• Rezultati Niso Bili Najdeni

MNENJE UČENCEV O DIDAKTIČNIH IGRAH

In document 2.2 OPREDELITEV DIDAKTIČNE IGRE (Strani 78-82)

3.4 REZULTATI IN INTERPRETACIJA

3.4.2 MNENJE UČENCEV O DIDAKTIČNIH IGRAH

Učenci so bili deležni zelo malo didaktičnih iger v prvih treh letih šolanja, kar smo izvedeli iz odgovorov v anketnih vprašalnikih. Razlog za to je tudi zaprtje države zaradi specifične epidemiološke situacije. Učencem je bilo treba predstaviti potek igre, navodila in pravila igre. Igre so se veselili, saj je didaktična igra metoda dela, ki je učencem bližja. Podatke smo pridobili tako, da so učenci po odigrani igri izpolnili vprašalnik o svojem mnenju didaktične igre.

3.4.2.1 Mnenje o izvedeni didaktični igri za učno vsebino okoljska vzgoja

Po izvedeni didaktični igri za učno vsebino okoljska vzgoja so učenci izpolnili anketni vprašalnik, kjer so podali svoje mnenje o izvedeni didaktični igri, predloge za izboljšavo, počutje med igranjem igre in ali si želijo učenja prek didaktičnih iger.

68 MNENJE

S prvim vprašanjem smo želeli ugotoviti, ali je bila didaktična igra učencem všeč.

Predvidevali smo, da jim bo učenje z didaktično igro všeč. Učencem je bila didaktična igra za učno vsebino okoljska vzgoja všeč, saj je ta odgovor izbralo 88 % učencev. To je tudi potrdilo naša pričakovanja. Ostalim 12 % učencev je bila didaktična igra le delno všeč.

PREDLOGI ZA IZBOLJŠAVO

Z drugim vprašanjem smo želeli ugotoviti, ali bi učenci pri didaktični igri kaj spremenili.

Vsi učenci so podali svoje mnenje, ali želijo kaj pri didaktični igri spremeniti ali ne. 94

% učencev pri didaktični igri ne bi spremenilo ničesar. Razlogi za to so, ker jim je bila igra všeč, ker je bila zelo zabavna, ker je bila že sama po sebi dobra, ker radi delajo v skupinah in ker imajo radi različne načine učenja. Le 6 % učencev je izrazilo, da bi pri igri spremenili to, da bi igro lahko odigrali hitreje.

POČUTJE PRI IGRANJU DIDAKTIČNE IGRE

S tretjim vprašanjem smo želeli ugotoviti, ali so se učenci med igranjem igre počutili dobro. Vsi učenci so se med igranjem počutili zelo dobro (69 %) ali dobro (31 %). S tem so izrazili, da so se med igranjem počutili prijetno in so med igro uživali. Pričakovali smo, da bo počutje učencev dobro, saj imajo učenci radi igre, s tem tudi didaktične igre, kjer se nezavedno učijo in ponavljajo pridobljeno znanje.

ŽELJE

S četrtim vprašanjem smo želeli ugotoviti, ali si učenci želijo učenja prek iger, ali imajo radi tekmovalne igre in ali si želijo učenja prek tekmovalnih iger. Predvidevali smo, da si učenci želijo učenja prek iger. Naša predvidevanja so bila potrjena, saj je 88 % izbralo odgovor, da si želijo učenja prek iger. Glede tekmovalnih iger so bili deljenih mnenj, saj jih je 50 % izbralo odgovor, da si tekmovalnih iger želijo, 50 % pa si tekmovalnih iger ne želi. Na vprašanje, ali si želijo učenja prek tekmovalnih didaktičnih iger, je željo izrazilo 81 % učencev.

69

3.4.2.2 Mnenje o izvedeni didaktični igri za učno vsebinoživljenjska okolja Po izvedeni didaktični igri za učno vsebino življenjska okolja so učenci izpolnili anketni vprašalnik, kjer so podali svoje mnenje o izvedeni didaktični igri, predloge za izboljšavo, počutje med igranjem igre in kako pogosto so deležni didaktičnih iger med šolskim letom.

MNENJE

S prvim vprašanjem smo želeli ugotoviti, ali je bila didaktična igra učencem všeč.

Predvidevali smo, da jim bo učenje z didaktično igro všeč. Učencem je bila didaktična igra življenjska okolja všeč, saj je ta odgovor izbralo 100 % učencev. To je tudi potrdilo naša pričakovanja. Sklepamo, da jim je bila didaktična igra zanimiva, saj je bila raznolika in praktično naravnana.

PREDLOGI ZA IZBOLJŠAVO

Z drugim vprašanjem smo želeli ugotoviti, ali bi učenci pri didaktični igri kaj spremenili.

Vsi učenci so podali svoje mnenje, ali želijo pri didaktični igri kaj spremeniti ali ne.

Učenci so v 94 % podali odgovor, da pri didaktični igri ne bi spremenili ničesar. Razlogi za to so, ker jim je bila igra všeč, ker je bila zabavna, ker so se naučili nekaj novega, ker ima igra že vse, kar potrebuje, in ker je bila raznolika. Ostalih 6 % je izrazilo, da bi pri igri spremenili vrstni red nalog, in si zaželeli, da bi bilo dovolj termometrov za vse v skupini, da bi lahko vsi merili temperaturo vode.

POČUTJE PRI IGRANJU DIDAKTIČNE IGRE

S tretjim vprašanjem smo želeli ugotoviti, ali so se učenci med igranjem igre počutili dobro. Vsi učenci so se med igranjem počutili zelo dobro (88 %) ali dobro (12 %). S tem so izrazili, da so se med igranjem počutili prijetno in so med igro uživali. Pričakovali smo, da bo počutje učencev dobro, saj imajo učenci radi igre, s tem tudi didaktične igre, kjer se nezavedno učijo in ponavljajo pridobljeno znanje.

POGOSTOST DIDAKTIČNIH IGER

S četrtim vprašanjem smo želeli izvedeti, ali so učenci deležni didaktičnih iger med šolskim letom. Predvidevali smo, da učitelji izvajajo didaktične igre le redko, saj so potrebni predhodna priprava, čas in prostor za izvajanje didaktičnih iger. Učenci so s

70

svojimi odgovori potrdili naša predvidevanja, saj so vsi učenci obkrožili odgovor, da so deležni didaktičnih iger le enkrat ali dvakrat v šolskem letu. Razlog za to je lahko tudi epidemija, ki jim je vzela dragocene ure, pri katerih bi lahko sodelovali in učno snov spoznavali z različnimi metodami poučevanja.

3.4.2.3 Mnenje o izvedeni didaktični igri za učno vsebino čutila

Po izvedeni didaktični igri za učno vsebino čutila so učenci izpolnili anketni vprašalnik, kjer so podali svoje mnenje o izvedeni didaktični igri, predloge za izboljšavo, počutje med igranjem igre in ali so se z didaktičnimi igrami srečali že v 1. ali 2. razredu.

MNENJE

S prvim vprašanjem smo želeli ugotoviti, ali je bila didaktična igra učencem všeč.

Predvidevali smo, da jim bo učenje z didaktično igro všeč. Učencem je bila didaktična igra čutila všeč, saj je ta odgovor izbralo 94 % učencev. To je tudi potrdilo naša pričakovanja. Didaktična igra jim je ponudila različne dejavnosti in možnost sodelovanja z drugimi. Le 6 % učencem je bila igra delno všeč.

PREDLOGI ZA IZBOLJŠAVO

Z drugim vprašanjem smo želeli ugotoviti, ali bi učenci pri didaktični igri kaj spremenili.

Vsi učenci so podali svoje mnenje, ali želijo kaj pri didaktični igri spremeniti ali ne.

Učenci so v večini (94 %) odgovorili, da pri didaktični igri ne bi spremenili ničesar.

Razlogi za to so, ker so se naučili nekaj novega, ker je bila zabavna, ker je bila poučna in ker je vsebovala veliko različnih dejavnosti, 6 % učencev meni, da bi lahko spremenili del igre, kjer bi lahko vsi poskušali, kako sladek je sok.

POČUTJE PRI IGRANJU DIDAKTIČNE IGRE

S tretjim vprašanjem smo želeli ugotoviti, ali so se učenci med igranjem igre počutili dobro. Vsi učenci so se med igranjem počutili zelo dobro (81 %) ali dobro (19 %). S tem so izrazili, da so se med igranjem počutili prijetno in so med igro uživali. Pričakovali smo, da bo počutje učencev dobro, saj imajo učenci radi igre, s tem tudi didaktične igre, kjer se nezavedno učijo in ponavljajo pridobljeno znanje.

71

PREDHODNJE IZKUŠNJE Z DIDAKTIČNIMI IGRAMI

S četrtim vprašanjem smo želeli izvedeti, ali so bili učenci deležni didaktičnih iger tudi prejšnja šolska leta in ali so njihove izkušnje pozitivne. Navedli so samo nekaj dejavnosti, ki so jih izvajali med poukom. Kot primere so navedli zabavne igre, poskuse in namizne igre pri spoznavanju okolja v 1. razredu. Vsi pa imajo pozitivne izkušnje z didaktičnimi igrami pri spoznavanju okolja.

In document 2.2 OPREDELITEV DIDAKTIČNE IGRE (Strani 78-82)