• Rezultati Niso Bili Najdeni

4 VISOKE VODE NA TRŽIŠKI BISTRICI V OKTOBRU 2018

5.3 ODSEK 3 – DOLINA

[15] Na območju Dovžanove soteske med tunelom (Slika 136) in serpentino so bile na mikrolokacijah petih cestnih usadov že v sklopu intervencije izvedene interventne kamnitobetonske zložbe (Slika 135).

Obstoječe stare kamnite suhozidove, ki so se ohranili, se dodatno podzida, konstrukcijo se injektira, bolj poškodovane dele se lokalno prezida. S sonaravno kamnitobetonsko zložbo se v peti utrdi tudi del brežine, kjer je poteka dostop v strugo za interventna dela, brežino se oblikuje. Dodatno je potrebna rekonstrukcija samega vozišča, izvedba pohodnih površin za pešce ter nadomestitev poškodovane oz.

odnešene varovalne ograje.

Slika 135: Skalni tunel z galerijami v Dovžanovi soteski (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 136: Interventne zložbe na levi brežini v Dovžanovi soteski (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

Mestoma odnešeno geološko pot na desnem bregu se sanira z izvedbo sonaravnih lesenih kašt.

Pohodne površine se dosuje in utrdi s tamponskim materialom. Za sanacijo Dovžanovega mostu (pri prvi serpentini) se izvede kompletna rekonstrukcija mostu, vključno z nadomestitvijo dotrajanih kamnitobetonskih temeljev ter desnobrežnega krilnega zidu, ki se ga za zagotovitev zadostne prevodnosti, izvede na način, da se zagotovi čimbolj zvezen natok skozi mostno odprtino (Slika 137).

Palisade za padajoče kamenje se izprazni, poškodbe se sanira. Na lokacijah, kjer še vedno prihaja do rednega proženja skal na ceste se izvede nove oz. se za ustrezno zaščito pred padajočim kamenjem predvidi nove certificirane podajno lovilne ograje (Slika 139).

Slika 137: Rekonstrukcija Dovžanovega mostu (foto: G. Ivnik Dujovič, 2020)

Slika 138: Rekonstrukcija Dovžanovega mostu (foto: G. Ivnik Dujovič, 2019)

Slika 139: Montaža nove podajno lovilne ograje pod skalnimi piramidami (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

[16-21] Na vrhu slapišča se sanira obojebrežne usade, most, cesto, cestne prepuste ter podporni zid nad cesto (Slika 144). Usade se predvidoma sanira s kamnitobetonskimi zložbami (Slika 140, Slika 141, Slika 142, Slika 143). Na odseku je potrebno stabilizirati niveleto s prečnimi pragovi oz. s kamnito drčo. Poškodovan prepust manjšega hudourniškega pritoka se rekonstruira, pri čemer se izvede ustrezen uvajalni in iztočni objekt (Slika 145).

Slika 140: Sanacija povsem dolvodnega usada (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 141: Sanacija drugega usada, levo vidna zaščita brežine z visokonateznim pletivom (foto:

G. Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 142: Sanacija tretjega cestnega usada (foto:

G. Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 143: Sanacija četrtega cestnega usada (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 144: Obnova poškodovanih podpornih zidov ceste (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 145: Ureditev pritoka v serpentni tik pod dvojnim prepustom (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

Dvojen cestni prepust (Slika 146), občasno ekstremno močnega hudourniškega pritoka se izprazni in očisti, betone se površinsko sanira s sanacijskimi maltami. Za zavarovanje vtoka se izvede zaplavna pregrada (Slika 148).

Slika 146: Sanacija na mestu dvojnega prepusta (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 147: Pogled z dvojnega prepusta dolvodno (foto: G.

Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 148: Zaplavno ustalitvena pregrada nad dvojnim prepustom (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

Za sanacijo Kuharjevega mostu (Slika 149) je zaradi nezadostne prevodnosti, kot tudi dotrajanosti obstoječe konstrukcije ter temeljev potrebna njegova kompletna rekonstrukcija vključno z izvedbo novih podpornih zidov.

Slika 149: Sanacija mostu, ki vodi do stanovanjskih objektov pod Borov pečjo, gorvodno vidna prva večja pregrada (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

[22, 23] Za sanacijo večje, v cementni malti zidane pregrade nad mostom se prioritetno sanira zajedo v kroni (Slika 150). Potrebno je obnoviti tudi lice in močno poškodovano podslapje, ob čemer bo bolj razvidno tudi stanje temeljev. Pri vmesnem ustalitvenem pragu (Slika 151) se izvede sanacija podslapja, ki je bil posebej uničen na desnem bregu ter zemeljske zajede, ki je nastala pod njim. Za sanacijo zemeljskih usadov, ki ogrožajo cesto ter bližnje hiše (najbolj urgentno ogrožena hiša Dolina 9) se izvedejo vsaj zavarovanja pete brežin ter biotehnična sanacija. Na dolvodni strani obrežnih zavarovanj se za stabilizacijo nivelete izvedejo prečni pragovi oz. se izvede kamnita drča s kamnitobetonskimi rebri. Sanira se tudi gorvodno pregrado (Slika 152), ki je močno dotrajana, njeno stabilnost pa ogroža izguba kontakta levobrežnega krilnega zidu s temeljno skalno hribino, kamor se zajeda tok vode. V prvi meri je tako potrebno sanirati levo krilo, krono in podslapje pregrade. Za sanacijo delno splazelega cestišča je potrebna njegova kompletna rekonstrukcija s pripadajočimi stabilizacijskimi objekti za stabilizacijo podnožja Kušpegarjevega plazu (Slika 153).

Slika 150: Sanacija krone spodnje pregrade (foto:

G. Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 151: Sanacija vmesnega ustalitvenega pragu ter desne brežine dolvodno (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 152: Sanacija zgornje pregrade (foto: G.

Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 153: Sanacija cestišča z vkopano

kamnitobetonsko peto, ne levi vidno zavarovanje skalne brežine z jeklenim heksagonalnim pletivom (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

[24] Za sanacijo mostu, ki vodi v Dolino (Slika 154), je potrebna temeljita obnova ali nadomestitev dotrajanih betonskih opornikov, plošče ter krilnih zidov. S kamnito drčo se zavaruje ogrožena niveleta dolvodno od mosta. Spodkopan desnobrežni zid dolvodno od pregrade se predzida. S sonaravno ureditvijo brežin gorvodno od mostu se uredijo tudi natočne razmere. Za zagotovitev prevoznosti tekom del se izvede začaso nadomestno premostitev.

Slika 154: Sanacija prvega mostu v zgornji Dolini (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 155: Pogled z mostu na gorvodno pregrado (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

[25, 26] Pritok Kališnika ima z dvema močno poškodovanima lesenima kaštnima pragovoma izvedeno zasilno zavarovanje nivelete pred vtokom v Tržiško Bistrico. Za sanacijo natočnih razmer je potrebna vsaj nadomestitev obstoječih ureditev, sicer se priporoča izvedba večje zaplavne pregrade. V območju iztoka Kališnika je potrebna utrditev poškodovanih naravnih brežin (Slika 157). Na odseku nad pritokom je potrebno izvedba kompletne rekonstrukcije odnešenega (Šuštarjevega) mostu, z zavarovanjem nivelete in brežin v območju mostu (Slika 156) ter z zadostno hidravlično prevodnostjo.

Slika 156: Rekonstrukcija Šuštarjevega mostu (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 157: Območje pritoka Kališnika (foto: G.

Ivnik Dujovič, 2021)

Premostitev dolvodno od Lenartove domačije, se zaradi nezadostne prevodnosti in slabega stanja poruši. Izvede se nova premostitev (Slika 158). Za zagotovitev prevoznosti tekom del se izvede tudi začasna nadomestna premostitev. Dolvodno od premostitve se s kamnitobetonsko zložbo utrdi obe brežine ter niveleto stabilizira s kamnitobetonskim pragom. Z grobo suho kamnito zložbo se utrdi tudi del močno erodiranega desnega bregu nad premostitvijo, ki poteka v daljšem levem zavoju mimo domačije (Slika 159).

Slika 158: Naslednja premostitev, dolvodno od Lenartove domačije (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 159: Pogled z mosta gorvodno proti domačiji (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

[27-29] Na celotnem utesnjenem odseku med Lenartovo domačijo in Jelendolom je zaradi preplavitve, poleg do poškodb brežin, prišlo do večjih poškodb asfaltne obloge, jeklene varovalne ograje ter ostale cestne opreme, ki jo je potrebno nadomestiti. Na dolvodnem delu je na dolžini ca. 35 m potrebno nadomestiti odnešeno levo brežino ter zavarovati niveleto (Slika 160), s čimer se zagotovi tudi stabilnost gorvodne delno spodkopane suhe kamnite zložbe. Most ni bil huje poškodovan in se ga lahko sanira (Slika 161), oz. se sanira mostno ploščo (robnih venci, asfaltna obloga in varovalna ograja) ter obe brežini tik pod mostom, kjer je voda prelivala krilna zidova. Zaradi spodkopanja temeljev in zidov pod mostom je potrebno sanirati niveleto pod mostom (sanacija delno odnešenega praga pod mostom). Ker most prevaja VV brez kakršnekoli varnostne višine je smotrno razmisliti tudi o njegovem nadvišanju oz. zamenjavi, kar zahteva tudi vsaj delno nadvišanje ceste in brežin.

Slika 160: Pogled dolvodno proti Lenartovi domačiji (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 161: Pogled gorvodno proti mostu (foto: G.

Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 162: Obnova mostu (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

Slika 163: Obnova mostu in opornih zidov gorvodno (foto: G. Ivnik Dujovič, 2021)

Nad mostom se del stabilnega kamnitega zidu površinsko sanira oz. mestoma prezida (ca. 20 m), preostali večji nestabilni del (ca. 100 m) do skalne samice v ostrem levem zavoju, kjer se zid zaključi, pa se nadomesti z novim (Slika 163).

Odsek med Lenartovo domačijo in gorvodnim mostom je tudi močno ogrožen pred padajočim kamenjen. Med ujmo se je na začetku tega odseka iz starejšega podornega območja sprožila večja količina kamnitega materiala. Za osnovno zaščito odseka ceste pred padajočim kamenjem se predlaga izvedba lovilnih zaslonov.