• Rezultati Niso Bili Najdeni

4.1 ANALIZA PRIDOBLJENIH KOMPETENC NA RAZLIČNIH

4.1.2 Kompetence višješolskega izobraževalnega programa v lesarstvu

Višješolski študijski program Lesarstvo se izvaja v šoli in pri delodajalcih ter v vsebuje 20 obveznih predmetov. Prvo in drugo študijsko leto obsegata 34 tednov izobraževalnega dela, od tega 24 tednov predavanj, seminarskih in laboratorijskih vaj v šoli in 10 tednov praktičnega izobraževanja v podjetju. Študij se izvaja kot redni, izredni in študij na daljavo.

Od 20 predmetov jih na višješolskem študijskem programu Lesarstvo 9 omenja varovanje okolja. Preglednica 7 prikazuje kompetence, ki jih študent pridobi na temo krožnega gospodarstva oziroma varovanja okolja. Navedli smo vse kompetence, ki učečega informirajo o ekološki problematiki in pomembnosti varovanja okolja ter so povezane s krožnim gospodarstvom. Nikjer v učnem načrtu ni zapisano, da bi kakšen predmet tematiko krožnega gospodarstva obravnaval v večjem obsegu. Pri vseh naštetih predmetih študentje spoznajo zakonodajo, razvijajo ekološko zavest, se seznanijo z vplivi na okolje, spoznajo glavne vire onesnaževanja, vrste emisij, odpadkov in se seznanijo kako z njimi ravnati, se seznanijo z obnovljivimi in drugimi viri energije, skrbijo za okolju prijazno načrtovanje izdelkov ter spoznajo razvojne smernice površinske obdelave in zaščite lesa ter okoljske omejitve.

Preglednica 7: Kompetence krožnega gospodarstva pridobljene pri višješolskem programu Lesarstvo

Ime predmeta Cilji in kompetence s področja krožnega gospodarstva Višješolski študijski program - Lesarstvo

Varstvo pri delu, požarna varnost in varstvo okolja

Upošteva zakonodajo in podzakonske akte, ki urejajo področje varstva okolja. Presodi vpliv proizvodnje na okolje. Pozna snovi, ki obremenjujejo okolje. Pozna predpise o ravnanju z odpadki ter nevarnimi snovmi.

Oblikovanje in

konstruiranje v lesarstvu

Upošteva ekološke zahteve pri snovanju ter razvija ekološko zavest.

Sušenje lesa

Razvija ekološko zavest in spodbuja uporabo obnovljivih virov energije. Predvidi uporabo naprav za racionalno rabo energije.

predvidi načine uporabe in aplikacije obnovljivih virov energije v skladu z evropskimi usmeritvami.

Lesna gradnja

Skrbi za okolje in okolju prijazno načrtovanje izdelkov. Varuje zdravje ter skrbi za okolje in izbiro okolju prijaznih materialov in postopkov. Spremlja odkritja na področju ekoloških gradenj.

se nadaljuje

nadaljevanje Preglednice 7

Na višješolskem študijskem programu Lesarstvo od 20 predmetov pri 5 omenjajo vsebine v povezavi z Industrijo 4.0 (Preglednica 8). Pri dveh predmetih uporabljajo Sodobne IKT tehnologije in sodobno računalniško opremo. Pri enem predmetu se ukvarjajo z avtomatizacijo proizvodnega sistema in robotizacijo, pri drugem obravnavajo statistične metode in pri zadnjem obravnavajo CNC stroje, komuniciranje med računalnikom in strojem, programiranje in simulacije.

Ime predmeta Cilji in kompetence s področja krožnega gospodarstva Višješolski študijski program - Lesarstvo

Površinska obdelave in zaščita lesa

Opiše materiale za zaščito lesa in z vidika okoljevarstva presodi o primernosti in nujnosti uporabe. Pozna razvojne smernice površinske obdelave in zaščite lesa ter ekološke omejitve. Pozna glavne vire onesnaževanja, vrste emisij in odpadkov. Primerja posebne odpadke in ravnanje z njimi. Analizira uporabo postopkov čiščenja odpadnih voda pri postopkih površinske obdelave in zaščite lesa. Načrtuje zmanjševanje emisij in nadzoruje skladiščenja posebnih odpadkov.

Energetika v lesarstvu

Upošteva smernice razvoja na področju energetike in okolju prijazne tehnologije. Načrtuje uporabo čistih energij in njihovo racionalno uporabo. Vključuje nove tehnološke rešitve in sodobne varčne in okolju prijazne naprave. Obnaša se racionalno pri porabi energije. Analizira in primerja posamezne načine pridobivanja energije s stališča ekonomičnosti, izkoristka in vpliva na okolje. Predvidi in analizira količino lesnih ostankov za uporabo v energetske namene. Načrtuje uporabo in določi vrsto in velikost sončnega sistema.

Tehnologija žagarstva, furnirja in plošč

Skrbi za okolje in okolju prijazne tehnološke postopke. Predvidi postopke na osnovi novih ekoloških razvojnih smernic.

Oblikovanje in

Analizira in vrednoti mesto in pomen različnih izraznih tehnik v lesu v sodobnem gospodarstvu in okolju.

Preglednica 8: Kompetence industrije 4.0 pridobljene pri višješolskem programu Lesarstvo

Ime predmeta Cilji in kompetence s področja industrije 4.0 Višješolski študijski program - Lesarstvo

Računalništvo in informatika

Študent uporablja različno programsko opremo na osnovnem in srednjem zahtevnostnem nivoju.

Uporablja IKT opremo, ki omogoča komunikacijo in izmenjavo podatkov preko medmrežja. Uporablja programsko, strojno opremo in metode dela, ki omogočajo enostavnejše varovanje podatkov in informacij v računalniških sistemih ter posledično v podjetju. Sodeluje pri vpeljevanju novosti v IKT, varnostne politike in dela na področju IKT.

Tehnologija strojne obdelave lesa

Predvidi možnost uporabe naprav za avtomatizacijo proizvodnega procesa. Analizira stopnjo avtomatizacije in robotizacije. Načrtuje uporabo avtomatizacije in robotizacije. Opredeli načine uporabe in sisteme avtomatizacije. Izbere ustrezno tehnološko opremo za avtomatizacijo, glede na tehnološki proces.

Kakovost in zanesljivost proizvodnje

Ugotavlja osnovne statistične metode v praksi.

Primerja osnovne pojme statistike, podatkov in variacije. Oblikuje grafično izražanje.

CNC tehnologija v lesarstvu

Opiše princip komuniciranja med računalnikom in strojem. Vadi ročno programiranje, napiše računalniški program, ki ga preveri na simulatorju.

Uporablja sodobna računalniška orodja za programiranje CNC strojev, s pomočjo katerih izdeluje praktične računalniške programe.

Oblikovanje in konstruiranje v lesarstvu

Študent sodobno risarsko računalniško programsko opremo uporablja pri načrtovanju in konstruiranju.

izdelane naloge in jo predstavi na sodoben način s pomočjo računalniške predstavitvene tehnike.

Preglednica 9: Kompetence neodvisnega tehnološko podprtega bivanja pri višješolskem programu Lesarstvo

Ime predmeta Cilji in kompetence s področja neodvisnega tehnološko podprtega bivanja

Višješolski študijski program - Lesarstvo Študij dela v lesarstvu

Uporablja antropometrična izhodišča in upošteva fiziološke značilnosti človeškega telesa pri oblikovanju delovnih mest.

Osvoji izhodišča za ergonomsko oblikovanje delovnega mesta.

Varstvo pri delu, požarna varnost in varstvo okolja

Pozna možne vzroke nastanka požara. Pozna ukrepe ob nastanku požara. Pozna mobilne in vgrajene gasilne naprave ter gasilna sredstva. Pozna požarno odpornost gradbenih elementov ter koncept požarne zaščite v objektih.

Oblikovanje in

konstruiranje v lesarstvu

Uporablja in upošteva osnove funkcionalne ureditve, dimenzioniranja, pozna standarde in stanovanjske tipe. Pozna tudi pomen funkcionalnosti in ergonomije pri oblikovanju in konstruiranju.

Lesna gradnja

Pripravlja ustvarjalne in izvirne oblikovne rešitve za lesne gradnje. V sodelovanju z delovno skupino (projektant, kooperanti, stranka) koordinira, argumentira in izbere ustrezne oblikovne in konstrukcijske rešitve izdelkov.

Oblikovanje in

konstruiranje pohištva

Pozna antropološke podatke in ergonomske zahteve pri postopku snovanja različnih vrst pohištva. Pripravlja ustvarjalne in izvirne oblikovne rešitve za pohištvo. Se prilagaja novim potrebam in trendom izdelave in vgradnje stavbnega in bivalnega pohištva. Spremlja nova odkritja na področju ergonomije in jih vgrajuje v oblikovanje in konstruiranje bivalnega pohištva.

V primerjavi s srednjo in visoko šolo, kjer dijaki in študenti pridobijo najmanj kompetenc o tematiki neodvisnega tehnološko podprtega bivanja, pri višješolskem študijskem programu o tej tematiki slišijo pri kar 5 predmetih (Preglednica 9). Pri večini teh predmetov obravnavajo antropometrijo človeka in ergonomijo bivalnega in stavbnega pohištva, ki pa služita kot osnova za oblikovanje tudi posebnih bivalnih prostorov, saj se znajo prilagajati novim potrebam in trendom izdelave in vgradnje pohištva. En predmet pa je namenjen le varstvu pri delu, požarni varnosti in varstvu okolja; to so področja, ki so zelo pomembna za omogočanje samostojnega bivanja starejših in invalidnih oseb.