili, naj svoj izbor utemeljijo. Največ anketirancev se je odločilo na podlagi barv, barvnega kontrasta in količine informacij. Precej jih je slike razporejalo tudi glede na preglednost in velikost besedila.

29 Ocena 4 Ocena 3 Ocena 2 Ocena 1

32 Nekateri so napisali, da so ocene podelili na osnovi privlačnosti, postavitve TVPG, berljivosti ali zaradi vseh lastnosti skupaj. Med odgovori smo naleteli tudi na nekaj nepreciznih utemeljitev.

Določeni sodelujoči so napisali, da jim barvna raznolikost, smiselna razporeditev in simetrija logično loči vsebino, da pa vsebino TVPG berejo le, če je informacij manj. Navedli so tudi, da so razlike med TVPG premajhne. Eden od sodelujočih je navedel, da je izbiral naključno, ker podatki v TVPG niso bili enaki.

V nadaljevanju smo sodelujočim pokazali sliki z različnima TVPG, ki pozivata h glasovanju v isti zabavni oddaji. TVPG sta se med seboj razlikovali po velikosti, barvi in vpadljivosti (slika 40).

Slika 40: Prikaz TVPG, ki pozivata h glasovanju med zabavno oddajo »Zvezde plešejo« (levo in desno) [11]

Zanimalo nas je, ali in koliko vplivajo te lastnosti na odločitev za glasovanje, zato smo prikazali sliki z zelo različnima TVPG. Največ, kar 68 % anketiranih, se je odločilo za večjo in barvitejšo TVPG (slika 41).

Slika 41: Delež odgovorov na vprašanje katera TVPG bi jih prej prepričala v glasovanje 80

37

Večja TVPG Manjša TVPG

0 20 40 60 80 100 120

Število anketirancev

33 Sodelujoče smo prosili za utemeljitev njihove izbire. Tisti, ki so izbrali prvo sliko (slika 40 levo) z manjšo TVPG, so največkrat zapisali, da sta na njihovo odločitev vplivala enostavnost in minimalizem TVPG. Nekaterim se je TVPG zdela privlačna in zato nevsiljiva. Med odgovori so anketirani zapisali, da je na njihovo odločitev vplivala barva TVPG, čistost ozadja (manjše število ljudi v kadru), nasmeh plesalcev, jasnost, naravnost oz. pristnost. Nekdo je napisal, da se ni odločil za drugo sliko (slika 40 desno) z večjo TVPG, ker se po njegovem mnenju izbrana tipografija ne ujema s TVPG. Sodelujoči, ki so izbrali drugo sliko z večjo grafiko, so največkrat zapisali, da so se zanjo odločili zaradi vpadljivosti, velikosti in vidnosti TVPG. Nekateri so zapisali tudi, da so sliko izbrali zaradi poudarjenosti, več informacij in usmerjenosti pogleda tekmovalcev v kamero. Nekdo je zapisal, da se TVPG na prvi sliki (slika 40 levo) ne opazi oz. se ta izgubi v ozadju in da TVPG na drugi sliki (slika 40 desno) pritegne več pozornosti. Nekdo je zapisal, da ga nobena od TVPG ne bi prepričala v glasovanje, če v to ne bi bil odločen že sam. Eden od anketirancev je predvideval prav, da je prva slika z manjšo TVPG med oddajo postavljena le kot opomnik.

Pričakovali smo, da bo delež izbranih odgovorov za vpadljivejšo TVPG na drugi sliki (Slika 40 desno) večji, vendar smo, glede na rezultate in utemeljitve sodelujočih, zaključili, da tudi manjša TVPG, postavljena na sliko kot opomnik, pritegne gledalce.

Nadalje smo sodelujočim prikazali dve sliki z različnimi načini podajanja informacij o vremenu v informativni oddaji. Na prvi sliki (slika 42 levo) je TVPG upodobljena na stenskem zaslonu za voditeljico, na drugi sliki (slika 42 desno) pa lebdeče oz. virtualno v prostoru.

Slika 42: TVPG na stenskem zaslonu (levo) in lebdeča TVPG (desno) za podajanje informacij o vremenu v informativni oddaji »24UR« [11]

Ker v informativni oddaji »24UR« uporabljajo oba načina podajanja informacij o vremenu, smo želeli izvedeti, katera prikazana TVPG je všečnejša. Več kot polovica (63 %) anketiranih je izbrala prvo TVPG na stenskem zaslonu (slika 42 levo).

34 Slika 43: Delež odgovorov na vprašanje katera TVPG o vremenu je všečnejša

Zanimalo nas je, kaj je botrovalo odločitvam sodelujočih, zato smo jih prosili za utemeljitev. Tisti, ki so izbrali TVPG na stenskem zaslonu (slika 42 levo), so največkrat zapisali, da so se zanjo odločili zaradi večje preglednosti. Med pogostimi odgovori so zapisali, da je TVPG preglednejša, da nima motečega ozadja, ima logično sosledje dni, ki so ga bolj navajeni, da ima boljšo razporeditev elementov, da je privlačnejša, vpadljivejša in ima večji kontrast z ozadjem. Pet moških je zapisalo, da so se tako odločili, ker ob TVPG stoji ženska voditeljica. Nekateri so poudarili, da je v TVPG manjša razlika v velikosti grafičnih elementov pri prikazu posameznih dni in da sta velikost številk ter zapis dneva večja. Nekdo je zapisal, da ga lebdeča TVPG zaradi ozadja odvrača od gledanja, in nekdo, da je slika 42 levo »bolj prijazna za oči«. Tisti, ki so izbrali lebdečo TVPG (slika 42 desno), so največkrat zapisali, da je na njihovo izbiro vplivala preglednost, sodobnost oz. zanimivost zaradi umestitve TVPG v prostor, zaradi česar je ta bolj izstopala. Nekaterim je ljubši zapis dneva v ospredju in dejstvo, da se pri lebdeči TVPG posamezni dnevi ne prekrivajo, ter da v ozadju ni vremenskih oznak. Veliko sodelujočih je poudarilo, da so pri tej TVPG smiselno oz. pravilno razporejeni dnevi iz leve proti desni. Drugi so zapisali, da je obogatena resničnost zanimivejša kot diaprojekcija (angl. slideshow), da je boljše, če je v ospredju TVPG in ne voditelj, in da je ta TVPG drugačna.

Nismo pričakovali, da bo lebdeča oz. sodobnejša različica TVPG prikazovanja vremenskih obetov bolj preferirana kot TVPG na stenskem zaslonu. Iz navedb sodelujočih smo zaključili, da so novosti upodabljanja TVPG med gledalci dobro sprejete in če so dobre, pregledne in smiselne, jih imajo raje kot klasične TVPG.

Na koncu smo želeli ugotoviti, ali so gledalci opazili reklamne oz. oglaševalske TVPG, ki se pojavljajo med oddajami oz. različnimi televizijskimi vsebinami (slika 44).

74

35 Slika 44: Primer oglaševalske TVPG med serijo [11]

Na osnovi odgovorov smo zaključili, da se je večina sodelujočih (82 %) s tovrstnimi TVPG že srečala oz. da jih je opazila (slika 45).

Slika 45: Delež odgovorov na vprašanje ali so opazili reklamne TVPG

Tiste, ki so odgovorili pritrdilno, smo vprašali, ali jih tovrstne TVPG motijo (slika 46). Kar 44 % anketiranih je odgovorilo, da jih te TVPG včasih motijo. 30 % anketiranih s tovrstno upodobitvijo TVPG med predvajanjem programa nima težav oz. jih ne moti, 26 % anketiranih pa oglaševalskih TVPG ne mara oz. jih moti. Sodelujoče, ki so odgovorili pritrdilno, smo prosili za utemeljitev.

Polovica jih je odgovorila, da jih oglaševalske TVPG zmedejo med spremljanjem oddaje, preusmerijo njihovo pozornost in motijo branje in/ali poslušanje. Zapisali so tudi, da TVPG prekrivajo vsebino in podnapise, da je vsebina prevelika in vsiljiva. Nekaterim se oglaševalske TVPG zdijo podobne reklamam. Nekaj jih je zapisalo, da ne morejo gledati dveh stvari hkrati. Nekdo je menil, da so na televiziji oglasna sporočila (v obliki reklam) dolga in zato ni potrebe po vstavljanju oglasnih TVPG med predvajano vsebino. Nekdo je zapisal, da ga moti, ker ne sliši. Ker odgovor ni bil konkretnejši, lahko predvidevamo, da gluhe ali naglušne osebe tovrstne oglasne TVPG zmedejo bolj kot slišeče, saj so osredotočeni samo na gledanje slike, brez poslušanja. Ker ne slišijo govornega dela in iz njega ne morejo razbrati tona glasu ali načina govorjenja, da bi ugotovili v kakšnem čustvene stanju je oseba, se osredotočajo na mimiko obraza in gibanje telesa. [20] Zato

96 21

Da Ne

0 20 40 60 80 100 120

Število anketirancev

36 izgubijo »rdečo nit«, saj se oglasne TVPG pojavijo čez sliko, zakrijejo obraz ali osebo, včasih tudi podnapise.

Slika 46: Delež odgovorov na vprašanje ali jih motijo reklamne TVPG

4.3 PRIPOROČILA

Na podlagi analize različnih TVPG in rezultatov spletne ankete smo ugotovili, kako TVPG dojemajo gledalci, kako jim sledijo in jih razumejo. Ugotovili smo, kako so TVPG prepoznavne in uporabne za gledalce. Iz dobljenih rezultatov in odgovorov smo za ustvarjalce televizijskih vsebin in tovrstnih TVPG pripravili nekaj priporočil.

TVPG se izbirajo glede na žanr oddaje, saj močni učinki (npr. bleščeči elementi) niso primerni za informativne oddaje, ki morajo s pristopom in celostno podobo gledalcu dati občutek, da je vsebina resnična in verodostojna. Nasprotno je pri zabavnih oddajah, pri katerih so TVPG lahko bolj okrašene, saj gledalci pričakujejo sprostitev in razvedrilo.

Ko smo preverjali sledenje in razumevanje grafik, smo ugotovili, da zaradi dodanih TVPG gledalci lažje sledijo in razumejo vsebino informativnih in zabavnih oddaj. Prav tako na podlagi grafik in celostne podobe prepoznajo določeno informativno ali zabavno oddajo.

Pri preverjanju uporabnosti grafik smo ugotovili, da velikost besedila ni tako pomembna kot količina informacij. Če je teh preveč, se gledalci z branjem ne trudijo in grafika ne doseže svojega namena.

Ker so grafike namenjene pomoči pri razumevanju vsebine oddaj, smo ugotovili, da je pomemben način oblikovanja grafičnih elementov. Pomembni so večji barvni kontrasti, da so informacije lažje berljive. Postavitev oz. simetričnost postavitve informacij oz. grafike pa gledalcem omogoča hitrejše branje in lažje razumevanje.

25

37 4.3.1 Uvodne špice

Uvodne špice najavijo začetek oddaje, vizualno se skladajo z ostalimi grafikami in z glasbo oz.

zvokom naznanijo oddajo. Na ta način pozovejo gledalce h gledanju televizije, tudi če tisti trenutek ne spremljajo televizije in nanjo niso pozorni. Grafična rešitev uvodnih špic naj bo celozaslonska in vsebuje kompleksnejše animirane učinke, da se smiselno loči od reklamnega bloka ali druge vsebine.

4.3.2 Podpisne TVPG oz. telopi

Telopi naj bodo postavljeni na nemoteča mesta na zaslonu, da ne prekrivajo prikazanega bistva (npr. voditelja). Grafični elementi in pisave morajo biti oblikovani z barvami, ki TVPG ustvarijo opazen barvni kontrast. Tipografija naj bo primerna za televizijske zaslone. Pisave s serifi se odsvetujejo, saj pri branju z zaslona z večje razdalje potrebujejo večji razmik, tudi protioblika črk mora biti večja, da je pisava dobro vidna in berljiva. Odsvetujejo se tanke linije oz. pisave s tankimi linijami ali z razlikami v odebelitvi.

Z velikostjo pisave je nemogoče ustreči večini gledalcev, zato naj bo ta določena glede na pomembnost informacij in razpoložljivi prostor za TVPG na zaslonu. Pri velikosti in izbiri pisave je pomembno, da se grafični elementi za besedilom skladajo s pisavo. Pri bolj okrašenih TVPG so uporabljene opaznejše in večje pisave, pri manjših TVPG, kot so telopi, se uporablja manj učinkov in večji grafični elementi.

TVPG, ki pozivajo k reakciji gledalca (npr. glasovanju), naj bodo opaznejši, manj opazne TVPG so opomniki med oddajo.

4.3.3 Celozaslonske TVPG oz. dupleksi

Celozaslonske TVPG oz. dupleksi naj ne prikazujejo preveč informacij naenkrat, da so dovolj velike in razumljive. Večje barvne razlike bolj razločijo vsebino in so zato preglednejše. Na to vpliva

Celozaslonske TVPG oz. dupleksi naj ne prikazujejo preveč informacij naenkrat, da so dovolj velike in razumljive. Večje barvne razlike bolj razločijo vsebino in so zato preglednejše. Na to vpliva

In document DIPLOMSKO DELO (Strani 36-0)