• Rezultati Niso Bili Najdeni

Didaktični pripomočki na vijolični postaji (osebni arhiv)

– Učitelj izobesi zeleno zastavo.

Lončevina

Škatla z mivko Pripomočki za delo

arheologa

27 POTEK UVODNI DEL V UČILNICI

Npr. teden dni pred odhodom na teren:

Terensko delo – napoved

Učencem povem, da se bomo naslednji teden odpravili na Rifnik in se tam učili o njem.

Povem jim, da bodo razdeljeni v manjše skupine. Vsak bo dobil svojo brošuro z navodili za delo in nalogami ter izzivi. Spremenili se bodo v zgodovinarje in geografe ter raziskali Rifnik.

Opozorim jih, da naj imajo oblečena športna oblačila in da naj bodo primerno obuti. S seboj naj imajo vodo, pisalo in podlogo za pisanje.

Sledijo navodila za terensko delo.

– Ko pridemo na vrh Rifnika, boste imeli 20 minut časa za malico, nato se vsi skupaj dobimo na rjavi postaji, kjer boste razdeljeni v tri skupine. Vsaka skupina bo imela spremljevalca in svoje zaporedje postaj.

– Vsak bo dobil svojo brošuro z navodili in nalogami, ki jih bo sproti reševal.

– S seboj imejte svinčnik, radirko in podlogo za pisanje.

– Povemo jim, da bodo imeli na vsaki postaji približno 5–7 minut časa, da odgovorijo na vprašanja. Opozorimo jih še, da bodo na rumeni postaji za reševanje izziva porabili približno 15 min.

– Vsako postajo za seboj pospravite.

IZVEDBA TERENSKEGA DELA Uvod (5 min)

Z učenci se peš odpravimo na Rifnik. Ko prispemo na vrh, jim povem, da imajo 20 minut časa za malico, nato se dobimo pri rjavi zastavi. S seboj naj imajo svinčnik, radirko in podlogo za pisanje.

Tam učencem najprej razdelim brošure z navodili in nalogami ter jim naročim, da se nanje podpišejo. Nato učence s preštevanjem (1, 2, 3) razdelim v a, b in c skupino. Naročim jim, da naj na naslovnici obkrožijo svojo skupino. Opozorim jih, da morajo paziti, da bodo postaje obhodili v pravilnem vrstnem redu, ter jim povem, da vsi začnemo na rjavi postaji in vsi zaključimo na zeleni. Povem jim še, kdo od učiteljev je spremljevalec njihove skupine.

Rjava postaja: Začutimo Rifnik SLIKA:

Namen: Motivacija, sprostitev in čutna zaznava okolice.

Pripomočki: blazine, rjava zastava.

Priprava: Na postaji izobesimo rjavo zastavo. Na tla, v obliki krožnice, razporedimo blazine.

Učence povabim, da se usedejo na blazine, in sicer tako, da bodo k meni kazali hrbet (njihov pogled ni usmerjen v središče krožnice). Sama se postavim v središče krožnice. Ko se učenci

28

posedejo, jim naročimo, da naj odprejo brošuro na strani 2 in sledijo navodilom. Opozorimo jih, da med vajo nihče ne govori, razen učitelj/-ica, ki podaja navodila.

Vprašanja učitelja/-ice so v poševni pisavi:

Ko s postavljanjem vprašanj zaključim, učencem naročim, da se obrnejo tako, da bodo gledali v središče krožnice, in jih povabim, da delijo svoje vtise.

Po končani vaji jim povemo, da se zdaj začne raziskovanje Rifnika.

Osrednji del (35 min)

Modra postaja: Razgledna točka SLIKA:

Namen: Geografske vsebine (učni cilji: [1–4])

Učenci samostojno preberejo navodila v brošuri z nalogami in rešijo naloge na strani 3.

29

Rdeča postaja: Plastnice SLIKA:

Namen: Geografske vsebine (učni cilj: [5])

Pripomočki in priprava postaje so opisani v organizacijski pripravi.

Učenci preberejo navodila v brošuri za učence, nato opravijo izziv (iz stiropornih plošč sestavijo model hriba; plošče si morajo slediti od največje do najmanjše), na koncu v brošuri na strani 4 rešijo naloge.

Oranžna postaja: Časovni trak SLIKA:

Namen: Zgodovinske vsebine (učni cilji: [6–7]) Pripomočki in priprava postaje so opisani v organizacijski pripravi.

Učenci preberejo navodila v brošuri in razvrstijo napise časovnih obdobij v pravilno zaporedje od najstarejšega do danes.

Vijolična postaja: Arheolog, arheološko najdišče SLIKA:

Namen: Zgodovinske vsebine (učna cilja: [9, 10]) Pripomočki in priprava postaje so opisani v organizacijski pripravi.

Na postaji učence pričaka arheolog (npr.: učiteljica). Pogovorijo se o poklicu arheologa in rekonstruiranju objektov. Nato se preizkusijo v poklicu arheologa (izkopavanje lončevine).

Na koncu rešijo naloge v brošuri na strani 6.

30

Rumena postaja: Naselbina iz poznega starega veka SLIKA:

Namen: Zgodovinske vsebine (učna cilja: [8, 11])

Učenci se orientirajo s pomočjo zemljevida, ki ga imajo v brošuri na strani 7, in obiščejo vse rekonstrukcije objektov iz poznega starega veka.

Spremljevalni učitelj lahko določi vodjo odprave ali učencem prepusti, da se sami organizirajo in gredo od objekta do objekta.

Učenci sproti rešujejo naloge v brošuri na strani 7.

Zaključek (5 min)

Zelena postaja: Preglejmo in razmislimo

(opomba: zaključek lahko izvedemo tudi v razredu) Namen: Pregled pravilnih rešitev, problemsko razmišljanje.

Vsi učenci se zberejo na končni postaji. Skupaj z učiteljem pregledajo naloge v brošuri.

Diferenciacija:

Učence, ki pridejo prvi na končno postajo, zaposlimo tako, da v skupini ustno odgovorijo na vprašanja, ki so v brošuri na strani 8.

Rešitve nalog v brošuri za učence:

Modra postaja: c) jugovzhodno, 568 m, 259 m; d) višji, manj; e) Da.; Da.; Da.

Rdeča postaja: Izziv: a) Pomanjšan model hriba Rifnika.; 1. a); 2. b); 3. a) Vijolična postaja: 1. materialne, zavarujejo; 2. lopatica, kladivo, čopiči, lupa

Rumena postaja: Izziv: 1 in 2 – cerkev iz poznega starega veka (verski obredi), 3 – zbiralnik vode (shranjevanje vode), 4 – stražarnica (varovanje prebivalcev pred tujci); 5–11: hiše (bivališča prebivalcev).

Zelena postaja: 2. a) Obzidje so zgradili na južnem in zahodnem pobočju Rifnika, da so se zavarovali pred vdori sovražnikov, ker sta ti dve pobočji položnejši in je bil dostop sovražnikov iz teh dveh strani na vrh lažji.; b) Stražarnice so imeli, da so se zavarovali pred sovražniki. S stražarnic so nadzirali dogajanje v okolici naselbine.; c) Na Rifniku ni tekoče vode, zato so morali imeti zbiralnik vode. Vodo so vanj dobili ob dežju, tako da so imeli s streh v zbiralnik vode napeljane žlebove.

31 1.1.2 Brošura za učence

Brošura z nalogami za učence (Priloga 1) vključuje zemljevid in vodi učence po pomembnih izbranih opazovalnih mestih (razgledna ploščad, cerkvi, zbiralnik vode, hiše, obzidje …) na Rifniku. Učenci morajo na različne načine sami poiskati oz. pridobiti potrebne informacije in jih zapisati k dani nalogi v brošuri. Pri tem se učenci urijo v iskanju, uporabi in interpretaciji različnih zgodovinskih virov, ki jim pomagajo odkrivati preteklost domačega kraja, in v geografskem opazovanju, s katerim odkrivajo geografske značilnosti domače pokrajine.

1.2 E-učna pot

E-učna pot je nastala kot alternativa k izkustvenemu učenju v naravi, ki smo jo zasnovali v času epidemiološkega stanja (covid-19) v državi in posledičnem šolanju od doma. Dostopna je na spletni strani Raziskovanje Rifnika (http://raziskovanjerifnika.splet.arnes.si).

Pri zasnovi spletne strani smo želeli, da je delo na njen enostavno in razumljivo. Ustvarili smo sedem zavihkov. V prvem zavihku »Uvod« obiskovalce nagovorimo in jim podamo navodila za interaktiven obisk Rifnika. Ostali zavihki predstavljajo posamezne postaje, ki sovpadajo s postajami, ki bi jih učenci obiskali na terenu.

Z izobraževalnimi videi smo želeli doseči, da učenci dobijo čim bolj realno predstavo Rifnika in spoznajo nekatere zgodovinske in geografske vsebine, ki so v skladu z učnim načrtom za predmet družba.

Na spletni strani je šest izobraževalnih videov, ki jih najdemo pod zavihki postaj. Interaktiven obisk začnemo na rjavi postaji in zaključimo na rumeni. Pomembno je, da si videe ogledamo v zaporedju, ki je določen v zavihku »uvod«, saj si videi postaj med seboj sledijo v zaporedju, kot bi jih obiskali na terenu. Na koncu vsakega videa je napoved naslednje postaje in na začetku vsake postaje je prikazana pot, ki bi jo prehodili na terenu.