• Rezultati Niso Bili Najdeni

1. Kaj razumete pod besedno zvezo gibalne zgodbe? Opišite.

Gibalna zgodba je zame zgodba, ki jo posameznik ponazori z gibanjem.

1.1. Jih v vrtcu uporabljate? Zakaj jih uporabljate s predšolskimi otroki? Kako pogosto uporabljate gibalne zgodbe?

Gibalne zgodbe uporabljam v vrtcu, in to ne glede na starost. Uporabljam pa jih zato, ker menim, da se otroci veliko lažje izražajo preko gibanja. Sem mnenja, da otroci preko gibanja veliko več pokažejo in se izrazijo kot pa z besedami. Zdi se mi, da mlajši, kot so otroci, več jih uporabljam. Drugače pa vsako leto v skupini izvedem najmanj dve gibalni zgodbi.

1.2. Kdaj se odločite za uporabo gibalnih zgodb? Jih povezujete z ostalimi področji po Kurikulumu za vrtce. S katerimi?

Za uporabo gibalnih zgodb se odločim zelo spontano. Če naletim na kakšno zgodbo, v kateri opazim oziroma zaznam dovolj gibanja, jo potem uporabim kot gibalno zgodbo. Skoraj vedno si gibalno zgodbo izmislim sama in jo povežem glede na določeno tematiko, ki jo obravnavamo v vrtcu. Gibalne zgodbe povezujem z ostalimi področji, in sicer z gibanjem, umetnostjo, družbo.

Po navadi gibalna zgodba nastane spontano, ko v skupini izvajamo neko dejavnost in iz tega potem nastane gibalna zgodba.

2. S kakšnim namenom uporabljate gibalne zgodbe – kakšen je cilj uporabe?

Moj cilj uporabe gibalnih zgodb je izražanje otrok preko gibanja. Otroci se preko gibanja lažje izražajo. Pomembno mi je, da se izražajo vsi otroci, tudi tisti, ki ne marajo nekega nastopanja.

2.1. Kaj z njimi spodbujate pri otrocih?

Pri otrocih spodbujam njihovo lastno ustvarjalnost in izražanje preko gibanja. Pri gibalnih zgodbah spodbujam tudi poslušanje in sledenje zgodbi.

2.2. Kolikšno vlogo pripisujete gibalnim zgodbam kot spodbudi za otrokovo gibalno-plesno ustvarjanje?

To je zagotovo dobra spodbuda in bi ji pripisala veliko vlogo. Če si za gibalno zgodbo zastaviš cilj, da je otrok gibalno-plesno aktiven in ustvarjalen, je gibalna zgodba odlična rešitev za dosego tega cilja.

3. Katere kriterije upoštevate pri izbiri zgodbe za izvedbo? Kako jih načrtujete? Kako vodite otroke pri gibalnih zgodbah?

Vedno upoštevam, da se zgodba ujema z našim tematskim sklopom, upoštevam tudi cilj celotnega tematskega sklopa, upoštevam tudi starost otrok, dolžino zgodbe. Pri mlajših otrocih upoštevam, da je zgodba krajša in ne vsebuje veliko besedila, pri starejših otrocih pa preko gibalne zgodbe spoznavamo tudi kakšne nove besede in zgodba vsebuje več besedila. Gibalno zgodbo največkrat napišem sama, saj menim, da jo tako lahko najbolj prilagodim vsem kriterijem in zastavljenim ciljev v določeni tematiki. Zgodbo vedno najprej napišem, da ima neki začetek in konec. Pri izvedbi gibalne zgodbe se vedno držim načela, da zgodbo samo pripovedujem in nikoli ne kažem, ker kakor jaz začnem kazati, me otroci začnejo posnemati in ne izražajo tistega, kar takrat občutijo in slišijo.

3.1. Ali otrokom pri izvajanju gibalnih zgodb ponudite kakšen material? Če da, kateri? Zakaj ga ne ponudite?

Po navadi gibalno zgodbo izvajam brez vsega. Lahko bi dejala, da je to ena taka surova dejavnost. Jaz samo pripovedujem, od otrok pa pričakujem, da poslušajo in to ponazorijo s svojim gibanjem. Zdi se mi, da je material neki moteči element, da kakor bi jim jaz nekaj ponudila, bi se preveč osredotočali na to stvar in menim, da jim na neki način odvzameš neko svobodo za lastno izražanje in ustvarjanje.

4. Ali gibalne zgodbe nadgrajujete? Kako, na kakšen način?

Če je otrokom kakšna zgodba zares všeč in so nad njo zelo navdušeni, jo večkrat ponovimo.

Ampak, da bi jo sama spreminjala in nadgrajevala, to pa ne. Opazim pa pri ponavljanju razlike.

So otroci, ki bodo vedno kakšno stvar enako ponazorili in so otroci, ki bodo vedno na novo ustvarjali. Je pa seveda vse odvisno od dneva, kakšen dan zelo dobro sodelujejo, kakšen dan pa malo manj.

4.1. Ali menite, da je nadgrajevanje pomembno? Zakaj tako menite?

Menim, da je tukaj pomembno, kakšen cilj si zastaviš in zakaj si se odločil za izvedbo gibalne dejavnosti. Pomembno je, da zastavljene cilje dosežeš. Menim pa, da nadgrajevanje ni slabo.

5. Kako otroci v vaši skupini sprejmejo gibalne zgodbe? Na kakšen način vsem otrokom skušate približati gibalne zgodbe?

Moji otroci so zelo zavzeti za vse vodene dejavnosti, vsi od prvega do zadnjega sodelujejo in so zavzeti za izvedbo. Do zdaj s sprejemanjem gibalnih zgodb še nisem imela slabih izkušenj.

Pomembno mi pa je, da otroci vedo, kaj od njih pričakujem. Predvsem z zanimivo vsebino zgodbe. Zdi se mi pomembno tudi, da za otroke pripravim ustrezno motivacijo, ne samo zdaj se pa tukaj postavite in poslušajte.

5.1. Kaj opazite med/po izvedbi gibalne zgodbe v skupini?

Menim, da je to spet odvisno od dneva. Opazim, da kdo izmed otrok posnema drugega otroka, pri tem ga spodbudim, da naj se poskuša sam izražati in gibalno ustvarjati. Gibalne zgodbe so do zdaj vsi otroci lepo sprejeli in nimam nobenih slabih izkušenj. Po izvedbi gibalne zgodbe med prosto igro opazim, da povzamejo kakšen del zgodbe in jo prenesejo v svojo igro.

5.2. Kako gibalne zgodbe v vaši skupini vplivajo na zadržane otroke?

V skupini zdaj nimam nobenega otroka, ki bi bil zadržan, saj vsi radi sodelujejo. Imam pa otroke, ki radi posnemajo druge. Njih pa opozorim in spodbudim, da naj se poskušajo sami kaj spomniti.

6. Kakšna je po vašem mnenju vloga vzgojitelja pri izvedbi gibalnih zgodb? Ali otroke vodite z lastnimi gibi ali samo z zgodbo in sami ustvarjajo?

Moja vloga je, da otroke ustrezno motiviram, da pripravim ustrezno zgodbo glede na njihovo starost, da uporabljam besede, primerne njihovi starosti, da otroci razumejo zgodbo. Vedno pa grem pri zgodbah en korak nazaj. Ko neko zgodbo otrokom samo preberem, je ta lahko kompleksnejša, pri gibalnih zgodbah pa se mi zdi pomembno, da je razumljiva vsem otrokom.

Otroke pri izvedbi pohvalim in jih tudi spodbujam. Otrokom zgodbo samo pripovedujem in nikoli nič ne kažem zraven.

6.1. Ali menite, da se vloga vzgojitelja razlikuje glede na starost otrok? Zakaj tako menite?

Ja, menim, da se vloga razlikuje glede na starost otrok. Pri najmlajših otrocih mi je jasno, da ne morem otrokom samo pripovedovati zgodbe, ampak jim malo namignem in pokažem kakšen gib, pri starosti ena do dve leti sama tudi sodelujem zraven.

7. Ali se srečujete s kakšnimi težavami, ko načrtujete gibalno zgodbo? Če da, s kakšnimi?

Do zdaj nisem imela nobenega občutka, da bi se srečala s kakšnimi težavami pri načrtovanju.

Izhajam iz tega, da ima zgodba neko rdečo nit, da se ujema z obravnavano tematiko, tako otroci tudi vedo, o čem se trenutno pogovarjamo.