• Rezultati Niso Bili Najdeni

Timska evalvacija aktivnosti Prešernov dan

Aktivnost je bila izvedena v februarju.

Pri tej aktivnosti ni bilo čutiti nobene zadrege. Tutorji so bili aktivni pri spoznavanju teme in so se samoiniciativno vključevali. Za sodelovanje ni bilo potrebnih učiteljevih spodbud. Pravzaprav si je vsak želel pokazati čim več. Tako kot ostale aktivnosti je bila tudi ta interaktivno zasnovana in so tutorji že pri pripravi na predstavitev za tutorante razvijali različne gibalne, glasbene, miselne, dramske in senzorične spretnosti. Opazili smo, da imajo tutorji težavo pri hkratnem govorjenju in izvajanju gibanja. To področje smo bolj utrjevali. Pri predstavitvi aktivnosti so bili povsem suvereni, samostojno so izvedli celotno predstavitev. Videti je bilo, da tutorji povsem zaupajo vase. Pri tem pa

Slika 22: Tutorant se ob pomoči tutorja obleče v Prešerna

87

smo opazili, da so bili na trenutke nenatančni pri izvedbi posameznih nalog. Npr. košare niso postavili na dogovorjeno mesto in med predstavitvijo so klepetali. To povezujemo s tem, da so bili tutorji preveč sproščeni in niso bili več pozorni na vse dogovorjene podrobnosti.

Tutoranti so tutorje tokrat pričakali v svojem razredu. Pripravili so prostor in spremljali priprave tutorjev. Med izvajanjem aktivnosti so se tutoranti v skladu z njihovimi posebnostmi vključevali v aktivnosti in spontano postavljali vprašanja. Vsak tutorant se je na svoj način odzival (pove, pokaže, prime). Tutorji so ob zaključku aktivnosti povabili tutorante k preizkušanju kostumov. Vsak tutorant se je želel preobleči v kostum Prešerna. Na evalvaciji so kot trenutek, ki se jim je najbolj vtisnil v spomin, izpostavili ravno ta del, ko so se lahko preoblekli v Prešerna. Vsi opazovalci smo opazili izrazit napredek v medsebojnih interakcijah. Učiteljeve dodatne usmeritve in spodbude niso bile potrebne. Prijetno je bilo opazovati, kako so se tutorji in tutoranti povezali, se razumeli in jim medsebojna interakcija ni predstavljala težav glede na njihove inter- in intraindividualne razlike.

Pri tej aktivnosti so tutorji pripravili tudi grafomotorične vaje za tutorante (izdelali so jih v obliki not in notnega črtovja). Tutorji so bili navdušeni. Tudi učiteljice smo bile presenečene nad izvirnostjo tutorjev pri izdelavi grafomotoričnih vaj. Vaje so se izkazale kot zelo uporabne, zato so tutorji zadolženi za izdelavo le teh tudi v prihodnje.

Pri tem opažamo, da tutorji črpajo ideje za izdelavo vaj iz tistih, ki so jih tudi sami reševali v času šolanja.

9 REZULTATI IN INTERPRETACIJA

V nadaljevanju predstavljam rezultate, pridobljene v raziskavi, in jih interpretiram.

Najprej interpretiram rezultate tutorjev in nato tutorantov.

9.1 TUTORJI

Za vsakega tutorja imamo zastavljen enak cilj za vse štiri dejavnosti. V interpretaciji predstavim opazovano socialno ali kognitivno spretnost in zastavljene individualizirane cilje s kazalnikom napredka. Nato opišem začetno oceno, ki se navezuje na zastavljen individualiziran cilj in po mesecih predstavim dobljene rezultate raziskave. Na koncu

88

podam še primerjavo ocene razvitosti socialnih in kognitivnih spretnosti obeh ocenjevalk.

9.1.1 Tutorka LB

Socialna spretnost: Odzivanje v novih socialnih situacijah Individualizirani

cilj:

Tutorka L ne izraža nejevolje v domačem okolju.

Kazalnik napredka: Starši vsak dan beležijo odzive tutorke LB (izraža nejevoljo, ne izraža nejevolje, izrazi zadovoljstvo). Cilj doseže, če v enem mesecu več kot 10-krat ne izraža nezadovoljstva. V ocenjevalno lestvico mesečno vnesemo rezultat, ki je bil zabeležen več kot na polovici sprotnih beleženj.

Individualizirani cilj:

Verbalno izrazi svoje zadržke ob novi situaciji (ne joče, ne vpije);

Kazalnik napredka: Sproti beležimo rezultat, ki je bil dosežen v več kot polovici situacij, v katerih smo lahko zasledovali navedeni cilj v eni učni uri (opazujemo in beležimo tudi odzivanje tutorke LB pred učno aktivnostjo). V ocenjevalno lestvico vnesemo rezultat, ki je bil dosežen na več kot polovici srečanj v okviru ene dejavnosti.

Začetna ocena tutorke LB:

Tutorka LB ima težave na področju premagovanja situacij, ki so zanjo nove ali so ji neljube ali pa je imela v preteklosti slabe izkušnje. Potrebuje veliko spodbud, ki ne doprinesejo vedno k premagovanju njenih zadreg ob neljubi situaciji. Večkrat v šoli sprejme situacijo, doma pa izrazi nejevoljo. Tako šele pogovor s starši dejansko odkrije tutorkino sprejemanje oz. nesprejemanje neke situacije. Na primer pri ponudbi različnih šolskih ali »nadstandardnih« vsebin prihaja pogosto do tutorkine razdvojenosti. Po eni strani bi se jih želela udeležiti in je navdušena, tudi drugim pripoveduje o svoji udeležbi. Temu sledi popolno odklanjanje. Ob tem je značilno spremljajoče vedenje, kot so jok, vpitje in nihilizem. Pogosto ji starši pri njenih stiskah pomagajo tako, da jo obdržijo doma in se tutorka tako izogne situaciji, ki ji ni všeč.

89

Ocena ocenjevalk o napredku tutorke LB, pridobljena med izvajanjem medvrstniškega tutorstva

Graf 1: Ne izraža nejevolje v domačem okolju

Legenda: 0 - ne opravi naloge; 1 – opravi nalogo ob fizični spodbudi; 2 - opravi nalogo ob verbalni spodbudi; 3 - opravi nalogo ob neverbalni spodbudi (gesta, mimika obraza); 4- samoiniciativno opravi nalogo (brez spodbud).

Legenda velja za grafe številka 1, 2, 4, 5, 6, 8, 10, 12.

Starši niso niti enkrat v času izvajanja medvrstniškega tutorstva poročali o tutorkinem izražanju nejevolje. Po pripovedovanju staršev je tutorka LB od začetka izvajanja medvrstniškega tutorstva doma vseskozi izražala navdušenje nad vlogo tutorja.

Izražanje nejevolje niso zabeležili niti en dan v mesecu.