• Rezultati Niso Bili Najdeni

4.1 ANALIZA PRIDOBLJENIH KOMPETENC NA RAZLIČNIH

4.1.1 Kompetence poklicnega izobraževalnega programa v lesarstvu

Izobraževalni program lesarski tehnik vsebuje 11 splošnoizobraževalnih in 15 strokovnih predmetov. V sklopu praktičnih predmetov dijaki opravljajo praktično izobraževanje v šoli in v podjetjih. Poleg tega program sestavljajo tudi druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela, kot so ''aktivno državljanstvo'', katerega temeljni cilj je spodbujanje aktivnega, informiranega in odgovornega demokratičnega državljanstva ter ''interesne dejavnosti'', katere zajemajo športne dneve, ogled gledaliških, filmskih in glasbenih predstav, zdravstveno vzgojo, ogled sejmov ter seznanitev s kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi v šolskem okolju. Na koncu pa je del izobraževalnega programa še ''odprti kurikul'', ki ga s sodelovanjem podjetij, obratovalnic, zavodov in drugih organizacij določijo šole. Odprti kurikulum izvajalcem izobraževalnih programov omogoča, da skupaj z ostalimi partnerji oblikujejo cilje, vsebino in kompetence modulov odprtega kurikula skladno s potrebami okolja in gospodarstva. Tako lahko hitreje sledijo novostim, razvijajo specifična znanja in veščine ter usposobijo kadre s konkurenčnim večinami in znanjem, ki je prepoznaven na trgu dela.

Slika 4: Delež posameznih kurikulov v poklicno-tehniškem izobraževalnem programu - Lesarski tehnik 39%

32%

9%

3%

6%

11% Splošnoizobraževalni predmeti

Strokovni moduli

Praktično izobraževanje v šoli Praktično usposabljanje z delom Druge oblike dela

Odprti kurikulum

Slika 4 prikazuje delež posameznih kurikulov, ki so prisotni v izobraževalnem programu lesarskega tehnika. Največji delež (39 %) predstavljajo splošno izobraževalni predmeti, ki obsegajo 2143 ur, z 32 % deležem mu sledijo strokovni predmeti, ki obsegajo 1724 ur. Z manjšimi deležem pa je prisoten še odprti kurikul kateri vsebuje 352 ur in predstavlja 11 % delež, praktično izobraževanje v šoli in pri delodajalcu, ki skupaj obsegata 12 % (656 ur) ter na koncu s 6 % deležem druge oblike vzgojno-izobraževalna dela ki obsegajo 352 ur.

Preglednica 4: Pridobljene kompetence lesarskega tehnika s področja krožnega gospodarstva

Ime predmeta Cilji in kompetence s področja krožnega gospodarstva Poklicno izobraževanje - lesarski tehnik

Les in lastnosti lesa

Dijak povezuje vzroke umiranja gozdov in posledice ogroženosti.

Spozna zakonske zahteve glede varstva okolja na področju lesarstva.

Spozna postopke zaščite lesa vključno z ekološkega vidika. Kritično razmišlja o nevarnih odpadkih v lesni industriji. Razvija čut okolja. Seznani se kaj raziskuje in preučuje *ekologija, našteje nekaj posledic razvoja tehnike, ki škodijo človekovemu okolju, pravilno ravna z odpadki, našteje možne onesnaževalce okolja pri obdelavi lesa in ukrepe, s katerimi zmanjšamo škodljive vplive na okolje. Seznani se z površinsko obdelavo lesa zlasti še z posebnimi tehnikami in bio površinsko obdelavo lesa.

Materiali v lesarstvu

Kritično razmišlja o vplivu lepil v lesnih ploščah na ekologijo. Spozna sredstva za čiščenje površin in pojasni njihov negativen vpliv na površino lesa, delavca in okolje.

Konstruiranje pohištva

Upošteva ekološke zahteve in razvija občutek za ekonomično izrabo materialov.

Tehnološki procesi v lesarstvu

Razvija odnos do okolja. Spozna prednosti in slabosti posameznih premazov z ekološkega stališča. Poslužuje se ekoloških standardov.

Razvija ekološko zavest pri delu z nevarnimi odpadki.

Lesnoobdelovalni stroji

Razvija ekološko zavest glede porabe energije pri lesnoobdelovalnih strojih.

Proizvodna tehnika

Zaveda se pomena ekologije ter učinkovite rabe energije v delovnem okolju. Zaveda se ekonomičnosti strojnih linij in robotov. Navaja se na predpise o varstvu in ekologiji. Vzgaja ekološko ozaveščenost.

se nadaljuje

nadaljevanje Preglednice 4

Opomba *: V učnih načrtih je uporabljen termin ''ekologija'', kateri ima širok pomen. Sklepamo, da s tem izrazom opisujejo skrb za okolje oziroma okoljevarstvo. V nadaljevanju smo tudi sami uporabili termin ekologija.

V Preglednici 4 so zbrane vse kompetence strokovno teoretičnih predmetov v povezavi s krožnim gospodarstvom v učnem načrtu poklicnega izobraževalnega programa Lesarski tehnik. Učeči se te kompetence pridobijo v obdobju štirih let. Zbrane so vse kompetence, ki učečega informirajo o ekološki problematiki in pomembnosti varovanja okolja. Od 15 strokovnih predmetov jih te vsebine omenja kar 10. S pridobljenimi kompetencami učeči se razvijejo odnos do okolja, spoznajo pomen ekologije in učinkovite rabe energije, zakonske zahteve glede varovanja okolja, znajo našteti možne onesnaževalce okolja pri obdelavi lesa in ukrepe za zmanjšanje njihovih škodljivih vplivov, spozna premaze in ostale materiale z ekološkega vidika, možnostjo ekološke uporabe ostankov, ipd. Vendar pa na podlagi učnega načrta noben od predmetov ne obravnava koncepta krožnega gospodarstva v večjem obsegu oziroma v celoti.

Kompetence posameznih predmetov na poklicnem izobraževanju programa lesarski tehnik v povezavi z industrijo 4.0 so navedene v Preglednici 5. Učeči se te kompetence pridobi skozi celotno izobraževanje v tem programu. Zbrane so vse kompetence, ki so povezane z industrijo 4.0, oziroma služijo kot osnova za razumevanje le te. Od 15 strokovnih predmetov te kompetence omenjajo le 4 predmeti. Pridobljene kompetence služijo za razumevanje osnovnih principov delovanja IKT, ki jo pri nekaterih predmetih tudi uporabljajo.

Spoznavajo osnovno programsko, strojno ter tehnično opremo za izvajanje različnih delovnih nalog. Dijaki uporabljajo računalniške programe za risanje risb in načrtov ter 3D izdelkov. Spoznajo pa tudi razvojne trende informatike in avtomatizacije. Na podlagi učnega načrta noben od predmetov ne obravnava konceptov in vsebin industrije 4.0 v večjem obsegu, pridobljene kompetence so na zelo osnovnem nivoju.

Ime predmeta Cilji in kompetence s področja krožnega gospodarstva Poklicno izobraževanje - lesarski tehnik

Projektiranje

Upošteva ekološke zahteve in razvija občutek za ekonomično izrabo materialov. Upošteva načela in predpise varstva pri delu, okolja, požarne varnosti in racionalne rabe energije, materiala in časa.

Opremljanje interierjev

Upošteva ekološke zahteve in razvija občutek za ekonomično izrabo materialov.

Žagarstvo in sušenje – izbirni predmet

Zna razložiti osnovne postopke pridobivanja gozdnih sortimentov s poudarkom na ekologiji. Seznani se z možnostjo ekološke uporabe ostankov.

Preglednica 5: Pridobljene kompetence lesarskega tehnika s področja industrije 4.0

Ime predmeta Cilji in kompetence s področja industrije 4.0 Poklicno izobraževanje - lesarski tehnik

Tehnično komuniciranje in uporaba računalnika

Dijak razume osnovne principe delovanja IKT in njihovo uporabo. Pozna programsko, strojno in tehnično opremo za izvajanje različnih delovnih nalog. Pozna osnovne operacijske sisteme in njihove funkcije. Uporablja računalniške programe za risanje risb in načrtov.

Podjetje in priprava dela Uporablja sodobno informacijsko komunikacijsko tehnologijo.

Projektiranje

Uporabi sodobno informacijsko komunikacijsko tehnologijo (3D risanje, program za planiranje dejavnosti, predstavitveni program...).

Ekonomika proizvodnih procesov – izbirni predmet

Spozna razvojne trende informatike in avtomatizacije.

Spozna različne vire informacij, načine zbiranja le-teh ter njihovo uporabo in vpliv pri poslovnih odločitvah.

Uporablja sodobno informacijsko komunikacijsko tehnologijo.

V učnem načrtu izobraževalnega programa lesarski tehnik je navedenih zelo malo vsebin s področja neodvisnega tehnološko podprtega bivanja. Kot prikazano v Preglednici 6 povezane vsebine s tega področja obravnavajo 3 predmeti, pri katerih se dijaki naučijo o konstruiranju pohištva, ergonomiji in antropometriji človek ter se seznanijo s požarno varnostjo, kar pa jim lahko služi kot podlaga.

Preglednica 6: Pridobljene kompetence lesarskega tehnika s področja neodvisnega tehnološko podprtega bivanja

Ime predmeta Cilji in kompetence s področja neodvisnega tehnološko podprtega bivanja

Poklicno izobraževanje - lesarski tehnik

Konstruiranje pohištva Spozna vpliv ergonomije na konstruiranje sedežnega pohištva.

Opremljanje interierjev – izbirni predmet

Spozna antropometrijske podatke in ergonomske mere pohištva.

Tehnologija obdelave z

varstvom pri delu Seznanijo se s požarno varnostjo in varstvom okolja.