• Rezultati Niso Bili Najdeni

Psihologinja, spletna svetovalka 13 let

5. Mladostniki in svetovalci

5.1. Mladi iz spletne svetovalnice

5.1.3. O čem sprašujejo?

Analiza vsebine vprašanj je predstavljena v obsežnem, tretjem poglavju, na tem mestu pa se oziramo na mladostnice in mladostnike skozi jezikovno analizo najpogostejših besed.19 Analiza besed se nanaša na spletna vprašanja mladine v letu 2012. Interpretacija je kvali-tativna in izkustvena, izhaja iz uredniške prakse spletne svetovalnice.

Pri dekletih izstopijo naslednje značilne besede:

Fant. Beseda se največkrat pojavlja v kontekstu tem o ljubezni, zaljubljenosti: »Poznam fanta že kar nekaj časa (več kot 1 leto) in v bistvu mi je bil najprej samo všeč in zdel se mi je srčkan, zdaj pa mislim da sem se zaljubila vanj. Pogovarjava se sicer ne veliko, vendar se velikokrat vidiva. Vendar menim, da on do mene ne goji takih čustev … Jaz se sicer obna-šam kot da mi ni nič do njega, saj nočem izpast neumno v njegovih očeh in mu pokazat da kaj čutim do njega. Zato znam včasih izpast kot arogantna in nedostopna. Vendar rada bi mu na nek način pokazala da znam biti boljša, da sem zaupljiva oseba, da znam poslušat, da znam bit odprta … Kako naj ga pripravim do tega, da mi bo začel zaupati? Skoraj sem že obupala ker se kažem kot nedostopna in preveč samosvoja, ampak nočem tega, ker v sebi res nisem taka. Samo ne vem kako naj to pokažem še njemu.« Dekleta sporočajo srčne, vsakdanje zgodbe o svojih dilemah, zadregah in pripravah na prvi poljub, razmišlja-njih o prvem spolnem odnosu, zmedenosti glede kontracepcije. Sprašujejo se, kako na primeren način izraziti sebe. Včasih se ukvarjajo z vprašanjem, kako se odločiti, kako med

19 Pristop k jezikovni analizi besed opisan v poglavju Raziskovalni pristop, str. 28.

172

dvema, tremi fanti izbrati … tistega pravega. Pa kdaj je sploh pravi čas za prelomne kora-ke, kot na primer za prvo ljubezensko zvezo: »Zaljubljena sem v fanta, ki je star 13 let, in tudi on je zaljubljen vame. Jaz sem stara 12 let. Fant mi je predlagal da bi postala par, jaz pa res nevem ali sem dovolj stara za fanta, noben od naju še ni imel ne fanta ne punce.« Poizvedu-jejo, kako povedati in pokazati fantu, da jim je všeč. Kako torej izraziti čustvo naklonjenosti, ampak še pred tem pa zelo pogosto (priljubljeno) vprašanje – kako fanta osvojiti?

Problem. Beseda se pojavlja v kontekstu različnih vsebin, kot napovednik »Imam en pro-blem. Bom kar opisala …« Velikokrat na ta način skušajo izluščiti bistvo za svetovalca:

»Moj največji problem je, da sem …« Potem pa kje: »Probleme imam doma, mama me …«

ali »V šoli so sami problemi …«

Šola. Beseda se pojavlja v kontekstu vsebin, povezanih s težavami s šolo, predvsem pa skozi najrazličnejše opise situacij, vezane na prijateljstva, vrstnike, ljubezenske zgodbe, šolske prigode in zaplete.

Spolni odnos. Na to besedno zvezo naletimo v vprašanjih o prvem spolnem odnosu, do-življanju spolnosti, doseganju orgazma, kontracepciji, strahu pred neželeno nosečnostjo, poizvedovanju o splavu.

Punca. Beseda se pojavlja v kontekstu uvoda ali zaključka vprašanja (»Sem punca, 16 let«).

Značilne besede v vprašanjih deklet so še: jemljem (večinoma v kontekstu kontracepcij-skih tablet), lep, prsi, zanositev, kontracepcijske, kondom, pomagajte.

Pri fantih v vprašanjih, namenjenih strokovnjakom, izstopijo naslednje značilne besede:

173 Penis. Besedo najdemo pogosto v kontekstu vprašanj s področja telesnega zdravja in do-zorevanja, na katera odgovarjajo šolske zdravnice, povezanih z zaskrbljenostjo o velikosti spolnega uda glede na njihovo starost. Na primer: »Zanima me ali je 10 centimetrov dovolj velik penis za 14-letnika?« Pogosto povprašajo, ali je mogoče rast penisa pospešiti, deni-mo s prehrano, sadeni-mozadovoljevanjem, tabletami, z vajami itd. Pojavlja se tudi v kontekstu vprašanj o »belih mozoljčkih oziroma pikicah« na glavici spolnega uda. Povezana je z vpra-šanji o erekciji in doživljanju orgazma, kot npr.: »… že pri poljubljanju ali pa majhni predigri je možno da bo moj penis doživel izliv semena.« ali z vprašanji o samozadovoljevanju in plodnosti »jst sm se vsako toliko samozadovoljeval! sedaj me zanima kje bi lahko naredu pregled če sm ploden. tudi penis se mi spreminja, enkrat je velik in enkrat mi rata majhen!«

Fant. Beseda se pojavlja v kontekstu uvoda ali zaključka vprašanja (»Sem petnajstletni fant …«).

Kožica. Glavica. Besedi se pojavljata v kontekstu vprašanj o spolnem udu (»… jaz imam 16 let in imam problem, in sicer kožica na penisu mi v erekciji ne gre čez glavico. je s tem kaj narobe?«).

Zaljubljen. Beseda sodi k zaljubljenemu fantu, ki išče načine, kako se približati deklici, dekletu: »Ena punca mi je zelo všeč in vem da sem zaljubljen v njo. Problem pa je da ne vem ali je v vame ali ne. Poleg tega se druži z enim fantom, ampak vem da nista par. Sem ji probal pisat, vendar je pokazala sporočila prijateljicam D:« Enako kot ona o njem se spra-šuje tudi on o njej – kako jo osvojiti: »Zanima me kako osvojiti punco, ki mi je noro všeč že dolgo časa. Oba hodiva v 9. razred osnovne šole. Oba sva nekoliko sramežljiva, niti ne vem če sem tej osebi sploh še všeč, vem pa da ona meni je in je prav prijetna oseba. Mislim da imam največ težav v komunikaciji, torej kako najti primeren trenutek da bi jo nagovoril, predvsem tudi ne vem na kaj bi napeljal temo in kako začeti pogovor. Zanima me tudi kako naj ji na čim lepši način pokažem, da mi je všeč in po katerih znakih lahko prepoznam, da sem tudi jaz njej všeč.« Kako do lepega, popularnega dekleta: »Jaz sem zaljubljen v eno punco ki je eno leto mlajša od mene (15 in 14). S to punco sva si zelo dobra prijatelja ona mi vse zaupa in jaz tudi njej precej sem v brezizhodnem ’friendzoneu’. Največja težava je v tem da ona bluzi z enim drugim fantom, nič zelo resnega ... Ona je tudi zelo lepa in popularna tako da je kar obkrožena s fanti ampak pravi da ima mene rada zaradi mojega karakterja ker sem bolj zrel od večine. Zdaj me pa zanima kaj naj naredim da bi pustila tistega in bila z mano?«

Značilne besede v vprašanjih fantov so še: lep, težave, samozadovoljevanje, kondom, moda, dekle, boli.

Iz analize spletnih vprašanj, opravljene na podlagi kodiranja, vidimo, da tako dekleta kot fantje odpirajo vsebine o telesnem dozorevanju, ljubezni, zaljubljenosti, priljubljenosti in odnosih z vrstniki, prijateljstvih, spolovilu, spolnih odnosih, samozadovoljevanju, kontra-cepciji. Fantje odprejo nekoliko več tem (gledano s stališča skupine fantov in ne vseh tem v svetovalnici) o gibanju in preoblikovanju telesa, dekleta pa o telesni teži, čustvih in odnosih v družini. To so vsakdanje teme odraščanja. Eni in drugi spregovorijo tudi o svojih najtežjih stiskah, a tako kot pri vsebinah o dilemah odraščanja so dekleta tudi na področju izražanja kriznih osebnih situacij v veliki večini.

174