• Rezultati Niso Bili Najdeni

Kinematika deformacije

In document AVTOR: prof. dr. Rudolf Podgornik (Strani 50-55)

Pri deformaciji se izbran del telesa, torej skupek njegovih atomov oziroma molekul, pre-makne iz izhodiˇsˇcne v neko drugo lego: ˇce smo pred deformacijo njegovo lego opisali skrajevnim vektorjem r, oziroma v komponentah xi, jo po deformaciji opiˇsemo s kra-jevnim vektorjemR(r).

Zavedati se moramo, da lahko lego skupka atomov oz. molekul, torej bodisi r ali pa R(r) definiramo le v snoveh, kjer imajo atomi (oziroma molekule) poloˇzajski red dolgega dosega. Vsak atom oz. molekulo torej lahko oznaˇcimo tako, da navedemo koordinate toˇcke v prostoru, kjer se nahaja. Za tekoˇcine (pa tudi veˇcino tekoˇcih kristalov) to ni mogoˇce, saj se atomi oz. molekule popolnoma neurejeno gibljejo po prostoru in jih ne moremo povezati z dolˇcenimi toˇckami v prostoru.

Loˇcimo dva opisa deformacije: pri enem preberemo koordinate nekega izbranega dela telesa v starem, nedeformiranem, koordinatnem sistemu r. To je Lagrangeov opis.

Uporabljamo ga pri teoriji elastiˇcnosti. Pri drugem pa preberemo koordinate istega dela telesa v novem - deformiranem koordinatnem sistemu R. To pa je Eulerjev opis.

Uporabljamo ga pri hidromehaniki. Mi se bomo zaenkrat ukvarjali s teorijo elastiˇcnosti in bomo uporabljali Lagrangeov opis.

1casih se sliˇsi tudi termin mehanika kontinuumov. Tega preganjam. Latinske besede slovenimo tako, da vzamemo osnovo (pri besedicontinuumje tocontinu), jo prepiˇsemo v slovenˇcino in nanjo nataknemo slovenska obrazila (kontinuov)!

Privzeli bomo princip lokalne akcije: deformacije v telesu so posledice lokalnih sil.

Uˇcinke dolgega dosega zanemarimo.

Zakonom, ki povezujejo zunanje uˇcinke z notranjimi odgovori razliˇcnih vrst snovi, pravimo konstitutivni zakoni. Taka sta npr. zakona D = 0E v elektrodinamiki in F = κ∆l/l pri deformaciji vzmeti. Da bi izpeljali sploˇsne konstitutivne zakone v elastomehaniki, pa moramo najprej znati opisati deformaicjo elastiˇcnega tlesa.

2.4.1 Tenzor deformacije

Posvetimo se najprej kinematiki oz. opisu deformacije v zveznem mediju. Oglejmo si transformacijo r7−→R(r); zapisano po komponentah je to:

xi 7−→Ri(xk) = xi+ui(xk),

kjer smo vpeljali vektor deformacije ui(xk), ki pove, za koliko se pri deformaciji premakne toˇcka, ki je bila pred deformacijo v xk. Komponenten zapis ui(xk) je popol-noma enakovreden vektorskemu zapisu u(r). Latinski indeksi seveda teˇcejo od 1−3 in predstavljajo komponente x, y, z.

Razdalja med dvema sosednjima toˇckama na poljubni mnogoterosti se zapiˇse kot dl20 =gik(0)dxidxk.

kjer jegik(0) metriˇcni tenzor pred deformacijo2. drje seveda vektorska razlika poloˇzajev dveh infinitezimalno sosednjih vektorjev.

Pri deformiranem telesu gledamo ustrezno razliko med vektorjemaR(r) inR(r+dr).

Tu vpeljemo element razdalje med istima toˇckama po deformaciji z zvezo dl2 =gikdxidxk.

Deformacijo potemtakem oˇcitno lahko opiˇsemo kar z metriˇcnim tenzorjem, Lagrangeove koordinate pa ostanejo iste. Razdalja med dvema bliˇznjima toˇckama v telesu pred in po deformacijio zapiˇsemo po definiciji kot

dl2−dl20 = (gik−gik(0))dxidxk =: 2uikdxidxk, kjer je uik (Greenov) tenzor deformacije, ki smo ga vpeljali kot

uik = 1

2(gik−gik(0)).

Tenzor deformacije je oˇcitno tenzor, saj je enak razliki dveh drugih tenzorjev, je pa tudi simetriˇcen, uik =uki, paˇc glede na lastnosti metriˇcnega tenzorja.

2Uporabljamo Einsteinov sumacijski dogovor: AiBi = P

iAiBi. Pod tenzorjem pojmujemo neko matriko, ki se transformira tako kot tenzorski produkt koordinat.

Poskusimo ga izraziti z vektorjem odmika ui(xk)! Zaˇcnimo s karteziˇcno 3D mreˇzo na nedeformiranem telesu. Metriˇcni tenzor je kar identitetna matrika, kar pomeni, da od produkta preˇzivijo le diagonalni elementi, torej elementi z enakim indeksom:

dl02 =dxidxi =dx2i.

Sedaj telo infinitezimalno deformiramo. Vsaka toˇcka xk se preslika v Ri(xk), zato je razdalja med dvema infinitezimalno bliˇznjima toˇckama po deformaciji3:

dl2 =dRidRi =dRi2.

Tu smo prepostavili, da sta si toˇcki, ki sta si blizu pred deformacijo, blizu tudi po njej. Obiˇcajno je to res, razen v primerih, ko se telo pretrga, s katerimi pa se tu ne bomo ukvarjali. Ker je po definiciji vektorja deformacije R(r) = r+u(r), sledi

dRi =dxi+ ∂ui Zmnoˇzimo in imamo

dxidxi+ ∂ui

Pri linearnih ˇclenih smo indeks i v drugem ˇclenu spremenili v p, v tretjem pa v k – to lahko naredimo, saj so i,p in k nemi indeksi. Po definiciji je

dl2−dl02 = 2upkdxpdxk=⇒

i imenujemo linearna komponenta tenzorjauik, ˇclen ∂u∂xl

i

∂ul

∂xk pa nelinearna (kvadratna) komponenta tenzorjauik. Mi se bomo ukvarjali z linearno teorijo elastiˇcnosti, zato bomo nelinearni del zanemarili. To pomeni, da se bomo v nadaljevanju omejili na majhne deformacije. V linearnem opisu deformacije je uik ravno simetriziran gradient deformacijskega vektorja ui:

3infinitezimalna razlika med dvema toˇckama je ˇse vedno evklidska

uik = 1 2

∂ui

∂xk +∂uk

∂xi

.

2.4.2 Fizikalen pomen komponent tenzorja deformacije

Tenzor uik lahko v vsaki toˇcki diagonaliziramo: spravimo v tako obliko, da ima po diago-nali lastne vrednosti, vsi ostali elementi pa so 0. V lastnem sistemu deformacijski tenzor uik zapiˇsemo

dl2 =dl02 + 2uikdxidxk =dl20+ 2u11dx12 + 2u22dx22+ 2u33dx32.

To je sevad spet element razdalje med dvema sosednjima toˇckama po deformaciji.

Sprememba kvadrata loˇcne dolˇzine dl2−dl02 je v lastnem koordinatnem sistemu tenzorja deformacije torej vsota treh med seboj neodvisnih prispevkov. ˇCe si ogledamo enega, ostala dva pa postavimo na 0, dobimo (upoˇstevaje, da je tedaj dl20 =dx21)

dl2 =dx21(1 + 2u11),

kar lahko korenimo in razvijemo po u11 do najniˇzjega reda dl=dx1(1 +u11),

od kjer sledi za relativni raztezek v lastni smeri 1:

u11= dl−dx1 dx1 .

Zakljuˇcimo, dalastne vrednosti tenzorja deformacije predstavljajo relativne raztezke v lastnih smereh. Tudiˇce nismo v lastnem koordinatnem sistemu, do na-jniˇzjega reda v deformaciji diagonalni elementi uii ˇse vedno predstavljajo relativne spre-membe dolˇzin vx, y, z sneri.

Zanima nas ˇse pomen nediagonalnih elementov v tenzorju. Zato si oglejmo, kako se transformirajo koti med smermi pred in po deformacijo. Vzemimo ortogonalna vektorja v dveh smereh, recimo, (dx1,0,0) in (0, dx2,0). Prvi vektor naj se transformira v dR(1) = (dR(1)1 , dR(1)2 , dR(1)3 ), drugi pa v dR(2) = (dR(2)1 , dR(2)2 , dR(2)3 ). Pri tem za komponente prvega vektorja po definiciji zapiˇsemo:

dR(1)1 =dx1+∂u1

∂x1dx1 =

1 + ∂u1

∂x1

dx1, dR(1)2 = ∂u2

∂x1dx1, dR(1)3 = ∂u3

∂x1dx1, in za drugi vektor

dR(2)1 = ∂u1

∂x2dx2, dR(2)2 =dx2+∂u2

∂x2

dx2 =

1 + ∂u2

∂x2

dx2, dR(2)3 = ∂u3

∂x2

dx2.

Sedaj izraˇcunamo skalarni produkt dR(1) ·dR(2) =|dR(1)||dR(2)|cosθ12 in ohranimo le linearne ˇclene:

dR(1)·dR(2) ≈ ∂u1

∂x2dx1dx2+ ∂u2

∂x1dx1dx2 = 2u12dx1dx2.

Ker je|dx1|·|dx2|do lieanrnega reda enako|dR(1)||dR(2)|(relativni raztezki so namreˇc po predpostavki majhni), je

dR(1)·dR(2) =|dR(1)||dR(2)|cosθ12 ≈2u12dx(1)dx(2). Od tod pa sledi

2u12= cosθ12.

Enak rezultat bi dobili za ostale nediagonalne elemente. Torej je npr. nediagonalni element u12 poloviˇcni kosinus kota med novima smerema prve in druge koordinatne osi, ki sta bili pred deformacijo pravokotni med seboj.

Kaj pa se zgodi z volumnom telesa po defromaciji? Pred deformacijo je volumski element v telesu

dV0 =dx1dx2dx3, po deformaciji pa

dV =dR1dR2dR3.

Iz vektorske analize vemo, da lahko to zapiˇsemo z Jacobijevo determinantoJ(r) takole:

dV =

det∂Ri(r)

∂xk

dV0 =J(r)dV0. Ker je Ri(xl) =xi+ui(xl) lahko v linearnem redu zapiˇsemo

J(r) = det

∂xi+ui(xl)

∂xk

= det

δik+∂ui(xl)

∂xk

= (1 +Tr uik+ldots), ali drugaˇce

dV −dV0

dV0 =Tr uik.

Sled tenzorja deformacije je torej enaka relativni spremembi volumna pri deforma-ciji. Bilo bi neprijetno, ˇce bi bila ta relativna sprememba volumna odvisna od izbire koordinatnega izhodiˇsˇca. Na sreˇco temu ni tako.

2.4.3 Invariante tenzorja deformacije

Sled Tr uik je invarianta tenzorja in ni vezana na doloˇcen koordinatni sistem. To vemo iz linearne algebre. Pri iskanju lastnih vrednosti linearnega operatorja uik so namreˇc koeficienti karakteristiˇcnega polinoma invariante operatorja:

det(uik−tδik) = −t3+I1t2−I2t+I3 = 0.

Invariante I1,I2,I3 so definirane kot

I1 = 12mnpinpuim =Truik I2 = 12mnpmjkunjupk = 12

(Tr uik)2−Tr uik2

= 12(ujjukk−ukjujk) I3 = 16mnpijkuimujnukp = detuik.

V definicijah skalarnih invariant tenzorja smo vpeljali εijk, Levi-Civitajev absolutno antisimetriˇcni tenzor 3. reda, katerega elementi so:

εijk =

1 ; (ijk) je soda permutacija

−1 ; (ijk) je liha permutacija

0 ; sicer

(2.1) Pomagal nam bo pri bolj simetriˇcnem zapisu razliˇcnih enaˇcb tudi kasneje. Zati si ga zapomnimo.

In document AVTOR: prof. dr. Rudolf Podgornik (Strani 50-55)