• Rezultati Niso Bili Najdeni

Razlike med otroškimi folklornimi skupinami društva ter otroškimi folklornimi

In document DELOVANJE OTROŠKIH FOLKLORNIH SKUPIN (Strani 73-82)

4.4 REZULTATI IN INTERPRETACIJA

4.4.4 Razlike med otroškimi folklornimi skupinami društva ter otroškimi folklornimi

Tabela 54: Razlike v množičnosti med društvi in skupinami znotraj šolske interesne dejavnosti

Št. otrok v otroški folklorni skupini 0–15 16–20 21–25 26–30 Nad 30 Skupaj

Rezultati nam povedo, da je v skupinah društva največkrat od 16 do 20 otrok ali nad 30. V skupinah znotraj šolske interesne dejavnosti so skupine manj množične, največ skupin šteje med 16 in 20 članov. Razlika med številom otrok v skupinah med društvi ter šolskimi interesnimi dejavnostmi ni velika in statistično pomembna.

Tabela 55: Razlike v kakovosti med skupinami društev ter šolskimi interesnimi dejavnostmi

Doseženo priznanje (kakovost šolskih interesnih dejavnosti. Otroške folklorne skupine društev so uspešnejše od šolskih folklorih skupin. Folklorne skupine društev imajo v večini doseženo vsaj bronasto priznanje, medtem ko pri šolskih skupinah so kar štiri anketirane skupine brez doseženega priznanja.

Tabela 56: Razlike v starosti med skupinami društev ter šolskimi interesnimi dejavnostmi

Starostna skupina otrok

60

Največ skupin je starostno mešanih, saj v današnjem svetu ni več toliko zanimanja za folklorno dejavnost. Starostno mešana skupina je lahko bolj množična, s katero se lažje ustvarja. V društvenih skupinah ni samo vrtčevskih otrok, tudi v šoli redkeje najdemo vrtčevsko otroško folklorno skupino. Z mlajšimi je delo težje, vodja mora biti zelo dobro usposobljen za predajanje folklornih vsebin ter pripravljen na nižjo kakovost skupine.

Tabela 57: Hi-kvadrat preizkus za razlike v količini vaj v društvih in interesnih dejavnostih

Merski indikatorji Odvisna spremenljivka

Neodvisna spremenljivka Kolikokrat na teden imate folklorne vaje?

Okvir delovanja 1x na teden 2x na teden Skupaj

Društva 15 / 63,6% 8 / 36,4% 23 / 100,0%

Šolske interesne dejavnosti 23 / 88,0% 3 / 12,0% 26 / 100,0%

Skupaj 38 / 76,6% 11 / 23,4% 49 / 100,0%

χ2 3,875

p 0,049 < 0,05

Vrednost χ2 je statistično pomembna na ravni α = 0,05. Pri spremenljivki »Kolikokrat na teden imate folklorne vaje?«, prihaja do statistično značilnih razlik v odgovorih med vodji društev in vodji šolskih interesnih dejavnosti (p < 0,05). S tveganjem manjšim od 5 % lahko trdimo, da imajo društva statistično značilno pogosteje vaje v tednu kot šolske interesne dejavnosti.

Tabela 58: Kontingenčna tabela za razlike v terminu vaj folklorne skupine

Kateri dan v tednu imate folklorne vaje? Otroška folklorna skupina, katere vodja ste, deluje v okviru:

Skupaj Društva Šolske interesne

dejavnosti

Ponedeljek f 9 5 14

f (%) 39,1% 18,5%

Torek f 7 10 17

f (%) 30,4% 37,0%

Sreda f 2 8 10

f (%) 8,7% 29,6%

Četrtek f 6 9 15

f (%) 26,1% 33,3%

Petek f 3 1 4

f (%) 13,0% 3,7%

Sobota f 2 1 3

f (%) 8,7% 3,7%

Nedelja f 2 0 2

f (%) 8,7% 0,0%

Skupaj f 23 27 50

Društva imajo večinoma folklorne vaje ob ponedeljkih, torkih in četrtkih, medtem ko šolske interesne dejavnosti ob torkih, četrtkih in sredah. Nekatera društva imajo folklorne vaje tudi ob nedeljah.

61

Tabela 59: Razlike v terminu vaj med skupinami društev ter šolskih interesnih dejavnosti

Termin vaj (ura)

Skupine društva imajo v večini (91,3%) vaje v popoldanskem času, medtem ko imajo otroške folklorne skupine znotraj šolskih interesnih dejavnosti največkrat (76,9%) vaje takoj po pouku. Rezultati so povsem pričakovani, saj so interesne dejavnosti vezane na šolo, društva pa so samostojna organizacija, ki ni vezana na izobraževalni inštitut.

Tabela 60: Hi-kvadrat preizkus za razlike v trajanju otroških folklornih vaj

Merski indikatorji Odvisna spremenljivke

Neodvisna spremenljivka Trajanje folklornih vaj

Okvir delovanja 45 min 1 ura več kot 1 ura Skupaj folklornih vaj«, prihaja do statistično značilnih razlik v odgovorih med vodji društev in vodji šolskih interesnih dejavnosti (p < 0,01). S tveganjem manjšim od 1 % lahko trdimo, da imajo društva statistično značilno daljše vaje kot šolske interesne dejavnosti.

Tabela 61: Hi-kvadrat preizkus za razlike v lokaciji izvajanja folklorne dejavnosti

Merski indikatorji Odvisna spremenljivke

Neodvisna spremenljivka Izvajate folklorno dejavnost na vasi ali v mestu?

Okvir delovanja Na vasi V mestu Skupaj

Vrednost χ2 ni statistično pomembna na ravni α = 0,05. Pri spremenljivki »Izvajate folklorno dejavnosti na vasi ali v mestu?«, ne prihaja do statistično značilnih razlik (p > 0,05) med društvi in šolskimi interesnimi dejavnostmi. Oboji izvajajo folklorne dejavnosti tako v mestu kot tudi na vasi.

62

Tabela 62: Hi-kvadrat preizkus za razlike med količino folklornih skupin, v kateri pleše več različnih generacij iste družine

Merski indikatorji Odvisna spremenljivke

Neodvisna spremenljivka

Obstaja v kraju odrasla folklorna skupina, v kateri pleše več različnih generacij iste družine?

Okvir delovanja Da Ne Skupaj odrasla folklorna skupina, v kateri pleše več različnih generacij iste družine?«, ne prihaja do statistično značilnih razlik (p > 0,05) med vodji društev in šolskih interesnih dejavnosti.

Opaziti je sicer tendence v odgovorih, da vodje društev v večji meri trdijo, da pri njih v kraju obstaja odrasla folklorna skupina, v kateri pleše več različnih generacij iste družine, vendar te razlike niso statistično značilne pri stopnji značilnosti 0,05. Z večanjem vzorca bi se najverjetneje pokazale statistično značilne razlike.

Tabela 63: Hi-kvadrat preizkus za razlike v obiskovanju mednarodnih folklornih festivalov

Merski indikatorji Odvisna spremenljivke

Neodvisna spremenljivka Ali z vašo skupino obiskujete mednarodne folklorne festivale v tujini?

Okvir delovanja skupino obiskujete mednarodne folklorne festivale v tujini?«, ne prihaja do statistično značilnih razlik (p > 0,05) med vodji društev in šolskih interesnih dejavnosti. Opaziti je sicer tendence v odgovorih, da vodje društev pogosteje obiskujejo mednarodne folklorne festivale s svojo skupino, vendar te razlike niso statistično značilne pri stopnji značilnosti 0,05.

Tabela 64: Kontingenčna tabela za razlike v izvajanju dodatnih dejavnosti za člane skupine Ali ob rednih vajah in nastopih organizirate

še kakšno dodatno dejavnost/aktivnost za

63

Drugo: f 1 0 1

f (%) 4,3% 0,0%

Skupaj f 23 26 49

Šolske interesne dejavnosti ob rednih vajah in nastopih v največji meri izvedejo še intenzivne vaje/intenzivni vikend, medtem ko društva ob intenzivnih vajah izvedejo še družabne popoldneve. Sicer društva pogosteje organizirajo dodatne dejavnosti/aktivnosti za mlade folklornike kot šolske interesne dejavnosti.

Tabela 65: Hi-kvadrat preizkus za razlike pri obiskovanju drugih dejavnosti

Merski indikatorji Odvisna spremenljivke

Neodvisna spremenljivka Približno h kolikim drugim dejavnostim še hodijo vaši folklorniki?

Okvir delovanja kolikim drugim dejavnostim še hodijo vaši folklorniki?«, ne prihaja do statistično značilnih razlik (p > 0,05) med vodji društev in šolskih interesnih dejavnosti.

Vrednost χ2 ni statistično pomembna na ravni α = 0,05. Pri spremenljivki »Ali imate uspešno zaključen seminar za vodje otroških folklornih skupin?«, ne prihaja do statistično značilnih razlik (p > 0,05) med vodji društev in šolskih interesnih dejavnosti.

Tabela 66: hi-kvadrat preizkus za razlike v izobraženosti vodij

Nobena izmed vodij otroških folklornih skupin znotraj šolske interesne dejavnosti nima opravljenega seminarja za odrasle folklorne skupine. Razlog za to je verjetno ta, da se učitelji

Merski indikatorji Odvisna spremenljivke

Neodvisna spremenljivka

Ali imate uspešno zaključen seminar za vodje otroški folklornih skupin?

Okvir delovanja

64

odločijo za usposabljanje ravno za to, da lahko potem v šoli učijo otroke, ne potrebujejo pa znanja za učenje odraslih skupin. V društvih pa je veliko takšnih, ki že imajo prej opravljen seminar za odrasle, zato nekakšno znanje že imajo in lahko prevzamejo tudi vodenje otroške folklorne skupine.

Tabela 67: Hi-kvadrat preizkus za razlike v dolžini vodenja folklorne skupine

Merski indikatorji Odvisna spremenljivke

Neodvisna spremenljivka Koliko let že vodite otroško folklorno skupino?

Okvir delovanja 1 do 5 let 6 do 10 let 11 let in več Skupaj vodite otroško folklorno skupino?«, ne prihaja do statistično značilnih razlik (p > 0,05) med vodji društev in šolskih interesnih dejavnosti.

Tabela 68: Hi-kvadrat preizkus za razlike v udeležitvah na preglednih srečanjih

Merski indikatorji Odvisna spremenljivke

Neodvisna spremenljivka

Se s svojo folklorno skupino redno udeležujete preglednih/strokovnih srečanj otroških folklornih skupin, ki jih organizira Javni sklad

Republike Slovenije za kulturne dejavnosti? folklorno skupino redno udeležujete preglednih/strokovnih srečanj otroških folklornih skupin, ki jih organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti?«, ne prihaja do statistično značilnih razlik (p > 0,05) med društvi in šolskimi interesnimi dejavnostmi.

Tabela 69: Hi-kvadrat preizkus za razlike pri članih glasbene zasedbe Merski

indikatorji

Odvisna spremenljivke Neodvisna

spremenljivka

Koliko članov glasbene zasedbe imate v skupini?

Okvir

65

Vrednost χ2 ni statistično pomembna na ravni α = 0,05. Pri spremenljivki »Koliko članov glasbene zasedbe imate v skupini?«, ne prihaja do statistično značilnih razlik (p > 0,05) med društvi in šolskimi interesnimi dejavnostmi. Obe dejavnosti imata približno enako število članov glasbene zasedbe v skupini.

Tabela 70: Hi-kvadrat preizkus za razlike v načinu glasbene spremljave Merski

indikatorji

Odvisna spremenljivke Neodvisna

spremenljivka

Se na vajah skupine poslužujete žive glasbe ali uporabljate zvočne posnetke?

Okvir skupine poslužujete žive glasbe ali uporabljate zvočne posnetke?«, ne prihaja do statistično značilnih razlik (p > 0,05) med društvi in šolskimi interesnimi dejavnostmi.

Tabela 71: Hi-kvadrat preizkus za razlike v poenostavljanju plesov

Merski indikatorji Odvisna spremenljivke

Neodvisna spremenljivka Ali otrokom pred učenjem poenostavite izvirni ples za odrasle?

Okvir delovanja Da, vedno Prilagodim le zahtevnejše plese Skupaj

Društva 13 / 59,1% 9 / 40,9% 22 / 100,0% poenostavite izvirni ples za odrasle?«, ne prihaja do statistično značilnih razlik (p > 0,05) med anketiranci društev in interesnih dejavnosti.

Tabela 72: Kontingenčna tabela za razlike v izvedenih sklopih vaj v enem mesecu Katere sklope dejavnosti izvedete v enem

66

f (%) 65,2% 73,1%

Vaje za glasbeni spomin f 10 9 19

f (%) 43,5% 34,6%

Vaje osnovnih korakov (hoja, tek, poskok, trokorak, bočni korak)

f 23 23 46

f (%) 100,0% 88,5%

Kondicijske vaje f 5 6 11

f (%) 21,7% 23,1%

Vaje za pravilno plesno držo f 12 11 23

f (%) 52,2% 42,3%

Vaje za plesne formacije f 7 7 14

f (%) 30,4% 26,9%

Ogrevanje telesa f 16 18 34

f (%) 69,6% 69,2%

Upevanje f 10 12 22

f (%) 43,5% 46,2%

Učenje novega plesa f 22 23 45

f (%) 95,7% 88,5%

Ponovitev že naučenega plesa f 22 24 46

f (%) 95,7% 92,3%

Skupaj f 23 26 49

Društva v največji meri izvedejo v enem mesecu vaj naslednje sklope dejavnosti:

- vaje osnovnih korakov (hoja, tek, poskok, trokorak, bočni korak), - učenje novega plesa,

- ponovitev že naučenega plesa, - igre za sprostitev.

Šolske interesne dejavnosti v največji meri izvedejo v enem mesecu vaj naslednje sklope dejavnosti:

- vaje osnovnih korakov (hoja, tek, poskok, trokorak, bočni korak) - učenje novega plesa,

- ponovitev že naučenega plesa, - igre za sprostitev.

Društva v enem mesecu vaj izvedejo več različnih sklopov vaj kot šolske interesne dejavnosti.

Tako društva kot šolske interesne dejavnosti najmanj izvajajo kondicijske vaje, največ pa učenje novega plesa, ponovitev že naučenega plesa, vaje osnovnih korakov ter igre za sprostitev.

67

Tabela 73: Hi-kvadrat preizkus za razlike v posredovanju posameznega plesa

Merski indikatorji Odvisna spremenljivke

Neodvisna spremenljivka Koliko let že vodite otroško folklorno skupino?

Okvir delovanja

Vrednost χ2 ni statistično pomembna na ravni α = 0,05. Pri spremenljivki »Na kakšen način otrok posredujete določen ples?«, ne prihaja do statistično značilnih razlik (p > 0,05) med anketiranci društev in interesnih dejavnosti.

Tabela 74: Hi-kvadrat preizkus za razlike v kostumiranju Merski

indikatorji

Odvisna spremenljivke Neodvisna

spremenljivka

Ali imate v vaši folklorni skupini tudi svoje folklorne kostume?

Okvir

Vrednost χ2 ni statistično pomembna na ravni α = 0,05. Pri spremenljivki »Ali imate v vaši folklorni skupini tudi svoje folklorne kostume?«, ne prihaja do statistično značilnih razlik (p >

0,05) med anketiranci društev in interesnih dejavnosti. Obe dejavnosti imajo v večini svoje folklorne kostume.

68

In document DELOVANJE OTROŠKIH FOLKLORNIH SKUPIN (Strani 73-82)