• Rezultati Niso Bili Najdeni

Sledenje, razumevanje in prepoznava televizijske produkcijske grafike

In document DIPLOMSKO DELO (Strani 35-40)

4 REZULTATI IN RAZPRAVA

4.2 REZULTATI SPLETNE ANKETE Z RAZPRAVO

4.2.3 Sledenje, razumevanje in prepoznava televizijske produkcijske grafike

V prvem sklop vprašanj, ki se navezuje na TVPG, nas je zanimalo, kako te prispevajo k boljšemu sledenju in razumevanju ter koliko so tovrstne grafike prepoznavne.

Prikazali smo dve fotografiji z dvema različnima TVPG v informativni oddaji »24UR«. Prva je vključevala telop z naslovom novice (slika 23 levo), druga pa se je nahajala na stenskem zaslonu za novinarjem kot pomoč pri razlagi (slika 23 desno).

105 22

Da Ne

0 20 40 60 80 100 120

Število anketirancev

23 Slika 23: Naslovni telop TVPG (levo) in TVPG na stenskem zaslonu (desno) v informativni oddaji

»24UR« [11]

Želeli smo ugotoviti, ali gledalcem TVPG, prikazane na slikah, pomagajo slediti vsebini informativnih oddaj. Dobri dve tretjini (74 %) anketiranih je odgovorilo pritrdilno. 13 % anketiranih je odgovorilo, da jim to včasih pomaga. Malce manj (10 %) jih je odgovorilo, da ne vedo, ker temu ne posvečajo pozornosti. 2 % sta odgovorila, da ne moreta odgovoriti, ker ne spremljata informativnih oddaj, in 1 % je odgovoril, da se mu to zdi nepotrebno (slika 24).

Slika 24: Delež pomoči TVPG pri lažjem sledenju informativnim oddajam

Anketiranci so potrdili naša pričakovanja, da TVPG pomagajo slediti oddajam oz. vsebini, predvajani na televiziji.

Nato smo pokazali sliki s primerom celozaslonskih TVPG v informativni oddaji »24UR«, s katerimi novinarji v prispevku pokažejo več informacij. Prva TVPG zaseda cel zaslon (slika 25 levo), na drugi je na zaslonu tudi novinarka (slika 25 desno).

74%

24 Slika 25: Prikaz primera celozaslonskih TVPG v informativni oddaji »24UR« (levo in desno) [11]

S pomočjo primerov TVPG, na katerih je bilo več podatkov, smo želeli ugotoviti, ali gledalcem TVPG pomagajo razumeti vsebino informativnih oddaj. Največ (76 %) anketiranih je odgovorilo, da zaradi tovrstnih TVPG lažje razumejo vsebino. 13 % anketiranih TVPG pomagajo včasih, 4 % razume vsebino tudi brez dodanih grafik in 5 % anketirancev temu ne posveča pozornosti. Podobno kot na prejšnje vprašanje sta tudi tukaj 2 % sodelujočih odgovorila, da ne moreta odgovoriti, saj ne spremljata informativnih oddaj (slika 26).

Slika 26: Delež pomoči TVPG pri lažjem razumevanju vsebine informativnih oddaj

Pričakovali smo, da večini gledalcev tovrstne TVPG pomagajo bolje razumeti vsebino informativnih oddaj. Delež je malce višji (za 2 %) v primerjavi s prejšnjim vprašanjem, v katerem smo spraševali zgolj po sledenju oddaje in TVPG niso imele toliko informacij. Na osnovi rezultatov lahko sklepamo, da nekaterim TVPG ne pomagajo slediti vsebini, jim pa pomagajo vsebino bolje razumeti.

Ker smo želeli ugotoviti, ali na podlagi TVPG in podobe oddaje sodelujoči prepoznajo oddajo, smo jih povprašali, ali bi vedeli, h kateri informativni oddaji sodijo fotografije iz prejšnjih dveh vprašanj.

76%

4%

5%

13%

2% "Da, tako lažje razumem o

čem govorijo"

25 Podali smo pravilen odgovor »24UR«, ki ga je izbralo 92 % anketiranih (93), in napačen odgovor, da gre za oddajo »Preverjeno!«, ki ga je izbralo 7 % sodelujočih (2). Drugega napačnega odgovora, da gre za oddajo »Svet«, ni izbral nihče. 6 % sodelujočih je izbralo odgovor »Ne vem.« (slika 27).

Slika 27: Določitev pripadnosti fotografij informativnih oddaj prejšnjih vprašanj

Pričakovali smo, da bo večina anketirancev odgovorila prav, nismo pa pričakovali, da se bosta dve osebi zmotili, čeprav sta v prejšnjih odgovorih navedli, da spremljata oddaje na POP TV in Kanalu A.

Ker smo želeli primerjati rezultate, dobljene za informativne oddaje, z zabavnimi oddajami, smo v nadaljevanju spletne ankete sodelujočim pokazali sliki s TVPG iz oddaje »Zvezde plešejo«.

Pokazali smo eno celozaslonsko TVPG (slika 28 levo) in eno virtualno oz. lebdečo TVPG (slika 28 desno). Obe TVPG prikazujeta točkovanje med oddajo.

Slika 28: Celozaslonska (levo) in lebdeča (desno) TVPG v zabavni oddaji »Zvezde plešejo« [11]

Podobno kot za informativne oddaje smo želeli ugotoviti, ali gledalcem izbrane TVPG pomagajo razumeti vsebino zabavnih oddaj. Največ (77 %) anketirancev je odgovorilo, da s pomočjo takšnih TVPG lažje razumejo, o čem govorijo med oddajo. 10 % anketiranih je odgovorilo, da jim to včasih

92%

0%

2%

6%

24UR

Svet

Preverjeno!

Ne vem

26 pomaga. Enako kot pri informativnih oddajah, 4 % sodelujočih, je menilo, da razumejo vsebino tudi brez dodanih TVPG ali pa temu ne posvečajo pozornosti. 6 % sodelujočih je odgovorilo, da ne morejo podati odgovora, saj ne spremljajo zabavnih oddaj (slika 29).

Slika 29: Delež pomoči TVPG pri lažjem sledenju vsebini zabavnih oddaj

Pričakovali smo, da pri sledenju zabavnim oddajam odstotek pritrdilnih odgovorov ne bo tako visok kot pri informativnih oddajah, a je bil delež pri zabavnih oddajah za 3 % višji. To pomeni, da so podatki, prikazani v obliki TVPG, za sledenje med zabavno oddajo lahko enako pomembni kot pri informativnih oddajah.

Nadalje nas je zanimalo, ali sodelujoči na podlagi TVPG in podobe zabavne oddaje vedo, iz katere zabavne oddaje so primeri fotografij. Pravilno, da gre za oddajo »Zvezde plešejo«, je odgovorilo 85 % anketiranih. 3 % (4 osebe) so se zmotili in odgovorili, da gre za zabavno oddajo »Slovenija ima talent«. 12 % anketiranih odgovora ni poznalo. Nobeden od sodelujočih ni napačno odgovoril, da gre za zabavno oddajo »Znan obraz ima svoj glas« (slika 30).

77%

4%

4%

10%

6% "Da, tako lažje razumem o

čem govorijo"

"Ne, vsebino dobro razumem tudi brez dodatnih grafik in/ali napisov"

"Ne vem, ker jim ne posvečam pozornosti"

"Včasih"

"Ne morem odgovoriti, ker ne spremljam zabavnih oddaj"

27 Slika 30: Določitev pripadnosti fotografij zabavnih oddaj prejšnjih vprašanj

Tudi za zabavno oddajo smo pričakovali, da bo večina anketiranih odgovorila pravilno. Nismo pa pričakovali, da se bodo 4 osebe zmotile v naslovu oddaje, čeprav so odgovorili, da spremljajo oddaje na POP TV in Kanalu A.

In document DIPLOMSKO DELO (Strani 35-40)