• Rezultati Niso Bili Najdeni

REZULTATI PREGLEDNE ANALIZE TELEVIZIJSKIH PRODUKCIJSKIH GRAFIK Z

In document DIPLOMSKO DELO (Strani 24-30)

4 REZULTATI IN RAZPRAVA

4.1 REZULTATI PREGLEDNE ANALIZE TELEVIZIJSKIH PRODUKCIJSKIH GRAFIK Z

Vse vrste TVPG na televiziji so animirane. Z dodajanjem majhnih učinkov (tj. efektov) se TVPG uskladi z že premikajočo »v živo« oddajano sliko. Vse skupaj tvori organski način premikanja. Zato gledalca prihod in odhod TVPG s slike ne zmoti tako, kot če bi se TVPG nenadoma prikazala.

Oblik in različic TVPG je več. Med seboj se ne razlikujejo zgolj po vizualni podobi, temveč predvsem po vsebini in namembnosti. Med različne TVPG prištevamo uvodne špice, podpisne TVPG oz.

telope, celozaslonske TVPG oz. duplekse, TVPG na stenskem zaslonu v ozadju voditelja, različne podobe virtualne resničnosti, ambientalne TVPG, animirane grafične prehode, odjavne špice in oglaševalske TVPG.

Uvodne špice so računalniško kompleksni vizualni učinki, ki jih spremlja prepoznavna glasba.

Oboje pritegne pozornost gledalca in ga povabi h gledanju oddaje [7]. Uvodne špice in glasba narekujejo tehnološko razvitost, sodobnost, oglaševanje in identifikacijo oddaje v primerjavi s konkurenčnimi televizijskimi programi in njihovimi oddajami. Informativne oddaje uporabijo za unikatnost ozadja v uvodni špici TVPG posnetek studia »v živo«, ko se voditelj pripravlja na začetek oddaje (slika 4). Uvodne špice z animiranimi ozadji so lahko precej enostavne, lahko pa so vizualno kompleksnejše (slika 5).

12 Slika 4: Prikaz uvodne špice informativne oddaje »24UR« (levo in desno) [11]

Slika 5: Prikaz uvodnu špice zabavne oddaje »Zvezde plešejo« (levo in desno) [11]

Podpisne TVPG oz. telopi so napisi, ki se običjano nahajajo na spodnjem delu kadra in poleg naslova vsebujejo podnaslov (slika 6). Lahko naslavljajo tematiko ali podpišejo govorce, snemalce in montažerje prispevkov informativnih oddaj. Pri zabavnih oddajah vabijo h glasovanju, prikazujejo glasovalne linije, podpišejo govorce ali nastopajoče ipd.

Slika 6: Telopa TVPG informativne oddaje »24UR« (levo) in zabavne oddaje »Zvezde plešejo«

(desno) [11]

Celozaslonske TVPG oz. dupleksi razdelijo zaslon na dva ali več delov. Sestavljajo jih ozadja, ki so usklajena s podobo (angl. image) oddaje in z napisi, s podpisi ali telopi. S tovrstnimi grafičnimi rešitvami je mogoče pokazati več slik oz. kamer (tudi do devet kamer). V primeru informativne oddaje se dupleks TVPG uporabljajo za pogovor med voditeljem v studiu in novinarjem ali gostom na terenu (slika 7 levo). Uporabljajo se tudi za hkratni prikaz novinarja in prispevka (slika 8 levo) ali

13 novinarja in informativne TVPG (slika 8 desno). Informativne oddaje imajo več tovrstnih TVPG za razdelitev zaslona z različnim številom »kamerskih oken«, z različnimi postavitvami in razmerji med njimi. Zabavne oddaje so bolj predvidljive in ne potrebujejo zaloge predlogov (angl. tamplate), kot jih npr. potrebuje informativna oddaja. Pri zabavnih oddajah se ta način TVPG uporablja za združitev dveh prostorov v studiu (slika 7 desno).

Slika 7: Dupleks TVPG informativne oddaje »24UR« (levo) in zabavne oddaje »Zvezde plešejo«

(desno) [11]

Slika 8: Dupleks TVPG informativne oddaje »24UR« z novinarko in prispevkom (levo) ter TVPG in novinarke (desno) [11]

Dupleks TVPG se lahko uporablja tudi brez slike »v živo« oz. »kamerskih oken«. Nekatere infografike v informativnih oddajah zasedejo cel zaslon z namenom, da imajo TVPG več prostora in so zaradi tega jasneje prikazane (slika 9 levo). Pri zabavnih oddajah se tovrstne TVPG uporabljajo za prikaz posnetkov, fotografij, glasovalnih linij ipd. (slika 9 desno).

14 Slika 9: Celozaslonska TVPG v informativni oddaji »24UR« (levo) in v zabavni oddaji »Zvezde

plešejo« (desno) [11]

TVPG na stenskem zaslonu v ozadju (slika 10) se za informativne oddaje pripravljajo dnevno in so prilagojene vsebini vsake novice. Pri napovedih so v obliki fotografije (slika 10 levo) ali sestavljene fotografije, nekatere tudi z grafičnimi elementi (slika 10 desno). Prikažejo se na različnih zaslonih, odvisno od postavitve novinarja oz. voditelja v studiu. Postavitev se določi glede na informativno oddajo (npr. 24UR popoldne, 24UR, 24UR zvečer) oz. za kateri del in rubriko oddaje je pripravljeno ozadje. Kadrov, v katere lahko postavimo novinarja oz. voditelja z zaslonom v ozadju, je veliko. Kakšni bodo kadri in kje na zaslonu bo TVPG ali fotografija, se določi med pripravo oddaje.

Slika 10: TVPG na stenskem zaslonu informativne oddaje »24UR« v rubriki »Pop In« (levo) in rubriki

»Šport« (desno) [11]

Med podajanjem novic je ozadje opremljeno tudi z infografiko in ne samo s fotografijami. V rubriki

»Vreme« informativne oddaje »24UR« so TVPG v ozadju stalne, spreminjajo se le številke in TVPG za prikaz stanja vremena (npr. sončno, oblačno, deževno, smer vetra) (slika 11 levo). TVPG za novice se pripravljajo dnevno (slika 11 desno).

15 Slika 11: TVPG na stenskem ozadju informativne oddaje »24UR« v rubriki »Vreme« (levo) in med

novico v informativni oddaji »24UR« (desno) [11]

Virtualna resničnost, pri kateri v realni studio ali drug prostor postavimo TVPG, je glavni trend današnjega časa. Videti je lahko kot lebdeči ali postavljeni predmet (slika 12). Če se virtualna TVPG premika, animira ali kako drugače spreminja, je vtis realnega večji. Televizija s takšnimi potezami gledalcem pokaže, da so vredni njihove pozornosti, saj se jih trudijo impresionirati. Z njimi ciljajo tudi na večjo gledanost in pridobivanje novih stalnih gledalcev.

Slika 12: TVPG virtualne resničnosti v informativni oddaji »24UR« (levo) in zabavni oddaji »Zvezde plešejo« (desno) [11]

Ambientalna TVPG sama po sebi nič ne sporoča, naredi le vzdušje v studiu in posnema videz oz.

zunanjo podobo (angl. image) oddaje (slika 13). Ko voditelj informativne oddaje ne potrebuje TVPG, ga v ozadju spremlja le gibajoča ambientalna grafika (slika 13 levo). V zabavnih oddajah so tovrstne TVPG po studiu razporejene na zaslonih različnih velikosti in oblik (slika 13 desno).

16 Slika 13: Abmientalni TVPG v studiu informativne oddaje »24UR« (levo) in zabavne oddaje »Zvezde

plešejo« (desno) [11]

Animirani grafični prehodi se uporabljajo pri napovedniku informativnih oddaj med novicami, med prehodi sklopov oddaje in po uvodni špici. Pri zabavnih oddajah jih je več, prikažejo se med različnimi sklopi oddaje, pri menjavi prostora v studiu ali med posnetki ter so grafično in zvočno povezani z uvodno špico (slika 14).

Slika 14: Prehoda v obliki vstavitve grafičnih elementov TVPG med kadri informativne oddaje »24UR«

(levo) in zabavne oddaje »Zvezde plešejo« (desno) [11]

Odjavne špice predstavijo ustvarjalce oddaje, sponzorje, datum snemanja in v nekaterih primerih tudi zahvale. Lahko so celozaslonske ali so dodane na zadnji kader v studiu (slika 15). Pri informativni oddaji zadnji kader pokaže večji del studia, pri drugih pa proslavljanje, mahanje ali kaj drugega, odvisno od žanra zabavne oddaje.

17 Slika 15: Odjavni špici s pripravljenima TVPG informativne oddaje »24UR« (levo) in zabavne oddaje

»Zvezde plešejo« (desno) [11]

V zadnjem času se med oddajami ne vrtijo le TVPG, povezane s predvajano vsebino, ampak tudi oglaševalske TVPG. Predvajajo se med oddajami, filmi ali serijami. Animirano pridejo v kader za nekaj sekund in tako tudi izginejo. V njih se ne oglašujejo npr. kreme ali kuhinjski aparati, temveč medijska hiša skoznje oglašuje svojo vsebino – torej filme in oddaje, ki bodo v kratkem na njihovem sporedu. Na sliki 16 je primer oglasa, ki na POP TV vabi k prijavi v zabavno oddajo »Sanjski moški«.

Slika 16: Oglas za prihajajočo zabavno oddajo »Sanjski moški« [11]

In document DIPLOMSKO DELO (Strani 24-30)