• Rezultati Niso Bili Najdeni

8. SINTEZA UGOTOVITEV PO PODROČJIH

8.3. Obravnava otrok s SAM

8.3.3. Šolanje

Zakonodaja v Španiji je naravnana tako, da se otroci s posebnimi potrebami in s tem tudi otroci s SAM ne usmerjajo glede na diagnozo, vendar glede na to, kakšne in v kolikšni meri se kažejo njihove posebne potrebe vzgojno-izobraževalne podpore. Tako se v Španiji ne omejujejo na to, ali ima otrok diagnozo avtizem in ali njihova avtonomna pokrajina obravnava otroke s SAM kot podskupino otok, ki potrebujejo posebno vzgojno-izobraževalno podporo. Če otrok v procesu izobraževanja kaže potrebo po dodatni pomoči, mu je ta v tej meri tudi zagotovljena.

V Sloveniji so gleda na pravilnike otroci s posebni potrebama in s tem otroci s SAM usmerjani glede na podskupino oseb s posebnimi potreba, na podlagi te usmeritve pa so jim priznane prilagoditve in pomoč. Čeprav so otroci s SAM po novem zakonu ena izmed skupi učencev s posebni potrebami, se zakon še ne izvaja in se v praksi otroci s SAM največkrat usmerjajo kot učenci z govorno-jezikovnimi motnjami ali dolgotrajno bolni učenci in jim glede na pravilnike pripada pomoč, ki se zagotavlja učencem dveh zgoraj navedenih podskupin otrok s posebnimi potrebami.

Predšolska vzgoja

V Sloveniji sta otrokom s SAM na voljo oba programa predšolske vzgoje in izobraževanja – program za predšolske otroke s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo ter prilagojen program za predšolske otroke. V Španiji so lahko otroci s SAM usmerjeni v eden in edini program predšolske vzgoje, in sicer v program predšolske s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo.

71

V Sloveniji se v program s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo usmerja večina otrok s SAM, tudi tistih, ki imajo pridruženo zmerno motnjo v duševnem razvoju, čeprav naj bi bila to praksa le v izjemnih primerih. Otrokom s SAM je v rednih skupinah tako nudena dodatna pomoč, v obliki individualnih obravnav, pomoči v skupini, otrokom s SAM se lahko prilagaja dejavnosti v skupini in pomaga reševati konflikte. Dodatno strokovno pomoč otroku s SAM nudi specialni pedagog, čeprav je velikokrat v strokovnem mnenju komisije zapisano, da naj bi dodatno strokovno pomoč izvajal logoped, to pa se zgodi redko. Logopedsko obravnavo tako otrok s SAM dobi v okviru zdravstvenih domov, in sicer enkrat na mesec ali celo bolj poredko. Otroci s SAM so upravičeni do največ treh ur dodatne strokovne pomoči.

Poleg zgoraj navedenega programa pa se otroci s SAM v Sloveniji usmerjajo še v prilagojen program predšolske vzgoje, ki ga vodijo vzgojitelji-specialni pedagogi. Program ima prilagojene didaktične pristope, vsebine in cilje, normativi v oddelkih pa so znižani na 6 otrok.

Kot že rečeno se v Španiji otroci s SAM usmerjajo le v redne skupine predšolske vzgoje, kjer pa jim je s strani timov za zgodnjo obravnavo (EAT) nudena dodatna strokovna pomoč. Time sestavljajo različni strokovnjaki, dodatno pomoč pa jim znotraj skupine ali individualno nudita specialni pedagog ali logoped. Otroci s SAM pa lahko pomoč prejemajo do največ šest ur na teden. V oddelkih, ki jih obiskujejo otroci s SAM, je možno tudi zmanjšati število otrok, ki obiskujejo oddelek, uporaba različnih virov in didaktičnega materiala, časovna in prostorske prilagoditve, prilagoditve učnega načrta ipd.

V Španiji so tako vsi otroci s SAM integrirani v redne oddelke in jim je glede na primanjkljaje nudena določena mera in oblika pomoči. V Sloveniji je slika podobna, saj je večina otrok s SAM usmerjanih kot otroci z govorno-jezikovnimi motnjami ali dolgotrajno bolni otroci in so tako integrirani v redne skupne vrtcev. Ravno tako pa jim je nudena dodatna strokovna pomoč, vendar v manjšem obsegu kot v Španiji in velikokrat brez logopedske obravnave znotraj vrtca. V obeh državah pa je otrokom s SAM znotraj rednih skupin nudena prilagoditev dejavnosti, ciljev in izvajanje dejavnosti. Določeno število otrok s SAM v Sloveniji pa je vključeno v prilagojene programe predšolske vzgoje, katerih Španija ne ponuja.

72 Osnovnošolska raven izobraževanja

Tako Španija kot tudi Slovenija nudita možnost usmeritve otrok s SAM v redne oddelke osnovne šole z dodatno strokovno pomočjo s prilagojenim izvajanjem. Slovenija poleg tega programa ponuja možnost usmeritve v prilagojen program z enakovrednih izobrazbenim standardom, prilagojen program z nižjim izobrazbenim standardom in usmeritev v posebni program vzgoje in izobraževanja. Španija ima poleg rednih oddelkov nudi možnost usmeritve, še kombinirane oddelke, posebne oddelke v okviru rednih osnovnih šol, posebne šole in posebne oddelke v okviru posebnih šol.

Če podrobneje pogledamo šolanje otrok s SAM v rednih oddelkih večinskih šol z dodatno strokovno pomočjo in prilagojenim izvajanjem, se osnovni koncept med Slovenijo in Španijo ne razlikuje. Učenci so upravičeni do prilagoditev na področju organizacije pouka, prilagojenega preverjanja in ocenjevanja znanja, do časovnih in prostorskih prilagoditev ter do tehničnih pripomočkov in prilagojenega didaktičnega materiala. Učenci s SAM v Sloveniji in Španiji pa so tudi upravičeni do dodatne strokovne pomoči.

V Španiji je učencem s SAM poleg zgoraj naštetih oblik pomoči nudena še možnost zmanjšanja števila učiteljev, ki ga poučujejo, manjše prilagoditve učnega načrta, napredovanje v višji razred pod posebnimi pogoji ipd. Poleg tega v Španiji sistem omogoča tudi izredne ukrepe, če učenec kljub vsem prilagoditvam do sedaj ne dosega ciljev. Učencu se lahko glede na posebne potrebe prilagodi kurikulum, uvedejo se ukrepi, ki terjajo spremembe v osnovnih vidikih učnega načrta.

Tako v Sloveniji kot tudi v Španiji dodatno strokovno pomoč največkrat izvajajo specialni pedagogi. Z razliko od Slovenije v Španiji otrokom s SAM poleg specialnega pedagoga, dodatno strokovno pomoč vedno nudi tudi logoped. V Sloveniji otroci s SAM logopedske obravnave obiskujejo v zdravstvenih ustanovah. Medtem ko so v Sloveniji učenci s SAM upravičeni do največ 5 ur dodatne strokovne pomoči in to le s strani specialnega pedagoga, so v Španiji otroci s SAM upravičeni do največ 6 ur dodatne strokovne pomoči na teden, ki pa jo nudita tako specialni pedagog kot tudi logoped. Otroci s SAM v Sloveniji do logopedske obravnave prihajajo enkrat na mesec, ponekod celo enkrat na dva meseca.

Posebnosti Španskega sistema je kombiniran način šolanja otrok s SAM tako, da se kombinacija šolanja izvaja v redni osnovni šoli in v posebni osnovni šoli. Za učence s SAM se takega šolanja

73

poslužujejo predvsem na začetku otrokove šolske poti, kar učencu nudi večjo fleksibilnost in hitrejše prilagajanje na socialno bolj kompleksno okolje redne osnovne šole. Če učenec s SAM pokaže zmožnosti funkcioniranja v redni osnovni šoli, se lahko kasneje preusmeri v program redne osnovne šole. Takega načina šolanja otrok s SAM v Sloveniji ne poznamo.

Lahko pa povežemo smernice med posebnimi »avtističnimi« oddelki (Aula especifica de autismo) v rednih osnovnih šolah, ki jih poznajo v Španiji in prilagojenimi programi vzgoje in izobraževanja z enakovrednim izobrazbenim standardom za govorno jezikovne motnje v Sloveniji. Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana izvaja celo prilagojen program vzgoje in izobraževanja z enakovrednim izobrazbenim standardom za govorno-jezikovne motnje in avtistične motnje. V primerih obeh držav je izvajanje programa prilagojeno, izobrazbeni standard pa enakovreden. Ponekod v Španiji so v prakso že vpeljali prilagajanje kurikuluma s sočasno uporabo programa TEACCH.

V Španiji prilagojenega programa z nižjim izobrazbenim standardom ne poznajo. Glede na opise ostalih programov v Španiji lahko sklepamo, da so učenci s SAM, ki so pri nas vključeni v program z nižjim izobrazbenim standardom in imajo višje sposobnosti, integrirani v redno osnovno šole ali posebne oddelke, učenci s SAM, ki so pri nas vključeni v tak program z nižjimi sposobnostmi, so v Španiji vključeni v šole s posebnim programom.

Izobraževanje otrok s SAM v posebnem programu vzgoje in izobraževanja v Sloveniji je primerljivo z programi posebnih šol s posebnim programom v Španiji. Učenci v obeh državah so vključeni v oddelke z občutno zmanjšanimi številom učencem v razredu, program je prilagojen zmožnostim učencem, veliko pozornosti tako v Sloveniji kot tudi v Španiji posvetijo ročnim spretnostim in učenjem na področjih pomembnih za samostojno življenje. Tako v Sloveniji kot tudi Španiji v posebnih šolah in programih pouk poučujejo specialni pedagogi, na šolah pa so prisotni tudi psihologi, logopedi, fizioterapevti, z razliko od Slovenije so v Španiji zaposleni tudi zdravstveni delavci in oskrbovalci.

Med možnostmi šolanja otrok s SAM v Španiji in Sloveniji so tako podobnosti kot tudi razlike.

Kot lahko ugotovimo že iz zgornjega poglavja o zgodovini obravnave otrok s posebnimi potrebami, ima Španija dobro vpeljano inkluzivno izobraževanje, Slovenija pa na tem področju

74

zamuja. Tako lahko tudi po pregledu možnosti šolanja ugotovimo, da je v Španiji veliko več otrok s SAM vključenih v redne osnovne šole oziroma posebne oddelke v rednih osnovnih šolah, čeprav to lahko zapazimo tudi v Sloveniji. Podobnosti pri obravnavi otrok s SAM v Sloveniji in Španiji lahko najdemo v sestavi strokovnjakov (pedagoškega in drugega osebja), saj od redne osnovne šole do posebne šole delo z otroki s SAM spremljajo tako v Sloveniji kot tudi v Španiji;

specialni pedagogi, logopedi, psihologi itd. Razlika se kaže na ravni pri dodatni strokovni pomoči in možnostih prilagoditev na ravni rednih osnovnih šol, kjer imajo učenci s SAM v Španiji boljše pogoje. Prav tako je v Španiji otrokom s SAM namenjenih več ur specialno pedagoške obravnave, predvsem pa možnost obravnave logopeda, kar je v Sloveniji na ravni šolstva in predšolske vzgoje redkost.