• Rezultati Niso Bili Najdeni

Psihologinja, spletna svetovalka

4. Značilnosti spletnega svetovanja skozi izkustveno prakso

4.1. Splet kot svetovalno orodje

Splet je perspektivno orodje informativne in svetovalne podpore med odraščanjem, v mladostnikovi prehodni stiski ali v krizni situaciji. Svetovalni pristop preko spleta odseva komunikacijsko dinamiko današnjega časa in je mladim pisan na kožo. Smiselno je, da organizacije, ustanove, društva in zasebniki, ki se poslužujejo spleta kot svetovalnega orodja, mladini omogočijo varno komunikacijo na spletu – uredniško moderirane preto-ke in izmen jave vsebin. S tem prevzamejo tudi odgovornost za kredibilno komunikacijo.

Uredništva morajo globalno poskrbeti za pazljivo izmenjavo sporočil med svetovancem, svetovalcem in drugimi uporabniki spletišča.

Ko primerjamo spletno svetovanje z osebnim svetovanjem, lahko izluščimo specifične dimenzije, značilne za področje računalniško posredovanega svetovanja. Zanimivo je, da se tudi mladostniki v svetovalni situaciji pokažejo na drugačen način kot v osebnih sre-čanjih, kot ugotavlja psihologinja, spletna svetovalka: »Tako laiki kot strokovnjaki lahko pri spletnem svetovanju vidimo mladostnike drugače kot v živo. Zdi se mi, da v živo vidimo bolj površinskost mladostnikov, tukaj pa vidimo, o čem zares razmišljajo, o čem se sprašujejo, kaj so njihove težave. Mislim, da spoznamo na spletu drugačen vidik, dobimo drugačno izkušnjo mladostnika kot sicer.« Specifična lastnost spletnega svetovanja je, da daje stro-kovnjakom, staršem in laični javnosti možnost stika s pristno mladostnikovo podobo.

Spletno okno nam daje uvid v težave odraščanja, potrebe, želje in hrepenenja. Kar-koli je že na tem svetovalnem spletišču, o tej vsebini je spregovoril na lastno pobudo in v trenutku, ki ga je sam izbral. Izbere torej čas, način in prostor sporočanja ter vsebino. Na-slednji svetovalec poudari pomen mladostnikovega sporočanja o problemu: »Mladostnik ima možnost, da se sam oglasi. In ko se odloči, da bo poslal vprašanje, da ga bo formuliral, ubesedil svoje misli in o tem celo pisal v svetovalnico, je že storil prvi korak v postopku reševanja problema. Sigurno je ta njegova odločitev zanj zelo pomembna.« Žarka Brišar Slana, psihologinja, ki odgovarja na najtežja vprašanja, pravi: »Spletna svetovalnica omo-goča vpogled preko ograj, ki obstajajo – vidnih ali namišljenih – v življenju mladostnikov.«

Strokovnjaki se potemtakem lahko mladini učinkovito približajo skozi spletno okno. Sko-zenj naslovijo številna informativna, podporna, svetovalna in preventivna sporočila. Splet uporabijo kot preventivni kanal in vir opore. Odzivajo se na mladostnikovo realnost, kot jo ubesedi v svojem zapisu, in na njegovo izbiro anonimnosti. Filozofijo spletnega svetova-nja lahko razberemo v privlačnem stičišču: biti viden, bran in slišan, biti ti, a brez osebne

12 Opis raziskave med spletnimi svetovalci, str. 25. Opis fokusnih skupin s spletnimi svetovalci, str. 27.

154

identifikacije in kontrole. Tukaj sem lahko s svojo intimo. Zunaj, na očeh, a hkrati na varnem.

Ravno meje navidezne varnosti so ena od pasti, kamor se ujame prenekateri mladostnik, a o tem bomo še spregovorili.

Praktiki spletnega svetovanja prepoznavajo pomen dostopnosti do strokovnega nasve­

ta in opore. »Specifičnost procesa spletnega svetovanja je predvsem v prostoru in času, kjer se mladi danes največ zadržujejo. Na ta način se jim skozi proces lahko približamo in smo ob njih ter za njih v trenutku, ko nas potrebujejo,« razmišlja Polona Kuzman, stro-kovnjakinja iz kriznega centra za mlade. Spletni svetovalci se večinoma strinjajo (skoraj 80 odstotkov anketiranih), da lahko tudi brez stika v živo v večini primerov kakovostno podprejo mladostnika. Več kot polovica jih izraža prepričanje, da lahko mladostniki na spletu rešujejo tudi težje osebne stiske. Menijo (približno 60 odstotkov), da vprašanja mla-dine večinoma vsebujejo dovolj informacij, na podlagi katerih lahko svetovalci oblikujejo uporaben odgovor. Skoraj 13 odstotkov spletnih svetovalcev se s tem stališčem ne stri-nja, med njimi so zlasti strokovnjaki, ki odgovarjajo na vprašanja s področja duševnega zdravja in medosebnih odnosov. V tem vsebinskem segmentu se najpogosteje zgodi, da so informacije v vprašanju mladostnika preskope. V teh primerih si svetovalec pomaga s postavljanjem podvprašanj, z ugibanjem, s poizvedovanjem. Manj vrzeli glede podatkov in jasnosti zastavljenih vprašanj zaznavajo strokovnjaki, ki odgovarjajo na področju tele-snega zdravja in spolnosti. Skoraj polovica strokovnjakov doživlja v odnosu z anonimnim spraševalcem še večji občutek odgovornosti kot v osebnem svetovanju. Približno toliko jih je tudi mnenja, da bi pri odgovarjanju mladostnikom nujno potrebovali splošne smernice za spletno svetovanje mladim.

155 Tabela 4: Splet kot svetovalno orodje in stopnja strinjanja spletnih svetovalcev z naštetimi trditvami

Sploh se ne strinjam (%) Se ne strinjam (%) Niti-niti (%) Se strinjam (%) Popolnoma se strinjam (%)

Skupaj

Skupaj (%) N Povprečje Standardni odklon

Tudi brez stika v živo lahko v večini primerov kakovostno podprem mladostnika.

0,0 2,2 19,6 63,0 15,2 100 46 3,9 0,7

Na spletu lahko mladostniki rešujejo tudi težje osebne stiske.

0,0 23,4 23,4 40,4 12,8 100 47 3,4 1,0

Vprašanja mladostnikov v večini primerov vsebujejo dovolj informacij, da lahko oblikujem uporaben odgovor.

2,1 10,6 27,7 59,6 0,0 100 47 3,4 0,8

Pri odgovarjanju mladostnikom bi nujno potreboval/a splošne smernice spletnega svetovanja mladini.

2,3 15,9 34,1 40,9 6,8 100 44 3,3 0,9

Do anonimnega mladostnika na spletu imam še večji občutek odgovornosti, kot v osebnem svetovanju.

4,4 24,4 26,7 31,1 13,3 100 45 3,2 1,1

Vir: Skozi oči spletnih svetovalcev: analiza odgovorov svetovalcev spletne svetovalnice www.tosemjaz.net, 2014; N = 47

»Spletno vprašanje utiri tistega, ki sprašuje, v racionalno razmišljanje o njegovem problemu.

Izlije tisto, kar je bistvo njegovega problema, in to je mladim pravzaprav … prvi korak za iskanje pomoči,« meni spletna svetovalka. Svetovalci pritrjujejo, da je iskanje pomoči na spletu konkreten korak pri reševanju težave in zelo dobra možnost za vse tiste, ki bi se v realnem sistemu zdravstva sicer ustavili, ko bi morali po napotnico ali se kako druga-če osebno izpostaviti. Tako pa naredijo korak naprej in ne ostanejo zgolj pri namenu ali razmišljanju. S pomočjo svetovalcev se lahko premaknejo iz prvotne neaktivnosti, težavo razrešijo sami ali jo začnejo reševati ob podpori koga drugega.

V primerjavi z osebnim svetovanjem so torej spletna svetovalna srečanja:

• okno v pristni svet odraščanja – vpogled preko ograj v življenje mladine;

• varnostna, široko dostopna preventivna mreža;

• vzpostavitev stika z mladostnikom, ki samoiniciativno spregovori o sebi;

• dostopnejša (dopolnilna) pot za mladostnika, da pridobi strokovno podporo;

156

• zapletena in zahtevna z vidika okrnjenosti komunikacije zaradi težave odsotnosti never-balne komunikacije;

• varni, čeprav neosebni, anonimizirani stiki, ki jih krmili in nad njimi bdi uredništvo spletne svetovalnice;

• usmerjena k posamezniku, a pod radovednim očesom množice;

• izziv za svetovanje na podlagi majhnega števila informacij;

• večinoma enkratna komunikacija – prvo srečanje je pogosto tudi zadnje.