• Rezultati Niso Bili Najdeni

5. OBRAVNAVA OTROK S SPEKTRO AVTISTIČNO MOTNJO V SLOVENIJI

6.3. Obravnava otrok s SAM v Španiji

6.3.3. Vzgoja in izobraževanje otrok s SAM

Izobraževanje otrok s posebnimi potrebami temelji na zgodnjem odkrivanju in ocenjevanju izobraževalnih potreb teh učencev. Oceno otrokovih izobraževalnih potreb se postavi glede na cilje, postavljene za določeno razvojno obdobje, glede na cilje, postavljene za raven izobraževanja ali glede na prvotno določene cilje v začetni otrokovi oceni. Ocena mora, glede na otrokove zmožnosti, predvidevati tudi usmeritev otroka v vzgojno-izobraževalni program.

Učenci s SAM se usmerjajo v skladu s zakoni in predpisi, postavljenimi za vse otroke s posebnimi potrebami (EURIDYCE Organisation of the education system in Spain. 2009/2010).

6.3.3.1.Predšolska vzgoja in izobraževanje

Predšolska vzgoja se v Španiji izvaja v »posebnih vzgojno-izobraževalnih ustanovah« – vrtcih ali v skupinah predšolske vzgoje, ki se izvajajo v rednih šolah. Predšolska vzgoja in izobraževanje je razdeljena na dva cikla, in sicer; prvi cikel od 0–3 let in drugi cikel od 3–6 let. Zakon o izobraževanju (LOE) določa kurikulum in s tem cilje le za drugi cikel predšolskega izobraževanja, cilje za prvi cikel izobraževanja pa postavljajo organi zadolženi za izobraževanje na ravni avtonomnih pokrajin.

Otroci s posebnimi potrebami in s tem tudi otroci s SAM se v obeh ciklih vključujejo le v:

52

 program za predšolske otroke s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo.

Otroci s SAM so tako vključeni v redne skupine predšolskega izobraževanja in vzgoje, nudena pa jim je dodatna strokovna pomoč, ki jo izvajajo Timi za zgodnjo obravnavo (Los Equipos de Atención Temprana-EAT). Timi za zgodnjo obravnavo zagotavljajo tudi svetovanje družini na področju dela z otrokom in na področju nadaljnje psihološke, specialno pedagoške in logopedske obravnave. Te timi spremljajo otrokov razvoj skozi celotni proces predšolske vzgoje in izobraževanja. Timi za zgodnjo obravnavo delujejo na ravni vzgojno-izobraževalne inštitucije – vrtca, šole in ga lahko sestavljajo: psiholog, pedagog-vzgojitelj, psihopedagog, socialni delavec, glede na posebne potrebe otroka pa tudi specialni pedagog in logoped (EURIDYCE Organisation of the education system in Spain. 2009/2010).

Glede na potrebe otroka s SAM se praviloma v dodatno pomoč otroku vključijo specialni pedagog in logoped, ki mu nudita dodatno pomoč znotraj skupine ali individualno pomoč. Ure dodatne strokovne pomoči pa lahko glede na potrebe obsegajo tudi do šest ur na teden.

Na ravni avtonomnih pokrajin delujejo prej omenjene svetovalne službe. Svetovalne službe so v tej fazi zadolžene za sodelovanje s timi za zgodnjo obravnavo, pedagogi-vzgojitelji v oddelkih in celotno vzgojno-izobraževalno institucijo. Določajo ukrepe, ki jih morajo sprejeti šole oz. vrtci, da čim bolje zadostijo otrokom s posebnimi potrebami. Ukrepi lahko posegajo tudi v sam učni načrt in spremembo strategije dela (EURIDYCE Organisation of the education system in Spain.

2009/2010).

V okviru program za predšolske otroke s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo se učencem s posebnimi izobraževalnimi potrebami in s tem otrokom s SAM lahko prilagodi vse možne prilagoditve po zakonu o izobraževanju (LOE), in sicer:

 zmanjšanje števila otrok v skupini

 uporaba različnih virov in didaktičnega materiala

 ojačitve skupine

 zmanjšanje števila učiteljev, ki poučujejo učenca

 pomoč strokovnega tima/svetovalne službe

 časovne in prostorske prilagoditve

 dodatna pomoč v razredu

 prilagoditve učnega načrta

53

 individualna ali skupinska pomoč.

Španija se na področju predšolske vzgoje sooča z majhnim vpisom otrok v program predšolske vzgoje, kar otežuje tudi zgodnje odkrivanje in intervencijo na področju otrok s SAM.

(EURIDYCE Organisation of the education system in Spain. 2009/2010; Las necesidadeseducativasespeciales de los alumnos y de las alumnas con autismo o con otrasalteracionesgraves de la personalidad, 2011).

6.3.3.2.Osnovnošolska raven izobraževanja in vzgoje

Zakon o izobraževanju (LOE) splošno navaja, da morajo biti učenci, ki potrebujejo učno pomoč in podporo vključeni v večinsko osnovno šolo. V šole s posebnim programom in zavode so vključeni le učenci, ki potrebujejo učno pomoč in podporo in imajo hude težave na vseh področjih funkcioniranja ter jim redne osnovne šole, kljub upoštevanju vseh možnih prilagoditev, ne morajo zagotoviti ustreznega šolanja. Učenci, ki potrebujejo učno pomoč in podporo imajo možnost usmeritve v:

 redne oddelke osnovne šole s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo

 kombinirane oddelke v redni osnovni šoli

 posebne oddelke v redni osnovni šoli

 šolo s posebnim programom

 posebne oddelke v specialni šoli.

Otroci s SAM so kot podskupina otrok s posebnimi potrebami lahko vključeni v katerikoli zgoraj navedeni program, glede na njihove zmožnosti in potrebe.

(Aguirre, Álvarez, Angulo, Prieto, 2010; EURIDYCE Organisation of the education system in Spain. 2009/2010).

54

Redni oddelki osnovne šole s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo

Šole morajo že v svojem osnoven programu določiti ukrepe za preprečevanje in premagovanje težav otrok s posebnimi izobraževalnimi potrebami, ki so vključeni v redno osnovno šolo. Pri zagotavljanju teh ukrepov in vseh nadaljnjih so jim na voljo svetovalne službe in specialno-pedagoški timi.

a) Osnovni ukrepi:

- nivojski pouk, z možnostjo prehajanja med nivoji med letom, - uporaba različnih virov in didaktičnega materiala,

- skupinska dodatna strokovna pomoč, predvsem pri pouku matematike in španščine,

- zmanjšanje števila učiteljev, ki poučujejo učenca s posebnimi izobraževalnimi potrebami,

- časovne in prostorske prilagoditve, - skupinska ali individualna pomoč, - dodatna strokovna pomoč v razredu,

- dodelitev tolmača, pomoč fizioterapevta, prilagajanje gradiv, uporaba različnih komunikacijskih sredstev,

- napredovanje v višji razred pod posebnimi pogoji, možnost ponavljanja razreda, - manjše/nebistvene prilagoditve kurikulima za enega ali več učencev hkrati

(časovna razporeditev doseganja ciljev, usvajanja vsebin in prilagoditve metod dela), s tem, da ohranijo osnovne elemente učnega načrta,

- sodelovalno učenje, vzajemno mentorstvo, kombinacija različnih vrst dejavnosti in diferencirana merila za ocenjevanje s prilagajanjem časa in postopkov.

b) Izredni ukrepi:

Če učenec kljub zgoraj navedenim prilagoditvam ne dosega ciljev, sistem dopušča večje spremembe kurikuluma. Uvedejo se lahko ukrepi, ki terjajo spremembe v osnovnih vidiki učnega načrta.

(povzeto po: EURIDYCE Organisation of the education system in Spain. 2009/2010).

55

V program redne osnovne šole s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo so lahko usmerjeni učenci z SAM z višjimi intelektualnimi in komunikacijskimi sposobnostmi in relativno visokimi socialnimi večinami ter učenci z Aspergerjevim sindromom. Šola jim mora zagotoviti prilagoditve, ki jim bodo pomagale pri premagovanju njihovih ovir na socialnem in komunikacijskem področju (Aguirre, Álvarez, Angulo, Prieto, 2010).

Učencem s SAM morajo biti v okviru prilagoditev in pomoči zagotovljen različen didaktični material, primeren za specifične značilnosti otrok s SAM. Če potrebe učenca to zahtevajo, mu mora biti nudena možnost uporabe različnih komunikacijskih sredstev (PECS ipd.), nudi pa se naj mu tudi dodatna pomoč v razredu ali izven njega. Dodatna pomoč mu je lahko nudena tudi v obliki logopedskih obravnav, tako individualnih kot skupinskih. Dodatna strokovna pomoč (specialno pedagoška ali logopedska) jim je nudena do maksimalno 6 ur na teden (Las necesidadeseducativasespeciales de los alumnos y de las alumnas con autismo o con otrasalteracionesgraves de la personalidad, 2011).

Kombinirani oddelki v redni osnovni šoli, posebni oddelki v redni osnovni šoli

Učencem s posebnimi potrebami je na voljo tudi možnost kombiniranega šolanja, med redno osnovno šolo in šolo s posebnim programom. Ta način izobraževanja je redek, predvsem zahteva veliko medinstitucionalnega sodelovanja, časovnega in prostorskega prilagajanja. Učenec prehaja med programoma oziroma šolama pri določenih predmetih in aktivnostih (EURIDYCE Organisation of the education system in Spain. 2009/2010).

Za učence s SAM je tak način šolanja primeren predvsem v začetku šolanja. Ta način šolanja spodbuja večjo fleksibilnost učenca in hitrejše prilagajanje na socialno bolj kompleksno okolje redne osnovne šole, ob enem pa mu je na voljo visoko specializirana in individualizirana obravnava v posebni šoli. Učenci s SAM se lahko kasneje usmerijo v program redne osnovne šole s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo, vendar še vedno potrebujejo prilagoditve na vedenjskem in komunikacijskem področju (Aguirre, Álvarez, Angulo, Prieto, 2010).

56 Posebni oddelki v redni osnovni šoli

Posebni oddelki delujejo v prostorih rednih osnovnih šol in so namenjeni skupinam učencev s hudo telesno, duševno ali senzorno okvaro, predvsem pa učencem z motnjami vedenja, komunikacijskimi težavami in težavami na področju socializacije (v to skupino so zajeti tudi otroci s SAM). Zakon omogoča večje prilagoditve oziroma spremembe kurikuluma, možna je izločitve določenega cilja, bistvena sprememba cilja ter sprememba meril za ocenjevanje pri vseh predmetih. Učenci preživijo večino časa – pouka – v teh oddelkih, vendar prehajajo med oddelki pri ostalih dejavnostih na šoli (interesne dejavnosti, dnevi dejavnosti, prireditve, šole v naravi ipd.), saj se jim s tem omogoča večja socialna integracija. Ravno tako jim je še vedno v posebni oddelkih nudena dodatna pomoč psihologa, specialnega pedagoga in logopeda. V posebnih oddelkih redne šole je učencem s SAM nudena individualna logopedska pomoč, v samih oddelkih pa se izvaja tudi skupinska logopedska/komunikacijska pomoč, prilagojena prav specifikam otrok s SAM (Aguirre, Álvarez, Angulo, Prieto, 2010; EURIDYCE Organisation of the education system in Spain. 2009/2010).

V nekaterih avtonomnih pokrajinah šole odpirajo »avtistične oddelke« (Aula Específica de Autismo), kjer se zgoraj navedene oblike organizacije pouka prilagajajo posebnostim učencem s SAM. V te oddelke so usmerjeni učenci s SAM, kadar imajo večje težave na področju samostojnosti, socialne interakcije in komunikacije ter izražajo izrazit odpor na sprememb v okolju. Ti učenci potrebujejo stalno osebno podporo in nadzor ter strukturirano okolje. Če je la mogoče, so učenci usmerjeni v posebne »avtistične« oddelke, integrirane v redne osnovne šole in le v ekstremnih primerih v posebne »avtistične« oddelke v posebnih šolah. V določenih avtonomnih pokrajinah so v prakso že vpeljali prilagajanje kurikuluma s sočasno uporabo programa TEACCH (Ramón, Peña, 2004).

Šole s posebnim programom

Šole s posebnim programom so namenjene učencem, ki zaradi težkih specifičnih težav ne morejo biti vključeni v redno osnovnošolsko izobraževanje in jim vse prilagoditve, ki jih omogoča Zakon o izobraževanju, ne nudijo uspešnega šolanja. Posebne izobraževalne ustanove nudijo šolanje za učence stare od 6 do 16 let in lahko oblikujejo tudi programe, ki omogočajo lažje in kvalitetnejše prehajanje v odraslo dobo od 16 do 19 let, z zgornjo mejo 21 let.

57

a) Osnovno izobraževanje (Educación Básica Obligatoria – EBO)

Osnovno izobraževanje traja 10 let in se lahko pod določenimi pogoji podaljša. Učni načrt je določen na podlagi sposobnosti učencev in vsebuje elemente, podobne tistim v rednem programu. Učni načrt je možno prilagajati specifičnim skupinam znotraj šole. V zadnjih letih pa šole dajejo veliko poudarka področjem, povezanim z ročnimi spretnostmi in socialni vključenosti.

b) Program usposabljanja za odraslo življenje (Programas de Transición a la Vida Adulta-TVA)

V te programe so vključeni učenci starejši od 16 let in so namenjeni usposabljanju za odraslo življenje in delo. Učenci se lahko v teh programih šolajo do največ 21. leta.

Na splošno so učitelji, ki poučujejo v šolah s posebnim programom specialni in rehabilitacijski pedagogi ali pedagogi za osebe z motnjami sluha in govora. V programih usposabljanja za odraslo življenje pa poučujejo tudi predmetni učitelji s področja – tehnike, likovnega pouka ipd.

Zaposlenost ostalih strokovnjakov v posebnih šolah je odvisna od avtonomne pokrajine in od števila učencev vpisanih v posebno šolo, vendar Zakon o izobraževanju omogoča prisotnost:

logopeda, učitelja športne vzgoje, učitelja glasbe, psihologa, zdravstvene delavce, socialnega delavca ( EURIDYCE Organisation of the education system in Spain. 2009/2010).

Učenci s SAM, ki so usmerjeni v šole s posebnim programom, imajo po navadi pridruženo zmerno ali težjo motnjo v duševnem razvoju. Ti učenci so vključeni v »redne« skupine v posebnih šolah, kjer pouk kot že rečeno poučujejo specialni in rehabilitacijski pedagogi. V oddelkih posebnih šol je velikokrat sistem dela prilagojen tudi učencem s SAM (npr. programu TEACCH). Učencem je v okviru pomoči nudena tudi logopedska pomoč v individualni ali skupinski obliki do največ 3 ur na teden (Ramón, Peña, 2004).

Učenci s SAM pa so lahko vključeni tudi v:

Posebne oddelke v specialni šoli

so namenjene učencem s SAM in za katere se program posebne osnovne šole prilagodi izključno njihovim posebnostim. V nekaterih avtonomnih pokrajinah kurikulum prilagodijo tako, da pri sestavi le tega striktno upoštevajo program TEACCH (Aguirre, Álvarez, Angulo, Prieto, 2010).

58