• Rezultati Niso Bili Najdeni

Javna služba v vinogradništvu in vinarstvu

6. Zakonske in druge podlage, na katerih temeljijo cilji ter aktivnosti KIS

7.2. Raziskovalni projekti KIS

7.3.5. Javna služba v vinogradništvu in vinarstvu

68

• preskušanje tehnologij z biorazgradljivimi materiali – folije za prekrivanje tal, različne zelenjadnice,

• trajni kolobarni poskus – tretje leto poskusa z zelenjadnicami v enostavnem zaščitenem prostoru,

• preskušanje tehnologij zasnove posevka - termini setve nizkega fižola za zrnje,

• mešani posevki – fižol in koruza,

• primerjava tehnik gojenja – hidroponska in talna pridelava listnih zelenjadnic,

• preskušanje tehnologij cepljenja plodovk – kumara, na podlagi s tolerantnostjo proti ogorčicam,

• predstavitev rezultatov naloge - posredovanje informacij o preskušanih tehnologijah zainteresirani javnosti.

7.3.4.4. Strokovno-tehnična koordinacija v vrtnarstvu

Glavni namen strokovno-tehnične koordinacije v okviru Javne službe na področju vrtnarstva je skrbeti za poenoteno delovanje javne službe v vrtnarstvu in ustrezno prenašati znanje med raziskovalnimi, izobraževalnimi in svetovalnimi ustanovami.

Cilji strokovno-tehnične koordinacije:

• vzpostavljeno strokovno-tehnično vodenje in koordinacija javne službe;

• boljši prenos znanja do javne službe kmetijskega svetovanja in pridelovalcev;

• vzpostavljeno sodelovanje z ostalimi javnimi službami na področju kmetijstva ter z nevladnimi organizacijami.

V letu 2022 bo naloga Strokovno tehnična koordinacija v vrtnarstvu obsegala:

• izvajanje koordinacije;

• strokovno tehnično vodenje JS;

• spremljanje in analizo stanja ter strokovno podporo naročniku na področju dela JS;

• sodelovanje z ostalimi deležniki na področju dela JS;

• sodelovanje pri strokovnih srečanjih s področja dela JS;

• prenos znanja do neposrednih uporabnikov.

69

Poleg tega izvajamo tudi naloge s področja Javne službe rastlinske genske banke - vinska trta ter jagodičevje, Integriranega varstva rastlin – vinska trta. Na področju vinarstva izvajamo izotopske analize vzorcev slovenskih vin z geografskim poreklom.

7.3.5.1. Javna služba v vinogradništvu pri KIS – introdukcija in tehnologija pridelave vinske trte

Financer: MKGP

Koordinator: dr. Franc Čuš

Sodelavci: dr. Katja Šuklje Antalick, dr. Anastazija Jež Krebelj, Boštjan Saje, Iva Kmetič Ceglar

Pri pridelovanju grozdja je za uspešen razvoj vinogradništva in vinarstva ključnega pomena sledenje trendom v vinogradništvu in vinarstvu in s tem uporaba takih sort, klonov in podlag trte, ki so prilagojene na naše rastne razmere, so ob primerni zaščiti dovolj odporne proti boleznim in škodljivcem obenem pa zagotavljajo pridelavo tržno zanimivih pridelkov in produktov. Glavni cilj introdukcije sort je izboljšanje trsnega izbora sort vinske trte v posameznih vinorodnih deželah. Z javno službo v vinogradništvu želimo pomagati vinogradnikom in vinarjem, in sicer z ugotavljanjem prilagojenost za nas zanimivih sort iz drugih geografskih območij, ki bi lahko bile pridelovalno in tržno zanimive tudi v naših okoljskih razmerah, kot tudi z preskušanjem tehnologij pridelave doma selekcioniranih sort in klonov. Prav tako v sklopu javne službe ugotavljamo tudi morebitna odpornost sort in podlag na bolezni in škodljivce ter tolerantnost na stresne razmere kot sta zimska pozeba in suša. Javna služba v vinogradništvu se izvaja v skladu z ZKme. Rezultati javne službe v vinogradništvu se uporabljajo kot podlaga za odločanje o rajonizaciji in za določitev trsnega izbora v skladu z Zakonom o vinu.

V okviru programa dela za 2022 bo delo potekalo v 4 delovnih sklopih s poskusi in vrednotenjem rezultatov. Sklopi so naslednji:

• tehnološki poskus preizkušanje podlag vinske trte odpornih na pomanjkanje vode v tleh (pričetek v 2019);

• introdukcija vinskih sort medvrstnih križancev v v.d. Posavje in Primorska;

• tehnološki poskus na sorti merlot v v. d. Podravje in Posavje (pričetek v 2020);

• tehnološki poskus na sortah rumeni muškat v v.d. Podravje ter merlot v v.d. Primorska (pričetek v 2020).

Za izvajanje nalog so zagotovljena sredstva v znesku 35.299,00 EUR, ki se delijo med izvajalce:

Kmetijski inštitut Slovenije 30.505,20 EUR

KGZ Maribor 1.277,76 EUR

KGZ Nova Gorica 3.516,04 EUR

7.3.5.2. Javna služba v vinogradništvu pri KGZS – Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica selekcija vinske trte v vinorodni deželi Primorska (KIS podizvajalec)

Financer: MKGP

Koordinatorja: Andreja Škvarč (KGZ NG), dr. Franc Čuš (KIS)

Sodelavci: dr. Katja Šuklje Antalick, dr. Anastazija Jež Krebelj, Boštjan Saje, Iva Kmetič Ceglar

Selekcija vinske trte je odbira trt z želenimi lastnostmi za namen nadaljnjega razmnoževanja.

Osnovna je pozitivna množična selekcija, ki temelji na vizualnih opazovanjih v vinogradu in rezultat je razmnoževalni material kategorije standard. Obenem pa se v okviru javne službe pozitivna množična

70

selekcija vinske trte izvaja kot osnova, za nadaljevalno klonsko selekcijo. Odbrane trte ali elite se kot predklonske kandidate vključi v klonsko selekcijo in izvedeta se tako zdravstvena kot sortna selekcija, ki vključujeta številne postopke, analize, testiranja, meritve in kontrole. V sklopu zdravstvene selekcije se izvaja tudi analiza virusov – serološke metode in indeksiranje in v ta namen imamo v rastlinjaku potrebno opremo vključno s kalilnikom in posajene indikatorske trte. Klonska selekcija se zaključi s preveritvijo uporabne vrednosti – predelava grozdja v vino in zato imamo primeren in opremljen prostor ter vso opremo za predelavo in shranjevanje vina.

V letu 2022 bomo skupaj z izvajalcem naloge sodelovali pri izvajanju aktivnosti tako na področju pozitivne množične selekcije kot klonske selekcije. V sklopu selekcije izvajamo tako vizualne preglede vinograda, popis fenofaz, spremljanje dinamike dozorevanja grozdja, trgatev in vrednotenje pridelka ter prirasta enoletnega lesa.

Za izvajanje nalog KIS-a so predvidena sredstva v višini 9.850,08 EUR.

7.3.5.3. Javna služba v vinogradništvu pri KGZS – Kmetijsko gozdarski zavod Maribor – selekcija vinske trte v vinorodnih deželah Podravje in Posavje (KIS podizvajalec)

Financer: MKGP

Koordinatorja: mag. Tanja Vaupotič (KGZ MB), dr. Franc Čuš (KIS)

Sodelavci: dr. Katja Šuklje Antalick, dr. Anastazija Jež Krebelj, Boštjan Saje, Iva Kmetič Ceglar

V v.d. Podravje in Posavje bomo sodelovali z izvajalcem naloge pri izvajanju pozitivne množične selekcije pri izbranih sortah: laški rizling, muškat ottonel, dišeči traminec, chardonnay, šipon, rumeni muškat, sivi pinot, rizvanec , sauvignon, zeleni silvanec in modri pinot.

S klonsko selekcijo v v.d. Podravje bomo nadaljevali pri gospodarsko pomembnih sortah: rumeni muškat, šipon, sivi pinot, laški in renski rizling ter muškat ottonel. Pri sorti laški rizling je v selekciji po izvedenih testiranjih ostalo še pet klonskih kandidatov, ki so bili v zadnjih nekaj letih odbrani iz vinogradov na treh lokacijah Kozar-Hercegovščak, Pečica-Brebovnik in Rujs-Brebovnik. Pri sorti rumeni muškat bomo nadaljevali klonsko selekcijo pri sedmih klonskih kandidatih, ki so bili v zadnjih nekaj letih odbrani iz vinogradov na dveh lokacijah Litmerk in Vinski vrh. Pri sorti sivi pinot bomo nadaljevali klonsko selekcijo pri petih klonskih kandidatih, ki so bili v zadnjih nekaj letih odbrani iz vinogradov na lokaciji Zgornji Cerovec, predvidevamo da bomo klonske kandidate tudi vinificirali. Pri sorti muškat ottonel bomo nadaljevali klonsko selekcijo pri osmih klonskih kandidatih, ki so bili v zadnjih nekaj letih odbrani iz vinogradov na lokaciji Mihalovci-Piščaga in jih v letu 2021 tudi prvič vinificirali. Pri sortah šipon, renski rizling in modra frankinja bomo opravili zaključne analize in meritve ter opravili tudi zaključna serološka testiranja. Nadaljevali bomo z vodenjem selekcijskih knjig. Poglavitna selekcijska cilja bosta odbira trt z bolj rahlim grozdom in zmernejšim pridelkom.

Za izvajanje nalog KIS-a so predvidena sredstva v višini 31.080,88 EUR.

7.3.5.4. Izvajanje strokovne naloge izotopskih analiz vzorcev slovenskih vin z geografskim poreklom

Financer: MKGP

Koordinator: dr. Franc Čuš

Sodelavci: dr. Anastazija Jež Krebelj, Boštjan Saje, Iva Kmetič Ceglar, Nada Bizjak

KIS je s strani MKGP zakonsko zadolžen za pošiljanje rezultatov izotopskih analiz slovenskih vin tekočega letnika v podatkovno bazo EU za katero skrbi Joint Research Centre (JRC IRMM) v Geelu. Za vzpostavitev podatkovne baze EU mora RS vsako leto poslati rezultate analiz najmanj 20 vzorcev. V

71

letu 2022 bomo opravili destilacijo zbranih vzorcev vin letnika 2021 (20) in s sodelujočimi inštituti (KI in IJS) izotopske analize razmerja med devterijem in vodikom (D/H)I in (D/H)II na specifičnih mestih molekule etanola, analizo vsebnosti 13C ter razmerja izotopov kisika (18O/16O) v molekuli vode v vinu. Zbrane podatke o vzorcih in izotopskih analizah bomo oddali v JRC Geel in na MKGP. V času trgatve bomo opravili vzorčenje 20 vzorcev mošta letnika 2022, skupaj z zbiranjem podatkov o vzorcih, ter izvedli njihovo vinifikacijo in stekleničenje.

V okviru naloge bomo sodelovali v medlaboratorijski primerjalni shemi Food analysis using Isotopic Techniques – Proficiency Testing (FIT-PTS), ki jo organizirata podjetje EUROFINS in JRC-ISPRA (2 vzorca/leto).

Za izvajanje naloge je predvidenih sredstev v višini 19.909,33 EUR.