• Rezultati Niso Bili Najdeni

I. TEORETIČNI DEL

3.2 Joga

Jogo v različnih kulturah različno dojemamo. V slovarju je definicija besede joga opredeljena kot »praksa, da se z dihalnimi vajami in duševno koncentracijo doseže telesna in duševna uravnovešenost, skladnost« oz. kot »dihalne in telesne vaje za doseganje stanja umirjenosti in razvijanje telesne in duševne skladnosti« (Joga, 2014). Beseda joga v sanskrtu (indijskem jeziku) pomeni zvezo, ki povezuje fizično telo z mentalnimi in duhovnimi pogledi na življenje.

6

Poglobljena joga terja izurjeno telo in duha. Vaje lahko ločimo od tradicionalnega pogleda na jogo in jih izvajamo brez vključevanja religiozne plati (Schmidt, 2008). Joga v indijski tradiciji pomeni telesno, duševno in duhovno sproščanje. Joga, kot jo poznamo mi, je v resnici le en del tega, in sicer telesni del (raztezanje, položaji stabilizacije). Vaje joge niso enake telovadnim vajam. Pri jogi gre za posamezne položaje, ki se izvajajo počasi, z zavestjo in povezano z dihanjem (Wilmes Mielenhausen, 1999).

Joga ni zgolj raztezanje telesa – če jo izvajamo pravilno in usklajeno z dihanjem, usklajuje delovanje notranjih organov in pripomore k stabilnosti in umirjenosti. Z jogo se naučimo tehnik sproščanja: smo bolj zbrani in imamo jasnejše misli. Joga je v primerjavi z ostalimi oblikami telesne vadbe bolj nežna, ni nastopaška in ni tekmovalna. Cilj vadbe ni lep videz poze ali popolnost izvedbe, temveč veselje do vadbe (Schmidt, 2008). Jogo je najbolje izvajati v mirni sobi, v kateri je svež zrak. Priporočena je uporaba podloge za jogo, oblečeni pa moramo biti v udobna oblačila. Stopala naj bodo bosa. Priporočljivo je, da vadimo na prazen želodec, da si vzamemo čas in da med vajo ne pijemo. Po vadbi lahko sledi nežna masaža in meditacija (Rama, 2010).

Z manjšimi prilagoditvami lahko jogo izvajamo tudi z najmlajšimi otroki.

3.2.1 Joga za predšolske otroke

Otroci med 2. in 5. letom starosti se učijo s pomočjo raziskovanja, poskusov, imitacije in igre.

Tudi jogo jih učimo z metodo igre. Joga položaje moramo v tej fazi povezovati z zvoki, gibanji in igro. Uporabimo lahko joga igre, kartice in zgodbe. Od šestega do desetega leta lahko otrok položaje zadrži dlje, zato se lahko poslužujemo tudi položajev, ki zahtevajo ravnotežje. Med 11. in 14. letom otroci začnejo razumevati globlji pomen joge in meditacije (Rama, 2010).

Potek joga vadbe naj na začetku traja le 5 minut, s časom pa lahko otroke navadimo na daljše vadbe. Vadbo lahko začnemo z ogrevanjem ali miselno pripravo, sledi osrednji del vadbe, na koncu pa izvedemo kratko meditacijo ali masažo. Ogrevanje telesa pred jogo ni obvezno, je pa dober način za telesno in mentalno pripravo otroka na vadbo. Dobro je, da nežno zavrtimo glavo, ramena in da zibamo roke in noge naprej in nazaj, da prebudimo telo. Ideja za zabavnejše ogrevanje telesa je igra lutk. Otroci se pretvarjajo, da so lutke, vzgojitelj pa jih premika oziroma jim govori, kaj početi (poglej levo, poglej desno, dvigni roko visoko v zrak …). Na podoben način lahko otroke motiviramo z vprašanji, kot so: kako visoko lahko dvigneš svoje roke, ali

7

lahko stojiš na eni nogi, ali se lahko stisneš v malo kroglico … Lahko se tudi igramo igro dreves, ki plešejo v vetru. Otroci svoje roke dvignejo visoko nad glavo in z nežnim zibanjem naprej, nazaj, levo in desno počasi prebujajo svoje telo (Rama, 2010).

Osrednji del vadbe joge z najmlajšimi najlažje izvajamo s pomočjo joga zgodb. V zgodbo vključimo živali in objekte, ki jih lahko ponazorimo z joga položaji (Rama, 2010). Izberemo položaje, ki so lažje izvedljivi in ki jih otroci lahko povežejo s konkretnimi oblikami. Tako so najbolj pogosti položaji v otroški jogi drevo, mačka, most, pes, stol in sveča (Wilmes Mielenhausen, 1999).

Da so joga aktivnosti raznolike in zabavne, lahko uporabljamo različne pripomočke. Pomagamo si lahko z joga karticami, ki jih, obrnjene navzdol, položimo pred otroke, nato vsak otrok izbere eno kartico in vsi rekreirajo položaj na njej. Ko otroci poznajo več položajev, se lahko igrajo tudi pantomimo. Eden od otrok se postavi v sredino in izvede joga položaj, prvi, ki ugane ime položaja, lahko pokaže naslednjega. Zabaven način je tudi izvajanje položajev v dvojicah ali v skupini (npr. položaj dvojnega stola, gore …). Iz joga položajev lahko ustvarimo tudi sekvenco gibov oziroma koreografijo na pesmi. Z malo starejšimi otroki lahko poskusimo tudi ustvariti nove joga položaje. Otroke lahko naučimo pozdrav soncu in ga izvajamo vsak dan enako.

Sčasoma lahko pozdrav vodijo tudi otroci (Rama, 2010).

3.2.2 Učinki joge za predšolske otroke

Pozitivni učinki joge se kažejo na telesu, umu, čustvih in v volji otroka. Na področju telesa opažajo uravnovešenje hormonov, izboljšanje gibljivosti in splošne telesne zmogljivosti, izboljšanje delovanja imunskega sistema, izboljšanje telesne drže in razvijanje vseh telesnih sistemov (mišični, živčni, dihalni, prebavni in izločevalni) (Rama, 2010). Joga izboljšuje moč in gibljivost otroka, prispeva k delovanju dihalnega sistema in ohranja prožnost hrbtenice (Kramer, 2018).

Z izvajanjem joge otrok gradi koordinacijo in ravnotežje, ozavešča okolico in se uči zavedanja lastnega telesa. Otrok z vadbo razvija samodisciplino in nadzor nad svojim telesom (Kramer, 2018).

Joga pomaga otroku pri spoznavanju lastnega telesa in pri ohranjanju gibčnosti (Schmidt, 2008). Na področju uma joga dokazano pomirja misli, razvija kreativnost, prebudi zmožnost poslušanj, izboljša funkcioniranje možganov ter izboljša koncentracijo in spomin. Nežna joga

8

lahko začasno zmanjša hiperaktivnost telesa in misli. Umirjen živčni sistem privede do umirjenih misli. Vadba joge izboljša koncentracijo in stimulira možgane za delo. Na področju čustev joga nudi sproščanje stresa, uravnovešenje čustev, poveča motivacijo in odločnost, spodbuja samozavest in izboljša zmožnost občutenja misli in čustev. Na področju otrokove volje se spremembe kažejo predvsem v tem, da joga otroka nauči poti do notranjega miru in veselja ter asistira otroku pri raziskovanju sveta z nežnostjo (Rama, 2010).

Joga znanstveno dokazano pripomore k zdravju človeka, lahko zmanjšuje simptome astme, uravnovesi krvni pritisk, izboljša delovanje notranjih organov in zmanjša glavobole. Joga položaji pozitivno vplivajo na delovanje možganov, srca, mišic in spodbujajo pretok krvi po celem telesu. Običajno so telovadbe utrujajoče, joga pa telo prebudi in napolni z energijo. Joga položaji stimulirajo pozitivne senzacije v možganih in povezujejo delovanje leve in desne hemisfere. Vaje, ki vključujejo sukanje telesa, stimulirajo živčni sistem, ki izhaja iz hrbtenjače.

Poze, ki so invertirane, delujejo na centralni živčni sistem (prav tam).

Joga spodbuja sočutje in spoštovanje vseh živih bitij. Otroka uči sprejemanja samega sebe in svojih pomanjkljivosti, poveča njegovo čustveno moč, samozavedanje in gradi pozitivno samopodobo (Kramer, 2018).

Zadrževanje joga položajev za kratek čas povzroči prekinitev toka krvi v določenih delih telesa.

Ko položaj izpustimo, pa se ta del telesa znova prekrvavi in obnovi. Položaji, pri katerih je telo obrnjeno na glavo, so še posebej učinkoviti za prekrvavitev in omogočijo drenažo krvi iz spodnjih okončin. Ko se postavimo nazaj na noge, se te spet prekrvavijo in delujejo bolje. Joga pomaga preprečiti posledice ponavljajočih se mišičnih navad. Z vajo joge mišice raztezamo in sprostimo, kar jih podaljša in utrdi. Joga vadba izboljša tudi zmožnost prebavljanja in zmanjšuje težave s kožo (Rama, 2010).

In document POMEN SPROSTITVENIH DEJAVNOSTI V VRTCU (Strani 14-17)