• Rezultati Niso Bili Najdeni

7.3 Študentka 3

7.3.1 Pregled srečanj s študentko 3

Zaporedno

1. 16. 4. Vaje za pevsko telesno držo in sproščanje telesa.

2. 19. 4. Vaje za pevsko telesno držo in sproščanje telesa, dihalne vaje, vaje za ozvočenje, vaje za nastavek vokalov, vaje za dikcijo (staccato).

3. 24. 4. Dihalne vaje, govorne vaje, vaje za ozvočenje, vaje za nastavek vokalov.

4. 26. 4. Dihalne vaje, govorne vaje, vaje za ozvočenje, vaje za nastavek vokalov.

5. 14. 5. Dihalne vaje, govorne vaje, vaje za ozvočenje, vaje za nastavek vokalov, vaje za dikcijo (staccato, legato), delo z izbrano pesmijo.

6. 17. 5. Dihalne vaje, govorne vaje, vaje za ozvočenje, vaje za nastavek vokalov, vaje za širjenje glasovnega obsega, vaje za dikcijo (staccato, legato), delo z izbrano pesmijo.

7. 21. 5. Dihalne vaje, vaje za ozvočenje, vaje za nastavek vokalov, vaje za širjenje glasovnega obsega, vaje za dikcijo (staccato, legato), delo z izbrano pesmijo.

8. 28. 5. Dihalne vaje, vaje za ozvočenje, vaje za nastavek vokalov, vaje za širjenje glasovnega obsega, vaje za dikcijo (staccato, legato).

9. 4. 6. Dihalne vaje, vaje za ozvočenje, vaje za dikcijo (staccato, legato), vaje za širjenje glasovnega obsega, delo z izbrano pesmijo.

10. 6. 6. Dihalne vaje, govorne vaje, vaje za ozvočenje, vaje za nastavek vokalov, vaje za dikcijo (staccato, legato), delo z izbrano pesmijo.

11. 19. 6. Dihalne vaje, govorne vaje, vaje za ozvočenje, vaje za nastavek vokalov, vaje za dikcijo (staccato, legato), delo z izbrano pesmijo.

Preglednica 5: Pregled srečanj s študentko 3

56 7.3.2 Analize posameznih srečanj s študentko 3

Datum srečanja:

Analiza:

16. 4.

2018

Študentka posluša in sledi navodilom. Ker je v njenem telesu zaznati napetost, začneva prvo srečanje z vajami za pevsko telesno držo in sproščanje telesa.

Opora na obeh stopalih je ustrezna in zavestno nadzorovana. Izvajava vaje za razvijanje občutka o razporeditvi celotne telesne teže na površini obeh celih stopal. Po tem, ko jo na to spomnim, poskrbi tudi za dolgo, ravno hrbtenico, pri čemer pa roke daje v bok in obdrži preveliko napetost v ramenskem obroču (ramena so pretirano dvignjena). Glavo ima delno sproščeno, medenica je delno spodvita.

Na prvem srečanju se popolnoma posvetim razvijanju pravilne pevske drže, pri čemer se najbolj osredinim na sproščanje ramenskega obroča, kar pri študentki ocenjujem kot najbolj pomembno, saj je najmanj sproščeno in pripravljeno na najpomembnejših organov trebušna prepona, ki mora nadzorovati količino izdihanega zraka. Pri prvi dihalni vaji potrebuje nekaj vodenja pri tem, kako izvesti vdih, saj nekoliko preveč dviguje prsni koš in ramena. Pomagam ji tako, da ji roko položim na ramena in jo s tem opomnim na to, da morajo ostati spuščena, kljub temu da med vajo roke dviguje navzgor. Izdih se postopoma podaljšuje – prvi izdih meri 7,3 sekunde, drugi 8,1 sekunde, tretji 7 sekund, četrti pa 5,8 sekunde.

Pri drugi dihalni vaji izkaže veliko truda pri aktiviranju trebušne prepone, hkrati pa zaznam nekoliko previsok pritisk na grlo oz. stiskanje vratnih mišic, ki bi morale biti čim bolj sproščene.

Vaje za razvijanje pevskega dihanja:

‒ kostno-abdominalno dihanje s pomočjo rok (predročenje-odročenje-vzročenje), izdih preko konzonanta »s«

‒ kratko, trikratno, s trebušno prepono nadzorovano izdihovanje na konzonant »s«

Sledi vzbujanje resonančnih prostorov s konzonantom »m« in menjavo tega za mehkonebni »n«, ki spodbuja boljši položaj oz. večjo privzdignjenost lic.

Konzonant menjam, ker ima študentka pri »m« lica nekoliko upadla, kar se pozna pri intonaciji – višje, kot se z vajo pomikava, bolj je očitno, da zaradi položaja

57 obraza in premajhne mere odprtosti, okroglosti ustne votline, težje ostane v dovolj visoki intonaciji.

Glasovni obseg izvedenih vaj je od c1 do a1.

Izvajava vaje z vokaloma »a« in »i«. Pove, da ji je na vokal »a« lažje peti. Položaj ustnic in prostor ustne votline je pri vokalu »i« manj ustrezen, saj nima tople, okrogle barve, h kateri stremimo, ampak deluje plosk in razpršen. Svetujem ji, da si poskusi predstavljati, da poje v smeri določene točke na steni v višini oči, saj tako lažje vpliva na smer tona in ta postane bolj okrogel.

Glasovni obseg izvedenih vaj je od c1 do c2. Vaje za nastavek vokalov:

‒ tristopenjska lestvica (navzgor in navzdol) z izgovarjanjem zlogov »vi«;

‒ tristopenjska lestvica (navzgor in navzdol) z izgovarjanjem zlogov »va«;

‒ tristopenjska lestvica (navzgor in navzdol) z izgovarjanjem zlogov »vi-va«.

S kratkimi zlogi želim doseči, da dodatno ozavesti potrebo po dobrem, aktivnem delovanju trebušne prepone med petjem. Izvedeva vajo, ki se začne na najvišjem tonu in gre nato linija navzdol (petstopenjska lestvica navzdol), saj je treba že na začetku razmisliti o potrebni opori.

24. 4.

2018

Srečanje začneva z dihalnimi vajami (kostno-abdominalno dihanje s pomočjo rok (predročenje-odročenje-vzročenje), izdih preko konzonanta »s«). Prvi izdih traja 5,9 sekunde, drugi 4,3, tretji 5,6, četrti 5,9, peti 8,50 in šesti 5,9 sekunde.

Pri prvih treh ponovitvah ne izdihne celotnega zraka. Tudi prsni koš se ji rahlo seseda – kontrola z rokami, ki morajo ostati čim bolj na mestu. Pri petem poskusu zavestno ohranja prsni koš odprt, kar se pokaže v precej daljšem času izdiha v primerjavi s prejšnjimi.

Vaje za razvijanje pevskega dihanja:

‒ kostno-abdominalno dihanje s pomočjo rok (predročenje-odročenje-vzročenje), izdih preko konzonanta »s« in brez uporabe rok;

‒ vdih in kratek zadržek zraka pred izdihom (priprava prostora, miselna priprava na petje, kjer se odpre resonančni prostor);

‒ kratki izdihi konzonantov »f-s-š-t« in nato po dva še krajša skupaj.

Spodbujanje resonančnega prostora nadaljujeva tudi z govornimi vajami, kjer za menoj ponavlja ter izgovarja kratke zloge. Opozarjam na to, da mora biti trebušna prepona ves čas aktivna, vratne mišice čim bolj sproščene in da mora ton imeti veliko prostora (zaradi večje resonance). Opazim rahlo zategovanje vratnih mišic in premalo prostora v ustni votlini, prepona pa je ustrezno aktivna z vsakim posameznim zlogom.

58 Z vajami za ozvočenje nadaljujem spodbujanje občutka za čim večjo resonanco.

Zaznam prešibko delovanje trebušne prepone, zvok je slišati razpršen in zaradi tega deluje nekoliko plašen (pomanjkanje kontrole v preponi in resonančnega prostora v ustni votlini). Intonacija je ustrezna.

Glasovni obseg izvedenih vaj je od c1 do ais1. Vaje za ozvočenje:

‒ mrmranje na 3-stopenjski celotonski lestvici s konzonantom »m«;

‒ mrmranje na 3-stopenjski celotonski lestvici z mehkonebnim konzonantom

»n«.

V enako vajo dodam zloge »na«, s tem pa začneva z vajami za oblikovanje vokalov, najprej pri vokalu »a«. Začneva pri višji legi, nato se po poltonih pomikava navzdol (vsaka ponovitev pol tona nižje). Nadaljujeva z vokaloma »i«

in »o«. Delovanje trebušne prepone je nekoliko šibko, zato ji položim roko na spodnji del trebuha in rahlo potiskam navznoter. Študentka mora z obratno silo potiskati s trebuhom navzven, kar spodbudi napetost. Opazim majhno spremembo v manjši razpršenosti tona.

Dodam še eno vajo za spodbujanje aktivnosti prepone ob nekoliko težjih tonskih postopih (terca namesto zaporednih tonov). Ob klavirski spremljavi zadene pravo intonacijo, vendar je zvok še vedno razpršen.

Glasovni obseg izvedenih vaj je od c1 do h1. 26. 4.

2018

Dihalna vaja za kostno-abdominalno dihanje s pomočjo rok (predročenje-odročenje-vzročenje), izdih preko konzonanta »s«. Pri vdihih opazim pretirano dvigovanje ramen, na kar jo opomnim. Svetujem, da naj gibanje rok izvaja hitreje, saj sicer vdihne v svojem hitrem tempu, roke pa se premikajo prepočasi. Tako gib postane brezpredmeten, kvečjemu otežujoč dejavnik, saj se namesto na vdih osredinja na roke, ki se počasi pomikajo do vzročenja, ko do tja pridejo, pa je vdih že mimo. Smisel je, da obe dejavnosti potekata karseda sorazmerno, da nam roke pomagajo pri ozaveščanju dogajanja v telesu med vdihom. Nadaljujeva še z vajo kratkih konzonantov »f-s-š-t«, kjer potrebujeva tudi zelo aktivno trebušno prepono. Dobro upošteva navodila za aktivnost prepone, težave pa ji povzročajo vdihi, saj je vaja zelo hitra in bi moral takšen biti tudi vdih. Rahlo se ji začne sesedati prsni koš, saj iz njega iztisne zrak za konzonante. Ko ji vmes rečem, naj poskusi vdihniti, naredi hiter vdih, ki pa je izredno visok (ključnično dihanje).

Sama takoj opazi, da vdih ni dovolj kvaliteten in se ustavi. Zaveda se, kako naj bi izvedla dober pevski vdih.

Pri izvajanju govornih vaj ji pojasnim, naj si predstavlja zvok, kot da potuje naokrog in ne prihaja direktno iz grla (stisnjen). Uspešno izvaja govorne vaje na zloge »ba-be-bi …« in zloge »tra-tre-tri …«. Delno uspešno ustvarja v ustih prostor za resonanco. Težave ima pri vokalu »i« (npr. pri zlogu »tri«), saj vokal

59 nekoliko preveč stisne. Ves čas pazi na aktivnost prepone. Občasno še zaznam preveliko napenjanje vratnih mišic.

Pri vajah za ozvočenje izvajam enostavno 5-stopenjsko lestvico z mrmranjem (med tretjim in četrtim tonom je polton). Lica so rahlo privzdignjena, telesna drža je delno vzravnana – v zgornjem delu telesa je rahlo sključena. Ramena so dokaj sproščena in primerno spuščena. Pri vdihu opazim nekoliko pretirano dvigovanje zgornjega dela telesa (ključnično). Zaradi položaja obraza in odprtosti telesa je ton veliko bolj svetel in dovolj visok, kar ji tudi povem. Pri tonu e1 spremenim

»m« v »n« (lažje ohranjanje primerne pozicije obraza pri višjih tonih). Pri vaji na poti navzdol občasno preveč popušča z oporo, kar se pokaže kot nižanje intonacije. Pove, da ne sliši (v glavi), koliko mora iti navzdol – običajno linije v celoti ob petju tiho igram na klavir za oporo, tokrat pa je bila linija odigrana samo pred začetkom posamezne ponovitve in je petje potekalo brez spremljave. Pri tem je še nekoliko zadržana, nesamozavestna, zato prihaja do rahlega nižanja intonacije, čeprav so toni, ki jih poje, sicer pravi. Opomnim jo tudi na dovolj visok zadnji, najvišji ton, kajti med tretjim in četrtim je le pol tona razlike, med četrtim in petim pa zopet cel ton, zato ga mora dovolj visoko nastaviti.

Glasovni obseg izvedene vaje je od c1 do d2. Ocenjujem, da bi lahko šla še bolj v višino, če bi še bolje pripravila položaj obraza (še bolj privzdignjena lica, več prostora za resonanco v ustni votlini, odprte oči …).

Enako vajo od prej nadaljujem na zlog »ni«. Želim, da »i« nastavlja z bolj okroglim nastavkom in ne tako stisnjeno. Manj uspešno pripravi položaj ustnic za vokal »i« in tudi vajo izvaja tišje, saj ji višina tonov ni več udobna. Trebušna prepona zopet nekoliko popušča na poti navzdol. Spomnim jo, da naj bi bil ton čim bolj ozek, ne razpršen, saj bo tako tudi bolj bogate barve in ji med petjem ne bo uhajalo toliko zraka (ki se sliši kot stalni tihi šum ob petju).

Glasovni obseg izvedene vaje je od e1 do c2.

Nadaljujeva s kratkimi staccato zlogi »tra« na 5-stopenjski lestvici navzdol.

Prepona ni aktivna in izgovarjava ni dovolj jasna. Pride do vlečenja zlogov, kar deluje ravno obratno od želenega cilja vaje. Zaznam torej prenizko aktivnost trebušne prepone, zloge pa si začne taktirati z glavo. Izgovarjanje postane boljše, hitrejše, vendar zopet prehajava mejo udobne lege, zato začne ton nekoliko padati nazaj, namesto da bi šel naprej in naravnost v neko točko.

Glasovni obseg izvedene vaje je od d1 do d2. 14. 5.

2018

Srečanje začneva z globokimi vdihi. Spomnim jo, da naj pazi, da bo prsni koš odprt ob vdihu in tudi med izdihom, kolikor se da. Spomnim jo na enakomerno uhajanje zraka na »s«, da je napetost stalna, in na to, da v ustih drži prostor, kar ji bo pomagalo tudi pri nadaljnjih vajah, ko bo pela. Opazim rahlo napenjanje vratnih mišic pri konzonantu »s«. Nadaljujeva še z dihalno vajo kratkih konzonantov »f-s-š-t«. Trebušna prepona je delno aktivna.

60 Prepona je pri začetku govornih vaj premalo aktivna, zato zlogi sprva niso dovolj jasni. Nato jo nanjo spomnim in to takoj popravi. Prostor v ustih še vedno drži premalo odprt, da bi lahko začutila resonanco že pri govornih vajah.

Na 3-stopenjski lestvici tonov izvajava vajo na konzonant »r«. Težje ohranja intonacijo in ob tem zvok ustvarja z držanjem konzonanta. Preizkusiva vajo le na enem tonu (brez pomikanja do tretje stopnje). Ustrezno čuti aktivnost v spodnjem delu trebuha. Pove, da z vsakim premikom tona ustvari še večji pritisk trebušne prepone. Pri tej vaji je to še zlasti potrebno. Nadaljujeva z mrmranjem (5-stopenjska lestvica). Telesna drža je manj ustrezna – ne občutim stalne opore na obeh stopalih, vmes se rahlo ziblje, hrbtenica ni popolnoma ravna. Ovirajo jo roke in jih postavlja predse, kjer jih sklene, kar pa vpliva na njeno telesno držo.

Glasovni obseg izvedenih vaj je od cis1 do c2.

Za oblikovanje vokalov se tokrat posvetiva vokalu »a«. Z enako vajo preko konzonanta »j« odpre prostor vokalu »a«. Ustrezno odpira usta (navzdol), položaj obraza pa ni najboljši, saj z upadlimi lici ton sili navzdol. Spremeniva vokal iz

»a« v »é«. Upošteva navodila predhodnih srečanj, da naj vokalov »e« in »i« ne izgovarja preveč široko, v smeri horizontale, ampak bolj okroglo. Vokal »é« ima tokrat že skorajda barvo vokala »o«, prav tako je tudi na pogled videti položaj njenih ust. Usta pri vokalu »i« ustrezno odpre in pripravi dober nastavek za vokal.

Opazim napredek od prejšnjih srečanj. Nadaljujeva s postopi po tercah, kjer vsakič znova izgovori zlog »ji«. Intonacija pri postopih je ustrezna.

Glasovni obseg izvedenih vaj je od d1 do c2.

Vpeljem vaje za način pevskega izvajanja in dikcijo – staccato in legato. Med eno frazo, v enem vdihu po tercah od prve do pete stopnje poje najprej staccato, nato pa legato, na zlog »ji«. Vokal ni popolnoma izrazit, sliši se nekoliko bolj kot »é«.

Ustrezno postopoma odpira usta – višje, kot gre linija, bolj odpre usta.

Glasovni obseg izvedenih vaj je od d1 do cis2.

Za izbrano pesem izbereva otroško pesmico »Sovica Oka«, ki so jo obravnavali tudi na fakulteti. Pesem že pozna, zato najprej celo prepojeva. Trebušna prepona je nekoliko premalo aktivna, med petjem slišim veliko količino izdihanega zraka.

Ko jo opomnim, to v veliki meri odpravi in je ton mnogo bolj bogat.

Telesna drža je bila tekom petja delno ustrezna, med petjem se ne sme zibati in dvigovati na prste. Stopala morajo biti ves čas na tleh in telesna teža enako razporejena.

17. 5.

2018

Začneva z dihalno vajo globokih vdihov, izdih pa izvaja z ustnicami, oblikovanimi za konzonant »f«. Vajo nadgradim s štetjem (do 5, nato do 10), ko preštejem do dogovorjene številke, zrak sunkovito izdihne in naredi nov vdih v

61 času ene dobe. Pri štetju do 10 ji zraka zmanjka okoli 8. sekunde, kjer se ji potem tudi položaj prsnega koša podre, saj želi do konca iztisniti ves zrak, ki ga še ima.

Z vajo ji želim pokazati, kakšen naj bi bil ustrezen pevski vdih, kjer se razpre prsni koš in spusti trebušna prepona, ko predhodno izdihne ves zrak, ki ga je vdihnila prej. Pri tem pa mora paziti ravno na to, da se prsni koš ne seseda.

Dihanje je preveč usmerjeno v zgornji del telesa (ključnično). Nadaljujeva tudi z dihalno vajo kratkih izdihov s konzonantoma »s« in »š«.

Pri govornih vajah je prostor v ustih delno odprt za resonanco, še vedno pa zaznam pritisk v vratnih mišicah. Njena govorna lega je dokaj visoka, vendar pa pri govornih vajah zaznam veliko odvečnega zraka, zato ji svetujem, da poskusi izgovarjati zloge nekoliko nižje. Pri tem želi posnemati mojo demonstracijo, vendar je moja govorna lega zanjo prenizka. Svetujem ji, da naj si izbere takšno lego, kjer bo ob najmanjšem pritisku na grlo lahko čim glasneje izgovarjala zloge.

Ozvočenje razvijava s 5-stopenjsko lestvico. Zopet pojasnim, kaj pomeni resonanca glave in ji svetujem, da si poskusi predstavljati, da ton prihaja preko nosa. Med vajami zopet težje ohranja ravno pozicijo telesne drže in se vmes malce ziblje po stopalih. Roke ima sklenjene pred seboj, kar vpliva na držo.

Obrazna mimika ni dovolj aktivna (lica so upadla).

Glasovni obseg izvedenih vaj je od c1 do cis2.

Z željo po izenačitvi vokalov ji predstavim vajo, kjer na istem tonu v ritmu menjava zloge »ma-me-mi-mo-mu«. Najprej celo vajo izvedeva zelo počasi, vsak vokal posebej. Že sama opazi razlike v vokalih, ustaviva se pri »a«, kjer ji svetujem, naj ga poskusi zastaviti bolj okroglo. Nekoliko preveč širok in nazaj usmerjen je še vokal »i«. Povem ji, naj si ga predstavlja, kot da poje v majhno točko v steni. Nadaljujeva še z novo vajo za nastavek vokal »i«. Vokal »i«

ohraniva tudi pri vaji za dikcijo – staccato.

Glasovni obseg vaje je od c1 do cis2.

Delo z izbrano pesmijo – Sovica Oka. Primerno odpira usta glede na višino tona. Opazim, da se na nekatere višje tona na začetku fraz v pesmi »pripelje« iz spodnje lege. Opomnim jo, da mora ton zazveneti takoj. Med pesmijo ponovno opazim veliko izdihanega zraka, omeni tudi, da čuti praskanje v grlu. Srečanje tako zaključiva.

21. 5.

2018

Ponovim dihalno vajo s predhodnega srečanja (dolg izdih, predhodno določeno število sekund), le da tokrat zmanjšam čas izdiha, ki ji je bil pri prejšnjem srečanju predlog – 5 sekund, 6 sekund in 8 sekund. Prvi in drugi vdih sta nekoliko preveč usmerjena v zgornji del telesa (ključnično), česar ne zazna kot pomanjkljivost, ker tudi s takšnim načinom dihanja še zmore izdihovati po pet in šest sekund. Pred tretjim vdihom jo opomnim na vdih v spodnji del telesa.

Kvaliteten vdih naredi po tretjem izdihu – razširi prsni koš in spusti trebušno

62 prepono. Po koncu vaje tudi sama pove, da so bili prvi vdihi previsoko usmerjeni.

Nadaljujeva še z vajo kratkih »f-s-š-t« izdihov. Delovanje prepone je ustrezno.

Težje ji je vajo narediti s tremi kratkimi ponovitvami, saj ima manj časa za vdih.

Mrmranje od prve do pete stopnje. Že na začetku želim poskusiti s postopi s tercami, vendar ji pomaga, da najprej mrmra po lestvici do pete stopnje, ker se sicer izgubi pri intonaciji.

Glasovni obseg vaje je od c1 do ais1.

Nadaljujeva podobno vajo z dodanimi vokali. Najprej vokal »a«, ki je nekoliko preveč usmerjen vstran (ustnice premika v horizontalni smeri, namesto vertikalni). Vokal zamenjam z »o«. Spomnim jo, naj popazi na okroglost pri vokalu, prostor v ustni votlini. Vokal tako dobi veliko bolj bogat zvok. Dodam še ponovitev pete stopnje (po koncu vaje še enkrat na peto stopnjo oz. najvišji ton).

Povem, da mora tako še bolj delati s trebušno prepono.

Glasovni obseg vaje je od c1 do c2.

Nadaljujeva z novo vajo, še vedno s ciljem oblikovanja vokalov – vokal »i«. Usta odpre nekoliko premalo in nima prostora, da bi ton dobil ustrezno okroglost oz.

bogatost. Ker gre za vajo, ki se začne sorazmerno visoko in se nato spustimo do najnižjega tona, mora biti bolj pozorna na aktivnost prepone že takoj na začetku.

Ko prideva do tona c2, začutim rahel pritisk v grlu.

Glasovni obseg vaje je od c1 do d2.

Vaja za dikcijo, kjer vadimo tako staccato kot legato petje – najprej sama demonstriram. Ker je vaja dolga (3 ponovitve), si na začetku težje zapomni zaporedje – najprej vse staccato, nato po dve in dve vezani in še enkrat vse legato.

Ker se osredotoča na sam potek vaje, je nekoliko manj pozorna na dihanje in sam izdih ter na aktivnost v preponi, zato je vmes slišati nekaj odvečnega zraka.

Opozorim jo še na večjo aktivnost na obrazu – več prostora v ustni votlini, odprte oči, odprta usta, privzdignjene ličnice. Večkrat ji tudi zmanjkuje zraka – pretirana poraba pri staccato tonih.

Glasovni obseg vaje je od c1 do cis2.

Pri delu z izbrano pesmijo opazim velik napredek v izgovarjavi in oblikovanju vokalov med petjem. Besedilo jasno izgovarja. Na začetku slišim še veliko zraka, ki uhaja ob petju, na kar jo spomnim. Pove, da to tudi sama sliši, vendar ne ve, kako naj vmes popravi. Poskusiva z vajo, kjer se mora med petjem odrivati od omare oz. mene (vsako frazo posebej), saj tako nezavedno bolj aktivira trebušne mišice in s tem tudi trebušno prepono. Ton ima tako bolj jasno smer. Ker ni vajena slišati zgolj svojega glasu (brez spremljave klavirja), gre intonacija navzgor. Prestraši zvoka, saj ve, da nekaj ni prav, vendar pravi, da ne

Pri delu z izbrano pesmijo opazim velik napredek v izgovarjavi in oblikovanju vokalov med petjem. Besedilo jasno izgovarja. Na začetku slišim še veliko zraka, ki uhaja ob petju, na kar jo spomnim. Pove, da to tudi sama sliši, vendar ne ve, kako naj vmes popravi. Poskusiva z vajo, kjer se mora med petjem odrivati od omare oz. mene (vsako frazo posebej), saj tako nezavedno bolj aktivira trebušne mišice in s tem tudi trebušno prepono. Ton ima tako bolj jasno smer. Ker ni vajena slišati zgolj svojega glasu (brez spremljave klavirja), gre intonacija navzgor. Prestraši zvoka, saj ve, da nekaj ni prav, vendar pravi, da ne