• Rezultati Niso Bili Najdeni

Načrt za enakost spolov na KIS

10. Kadrovski načrt KIS za leto 2022

10.1. Načrt za enakost spolov na KIS

Evropska komisija se vedno bolj aktivno strateško usmerja k enakosti spolov v raziskovanju. S pričetkom novega obdobja financiranja v okviru Obzorja Evropa so se ta prizadevanja še bolj okrepila, in sicer v prvi vrsti z aktivnim spodbujanjem javnih raziskovalnih inštitucij, da sprejmejo svoje načrte za enakost spolov (NES).

Na KIS smo na podlagi analize podatkov uravnoteženosti spolov za naš akcijski načrt za enakost spolov oblikovali splošne in posebne cilje, ki so tako dolgoročni kot kratkoročni. Le-te bomo v prihodnosti tudi ustrezno spremljali in ovrednotili. Pri tem bomo upoštevali tudi kazalnike (tako kvalitativne kot kvantitativne), ki bodo specifični, merljivi, dosegljivi, realistični in časovno povezani.

Načrt za enakost spolov na KIS (NES-KIS) je obravnaval Znanstveni svet, predstojniki in direktor KIS.

Znanstveni svet je dokument pregledal in ga na dopisni seji dne 22. 12. 2021 tudi sprejel. NES-KIS je stopil v veljavo s 1. 1. 2022.

Na podlagi analize stanja kazalnikov uravnoteženosti spolov na KIS, pripomb in usmeritev Znanstvenega sveta KIS, predstojnikov in direktorja KIS, so za večjo enakost spolov na naši raziskovalni inštituciji v okviru načrta za enakost spolov na KIS (NES-KIS) predvidene naslednje aktivnosti:

Uveljavljanje enakosti spolov na KIS: NES podpira in podpisuje vodstvo KIS, dokument bo objavljen na uradnih spletnih straneh KIS in ga bomo aktivno promovirali med vsemi zaposlenimi. Izvajanje akcijskega načrta za enakost spolov poteka v vseh delovnih telesih, organih in organizacijskih enotah KIS.

Sistematično zbiranje in spremljanje podatkov za vse zaposlene: na letni ravni bomo v okviru Skupnih služb spremljali podatke glede na spol za vse zaposlene, pri raziskovalcih pa bomo posebej spremljali še kazalnike, vezane na znanstvene in strokovne nazive, prehode med nazivi, čas napredovanja, delovna mesta in plačne lestvice ter vrste pogodb o zaposlitvi (za določen ali nedoločen čas, za polni ali deljeni delovni čas). Podatke bomo predstavili v letnih poročilih KIS.

Enake možnosti spolov pri napredovanju in odločevalskih položajih: na letni ravni bomo sistematično spremljali kazalnike, razčlenjene glede na spol, ki so vezani na zasedanje vodstvenih položajev, na sodelovanje v odločevalskih telesih ter na nagrade in priznanja na KIS. Prizadevamo si, da bi vodstvene strukture na KIS poskušali čim bolj uravnotežiti. Z različnimi ukrepi bomo skušali opolnomočiti raziskovalce pri njihovem kariernem napredovanju na KIS.

Enake možnosti spolov pri usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja: Karierno napredovanje v raziskovalnih nazivih, uspešnost pri raziskovanju in napredovanju do najvišjih vodstvenih funkcij znotraj inštitucije je povezano tudi z uspešnim usklajevanjem poklicnega in zasebnega življenja. Zato bomo na KIS za zaposlene organizirali svetovalne delavnice ter z ustreznimi ukrepi omogočili, da bodo zaposleni lažje usklajevali raziskovalno delo z zasebnim življenje. Glavni predvideni ukrepi so predvsem organizacijski (npr. možnost občasnega dela od doma). Na KIS se trudimo tudi za to, da vsem raziskovalcem nudimo enake možnosti za njihovo raziskovalno delo.

Vključevanje dimenzija spola v raziskovanje in komuniciranje: Vidik spola na KIS vključujemo v različne aspekte pri raziskovalnem delu. Pri vseh projektih je zato potreben razmislek o tem, ali je vidik spola pomemben pri sami vsebini raziskav, ter kako bolje spolno uravnotežiti

153

raziskovalne skupine. V okviru komuniciranja bomo na KIS izvedli tudi analizo obstoječih jezikovnih praks v dokumentih inštituta in se trudili za uravnoteženost spolov pri vseh uradnih nagovorih in besedilih KIS.

Ukrepi za preprečevanje vseh vrst nasilja, tudi na podlagi spola, vključno s spolnim nadlegovanjem: KIS je leta 2015 sprejel Pravilnik o ukrepih za varovanje dostojanstva zaposlenih, v katerem so definirani izrazi kot so spolno nadlegovanje, nadlegovanje in trpinčenje. Med ukrepi za preprečevanje spolnega in drugega nadlegovanja so ozaveščanje in obveščanje vseh zaposlenih s pravilnikom in vzpostavitev protokola za anonimne prijave.

Prav tako bomo zaposlene seznanili s kontaktnimi podatki imenovanih pooblaščencev za pomoč in informiranje zaposlenih na KIS glede varstva pred spolnim in drugim nadlegovanjem in trpinčenjem na delovnem mestu.

V letu 2022 načrtujemo različne aktivnosti, ki so predstavljene v naslednji preglednici 38.

154

Preglednica 38: NES-KIS – pregled načrtovanih aktivnosti v letu 2022

Aktivnosti Kazalniki Odgovornost

1. Raziskovanje in uravnoteženost spolov na KIS 1.1. spremljanje letne statistike zastopanosti

spolov na vodstvenih položajih in v odločevalskih telesih

letna statistika, razčlenjena glede na spol

Kadrovska služba

1.2. spodbujati projektne prijave in

uravnoteženo zastopanost spolov v raziskovalnih skupinah

uravnoteženo razmerje vodenja projektov do leta 2025

vodje projektov, predstojniki, Projektna pisarna

1.3. spodbujati pripadnike slabo zastopanih spolov k prevzemu izvedbe konferenc, okroglih miz in drugih dogodkov, ki jih organizira KIS

vsaj 40 % delež vodilnih vlog žensk pri vseh dogodkih, ki jih organizira KIS do 2025

predstojniki, Projektna pisarna

1.4. organizacija delavnic za pripravo prijav raziskovalnih projektov

št. izvedenih delavnic Projektna pisarna, Skupne službe 2. Vključevanje dimenzije spola v raziskovanju in komuniciranju

2.1. promocija načrta za enakost spolov znotraj KIS

objava NES na spletnih straneh KIS Skupne službe 2.2. izvajanje načrta za enakost spolov;

spremljanje, vrednotenje in trajnost

letno poročilo o vrednotenju in spremljanju načrta enakosti spolov na KIS

Skupne službe, predstojniki

2.3. opozarjanje na vrednote NES v vseh strateških dokumentih KIS (poročila, načrtih…)

vključevanje principa enakosti spolov v vse strateške dokumente na KIS

Skupne službe

2.4. analiza obstoječih jezikovnih praks v dokumentih KIS

letno poročilo o izvedeni analizi Skupne službe

2.5. priprava uravnoteženih nagovorov in uradnih besedil KIS

letno spremljanje podatkov o uravnoteženih nagovorih in uradnih besedilih

vodstvo KIS, predstojniki, Skupne službe

3. Usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja zaposlenih 3.1. načrtovanje sestankov in drugih obveznosti

tako, da čim manj vplivajo na fleksibilnost dela

št. sestankov po 15. uri Predstojniki 3.2. izvedba letnih analiz potreb oz. o

zadovoljstvu zaposlenih (vprašalnik)

analiza vprašalnikov vključena v letno poročilo KIS

Kadrovska služba

3.3. povečati možnost dela od doma št. delovnih mest, pri katerih je možno delo od doma

Skupne službe, predstojniki

4. Preprečevanje vseh vrst nasilja, vključno s spolnim nadlegovanjem 4.1. objava pravilnika in izdelava zloženke o

protokolu preprečevanja vseh vrst nasilja

objava pravilnika in zloženke o protokolu na spletu

Skupne službe, pooblaščene osebe za izvajanje pravilnika 4.2. redno spremljanje izvajanja pravilnika obravnava in objava izsledkov

spremljanja v letnem poročilu

Skupne službe, pooblaščene osebe za izvajanje pravilnika

Ljubljana, 3. 2. 2022 Direktor Kmetijskega inštituta Slovenije prof. dr. Andrej Simončič