• Rezultati Niso Bili Najdeni

Urjenje branja z učenko B

III EMPIRIČNI DEL

7. ANALIZA RAZVIJANJA BRALNE ZMOŽNOSTI SLABŠE BRALKE Učenka B Učenka B

7.3 Urjenje branja z učenko B

Z učenko B sva po začetnem bralnem preizkusu urili branje s pomočjo bralne knjižice Juhej, že berem!, ki sem ji jo poslali po pošti. Branje je poteklo v spletnem okolju Zoom. Namen je bil, da bi srečanje trajalo 10–15 minut, a ker se je učenka po navadi na srečanje prijavila 5–15 minut po dogovorjeni uri in je prišla naravnost iz postelje, so bila najina srečanja dolga tudi do pol ure. Z učenko sva najprej prebrali vse zloge, ki se pojavljajo na tistih straneh, ki jih bomo brali.

To sem storila tako, da sem vse zloge, z dovolj veliko pisavo, prepisala v dokument Word.

Potem sem delila zaslon in učenka je zloge prebrala. Prav tako sem bralno knjižico poslikala, slike strani združila v PPT ter zaslon delila z učenko, da se je lažje znašla in mi sledila. Z učenko B sva predelali samo poglavje velikih tiskanih črk.

Najina srečanja so se vedno začela s 5-minutnim prebujanjem. Najprej sem učenki prebrala eno vrstico, potem sva brali skupaj in nato je prebrala še sama. Po vsakem srečanju je ocenila še svoje branje. Vesel obraz pomeni, da ji je šlo odlično, da je brala tekoče, da se ni velikokrat zmotila. Resen obraz predstavlja, da je bilo branje srednje uspešno. To pomeni, da se je nekajkrat zmotila, da ni zmogla prebrati kakšne besede in da branje ni bilo popolnoma tekoče.

Žalosten obraz pomeni, da je bilo branje neuspešno. Pri branju je bila počasna, kar pomeni, da sva prebrali malo besedila, branje ni bilo tekoče, z veliko napakami, potrebovala je veliko pomoči.

Preglednica 15: Tedenski opis branja učenke B Datum

srečanja Obravnava Stanje branja

Samoocena učenkinega

branja

1. TEDEN

7. 12. 2020 Vaje za zlogovanje Učenka zna zlogovati, določiti prvi in zadnji zlog.

Pri branju besede, ki je barvno razdeljena na zloge, bere po zlogih in nato besedo ponovi.

Pri neznanih besedah, ki nimajo obarvanih zlogov, besede pogosto prebere narobe ali pa je

ne zna prebrati.

Učenka širi besedni zaklad z branjem po bralni knjižici.

65

2. TEDEN

14. 12. 2020 Odpoved srečanja

Učenka pri branju dela veliko napak in je težko zbrana.

15. 12. 2020 Odpoved srečanja po dogovorjeni uri 16. 12. 2020 Juhej, že berem!

Str. 12

17. 12. 2020 Juhej, že berem!

Str. 13

18. 12. 2020 Odpoved srečanja po dogovorjeni uri

3. TEDEN

21. 12. 2020 Juhej, že berem!

Str. 14

Učenka pri branju po tiho črkuje, a črk ne zna povezati . Učenka me prosi za pomoč pri

zlogovanju, potem pa zloge sama poveže v besedo.

22. 12. 2020 Juhej, že berem!

Str. 15

23. 12. 2020 Odpoved srečanja po dogovorjeni uri 24. 12. 2020 Juhej, že berem!

Str. 16

4. TEDEN

27. 12. 2020 Odpoved srečanja po dogovorjeni uri2 28. 12. 2020 Odpoved srečanja

po dogovorjeni uri 30. 12. 2020 Odpoved srečanja

po dogovorjeni uri

5. TEDEN

4. 1. 2021 Branje zlogov

Učenka ima težave s pozornostjo.

Težave ima pri branju neznanih besed. besede. Težave ima z branjem

daljših in neznanih besed.

2 Učenki sem ponudila možnost dela tudi med počitnicami. Čeprav sta se z mamo s tem najprej strinjali, sta na koncu odpovedali vsa srečanja v tem tednu.

66 14. 1. 2021 Juhej, že berem!

Str. 24

npr. delala se je, da me ne sliši, čeprav ji je zvok deloval.

15. 1. 2021 Odpoved srečanja po dogovorjeni uri

7. TEDEN

18. 1. 2021 Juhej, že berem!

Str. 25

Pred branjem sva naredili vaje za pozornost.

Učenka je čisto izgubila voljo za branje, zato sem se z njo

pogovorila.

19. 1. 2021 Juhej, že berem!

Str. 26 20. 1. 2021 Pogovor

21. 1. 2021 Odpoved srečanja po dogovorjeni uri 22. 1. 2021 Odpoved srečanja

po dogovorjeni uri

8. TEDEN

25. 1. 2021 Branje zlogov

Najprej sva odigrali kratko interaktivno igro za pozornost.

Nato sva brali zloge, besede in povedi na delovnih listih.

Motiviranost za branje je bila kratkotrajna (2–3 minute).

26. 1. 2021 Branje zlogov 27. 1. 2021 Branje zlogov 28. 1. 2021 Branje besed 29. 1. 2021 Branje povedi

Po opravljenem začetnem bralnem preizkusu sva z učenko B začeli z urjenjem branja. Najprej sva opravili vaje za zlogovanje, ki jih je dobro opravila in pokazala, da zna zlogovati. V prvem tednu sva obravnavali črke A, I, N in M. Branje je šlo na začetku brez težav. Učenka je lepo brala po zlogovalni metodi in bila je zelo motivirana za branje, saj je rekla, da ji je takšno branje zelo všeč. Zelo ji je bilo v pomoč to, da je imela beseda obarvane zloge, saj nekaterih neznanih besed ni znala razčleniti na zloge. Učenka se je pri branju besede AVA ustavila, ker ni prepoznala druge črke. Črko sva skupaj prepoznali, potem pa je besedo ponovno prebrala.

Učenka me je med branjem spraševala, kaj pomenijo posamezne besede, ki sva jim nato skupaj določili pomen. Težavo ji je predstavljalo tudi ime Ian, ki ga ni znala prebrati po črkovalni ali zlogovalni metodi. Učenki po petih minutah branja koncentracija močno upade.

Učenka je svoje branje v prvem tednu ocenila z veseljem, kar pomeni, da je bila zadovoljna s svojim branjem. Bila sem pozorna, da sem jo velikokrat med branjem pohvalila, ker učenka za branje ni imela notranje motivacije, zato so bile zunanje spodbude še kako pomembne.

67 V drugem tednu sva imeli le dve srečanji in sva obdelali le črko E. Dvakrat sta zamujali na srečanje petnajst minut, zato sem mami poslala sporočilo, da čakam učenko in je odgovorila, da danes ne bosta utegnili. Za eno odpoved sta me obvestili zvečer, ko sem poslala povezavo do srečanja. Na enem srečanju (16. 12. 2020) sva z učenko na mamino željo vadili branje ob 20. uri. Učenka po besedah mame ni bila utrujena, vendar se je pri branju videlo, da taka ura ni primerna za branje. Med branjem je bila nagajiva, hotela se je bolj zabavati kot brati. Med branjem se je velikokrat zmotila.

Svoje branje je 16. 12. ocenila z resnim obrazom, ker branje ni bilo uspešno, naslednji dan je brala bolje in ga je ocenila z veselim obrazom. Svoje odločitve ni komentirala.

V tretjem tednu sva se srečali trikrat. Obravnavali sva črki R in O. Opazila sem, da je učenka po tiho črkovala, toda črk ni znala povezati skupaj. Opozorila sem jo in ji ponovno pokazala tehniko branja po zlogovalni metodi na primeru obarvanih zlogov. Nekatere težje besede, kot sta Miriam in Ermina, je prebrala tekoče. Če učenka katere besede, ki nima obarvanih zlogov, ni znala razčleniti na zloge, sva to storili skupaj in potem je učenka takšen način branja ponovila.

Učenka je v tem tednu svoje branje dvakrat ocenila z resnim obrazom in enkrat z veselim, čeprav je bilo branje precej slabo.

Z branjem sva nadaljevali v mesecu januarju. V petem tednu sva imeli srečanje vsak dan.

Obravnavali sva črki V in U. Ker učenka ni bila zbrana, sva na posameznem srečanju prebrali eno stran v bralni knjižici, vendar je bilo to branje počasno, polno motenj in prekinitev. Učenka je potrebovala pomoč pri zlogovanju besed vreme, novinar in reven. Težave je imela z besedami, ki vsebujejo zloge po tri črke, tudi sama je rekla, da ji to ne gre.

Učenka je v tem tednu svoje branje dvakrat ocenila z veselim, trikrat pa z resnim obrazom, kar pomeni, da ni bila najbolj zadovoljna s svojim branjem. Ko sem jo vprašala, zakaj ni zadovoljna, svoje odločitve ni pojasnile.

V šestem tednu sva obravnavali črke U, C, Č. Prvi dan v tednu je bila zraven učenkina mama in je deklici šepetala besede, ki sva jih brali v knjižici, deklica pa jih je za njo samo ponavljala.

To je bil tudi razlog, da ji je dobro šlo. Med branjem sem večkrat rekla, da naj poskusi sama prebrati besede, a me ni upoštevala. Učenka je imela težave s prepoznavanjem črk pri besedi RACA.

68 Učenka je svoje branje v tem tednu vsak dan ocenila z resnim obrazom, kar pomeni, da ni zadovoljna s svojim branjem, ni pa se trudila, da bi se stanje izboljšalo.

V sedmem tednu sem na začetku srečanja dodala kratke vaje za pozornost npr. Koliko črk A vidiš v prvi vrstici?, Poišči razlike med sličicama ipd. Delali sva tudi interaktivne igre. Z branjem sva prvi dan dobro začeli, a je deklica kmalu postala nezbrana, ker se je vmes oglašala na telefon, hodila na stranišče ipd. Naslednja dva dni je mama srečanje odpovedala po dogovorjeni uri.

Ta teden sva malo prebrali. Učenka je sicer svoje branje v ponedeljek ocenila z veseljem, v torek pa z resnim obrazom.

V zadnjem tednu sem po pogovoru z mentorico in somentorico pustila bralno knjižico ob strani in pripravila nove naloge. Najprej sva na začetku igrali interaktivne igre za pozornost, ki so ji bile zelo všeč. Nadaljevali sva z branjem zlogov (Priloga 6, 7) in besed (Priloga 8), tako da sva vlekli glasove. Učenki je šlo dobro, vendar ji je hitro postalo dolgočasno, zato sva brali pet minut ali manj. Za konec sva brali še povedi (Priloga 9). Tudi tukaj je zgubila motivacijo po treh minutah branja.

Učenka je svoje branje v tem tednu ocenila z veseljem.

Ker deklica kljub mojemu prizadevanju ni pokazala zanimanja za nadaljnje delo in ker sta obe z mamo dojemali bralne vaje kot obremenitev, ne priložnost za napredek, sem po posvetu z mentorico in somentorico prekinila sodelovanje z učenko B.

69 Preglednica 16: Besede, ki so učenki B predstavljale težave pri branju

BESEDE, KI

ravnina-ravno Nena rov

murva-muvarna Irma vime

Ermin-mirno Omar muren

mavec-muvec Aro koncentracije in ne prepoznavanje posameznih črk. Napačno prebrane besede so bile pogosto neznane besede. V drugem stolpcu so besede, ki jih je želela črkovati. To so besede, ki jih učenka ni znala razdeliti na zloge. Ne vem, kaj je razlog, da je učenka te besede črkovala, čeprav so to preproste dvozložne besede. V tretjem stolpcu so besede, ki jih učenka ni znala pravilno prebrati ali zlogovati. Predvidevam, da so bile te besede zanjo nove. Nekatere izmed njih vsebujejo soglasniški sklop, ki ji je oteževal razčlenjevanje besede na zloge. V zadnjem stolpcu pa so besede, ki jih je učenka na novo spoznala. Med branjem me je vprašala, kaj pomeni ta beseda. Vprašala sem jo, kaj misli, da ta besede pomeni in da si lahko pomaga s sliko pod besedo. Včasih sem ji pokazala tudi sliko, da si je lažje predstavljala, npr. sliko murna.

70 7.4 Analiza končnega bralnega preizkusa učenke B in Č

Preglednica 17 : Rezultati končnega bralnega preizkusa učenke B in učenke Č 1. Katere besede, ki jih predstavljajo slike, se rimajo?

Končni preizkus

Učenka B Učenka Č

OMARA – KOŠARA  

DEŽNIK – GLAVNIK  X

2. Zloguj besedo žaba. Kateri je prvi zlog v besedi žaba? Kateri je zadnji zlog v besedi žaba?

Končni preizkus

Učenka B Učenka Č

Zlogovanje  

Prvi zlog ŽA- Ž-

Zadnji zlog -BA -A

3. Zloguj besedo veverica. Kateri je prvi zlog v besedi veverica? Kateri je zadnji zlog v besedi veverica?

Končni preizkus

Učenka B Učenka Č

Zlogovanje  

Prvi zlog VE- V-

Zadnji zlog -CA -A

4. Kateri je prvi glas v besedi riba? Kateri je zadnji glas v besedi riba?

Končni preizkus

Učenka B Učenka Č

Prvi glas R- R-

Zadnji glas -A -A

71 5. Kateri je prvi glas v besedi balon? Kateri je zadnji glas v besedi balon?

Končni preizkus

Učenka B Učenka Č

Prvi glas B- B-

Zadnji glas -N -N

6. Povedala ti bom nekaj besed, ti pa jih razdeli na glasove.

Besede žoga, miš, limona in slon sta učenki B in Č na začetnem preizkusu črkovali in ne glaskovali.

7. Preberi naslednje besede.

Končni preizkus

Besede Učenka B Učenka Č

Šola  

Čokolada  

Vrata  

Glava  

Poštar  

Otroci  

Štorklja  štorklja-/

8. Preberi naslednje povedi.

Napake na končnem preizkusu

Poved Učenka B Učenka Č

To je .  

To je igrača.  

Vidim letalo.  

Ima mama Iva revmo?  

Neva ima novo torbo.  

Saša si šiva večerno obleko.  Večerno - večrno

Podrta drevesa razžagamo z motorno žago. Podrta – podra

Podrta – podrata

Razžagamo-ražagamo

72 Prvošolci so v telovadnici med uro športa

plezali, se lazili in preskakovali kolebnico.

Prvošolci – ni prebrala do konca.

Besedo preskakovali je črkovala in ni znala

povezati črk skupaj.

Prvošolci – ni prebrala do konca.

Preskakovali – preskakali Kolebnico – ni šlo.

9. Preberi besedilo.

Končni preizkus

Učenka B Učenka Č

Število besed/minuto 12 8

Napake na končnem preizkusu

Učenka B Učenka Č

grabljice – grabice plaža – plaša

plavalno – plavano grabljice – grable

dihalko – dihko plavutke – pavutke 7.4.1 Primerjava rezultatov končnega bralnega preizkusa učenke B in učenke Č

Učenka B je pri prvi nalogi prepoznala obe rimi, medtem ko je učenka Č prepoznala samo eno rimo (omara-košara). Obe sta pravilno zlogovali besedi žaba in veverica. Učenka B je pri drugi in tretji nalogi pravilo določila prvi in zadnji zlog, medtem ko je učenka Č določila prvo in zadnjo črko. Pri četrti in peti nalogi sta obe pri določanju prvega in zadnjega glasu določali prvo in zadnjo črko. Prav tako sta pri nalogi glaskovanja besede razdelili na črke (črkovanje), namesto na glasove (glaskovanje). Obe ste besede pri sedmi nalogi prebrali tekoče, učenka B brez napak, učenka Č pa ni znala prebrati besede štroklja. Obe učenki sta imeli pri branju povedi težave z zadnjima dvema povedma. Težave sta jima delale besede podrta, razžagamo, prvošolci, preskakovali in kolebnica. Učenka B je na končnem bralnem preizkusu med branjem besedila v eni minuti prebrala dvanajst besed, učenka Č pa osem besed. Učenka B je med branjem naredila le eno napako (grabljice-grabice), medtem ko je učenka Č narobe prebrala pet besed (plaža-plaša; plavalno-plavano; grabljice-grable; dihalko-dihko; plavutke-pavutke).

73 7.5 Primerjava začetnega in končnega bralnega preizkusa učenke B in učenke Č Preglednica 18: Rezultati začetnega in končnega bralnega preizkusa učenke B in učenke Č 1. Katere besede, ki jih predstavljajo slike, se rimajo?

Začetni preizkus Končni preizkus Učenka B Učenka Č Učenka B Učenka Č

OMARA – KOŠARA  X  

DEŽNIK – GLAVNIK X X  X

1. Zloguj besedo žaba. Kateri je prvi zlog v besedi žaba? Kateri je zadnji zlog v besedi žaba?

Začetni preizkus Končni preizkus Učenka B Učenka Č Učenka B Učenka Č

Zlogovanje  X  

Prvi zlog Ž- Ž- ŽA- Ž-

Zadnji zlog -A -A -BA -A

2. Zloguj besedo veverica. Kateri je prvi zlog v besedi veverica? Kateri je zadnji zlog v besedi veverica?

Začetni preizkus Končni preizkus Učenka B Učenka Č Učenka B Učenka Č

Zlogovanje  X  

Prvi zlog V- V- VE- V-

Zadnji zlog -A -A -CA -A

3. Kateri je prvi glas v besedi riba? Kateri je zadnji glas v besedi riba?

Začetni preizkus Končni preizkus

Učenka B Učenka Č Učenka B Učenka Č

Prvi glas R- R- R- R-

74

Zadnji glas -A -A -A -A

4. Kateri je prvi glas v besedi balon? Kateri je zadnji glas v besedi balon?

Začetni preizkus Končni preizkus Učenka B Učenka Č Učenka B Učenka Č

Prvi glas B- B- B- B-

Zadnji glas -N -N -N -N

5. Povedala ti bom nekaj besed, ti pa jih razdeli na glasove.

Besede žoga, miš, limona in slon sta učenki B in Č na začetnem in končnem preizkusu črkovali in ne glaskovali.

6. Preberi naslednje besede.

Besede Začetni preizkus Končni preizkus

Učenka B Učenka Č Učenka B Učenka Č

7. Preberi naslednje povedi.

Poved Napake na začetnem

preizkusu

75

Saša si šiva večerno obleko.

Besede Saša med uro športa plezali, se

lazili in preskakovali

Začetni preizkus Končni preizkus Učenka B Učenka Č Učenka B Učenka Č

Število besed/minuto 5 6 12 8

Napake na začetnem preizkusu Napake na končnem preizkusu

Učenka B Učenka Č Učenka B Učenka Č

imata – imati počitnice - pečenice grabljice – grabi plaža – plaša

nese – je samo črkovala desko - dezko plavalno – plavano

grabljice – je samo

črkovala lopatko - lopato grabljice – grable

lopatko – lopko zato – sodo dihalko – dihko

76

dihalko – dihina plavutke – pavutke

plavutke - pavutke mrežo - masko

7.5.1 Primerjava rezultatov začetnega in končnega bralnega preizkusa učenke B

Učenka B je na končnem preizkusu prepoznala obe rimi, medtem ko je na začetnem preizkusu prepoznala samo eno rimo. Pri drugi in tretji nalogi je na končnem bralnem preizkus pravilno zlogovala besedi žaba in veverica ter pravilno določila prvi in zadnji zlog. Na začetnem preizkusu je določila prvo in zadnjo črko namesto prvega in zadnjega zloga. Pri prepoznavanju in določanju prvega in zadnjega glasu pri četrti in peti nalogi je enako kot na začetnem preizkusu določala prvo in zadnjo črko. Naloge glaskovanja ni znala opraviti in je besede tako kot na začetnem bralnem preizkusu le črkovala. Na začetnem preizkusu pri branju besed pri sedmi nalogi ni znala prebrati besede glava, medtem ko je na končnem preizkusu pravilno prebrala vse besede. Pri osmi nalogi je bilo branje povedi na končnem bralnem preizkusu veliko bolj tekoče. Narobe je prebrala besedo podrta-podra, besedo prvošolci, ki je ni prebrala do konca, besedo preskakovali pa je samo črkovala. Na začetnem preizkusu je imela več težav, veliko besed je samo črkovala ali pa je posamezne besede/povedi izpustila. Učenka B je pri branju besedila napredovala v hitrosti branja, v eni minuti je prebrala pet besed več kot na začetnem preizkusu. Tudi število besed, ki jih je narobe prebrala, se je zmanjšalo. Na začetnem preizkusu je napačno prebrala dve besedi (imata-imati; lopatko-lopko), dve besedi pa je samo črkovala (grabljice, nese). Na končnem preizkusu je samo eno besedo prebrala narobe (grabljice-grabi). Na začetnem preizkusu je prebrala dve povedi besedila, na končnem pa tri povedi.

7.5.2 Primerjava rezultatov začetnega in končnega bralnega preizkusa učenke Č

Učenka Č ni na začetnem preizkusu prepoznala nobene rime, medtem ko je na končnem preizkusu prepoznala eno. Pri drugi in tretji nalogi je na končnem bralnem preizkus pravilno zlogovala besedi žaba in veverica, medtem ko na začetnem bralnem preizkusu teh besed ni znala zlogovati. Na začetnem in končnem preizkusu je določila prvo in zadnjo črko namesto prvega in zadnjega zloga. Pri prepoznavanju in določanju prvega in zadnjega glasu pri četrti in peti nalogi je enako kot na začetnem preizkusu določala prvo in zadnjo črko. Naloge glaskovanja ni znala opraviti in je besede tako kot na začetnem bralnem preizkusu le črkovala.

Na začetnem preizkusu pri branju besed pri sedmi nalogi je besedo šola prebrala zola, besede štorklja pa ni znala prebrati na začetnem niti na končnem preizkusu. Pri osmi nalogi je bilo

77 branje povedi na končnem bralnem preizkusu bolj tekoče. Narobe je prebrala besede večerno-večrno, podrta-podrata, razžagamo-ražagamo, preskakovali-preskakali, besedi prvošolci in kolebnica pa je izpustila. Na začetnem preizkusu je zamenjala vrstni red besed, v povedi Vidim letalo in Ima mama Iva revmo? pa je besede samo črkovala. Zadnji dve povedi pa je izpustila.

Učenka Č je pri branju besedila v hitrosti malce napredovala, v eni minuti je na končnem preizkusu prebrala dve besedi več kot na začetnem. Tudi število besed, ki jih je narobe prebrala, se je zmanjšalo. Na začetnem preizkusu je napačno prebrala sedem besed, na končnem pa pet besed. Na začetnem preizkusu je pri deveti nalogi prebrala dve povedi besedila, na končnem pa tri povedi.