• Rezultati Niso Bili Najdeni

4.1 ANALIZA PRIDOBLJENIH KOMPETENC NA RAZLIČNIH

4.1.3 Kompetence visokošolskega izobraževalnega programa v lesarstvu

Visokošolski strokovni študijski program 1. stopnje Lesarsko inženirstvo v celoti vsebuje 22 obveznih predmetov. V tretjem letu študentje lahko izbirajo še med 10 izbirnimi predmeti študija, ali pa iz drugih izobraževalnih programov na Biotehniški fakulteti oziroma na Univerzi v Ljubljani. Študentje tretjega letnika opravljajo tudi praktično usposabljanje s polnim delovnim časom obsega 425 ur v izbranem lesnoindustrijskem podjetju.

Univerzitetni študijski program 1. stopnje Lesarstvo skupaj vsebuje 23 obveznih predmetov.

Tudi na tem študijskem programu v tretjem letniku študentje izberejo nekaj izbirnih predmetov in sicer lahko na Oddelku za lesarstvo izbirajo med 9 izbirnimi predmeti ter tudi med veliko izbirnimi predmeti na Biotehniški fakulteti oziroma na Univerzi v Ljubljani.

Visokošolski in univerzitetni program se razlikujeta po tem, da univerzitetni študijski program ne vsebuje prakse. V obeh programih pa mora ob koncu študent napisati diplomsko delo, v sklopu katerega si študent izbere mentorja in tematiko.

Preglednica 10: Pridobljene kompetence po zaključku 1. Bolonjske stopnje s področja krožnega gospodarstva

Ime predmeta Cilji in kompetence s področja krožnega gospodarstva 1. Bolonjska stopnja – visokošolski strokovni študij

Sušenje lesa

Načrtovanje, spremljanje in nadzorovanje sušilnih parametrov v različnih postopkih tehničnega sušenja s ciljem doseči optimalni čas sušenja, ob smotrni porabi energije in ob zagotovljeni kakovosti osušenega lesa.

Razkrojni procesi in tehnologija zaščite lesa

Študenti se seznanijo z najpomembnejšimi lesnimi škodljivci (glivami in insekti) ter se jih naučijo prepoznati in preprečevati njihovo delovanje. Študenti pridobijo znanje za presojo kdaj in kako zaščititi lesne izdelke glede na namen uporabe.

Tehnologije obdelave površin lesa in lesnih kompozitov

Študent je usposobljen za pripravo materialov za postopke površinske obdelave in je usposobljen tudi za poročanje o njihovi porabi, vključno za namene izpolnjevanja zahtev okoljevarstvene zakonodaje.

Industrijska energetika

Pričakuje se širša razgledanost študentov na področju uporabe energij, od primarnih oblik do končnih. Energije za industrijsko rabo vedno pridobivamo iz primarnih virov, torej iz okolja.

Primarna predelava in

priprava surovine Študent je seznanjen z načini predelave lesnih ostankov.

se nadaljuje

nadaljevanje Preglednice 10

se nadaljuje Ime predmeta Cilji in kompetence s področja krožnega gospodarstva

1. Bolonjska stopnja – visokošolski strokovni študij

Ekstraktivi lesa in skorje - izbirni predmet

Cilj predmeta je, da študent razume, da so ekstraktivi lesa in skorje lahko naravni produkti z visoko dodano vrednostjo.

Študent razume vse pomembnejše skupine spojin, njihovo zastopanost po drevesnih vrstah, načine pridobivanja, njihov vpliv na lastnosti lesa in možnost uporabe.

Dendrologija za lesarje - izbirni predmet

Študent spozna osnovne pojme značilnosti slovenskih gozdov, njihovih gozdnih tipov in osnovne značilnosti slovenskega gozdarstva. Spozna osnovne ekofiziološke lastnosti lesnatih rastlin. Prepozna najpomembnejše vrste s komercialno uporabnim lesom.

Kuriva in lesne biomase - izbirni predmet

Študent pozna značilnosti ostankov in biomase, ki so odločilni za izrabo v energetske namene. Študent pozna dejavnike, ki vplivajo na učinkovitost energetske izrabe.

Razume vpliv značilnosti surovine na izbiro tehnološkega postopka priprave.

Standardi in certificiranje v lesarstvu - izbirni predmet

Pozna skupine standardov za ugotavljanje skladnosti, vodenje kakovosti in ravnanje z okoljem.

1. Bolonjska stopnja – univerzitetni študij Lesni škodljivci

Študenti znajo kritično presoditi, katere so prednosti in pomanjkljivosti posameznih mehanizmov razkroja in na tej osnovi predlagati ustrezne ukrepe zaščite.

Konstruiranje in oblikovanje

Vpliv izdelave, rabe in recikliranja na oblikovanje in konstruiranje - LCA. Energetsko učinkovita lesena gradnja.

Tehnologija lesa Študent razume vpliv procesnih parametrov na čas sušenja, na porabo energije in na kakovost osušenega lesa.

Zaščita lesa

Cilj predmeta je, da študent pridobi vedenja za presojo kdaj, kako in s čim zaščititi lesne izdelke glede na namen uporabe.

Velik poudarek je na uporabi človeku in naravi prijaznih zaščitnih sredstev in postopkov.

Lesna biomasa v biorafinerijah

Cilji predmeta so spoznavanje osnovnih biorafinerijskih postopkov in produktov predelave lesa. Na osnovi predhodno pridobljenega znanja o kemijski zgradbi lesa, mu poznavanje kemijske predelave lesa omogoča nadzorovanje optimalne izrabe lesne surovine.

nadaljevanje preglednice 10

Od 32 predmetov, ki se izvajajo v strokovnem visokošolskem študijskem programu Lesarsko inženirstvo (od tega 22 rednih in 10 izbirnih) 9 predmetov (5 rednih in 4 izbirni predmeti) omenja vsebine v povezavi s krožnim gospodarstvom oziroma vsebine, ki učečim se oblikujejo zavest o varovanju okolja. Na univerzitetnem študijskem programu 1. stopnje Lesarstvo se na Oddelku za lesarstvo izvaja 23 obveznih in 9 izbirnih predmetov, od tega pa jih prav tako 9 omenja vsebine v povezavi s konceptom krožnega gospodarstva oziroma vsebine o varovanju okolja (Preglednica 10). Pri večini predmetov so obravnavane vsebine le povezane s principom krožnega gospodarstva in pripomorejo k varstvu okolja. Pri njih študenti dobijo različne kompetence, kot so poznavanje energetskih virov, varčevanje z energijo in energetska gradnja, prepoznajo lesne škodljivce in spoznajo postopke kako les pred njimi zaščititi ter tako podaljšati življenjsko dobo lesa s poudarkom na ekologiji. S podaljšanjem življenjske dobe lesa zmanjšamo njegovo porabo, obenem prihranimo energijo in izboljšamo ugled lesa na trgu, njegova uporaba pa je v primerjavi z drugimi materiali veliko prijaznejša okolju. Študenti pridobijo tudi kompetence konstrukcijske zaščite lesa, ki prav tako pripomore k podaljšanju življenjske dobe lesa na najbolj ''ekološki način''.

Spoznajo tudi standarde o varstvu okolja in njihove zahteve. Slišijo pa tudi nekaj o kaskadni rabi lesa, na kateri tudi temelji krožno gospodarstvo. Seznanijo se z uporabo lesnih ostankov in drugih produktov lesa z visoko dodano vrednostjo, ki omogočajo optimalno izrabo surovine. Pri predmetih kot je Konstruiranje in oblikovanje pa obravnavajo vsebine

Ime predmeta Cilji in kompetence s področja krožnega gospodarstva 1. Bolonjska stopnja – univerzitetni študij

Obdelava površin lesa in lignoceluloznih materialov

Študent razume in zna upoštevati aktualne okoljevarstvene zahteve. Prav tako mu znanje omogoča sodelovanje s predstavniki različnih kontrolnih in nadzornih teles ter predstavniki različnih državnih organov, še posebej tistih, ki pokrivajo področje okoljevarstva.

Nanofibrilirana celuloza iz lesnih vlaken

Cilj predmeta je poznavanje strukture celulozne makromolekule in njenih oblik v nativnem stanju in možnih oblikah izolirane celuloze iz lesa. Študent bo spoznal različne načine pridobivanja nanoceluloze iz lesa, metode karakterizacije s poudarkom na možnostih njene uporabe.

Biotehnologija v lesarstvu - izbirni predmet

Študent se seznani z raznolikostjo kraljestva gliv, njihove morfološke značilnosti, predvsem pa z možnostmi njihove uporabe v lesarstvu in lesom povezanih panogah. Prav tako spozna interakcijo gliv z drugimi organizmi in številne možnosti njihove uporabe v biotehnologiji.

krožnega gospodarstva: vpliv izdelave, rabe in recikliranja na oblikovanje in konstruiranje ter LCA ''Life Cycle Assessment'' analizo.

Preglednica 11: Kompetence industrije 4.0 pridobljene pri visokošolskem izobraževanju

Ime predmeta Cilji in kompetence s področja industrije 4.0 1. Bolonjska stopnja – visokošolski strokovni študij

Ekonomika lesnega podjetja in osnove podjetništva

Študent spozna in uporablja nekatere računalniške programe in spletne aplikacije, se spozna z iskanjem informacij po medmrežju, spretnosti uporabe domače in tuje literature in elektronskih virov.

Konstruiranje

Študent se seznani z uporabo sodobnih računalniških orodij.

Zna izdelati računalniško podprto grafično predstavitev idejne zasnove.

Obdelovalni tehnološki procesi

Kompetence, ki jih študent z obvladovanjem predmetnih vsebin pridobi, predstavljajo osnovne kriterije za vodstveni tehnološki kader. Pridobljena znanja mu omogočajo popoln nadzor nad potekom tehnoloških procesov ter ustrezno posredovanje v primeru, ko so mejni tehnološki kriteriji preseženi.

Lesno obdelovalna orodja in stroji

Študent spozna računalniško podprto delovanje obdelovalnih strojev.

Podjetništvo - izbirni predmet

Spoznajo tudi osnove računalništva za podjetnike ter sodobne informacijske storitve in sisteme, ki podjetnikom pomagajo pri vodenju podjetja.

1. Bolonjska stopnja – univerzitetni študij

Mehanske obdelovalne tehnologije lesa in lesnih kompozitov

Študent spozna CNC mehanske tehnologije; osnove NC in CNC obdelovalnih strojev, programiranje računalniško vodenih obdelovalnih strojev, programske ukaze v povezavi z geometrijo obdelovanca, programske ukaze v povezavi s tehnološkimi parametri obdelave, CAD/CAM sisteme in simulacijske tehnike.

Primarne obdelovalne tehnologije

Študent je seznanjen s sodobnimi informacijskimi orodji v primarni industriji.

Kvantitativne metode in statistika

Študent nadgradi znanje iz matematike s preprostimi kvantitativnimi in statističnimi metodami, predvsem v smislu praktične uporabe le-teh.

se nadaljuje

nadaljevanje Preglednice 11

Preglednica 11 prikazuje kompetence s področja industrije 4.0, ki jih učeči se pridobijo na izobraževalnih programih visokošolskega izobraževanja 1. stopnje. Na visokošolskem strokovnem študiju od 32 predmetov vsebine v povezavi s to tematiko obravnavajo 4 redni in 1 izbirni predmet. Na univerzitetnem študijskem programu pa med 32 predmeti vsebine v povezavi z industrijo 4.0 obravnavajo 3 obvezni in 2 izredna predmeta. Študentje se pri obeh izobraževalnih programih seznanijo s sodobnimi informacijskimi orodji, pri predmetu uporabljajo različne računalniške programe in spletne aplikacije ter s tem pridobijo oziroma nadgradijo svoje računalniško znanje. Spoznajo računalniško podprto delovanje obdelovalnih strojev, kar je bistveno za razumevanje sodobnih računalniško vodenih (CNC) obdelovalnih tehnologij ter uporabljajo programsko opremo za 2D in 3D konstruiranje, prav tako znajo izdelati konstrukcijsko dokumentacijo za CAD-CAM proizvodnjo. Z redarjem svoj virtualni 3D izdelek integrirajo v sliko realnega prostora. Univerzitetni študijski program vsebuje predmet Kvantitativne metode in statistika, ki v strokovnem visokošolskem programu ni prisoten. Pri tem predmetu študenti nadgradijo znanje matematike tudi s statističnimi metodami v smislu praktične uporabe le-teh. Glede na to, da industrija 4.0 temelji tudi na zbiranju in obdelavi ogromnih količin podatkov, je takšno znanje zelo dobrodošlo. Prav tako je tudi izbirni predmet Računalniške tehnologije pri poslovanju prisoten le na univerzitetnem programu, pri katerem se študentje poglobljeno seznanijo z računalniškimi sistemi oziroma tehnologijami in trendi pri njihovem razvoju ter spoznajo najnovejše informacijske storitve in možnosti njihove implementacije v poslovnem okolju.

Spoznajo tudi varnostne ukrepe pri e-poslovanju. Med tem ima visokošolski strokovni program izbirni predmet Podjetništvo, pri katerem študentje prav tako spoznajo sodobne informacijske storitve in sisteme.

Ime modula Cilji in kompetence s področjaindustrije 4.0 1. Bolonjska stopnja – visokošolski strokovni študij

Računalniško podprto

konstruiranje - izbirni predmet

Cilj predmeta je usposobiti študenta za samostojno računalniško podprto konstruiranje in seznanitev s sodobnimi predstavitvenimi tehnikami. Študent obvlada delo z različnimi programskimi orodji. Sposoben je izdelati konstrukcijsko dokumentacijo za CAD-CAM proizvodnjo. Pozna metode in tehnike modeliranja teles.

Računalniške tehnologije pri poslovanju - izbirni predmet

Študentje se poglobljeno seznanijo s sodobnimi računalniškimi sistemi oz. tehnologijami in trendi pri njihovem razvoju. Spoznajo najnovejše informacijske storitve ter možnosti njihove implementacije. Naučijo se izdelati enostavne spletne strani in spoznajo nekatere najpomembnejše varnostne ukrepe pri e-poslovanju.

Preglednica 12: Kompetence neodvisnega tehnološko podprtega bivanja pri visokošolskem izobraževanju

Ime modula Cilji in kompetence s področja neodvisnega tehnološko podprtega bivanja

1. Bolonjska stopnja – visokošolski strokovni študij

Konstruiranje

Cilj predmeta je usposobiti študenta za kreativno analitični pristop do konstruiranja lesenih izdelkov in konstrukcij, ter ga usposobiti za obvladovanje teorije detajla. Poudarek je na uporabi znanja pri reševanju konkretnih konstrukcijskih problemov v praksi.

Projektiranje notranje opreme in kompozicija - izbirni predmet

Obseg znanja vsebuje razumevanje in pravilno organizacijo specifičnih programskih zahtev posameznih tematskih sklopov objektov. Seznani se s sodobnimi trendi in značilnostmi različnih stilov opremljanja.

Požarna zaščita lesa – izbirni predmet

Študenti so sposobni presoje o ustrezni obliki protipožarne zaščite lesa in lesnih konstrukcij.

1. Bolonjska stopnja – univerzitetni študij

Konstruiranje in oblikovanje

Študent pridobi osnovna znanja za razumevanje in prakso industrijskega in unikatnega oblikovanja. Pozna načrtovalske metodologije in zna uporabljati sodobna računalniško podprta orodja. Študent se seznani z različnimi sistemi lesene gradnje.

Tehnično risanje in opisna geometrija

Študent pridobi osnovna znanja s področja kompozicije in se seznani s proporcijsko analizo in z uporabo razmerij pri snovanju lesenih izdelkov in konstrukcij.

Na podlagi učnega načrta, najmanj kompetenc od obravnavanih tematik, študentje visokošolskega in univerzitetnega izobraževalnega programa v lesarstvu pridobijo o tematiki neodvisno tehnološko podprto bivanje, ravno tako kot smo to opazili pri poklicnem izobraževanju. V obeh programih so vsebine v povezavi z neodvisnim tehnološko podprtim bivanjem prisotne le pri treh (VSŠ) oziroma dveh (UNI) predmetih (Preglednica 12). Tudi te vsebine ne zajemajo celotne tematike, vendar nudijo le osnove za lažje razumevanje in nadaljevanja znanja. Predmeti govorijo o ergonomiji pohištva ter antropometriji, snovanju lesnih izdelkov in konstrukcij, različnih sistemih lesene gradnje in o protipožarni zaščiti lesa in lesnih konstrukcij.