• Rezultati Niso Bili Najdeni

Urjenje branja in bralnega razumevanja

III EMPIRIČNI DEL

6. PREIZKUS BRALNEGA RAZUMEVANJA

6.2 Urjenje branja in bralnega razumevanja

Preglednica 9: Tedenski napredek branja učenca A po bralni knjižici Juhej, že berem!

Datum

srečanja Obravnava Stanje branja

Samoocena

Učencu gre branje z malimi tiskanimi črkami bolje kot branje z veliki tiskanimi črkami.

Zamenjuje črki b in d.

Nekaterim besedam doda/izpusti/zamenja kakšno črko. Včasih učenec prvo črko besede prebere črkovalno, a se

že sam popravi.

Učencu gre branje tekoče. Pri branju zlogov že sam sestavlja

nove besede. in je veliko besed želel prebrati

črkovalno.

55 Že ob začetnem preizkusu bralnega razumevanja, ki je zapisan z malimi tiskanimi črkami, je mama učenca A rekla, da mu gre branje malih tiskanih črk bolje. Z učencem sva pred vsakim branjem brala zloge. Učenec je začel te zloge sam združevati v besede. Rekel je: »Špela, če dava skupaj ka in pa, dobiva besedo kapa.« Ko sem potrdila, da zelo dobro razmišlja, je bil zelo vesel. Branje je bilo že v prvem tednu tekoče. Obdelala sva črke A, I, N, M, E, R. Učencu sta težave predstavljali črki b in d, ki sta enaki, samo drugače obrnjeni in si ju ni mogel zapomniti.

Pomagala sem mu tako, da si je s prsti na rokah oblikoval črki b in d. Ker beremo od leve proti desni in je črka b v abecedi pred črko d, je leva roka predstavljala obliko črke b, desna pa obliko črke d. Nekaterim besedam je dodal/izpustil/zamenjal kakšno črko. Včasih je učenec prvo črko besede prebral črkovalno, a se je že sam popravil in prebral besedo zlogovalno.

V petem tednu je vsako srečanju ocenil z veseljem, ker je bil zadovoljen s svojim branjem.

V šestem tednu sva obravnavala črke O, V, U, C, Č, S, Š in Z. Učenec je bral zlogovalno. Veliko besed je že prebral direktno in ni potreboval predhodnega razčlenjevanja besed na zloge.

Učenec je nekatere besede še vedno prebral drugače, kot so bile zapisane, kar pomeni, da je izpustil, dodal ali zamenjal kakšno črko. Učenec je z branjem po bralni knjižici še vedno širil besedišče. Kljub temu da je že enkrat prebral vse besedilo z velikimi tiskanimi črkami, je še vedno spoznal kakšno novo besedo, ki je prej ni opazil.

Tudi v šestem tednu je bil učenec zadovoljen s svojim branjem in je vsako srečanje ocenil s smeškom.

V sedmem tednu sva obravnavala črke Z, Ž, L, T, K, D in B. Pri branju ni bilo posebnosti.

Branje je bilo tekoče, učenec je pri neznanih besedah lepo uporabljal zlogovalno metodo, veliko besed je že usvojil kot sliko in jih je prebral brez predhodnega razčlenjevanja. Učenec je imel pri črkah b in d nekaj težav med branjem. Če sem mu črki pokazala posamezno, da nista bili uporabljeni v besedi, ju je brez težav prepoznal. Učenec je na enem primeru sklepal s slike in besede pod njo sploh ni prebral. Na sliki je bil buldožer in prav tako je bila ta beseda napisana pod sliko. Učenec pa je rekel, da je to bager, ker je sklepal s slike.

V zadnjem, osmem tednu učenca nisem več spraševala, kako bi se ocenil, ampak sem mu rekla, da se mi zdi, da že vem, kakšna bo njegova samoocena. To mu je zelo veliko pomenilo, saj je bil vidno ponosen nase. Na koncu sem ga še vedno vprašala, če se strinja s tem in bi se tudi sam tako ocenil. V tem tednu sva obravnavala črke H, F, J, P in G. Prebrala sva še zaključno besedilo na koncu bralne knjižice. Učenec je bil pri branju zelo uspešen. Bral je tekoče in skoraj brez napak.

56 Svoje branje je zopet ocenil z veseljem.

Preglednica 10: Besede, ki so učencu A predstavljale težave pri branju BESEDE, KI JI NAROBE

PREBERE NOVO BESEDIŠČE BESEDE, KI JIH

ČRKUJE

Nina-Nija vena vozač

Miriam-Mirima muren

varno-ravno macesen

vreme-vremenar baretka

ogenj-oven bet

muren-mren hrt

sršen-srčen niza

baretka-daretka usnjeni-usnaženi

Bralna knjižica je razdeljena na dve enaki poglavji. Prvo je zapisano z veliki tiskanimi črkami, drugo pa z malimi tiskanimi črkami. Učenec je imel v »drugem poglavju« manj napak kot v

»prvem poglavju«. Spoznal je kar nekaj novih besed in si razširil besedišče. Pri branju le-teh se je ustavil in me vprašal, kaj pomeni ta beseda in skupaj sva prišla do pomena, nisem mu kar povedala, kaj pomeni posamezna beseda. Učenca sem vprašala, kaj misli, da ta beseda pomeni, če si pomaga s fotografijo. Tako je učenec sam ugotovil, kaj določena beseda pomeni, jaz pa sem mu še malo bolj podrobno opisala pomen besede. Bralna knjižica je oblikovana tako, da učencu že slikovno ponazori posamezno besedo. Učenec je po tiho črkoval samo eno besedo (vozač).

57 6.3 Analiza končnega preizkusa bralnega razumevanja

Preglednica 11: Rezultati končnega preizkusa bralnega razumevanja

Končni preizkus bralnega razumevanja

Vprašanja Pravilni odgovori Učenec A Učenec C

Koga želi Zarja

obiskati? Dedka. Dedka. Dedka.

Kje živi njen dedek?

V Ljubljani. V Ljubljani V Ljubljani.

Kako bo šla do

njega? Z vlakom. Z vlakom. Z vlakom.

Ali se dedek veseli obiska vnukinje? Po

čem sklepaš?

Dedek se veseli obiska vnukinje.

Pravi, da jo že nestrpno pričakuje.

Da, se veseli.

Ker piše, da jo že nestrpno pričakuje.

Da.

Piše v besedilu.

Kaj deklica nese

dedku? Domače piškote. Domače piškote. Piškote.

Kdo je spekel

piškote? Zarja. Zarja. Deklica.

Učenec A je na končnem preizkusu bralnega razumevanja besedilo prebral tekoče in brez napak. Na vsa vprašanja o besedilu je pravilno odgovoril.

Učenec C je tudi na končnem preizkusu bralnega razumevanja besedilo prebral tekoče, brez napak in je pravilno odgovoril na vsa vprašanja.

58 Preglednica 12: Primerjava rezultatov začetnega in končnega bralnega preizkusa

Začetni preizkus bralnega bralnem preizkusu, kar se vidi na podlagi odgovorov, saj je na vsa vprašanja odgovoril pravilno.

Pri učencu C pa lahko vidimo, da ni bilo sprememb glede bralnega razumevanja, ker je učenec že na začetnem preizkusu bralnega razumevanja s pravilnimi odgovori pokazal, da prebrano razume.

7. ANALIZA RAZVIJANJA BRALNE ZMOŽNOSTI SLABŠE BRALKE